Praxisjog


Dr.Attika # 2007.02.12. 19:08

A törvény is önálló orvosi tevékenységről szól. Egy közalkalmazott, hogyan lehetne önálló.

Dr.Attika # 2007.02.12. 19:24

A 2000. évi II. tv. javaslata miniszteri indoklását áttanulmányozva a következő állapítható meg. A praxisjog közigazgatási határozatban megadott működési engedély alapján folytatható. Nem kell határozattal a működést engedélyezeni és nem szükséges engedély annak a háziorvosnak, aki a tv. hatálybalépésekor ezt a tevékenységet folytatta. Viszont ezt a jogot gyakorolni kellett volna. A jelen esetben az előd ezzel nem élt és a körzetében a fogorvosi ellátást az önk., mint ellátási kötelezettségét saját maga végezte alkalmazott orvossal, a rendelő önk-i fenntartásával. Éppen ezért az előd nem szerzett praxis jogot, így a nemo plus juris alapján azt át sem ruházhatja. Ha nyugdíjba vonul, akkor fiatal kollégája kérheti közigazgatási úton a praxis jogot, mint eredeti jogszerző.

FBernadett # 2007.02.18. 17:15

Első éves háziorvos rezidens esetén lehetséges-e háziorvosi körzet vásárlása, amíg szakvizsgát nem tettem le ?

Dr.Attika # 2007.02.19. 07:56

A törvény szövegéből az tűnik ki, hogy a praxis jog csak háziorvosi tevékenysg végzésére jogosult részére engedélyezhető. Az öröklés esetén örökölhet olyan is aki háziorvosi tevékenységre nem jogosult, de ő köteles 6 hónapon belül elidegeníteni.
Annak viszont nem látom akadályát, hogy előszerződést kössenek és a szerződés hatályosulásának időpontját a szakvizsga letételének időpontjára határozzák meg.

drkod # 2007.02.22. 09:24

Nyugdíjas,de még dolgozó közalkalmazott fogorvosnak van-e joga eladni azt a praxist,amelybe soha egyetlen fillért sem fektetett be.Ha nem,és eladta azt,hol lehet megtámadni a praxis eladását?

Dr.Attika # 2007.02.22. 10:37

Közalkalmazott fogorvosnak nincs"praxisjoga". Ezesetben az önkormányzat maga tesz eleget ellátási kötelezettségének alkalmazott fogorvos igénybe vételével. Megtámadni a szerződést rendes jogi úton lehet a bíróságnak. A megtámadónak bizonyítania kell azt, hogy a szerződés semmisségének kimondásához jogi érdeke fűződik.

drkod # 2007.02.22. 11:44

Köszönöm a választ.Még egy kérdés:
Nyugdíjas vállakozó fogorvos praxist értékesít,a praxishoz elvileg tartozik egy telephely is.
Önmagában eladható egy praxis,rendelő nélkül?
Akár önk-i,akár magántulajdonu a rendelő, vél.szerint önk-i feladat átvállalásáról van szó,ha nem tudom megvenni a rendelőt s, akoor az önk.at köteles -e biztosítani helyiséget?

Dr.Attika # 2007.02.22. 11:59

Helyesen : a bíróságnál és nem a bíróságnak lehet megtámadni a szerződést.

A rendelő nem jár a praxisjoghoz. A praxisjogi engedély egy meghatározott területen történő háziorvosi ellátás végzésére jogosít. Az önk. nem kényszeríthető rendelő biztosítására. Ennek a jogintézménynek az a lényege, hogy az önkormányzatot terhelő kötelesség a háziorvosi ellátás biztosítása. Ezt megteheti saját maga alkalmazott orvos útján, vagy kiadhatja önálló orvosnak. ha önálló orvosnak adja, akkor az orvosnak kell a rendelőt létrehozni, üzemeltetni, annak költségét viselni. Ezen költségeit pedig a TB-től kapott juttatásokból- mostmár a vizitdíjból- térítteti meg.

