Fórumok és a jog


Data # 2005.12.14. 21:42

Sajnos - mint nálam is kiderült - egy fórum tulajdonosának és az általa megbízott személyeknek szívük joga hogyan végzik el a "feladatukat", a fórum moderálását, és általában ezek jutalommal nem járó, önkéntes vagy megbízásos feladatkörök, ezért ők nem abban gondolkoznak, hogy mit miért szabad és kell tenniük, hanem hogy tegyék amire megkérték őket (vagy nem).
Hogy milyen alapon kerülik ki ezzel a szólásszabadság, személyiségi, meg ki tudja milyen jogokat, azt sajna én sem tudom, de sok helyen keményem, mondom KEMÉNYEN megteszik (itt most nem írnék fórumneveket), és néha ehhez olyan stílus párosul, amely az esetek nagy részében megalázó is.

Sajnos ilyen esetekben szó szerint diktatúra uralkodik, mert senki és semmi nem áll az átlagforumozó mellett, és senki nem képviseli az érdekét.
És itt ellenpéldának azt mondanám, hogy egy magántulajdonban levő munkahelyre is lényegében önként megy a munkavállaló, és habár a tulaj megteheti az elbocsájtást, mégis tömérdek jogszabály áll a munkavállaló érdekei mellett. Kérdem én, online miért kell akkor ilyen szintű visszaéléseket elszenvedni?
Csak pár példa, fórumozó hozzászólásának önkényes (és néha teljesen elferdített) átírása, kitiltás gyerekesen nevetséges indokok miatt, tulaj/moderátor szeméyiségéből fakadó hiányosságok miatti önkényeskedés a fórumozók felett az előbb említett eszközökkel. Mondhatnám bajuszra megy, és a tulaj/moderátor kénye-kedve-hangulata szerint.

Természetesen elmondható, hogy a fórumozás ingyenes (már ahol) és önkéntes felelősséggel járó szolgáltatás, viszont a fórumra történő regisztrációval egyfajta szerződésforma jön létre, amelyben a feleknek nincsenek jogszabályilag behatárolva, valamint nincs lefektetve a jogorvoslás lehetősége sem.
Hiányzik a precedens értékű határozat ilyen ügyekben, és ahogy megtudakoltam jogász ismerőstől is, sajnos hiábavaló lenne bármiféle eljárást kezdeményezni az ilyen esetekben, ugyanis a fórum tulajok/moderátorok helyzete megtámadhatatlan a mai napig, nem vonatkozik rájuk semmilyen konkrét, tevékenységi kört és eszközöket behatároló jogszabály.

Tehát egyelőre tűrés van, és a remény, hogy egyszer hóhért akasztanak, azaz a fórummoderátort tiltják ki. Adná az ég!

földpolgár # 2005.12.09. 17:02

Mindenkinek!
Van itt azért egy fontos eset. A www.magyarorszag.hu kormányzati portálon üzemeltetett fórumon csak törvényes azonosítás után a büntetöjogi felelösség tudatában lehet hozzászólni. Ennek ellenére vannak moderátorok, akik ahogy látom, sokmindenbe belenyúlnak. Embereket kitiltanak, stb. Milyen jogon? Érdemes beleolvasni a tipikusan magyar stílusba. Namármost, ez egy közpénzen üzemeltett fórum. Mindenki büntethetö aki törvénytelen dolgot ír bele. Jelentsék tehát fel, ha törvénytelennek tartanak valamit, majd a bíró eldönti. De az üzemeltetöknek nincs ehhez joguk! Ugyanakkor mind nyílvánosan, mind - technikailag a háttérböl ha tiltottan is - módosíthatók a bejegyzéseim. Ez fából vaskarika!!!! Nos, ott szerintem nem moderátorok, hanem cenzorok tevékenykednek. Egy szuper kezdeményezést - ez lehetne a "népi demokrácia" megvalósításának az egyik útja - kiherélnek.
Én ezt a szólásszabadság sárba tiprásának tartom. Szívesen adnék nekik tanácsot, hogyan lehetne a fórumukat legalább technikailag tisztességesen üzemeltetni, de a jelenlegi feltételek mellett nem vagyok hajlandó alávetni megamat a cenzorok ítéleteinek, ezért nem írok oda. Egy "anonym" fórumon, különösen ha magánpénzböl üzemeltetik, nyilván más a helyzet. Úgy gondolom, a parlamentben is sok minden elhangzik ami nem oda való, mégsem moderálják (cenzorálják).
Szóval szeretném tisztelt jogtudós barátaim elérni, hogy az ottani müködtetési szabályzat megváltozzon. Az én pénzemen nem csinálhatnak mindent, ami nekik tetszik! Segítsetek ebben.

Sücy # 2005.11.18. 07:40

Szia!

  1. Joga van az üzemeltetőnek Általános Szerződési Feltételeket (Felhasználási feltételeket) megállapítani (hiszen ő üzemelteti, az ő rendelkezése, tulajdona), és annak betartását felügyelni pl. moderátorok által. Amikor használod a fórumot akármilyen módon, ráautaló magatartással szerződést kötsz. Az ÁSZF kitérhet a jogorvoslati problémákra is.
  2. Ebből adódóan jogosan szankcionál, hiszen a ráutalással megkötött szerződést megszeged, ha az ott meghatározott szabályokkal ellentétes tartalmat/szöveget teszel a fórumra. A fórum üzemeltetője nem követhet el önkényességet a saját fóruma felett. Bár nem sértegethet.
  3. A szabad véleménynyilvánítás lényege nem az, hogy bármelyik médium köteles lenne leközölni bármit, amit mondasz, hanem arra vonatkozik, hogy bármiről elmondhatod a véleményed, de hogy hogy oldod meg, az a te dolgod. Erre kiadhatsz saját szórólapot is akár.
Data # 2005.11.17. 23:16

Üdv!

Olyan kérdésem lenne a téma szakértőihez, hogy egy internetes fórum szólásszabadságát ki, és milyen módon szabályozhatja?

Azaz:

  • joga van-e egy ingyenes és nyilvános portál tulajdonosának, üzemeltetőjének bármilyen módon az ott regisztrált felhasználók véleménynyilvánítását korlátozni?
  • jogosan szankcionálja-e a fórum üzemeltetője, vagy az általa megbízott személyek a fórum önkényesen meghozott szabályzatát megsértő, azonban a szabad véleménynyilvánítást korlátozó eseteket?
  • vonatkozik-e a szólásszabadságról szóló törvény az elektronikus formájú magánkézben levő, de ingyenes és nyilvános fórumokra?
  • az üzemeltető megteheti-e a látogatók bármilyen szintű megkülönböztetését (diszkriminációját) bármilyen ismérv alapján, pl: életkor, regisztráció időpontja?
  • milyen törvények, rendeletek vonatkoznak a témára? (PTk, BTk?)

És még egy dolog: létrejön-e bármilyen formában adásvételi, vagy bármilyen másik szerződés SMS általi szolgáltatás-rendelés esetén, és miután a felhasználó megrendelte a szolgáltatást, a szolgáltató korlátozhatja, vagy megtilthatja-e a szolgáltatás felhasználását (továbbra is internetes fórum vonatkozásában), valamint vonatkozik-e bármilyen törvény az SMS-ben megrendelt szolgáltatás korlátozására, felhasználhatoságára, problémák jogi orvoslására?

A válaszokat (itt vagy e-mailben) előre is köszönöm!