Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


Fórumok és a jog

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.06.28. 14:54

A megfelelő részleg főoldalán kattints az "új téma" feliratra.

www.kbs-ugyved.hu

bukfenc2 #   2012.06.28. 14:36

Mondja meg nekem valaki, hogyan lehet ú j fórumot kezdeni??!

Kalim Pál #   2011.03.30. 21:29

Utolsó lapon keltezés alatt minden tag írja alá, ügyvéd tegyen rá ellenjegyzést, a többi lapra elég a kézjegyük és az ügyvéd aláírása, bélyegzője, szárazbélyegzője. Ha nem férnek ki a kézjegyek, akkor készítsd úgy, hogy csak a lap egyik oldalán legyen nyomtatott szöveg, a másik maradjon üres, a nyomtatott oldalakon pedig legyen egy szöveg, hogy "kézjegyek a túloldalon", és valóban legyenek is ott.

Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

dolus directus # e-mail 2010.12.10. 21:10

Tisztelt Cím!

A segítségét szeretném kérni, az igazság az, hogy az egyik házidolgozatom témája (egy képzelt KFT )társ.szerződés megírása.
Iratminta alapján ill. az idevonatkozó jszok segítségével megoldottam a dolgot, de az aláírással kapcsolatban vannak kételyeim. Minden oldalt alá kell írni az összes tagnak, vagy csak a végén a kijelölt helyen. Ha csak a végén, mi a biztosíték arra, hogy nem cserélnek ki egy egy oldalt. Viszont nincs annyi hely? Esetleg ügyvédi ellenjegyzés kell?
Köszönettel
Kitti

szaboka # e-mail 2010.11.09. 19:21

tud valaki tanácsot adni,hugom férje betegségben elhunyt,maratt utána 170 ezer forint vásárloi kártya tatozás,ha van hitelbiztositás miért nem érvényesiti KERESKEDELMI ÉS HITELBANK, vagy csaak a biztositási összeget köteles beszedni...

dnkroz # e-mail 2009.10.20. 15:09

Tisztelt Cím!

Olyan problémám van, hogy a munkahelyemen egy a munkavállalókat képviselő dolgozó valótlan dolgokat állított kollegákról egy közösségi oldalon oda nem illő kifejezésekkel, de az illető törölte magát erről az oldalról így a szöveg elveszett!Milyen eljárást lehet kezdeményezni akkor ha csak egy szemtanú áll rendelkezésükre??
Válaszukat előre is köszönöm.

kardosszilvi # e-mail 2009.06.08. 17:32

Kedves Jogtudorok!

Tud-e nekem választ adni valaki arra a kérdésre, hogy ha egy önálló fórumszolgáltatóval szerződésben áll valaki, aki aztán mégis elmegy (szerződést bontanak) és új helyen folytatja az addigra már népes táborrá duzzadt fórumozók beszélgetéseit, átmentve a régebbi beírásokat a kezdetektől a költözés időpontjáig, akkor az egyes beírások kinek a tulajdonát képezik? Egy általuk bemásolt szerződésrészlet szerint a beírások a költöző tulajdonát képezik, nem a fórumszolgáltatóét, de ha én, mint volt tag és fórumozó, nem járulok hozzá, hogy egyszercsak eltntessék a teljes topicot, vagy esetleg fogom magam és saját hatáskörben visszamásolok minden egyes hozzászólást, amit nekünk, hozzánk írtak, akkor jogszerűen járok el? vagy támadhat engem emiatt később? Mennyire lett az ő tulajdona a mások által beírt több ezer hozzászólás?

Nagyon köszi előre is!

(Azt már meg sem merem kérdezni, hogy lehet-e tenni az ellen valamit, hogy teljesen önkényesen, semmiféle szabályt meg nem szegő hozzászólásokat egyszerűen, figyelmeztetés nélkül törölnek?)