SDOR # 2007.05.24. 06:29

Tisztelt jogászok
2006.XI.10.Az önkormányzattal kötött szerzödését közös megegyezéssel , felbontotta .A Azota helyettesitése az önkormányzat feladata .A rendelő, szolgálati lakás az önkormányzat tulajdona . Három honapja küldöt egy sms hogy nem kiván visszajönni a képviselö testület oldja meg az orvos kérdést . A praxis illetve mükõdtetési jogrol nem nyilatkozott . Valoszinü beteg mivel más körzetben sem dolgozik . A testület a müködtetési jog esetén milyen jogositványokkal rendelkezik .
Uj háziorvos kiirása történt de határidön kivül érkezet rá pályázat . A testület uj megjelentetést szavazot meg mely nem történt meg . Befogadhato e a pályázat ha a határidöt nem tartotta be . A polgármester illetve jegyző felelős e ez ügyben .
Köszönöm a segitséget .
Tisztelettel peto sandor

Gwen # 2007.08.29. 09:56

Az önkormányzat 2006. június 1-el egy határozott idejű szerződést kötött a háziorvosi tevékenység ellátására, amely szerződés 1 év után határozatlan idejűvé változott. A szerződést rendkivüli felmondással fel kellett mondani, mivel nem látta el a háziorvosi tevékenységet a továbbiakban az orvos. Kérdésem: a praxisjog a szerződés megkötésének időpontjában (2006.06.01.) az önkormányzaté volt, és mivel a szerződés nem tér ki a prxisjogra, akkor az most - még továbbra is az önkormányzaté, vagy a szerződés határozatlan idejűvé változásával a háziorvosra szállt? Mivel a szerződés megkötésekor, a felek akarata, egy folyamatos háziorvosi tevékenység ellátása volt.

SDOR # 2007.12.15. 18:49

Praxis jogra szeretnék válaszolni .
Az orvos aki felmondott , 2006.junius 1-én szerinte ővé a praxis jog .
Ez ügyben folyik az ÁNTSZ vizsgálata .
Nem rég 6 honapja 3 millio ft át el akarta adni az önkormányzatnak .
A pályázat befogadás , illetve kiirás megismétlödött , mivel a Közig hivatal nem itélte törvényesnek . Egy megbizott orvosunk van 6 honapos kinevezéssel .
De a finanszirozás csökken mivel már csak nem 1,5 éve huzodik az ügy
Ha meg akarod nézni a hivatalos iratokat , irj az petosanyi@freemail cimre és elküldöm .
addig is köszi .
sanyi

cubi # 2007.12.28. 14:47

Kérdésem lenne, hogy jelenleg akkor is fizetni kell adót a praxisjog eladásából származó bevétel után, ha azt anno alanyi jogon "kapta" az eladó ? Ha igen, akkor mennyi az adó mértéke ? Csökkentheti-e valamivel az eladó az adó mértékét vagy az adóalapot ?
Előre is köszi !

SDOR # 2008.02.13. 08:25

az

Dr.Attika # 2008.02.13. 08:41

Alanyi jogon nem lehet ún. praxisjogot szerezni.

SDOR # 2008.02.13. 08:44

z egészégügyi minisztériumhoz fordultam falum volt orvosa müködtetési jogának visszavonására . Az ügyet áttek az illetékes regionális ÁNTSZ-hez .
jogszabályi háttér :96/2003. (VII. 15.) Korm. Rendelet
18/2000. (II. 25.) Korm. rendelet
1 Az önálló orvosi tevékenységet végző háziorvos az engedély kiadásához szükséges valamely feltételnek már nem felel meg. Például, ha háziorvos egészségi állapotának romlása miatt véglegesen alkalmatlanná válik a tevékenység ellátására
2 Nem rendelkezik a továbbkézesek meglététt igazolo pontszámmal
3. A eü Szolgáltatást nem személyesen nyujtja .
4. Az Önkormányzattal kötött eü ellátására kötött szerzödést közös megegyezéssel megszünt .
Az orvos munkaalkalmassági vizsgálata nem történt meg . Ő irásban az illetékes Regionális Ántsz nél lemondott prxis jogárol , mely visszaszált az illetékes önkormányzatra

kissgyorgy # 2008.02.25. 14:51

HÁZIORVOSI PRAXISJOG SÜRGŐSEN ELADÓ ZALAHALÁP-SÁSKA TELEPÜLÉSEK ILLETÉKESSÉGI TERÜLETÉN. ÉRDEKLŐDNI: (30/357-5321) 20/911-65-05, ILLETVE ZALAHALÁP-SÁSKA KÖRJEGYZŐSÉGÉN.

Dr. Lee # 2008.03.26. 13:48

Sziasztok!
A rövid tényállás a következő:

Orvosi praxis adásvétele történt.(A szerződést még nem láttam).
Az eladó egyéni vállalkozóként működött, a vevő pedig társas vállalkozás.
Kérdés: Ha vannak a rendelőnek munkaviszony keretében alkalmazottai, akkor esetükben van e munkáltatói jogutódlás?

