szemételhordás


Nikici # 2009.07.08. 18:52

Érdeklődnék , hogy köteles vagyok-e a helyi szemételhordó céggel szerződést kötni, ha nem szeretném igénybe venni a szolgáltatásaikat? büntethető vagyok-e ennek megtagadása esetén? kiróható-e büntetés visszamenőleg?

Grád András # 2009.07.08. 19:14

Kedves Nikici!

  1. Igen.
  2. Igen
  3. igen

Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Nikici # 2009.07.10. 20:35

Tisztelt Dr.Grád András !

Köszönöm válaszát ! Érdekes ez a jog/illetve kötelesség . Egy olyan szolgáltatásért vagyok köteles fizetni és büntethető vagyok...ami nem történik meg . Házamtól néhány méterre szelektív hulladékgyűjtőládák találhatóak , ide hordom ki a papírt az üveget a műanyag palackokat , a konzervdobozokat . Az önkormányzattól komposztládát igényeltem, ide minden komposztálható hulladékot gyűjtök .Europai normáknak megfelelően , szelektíven gyűjtöm a szemetet . Gyakorlatilag a kapú elé évek óta semmilyen nemű szemetet nem teszek ki , mert nincs mit .
Ennek ellenére visszamenőleg büntethető vagyok....
Elnézést , de laikusként számomra ez egy kicsit érthetetlen .

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.07.10. 20:52

A szelektív hulladék gyűjtése, elszállíttatása is önkormányzati feladat, valamint az illegális szemétlerakók felszámolása is. Ezek a költségek is bele vannak kalkulálva a helyi lakosok szemétdíjába. Ez egyfajta adó, mindenkinek kötelessége fizetni. A díj csökkentése pedig egyedi mérlegelés alapján működik.

Panini # 2012.05.06. 23:36

Tisztelt Szakértő!
A családi házunkkal szemben, az utca másik oldalán egy magánszemély tulajdonában álló hatalmas üres, elkerítetlen terület van, ami egyébként a helyi gázszolgáltató gázelosztó épületének is közvetlen szomszédja. Ezt a nevezett területet rendszeresen bérbeadják cirkuszoknak, illetve vándor vidámparkoknak.
A folyamatos zaj mellett most már az is visszatérő probléma, hogy az időről-időre lakókocsival idetelepülő emberek távozásukkor nem távolítják el a több hét alatt összegyűlt kommunális hulladékukat, hanem ott hagyják a területen, jelenleg a gázelosztó kerítésének tövében, most már egy nagy kupacot képezve. A zsákok lassan elfeslenek, a szemetet hordja a szél, kóbor állatok is megjelentek itt. A tulajdonos szemlátomást szintén nem intézkedett a szemét elszállításáról.
Kérdéseim:
1.Kihez fordulhatunk a fenti probléma megoldásához? Van valamilyen hatóság ami kikényszerítheti a tulajdonostól az elszállíttatást?
2. Mi szabályozza az ennyi embert foglalkoztató objektumok idetelepülésénél a szennyvíz és a kommunális hulladék elvezetését/elszállítását? A bérbeadást lehet-e ezzel kapcsolatban vétózni, ha ezek a feltételek nem biztosítottak?
3. Tudna-e konkrét rendelet, jogszabály stb. hivatkozást is adni a fentiek kapcsán? (A tulajdonosnak írt levélben is belefoglalnánk azt.)
4. Mivel a gázszolgáltató gázelosztójának kerítése közvetlen tövében van kívülről a szeméthalom, őket is fel lehetne szólítani a szemételhordásra ez ügyben?
A válaszokat tisztelettel köszönöm előre is!