Szalamandra # e-mail 2008.06.29. 22:36

Szeretnék választ kapni valamire, ami nagyon zavaró az internetes fórumokkal kapcsolatban. Küldtem egy e-mailt egy oldal információs elérhetőségére, mivel nem tetszett, hogy egészen biztosan nincs ott moderátor, mert nagyon durva a beírások stílusa. Még külön kifejezetten utálkozóknak szánt fórumokat is létrehoztak az oldalon! Erre ma elég hosszú várakozási idő után megkaptam a cinikus választ egy, valószínűleg az oldalt üzemeltető illetőtől, hogy szólásszabadság van, és mindenki elmondhatja a véleményét.
Na igen, de azt azért nem hiszem el, hogy ennyire szabad teret kellene engedni az alpáriságnak, a gonoszkodásnak! Tényleg bármit be lehet irkálni egy fórumra, mert "szólásszabadság van"? És akkor mire való a moderátor?
Egyelőre ennyi, kíváncsian várom a választ.

Jeno #   2008.02.22. 22:23

Kontár, milyen szabálysértést valósított meg!? becsületsértés? - feltételezem :)

Szabálysértés miatt a hozzászólás beküldője fele, hiszen Ő valósította meg a jogsértést!

Mivel jelenleg nincsen semmilyen moderátorok jogosultságaival, kötelezettségeivel foglalkozó jogsazabály, így a házirendbe leírtak - "moderálni fogjátok a jogsértő hozzászólásokat" - egyfajta önkéntes vállalás, aminek betartására egyébként nem lehet kényszeríteni a fórum üzemeltetőit!

Más lenne a helyzet, olyan bcs-k esetén, melyekhez feljenetési kötelezettség társul (pl. állam elleni bcs-k, terrorcselekmény stb).

Meglátásom szerint a fórum üzemeltetői nem felelnek ez esetben!

-------
apróhírdetés: arra gondolsz, hogy az apróhírdetés közlése során a fórum szabályzatára kell figyelemmel lennie a hírdetőnek?
Kontár #   2008.01.18. 15:57

FiyY:
Az általad említett példára a index weboldalán található, fórumokra érvényes "Felhasználási feltételek" az irányadóak.

...a kontár

Kontár #   2008.01.18. 15:55

Szervusztok!

Nekem van egy konkrét folyamatban levő esetem.
Fórumot üzemeletetek, és valaki szabálysértést kimerítő hozzászólást írt be, ami pár napig a látogatók számára elérhető volt, amíg azt nem moderáltuk.

Ilyen esetben kit terhel a felelősség? A hozzászólás beíróját, vagy a fórum üzemeltetőjét (domain tulajdonosát, tárhely bérlőjét)?

Egyébként hozzászólást csak úgy lehet beírni a fórumba, ha elfogadjuk a "műküdési szabályzatot" amelyben felhívjuk a hozzászólás feltöltőjének figyelmét arra, hogy semmiféle jogszabályba nem ütközhet az irománya.

Tehát az alapkérdés az lenne, hogy ebben az esetben ki a felelős. (az beíró előkeríthető ip szám alapján, azt megőriztük a hozzászólásokhoz)

A másik kérdés pedig, hogy az apróhirdetési rendszereket is vehetjük egy kalap alá a fórumokkal?

...a kontár

FixY # e-mail 2007.09.11. 08:43

Szeretném megkérdezni, mi a helyzet a szerzői jogokkal fórumok esetén.
Egy konkrét példa: fórumra fel lehet tölteni képeket. IP vadászatot megakadályozandó, a képek a fórum szerverére fizikailag feltöltődnek, onnan jeleníti meg őket a szoftver.
Amíg saját fotókról van szó, addig ugye nincs gond. De mi van, ha idegen képek kerülnek fel? Ráadásul tömegesen?
(lásd pl. indexen a képes topic-ok)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2007.05.23. 09:33

Ez messze nem ilyen egyszerű. A kapcsolat, hogy úgy mondjam, dialektikus és sokrétű.

www.kbs-ugyved.hu

kék laguna # e-mail 2007.05.23. 08:30

A jog alárendelt a politikának,vagy tévedek?A törvényeket amivel a jogászok és ügyvédek dolgoznak,politikusok alkotják(ahogy nekik tetszik többnyire).