Szerintem: mivel egy praxisjog adásvételi szerződésben (vagy azzal párhuzamosan) rendelkezni lehet pl. a rendelő és ahhoz kapcsolódó felszerelések adásvételéről is, ezért az az Mt. 85/A.§ b; pontja szerinti jogutódlásnak minősülhet, azaz:a munkáltató anyagi erőforrásának elkülönített csoportja (vagyoni értékű jog-praxisjog- + ingatlan+ egyéb dolgok-pl.felszerelés)a további működtetés céljából egy másik személy számára átadásra került adásvétel útján.
Így a munkáltató személyében jogutódlás következik be akkor is,ha erről a szerződő felek külön nem rendelkeznek.
Jól gondolom?

Eaglet # 2008.04.17. 19:56

Praxisjog eladása hogyan adózik ? Nincs szerzéskori érték, nincs illeték. 9 millióért akarják eladni. Hogyan lehet ezt a legkedvezőbb adózással értékesíteni. Bt-vel együtt akarják értékesíteni. Lehet ezt egymástól függetlenül ill. együtt értékesíteni ?

Eaglet # 2008.04.18. 08:52

Nincs valakinek "praxisa" hogy válaszoljon erre a praxisos kérdésre ?

xenopus # 2008.06.16. 11:46

Kedves fórumozók!

SOS segítségre lenne szükségem. Háziorvosi praxi vásárlására készülök. Az előszerződést már meg is kötöttük, foglalót átadtam.
Probléma:

1. ILLETÉK?

  • Az ügyintéző jogász a vásárló (én) részésől fizetendő illetékről biztos infót adni nem tudott. Egy másik szakértő nekünk azt mondta, vmi módosítás miatt SZJA-t az eladónak kell, de a vevőnek illetéket fizetni a vásárlás kapcsán nem kell.

Mi az igazság? Nagyon nem mindegy...

2. ÖNKORMÁNYZAT?

  • Másik gond, hogy az önkormányzat (4 faluból álló praxis, 4 önkormányzat) erősködik, hogy neki ebbe van bele szólása.. pályáztatásról ebszél etc. Hiába mondjuk, hogy neki ellátási szerződést kell kötnie azzal az orvossal akié a működési jog (enyém), dönthet úgy hogy nem köt..de akkor mással se tud. Lévén, hogy a műk.jogot én vásárolom meg. A praxis nem betöltetlen, a jelen háziorvostól venném át folytatólagosan. Egyéb iránt az önkormányzat nem ágáll az üzlet ellen, de dokumentumot kérnek a jogszabályról, miszerint nekik itt jelentősebb feladatuk, beleszólásuk nincs. Mivel tudnék nekik ezügyben szolgálni? 2000 évi II. trv?

Gyors segítségre van szükségem.. hiába olvasom a jogszabályokat..ez nekem nagyon zavaros.

Köszönettel!!!

gkis # 2009.06.05. 21:36

Mindenkit Üdvözlök!
Kihaltnak tűnik a téma, de hátha valaki tud utat mutatni:
ha a praxisjog személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, következik-e ebből, hogy csak mint magánszemély vásárolhatom meg (pénzügyi-számviteli értelemben)?
Avagy finanszírozhatja-e a vásárlást a működtetést gyakorló gazdasági társaság is (merthogy utóbbi működésének elengedhetetlen kelléke jelen esetben a 'praxis')? Valamint ha igen, nem fogja-e a jog 'tulajdonosát' ez esetben természetbeni juttatás (v. valami ilyesmi) utáni szja-fizetési kötelezettség terhelni (mivel eme jog vagyoni értékű, gt. tulajdonába viszont nem kerülhet; tehát mint magánszemély kapom, de az ellenértékét a kft fizeti az eladónak)?
Itt én (de lehet, hogy csak én, teljesen hozzá nem értőként) némi ellentmondást érzek a jogalkotás végeredményét illetően.
Üdvözlettel:
KG

hzsu # 2009.08.28. 10:34

Kedves fórumozók!

S.O.S. segítségeteket szeretném kérni!
Nagyon sürgősen szükségem lenne egy praxis adásvételi szerződés mintára, tudna nekem valaki küldeni az alábbi e-mail címre: eperper@freemail.hu,sajnos az interneten hosszú keresés után sem találtam.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Zsuzsi

radi # 2010.02.10. 14:46

Üdv!

Az iránt érdeklődnék, mi a folyamata egy fogorvosi praxis vásárlásnak?
hova kell elmenni, mit kell intézni..

Előre is köszönöm

Sz.Márton # 2010.02.10. 15:18
radi # 2010.02.10. 16:43

sajna ez kevés nekem, a folyamatról kellene leírás az alap övetelményeket már tudom..