Amikor a szeret nyomorba dönt


Optimális # 2011.07.11. 15:00

Kedves Mindenki!
A történet szereplői egy "kedves" fiatal pár és a feleség édesanyja és édesapja.
A "kedves" pár két apró gyermekével szeretet volna lakáshoz jutni, ám nem volt megtakarított pénzük, ezért a szocpolra és a szülői házra felvett jelzálog hitelre alapozva, vásároltak egy házat. A dolog eddig rendben is lenne. A jelzálog hitelt az édesapa vette fel és az ő nyugdíjából vonódik azóta is. A "kedves" pár pedig megvásárolta a házat, de mivel még egyéb hiteleket is vett fel az új házra, és azokat nem fizették, azt rövidesen el is fogják árverezni. A "kedves" kislány megígérte az édesapjának, hogy a törlesztő részleteket utólagosan visszafizeti az apának, de erre 7 éve egy alkalommal sem volt példa. Az apa azóta is fizet. Az idősebb házaspár kapcsolata megromlott, ezért az apa egyedül nyögi a "kedves" lánya tartozását. 62 évesen minden nap azért kell fel, hogy előteremtse a megélhetéséhez szükséges pénzösszeget. A rezsi és a törlesztő részlet a teljes nyugdíját elviszi.
Az édesapa szerette volna ha a "kedves" lánya aláír egy elismervényt amin elismeri hogy tartozik az apának a jelzálogra felvett hitel összegével. A "kedves" lány ezt nem hajlandó elismerni, hivatkozva arra, hogy neki két kiskorú gyermeke van és amúgy sem tudja visszafizetni.
A jövő
Az édesapa aki, az én édesapám is sajnos, segítség nélkül már nem képes megoldani a helyzetét, ezért én segíteni fogok neki, de nem szeretném ha a testvérem ezt az esetet ilyen könnyen megúszná. Ha édesapám már nem él édesanyám fogja tovább fizetni a testvérem hitelét, aki szintén kis nyugdíjas. A húgom, a haza elárverezése után simán beköltözik a szüleim családi házába és nem fogja elismerni a tartozását édesapánk felé, valamint ha sajnos öröklésre kerül sor nem fog kiköltözni a családi házból, mert azt gondolja ő ezt megteheti.
A hitel felvételéről sajnos, csak későn értesültem, már nem tudtam tenni semmit. De a szüleim élete azóta összeomlott, az édesapám idős ember léttére minden nap dolgozik. Én nem tudok annyit segíteni rajtuk ami kihúzza őket a csávából és csak nézem, ahogy a testvérem az unokákkal operálva a nagyszülői szeretetre alapozva nyomorba dönti a szüleinket.
Megoldás?
A hitelszerződés megtámadása mivel a testvérem félre vezette a szüleimet? Mert amikor elvitte őket a bankba a szerződés kötésre kezesnek hívta őket, csak ott derült ki hogy ők a hitel felvevői. Úgy gondolom, erre nem lehet alapozni :(
A tartozást milyen módon lehet, és kell elismertetni a húgommal?
Várom, az ötleteket, mert én már nem nagyon látok kiutat ebből a helyzetből!
Köszönöm

Rexor # 2011.07.11. 15:38

Kedves Optimális!

Csak az édespa részére koncentrálva nem tudom, hogy jól értem e dolgot. Apa felvette a kölcsönt, majd a kölcsön összegét továbbutalta a lányának?

Optimális # 2011.07.11. 17:11

Kedves Rexor!
Én úgy tudom, hogy az összeget a húgom egy összegben készpénzben kapta meg az édesapámtól. Sajnos, nem történt átutalás...így könnyebben lehetne igazolni, hogy valójában ki költötte el a pénzt. Nagyon felzaklat ez az ügy, ezért talán nem fogalmaztam egyértelműen :)
Köszönöm

Rexor # 2011.07.11. 19:56

Jobb lett volna, ha utalja, így az a baj, hogy nehéz lesz bizonyítani, hogy mi is történt valójában. Kölcsön lehet a felek akarata szerint, de mivel nem készült írásos szerződés erről, nehéz lesz bizonyítani. Nem tudom mekkora összegről van szó, de első körben lehetne fizetési meghagyást kérni a bíróságon (de itt is az a baj, hogyha ellentmondással él a lány, nem könnyű bizonyítani, hogy kölcsön nyújtása történt).

Optimális # 2011.07.11. 21:20

Tisztelt Rexor!
Köszönöm, hogy velem együtt gondolkodik.
Az nem valószínű, hogy a testvérem jobb belátásra tér és elismeri a tartozását. Én arra gondoltam, megpróbálok közvetett bizonyítékokat gyűjteni, amik a kölcsönadásra vezethetők vissza. Pl.: Abban az időben ha jól emlékszem, a testvérem gyesen volt és a férje talán munkanélküli vagy épp vállalkozó volt. Ekkor vásároltak egy nyaralót és egy új gépkocsit...stb. Mit gondol ilyen közvetett bizonyítékokra lehetne alapozni?

Sajnos, közben az idő múlik és a szüleim minden megtakarított pénze és ereje a testvérem "laza" életének a finanszírozására megy el. Nagyon nehéz ezt a helyzetet 300 km-es távolságból, akár csak nyomon is követni. Valamint, nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a szüleim az unokáikért bármit képesek akár erejükön felül is megtenni- ez az este érzelmi háttere, ami szerintem szintén nem lehanyagolható :(
Köszönöm

Optimális # 2011.07.12. 07:17

Kedves Rexor!

Köszönöm az ötletet. Valamit mindenképpen tennem, kell mert ez az állapot már nem tartható fent sokáig. Megpróbálom, közvetett bizonyítékokkal alátámasztani az édesapám álláspontját :)
További szép napot!
Üdv,
Optimális