Dr.Attika # e-mail 2007.05.17. 00:22

Nem így van "kék lagúna"!
A jogászok állam - és jogtudományi ismeretekre tesznek szert és állam- és jogtudományi doktori címet szereznek. Ha egy jogász államtudományi ismereteit akarja "kamatoztatni" akkor politikusi pályára lép, ha mindkettőt, akkor a klasszikus jogászi pályára. ( Bíró, ügyvéd, ügyész stb.)
Szerintem azon kellene "felháborodnod", hogy pl. egy féregírtó kisiparos egy parlamenti párt frakcióvezetőjeként teljesen jogellenesen kizárja a saját parlamenti képviselőcsoportjából a "Nagy gondolkodókat" és erre a parlament elnöke áldását adja.
Van egy mondás: "Kocsis dolga a lóhajtás." Ez és nem több. Azt viszont, hogy a ló hová vigye az utast, azt az utas határozza meg.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

kék laguna # e-mail 2007.05.14. 08:50

Földpolgár túl jóhiszemű.A jogászok és a politikusok ugyanaz fáról teremnek.Ezért vannak még középkori törvények ebben az országban.)

Dia73 # e-mail 2007.03.26. 13:34

Sziasztok! Látom, hogy már régóta nem írt ide senki, de azért kérdeznék...
Joga van-e egy oldal üzemeltetőjének leállítani a fórumot amiatt, mert némely hozzászólások neki nem tetszenek?
Egy városi fórumon, ahol pl a képviselőtestület tagjaival is lehet beszélgetni, hogy csinálhatják azt meg, hogy idézem:

"Tegnap egy kisebb méretű támadás miatt kellett leállítani a honlapot.
Történt ugyanis, hogy 2 hisztériakeltő szándékú személy (IP cím) 2 óra alatt sokszor felregisztrált a fórumra és ott mesterségesen hisztérikus hangulatot akart kelteni.
Remélhetőleg a jövőben a régi nevükön normális hozzászólásokkal lesznek jelen. "

Tehát, kérdezem én, joga van az oldal üzemeltetőjének ip címek után keresgélni? Nem sért ez adatvédelmi jogokat?

xenoid #   2006.07.22. 17:50

köszönöm az infókat

Data # e-mail 2006.07.22. 12:24

Az elérhetőségeid mindeképpen, a hozzászólásokban nem vagyok biztos, mivel azt saját akaratodból önkéntes alapon írtad be. Alap esetben az írásaid szerzői jogok védenék, de mivel sajnos az internetes fórumokra nem vonatkoznak ilyen alapvető dolgok sem, ezért szerintem nem távolíttadhatod el, legalább is jogszabályra hivatkozva nem. Személyi alapon való eltávolítás meg teljes mértékben az adminisztrátoron, vagyis annak hozzáállásán múlik, míg az indexen van némi esély rá, hogy megteszik, addig az SG-n pl. szinte nulla. Ehhez társulhat még a kizárásod oka, azaz ha ellenszenvet váltottál ki valamivel, akkor bizonyosan semmit nem fognak megtenni kérésre, míg esetleg szabályok megsértése esetén - hibád tudomásul vétele mellett - talán megteszik.
Szóval véleményem szerint függ pár dologtól (főként a fórum személyzetététől), ide vonatkozó szabályról sajnos nem tudok, korábban itt pont az lett kitárgyalva, hogy a fórumokat sajnos semmilyen szabály nem köti semmihez.

xenoid #   2006.07.21. 10:36

Ha kizártak egy fórumról, akkor kérhetem-e, hogy töröljék az összes hozzászólásomat valamint látható elérhetőségeimet (honlap, e-mail cím)?

földpolgár #   2006.01.31. 17:24

Megpróbáltam volna némi kritikát beírni úgy az MSZP mint a FIDESZ forumaiba. Az MSZP gyorsan kitörölte - szerintem illegális módon, az indoklás nem stimmel - mivel viszonylag kemény dolgokat emlegettem, mint lenyúlás, elszámolás a 16 év privatizációjával stb. A FIDESZ (fideszfrakcio) fóruma meg egyszerüen nem müködik. Pedig ök is 1 hijján 20, az elszámolás rájuk is vonatkozna.
Semmi bajom nincs azzal, ha egy privátfórum maga definiálja a használati feltételeket. Unom azonban, hogy ebben az országban a közpénzen - a pártok is ilyenek ! - fenntartott forumok teljesen antidemokratikus játékszabályok alapján üzemeltethetöek.
Pl. MSZP-forum elv szerint törölhetnek ha:
az üzemeltető nem kíván a témának nyilvánosságot biztosítani

Azért próbálkoznék itt a jogifórumon, hogy aki jogásznak érzi magát, próbáljon már meg valamit élérni. Vagy törvényt kell kezdeményezni, vagy valamelyiket használtatni. Nem kell magyaráznom, hogy az internet minöségileg új "demokratikus" eszközt jelenthetne. A megfelelö játékszabályokra javaslatot pedig talán elsösorban a jogásztársadalomtól lehetne elvárni. Az "ez van", " nincs mit tenni" csak mellébeszélés. Tehát tettre fel! A politikusoktól ugysincs mit várni.

I

Blowfish # e-mail 2006.01.24. 22:52

Jogosan érezheted hogy egy ilyen ingyenes szolgáltatás igénybevétele "kevés" egy alkotmányban lefektetett jog korlátozásában. Viszont a jogalkotó azt is kimondja, hogy a jogtól eltérően -és legitim módon- meg lehet állapodni. Az alkotmányban leírt jogaid természetesen mindig és mindenkor megilletnek, kivéve ha törvényesen korlátozzák őket(ahogy te is mondtad) vagy arról te ÖNKÉNT mondasz le vagy vállalod a korlátozását.

Mondok egy példát: valamilyen rehabilitációs intézménybe való bekerülés feltétele a "házirend" elfogadása, egy olyan szerződés aláírása, ami rögzíti a szabályokat az intézményen belül. Alaphelyzetben téged senki sem kötelezhet valamilyen vizsgálaton való részvételre, mondjuk egy vizeletteszre. De mivel te a szerződésben beleegyezel abba hogy aláveted magad a vizsgálatnak, neked innentől kezdve kötelességed ennek eleget tenni. (a megtagadás pedig természetesen kizárást jelent az ellátotti körből)

De a honvédségnél is ezért kellett esküt tenni, ma már minden második kopasz nyavalyogna az őrminek h. neki ilyen meg olyan személyiségi jogai vannak. Az esküben vállaltad h. engedelmeskedsz a feljebbvalóidnak, ezért kellett fogkefével WC-t pucolni :D Ez az alapja a hadbíróság működésének is...

Az "előre bűnös vagyok" koncepció is helytálló, hiszen pl. a DVDkért is rögtön fizetsz az ARTISJUS-nak, ergo eleve bűnös vagy. Pedig lehet h. tényleg biztonsági másolatot akarnál készíteni...

És hát igen...a moderátorok úgy garázdálkodnak egyes fórumokon ahogy az nekik teszik. Ez Magyarország.
That's all folks.

Confidentality
Integrity
Availability

Data # e-mail 2006.01.24. 19:56

" A regisztrálással általában (esetünkben is) elfogadod a fórum hozzászólási és moderálási szabályait, azaz -úgymond- önként mondasz le bizonyos jogaidról v. vállalod azok "

Ez természetesen igaz, csak annyit fűznék hozzá, hogy:

  1. Ezt én kirekesztésnek érzem, azaz mintha ezzel a regisztrációmkor máris megbélyegeznének, hogy úgyis megszegem a (leírt/íratlan; általam ismert/nem ismert) szabályokat, és én mindenképp fogok kapni büntetést. A fórumot rendeltetésszerűen használom, ezért nekem fáj, ha ilyen módon ELÕRE le kell mondanom a jogaimról ha elkövettem valamit, ha nem, és - bár nem vagyok jogász - úgy tudom, hogy az alapvető jogaim az Alkotmány szerint mindig mindenkor megilletnek, kivéve ha azt törvényesen nem korlátozzák, és egy ilyen ingyenes szolgáltatást kevésnek érzek ahhoz, hogy korlátozza a jogaimat.
  2. Ez egyáltalán nem kifogás arra, amiről én korábban írtam, a moderátori jogokkal való visszaélésre, ill. azok olyan szintű használatára, hogy az a fórumozóra nézve (legyen a nicknév mögött akárki) megalázó legyen.
Blowfish # e-mail 2006.01.24. 19:32

Francba, kár h. későn kapcsoltam erre a témára!

De látom azért jól elkülöníthető intervallumokban mennek a hozzászólások, remélem visszanézitek! Még jó h. egyikőtöknek sincs email címe.. Tisztelet persze Sücy kollégának, dehát informatikusnak legyen is :)

Naszóval:

Földpolgár a www.magyarorszag.hu-val tökéletesen igazad van. Mint minden rendes fórumon, itt is van valami kézzel fogható azonosítás, a fórum kényes témáira tekintettel ez még inkább érthető. Kell regisztrálni is, hogy egy nickhez lehessen valami emberkét társítani. A regisztrálással általában (esetünkben is) elfogadod a fórum hozzászólási és moderálási szabályait, azaz -úgymond- önként mondasz le bizonyos jogaidról v. vállalod azok korlátozását.

Azt azonban szinte sehol -vagy csak sematikusan- határozza meg a fórum h. a moderátorai hogyan végezzék a munkájukat. Nincs se moderátori "ORTT" vagy más kerekasztal, nincs fellebbviteli fórum se, a felhasználó számára az "ez van azt kuss" elv érvényesül.

Természetesen ez sok helyen komoly sérelmeket szülhet, hiszen -mint minden társadalmi érintkezésben- a fórumozók között kapcsolatok épülnek, sőt, hatalmi pozíciók is kialakulhatnak, remek példa erre a PHPs fórummotorok számlálója, amikor egy felhasználó "rangja" attól függ h. hány hozzászólása volt, stb.

AZONBAN: vessünk csak egy pillantást erre a linkre!
http://www.domain.hu/…omainsearch/?…

Az MH regisztráltatta, ez ok. De a felügyeletét nem ők végzik, hanem egy megbízott cég!
Szerintem bármikor elbújhat az MH amögé az érv mögé hogy a moderálást is "megbízottak" végzik. Meg egyébként is, regisztráltál, elfogadtad h. a moderátor esetleg belenyúl a hozzászólásodba. Tehát nincs helye hőbörgésnek. Sine ius murmurandi, ha jól működik a minimális latin tudásom:D

Data, azt hiszem a te kérdésedre is választ adtam... ("Hogy milyen alapon kerülik ki ezzel a szólásszabadság, személyiségi, meg ki tudja milyen jogokat, azt sajna én sem tudom")

Peace&Regards

Confidentality
Integrity
Availability

földpolgár #   2005.12.15. 16:01

Nem akarom ismételni amit leírtam, de a kormányzati portál ügyfelkapus azonosítói rendszerén keresztül a fórumba beírt szövegek moderálása kökemény diktatórikus cenzúra az állam részéröl. Nem tudom, hogy az új információs törvény kínál-e valamilyen szabáyozást. Eképzelhetetlen számomra, hogy ne legyen törvénysértö, ha valaki büntetöjogilag felelös azért ami leir, egy semmiféle állami jogkörrel fel nem ruházott alkalmazott azt módosíthassa. Vagy ha van erre az államtól megbízása, akkor tessék azt mint cenzurahatóságot deklarálni!Nem arról van szó, hogy valaki jószántából müködteti ezt a fórumot, mint megbízó közvetlenül a Kormány felelössége, hogy ott mi történik.