Abban az esetben, ha van egy pár,akik élettársak voltak és magánszeméllyel úgy állapodtak meg két éve, hogy a nő a kölcsönfelvevő és az élettársa kezes lesz, így kaptak x összeget kölcsönbe. Ilyen esetben a nő által kölcsönként kapott összeget, mint élettársaknak közös tartozásnak kell tekinteni, hogy felelnek érte?
Ha a teljes kölcsön tartozást csak a kezes fizette ki, akkor a teljes összeget jogosult a volt élettárs kezesként követelni, vagy miként kell jogszerűen elszámolni?
Kölcsön szerződés
Mondjuk egy kicsit ironikus, hogy miközben persze nem ajánlott szakember nélkül eljárni komolyabb ügyekben, itt is van egy iratminták link a bal oldalon.
De valójában semelyik sem jön be közülük (most véletlenszerűen vagy húszat kipróbáltam, bár lehet, hogy van egy-két működő). Furcsa véletlen, vagy csak vissza kellene raknom az alumínium sisakomat? :)
Mellesleg itt cég és magánszemély közötti kölcsönadásról van szó, amely valóban igényli szerintem nem csak a hivatalos formát, hanem szakember igénybevételét is. ( akárki a kölcsönadó és kölcsönvevő)
Adjál egy ötezrest fizetésig !
ÉS mikor lesz fizetés ?
Mit tudom én, Te dolgozol :-)
Régi, szakállas...:)
Én inkább azt mondanám hogy a legjobb ha egy átlagember elmegy egy közjegyzőhöz, ha kölcsönt akar adni és közjegyzői okiratba foglalják azt. Így ha esetleg nem fizetne a másik fél akkor nem kell évekig pereskednie hogy megkapja a zsetont.
Szerintem meg az átlagembernek (nem mindenkinek), az átlagügyeihez (nem mindegyikhez) a legegyszerűbb megoldás egy minta, vagy egy létező szerződés mintának. Jobb látni más hogy csinálta, mit hagytam volna ki saját kútfőből, etc.
A baj ott van, hogy sokan sokszor nem a jó kategóriába sorolják magukat, vagy az ügyüket...
Félreértés ne essék! Én sem állítom, hogy minden kölcsönszerződéshez ügyvéd kell. (Hiszen akár szóban is megköthető. V.ö.: adj kölcsön ötezret fizetésig.) De ha valaki nem képes megfogalmazni egy ilyen szerződést, akkor ne mintát kérjen, hanem igenis forduljon szakemberhez.
Kollégám! A mai világban amikor minden letölthető a netről az emberek zöme"mintabuzi" lett.
Mi szükséges egy ilyen szerződéshez?
Felek megnevezése. X.Y. kölcsönt ad Z.Zs-nek ennyit és ennyit. A visszafizetést ekkor és ekkor kell teljesíteni A szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.
Pár száz forintért a nyomtatványboltokban lehet venni nyugtatömböt. Venni kell és minden kp-es ki-befizetést abban kell nyilvántartani.
Az öngyilkossághoz segítséget nyújtani bűncselekmény. Laikusoknak letölthető szerződésmintákat ajánlgatni éppen nem az - de szerintem nincs messze tőle.
Üdvözletem!
Tisztelettel kérem, hogy tudnának-e segítséget nyújtani hol találok kölcsönszerződési mintát, esetleg formanyomtatványt cég és magánszemély közötti pénzkölcsön szerződésez.
Köszönettel
Tiszteletem.
Olyan kérdésem lenne, hogy kölcsönszerzödés érvényes-e akkor ha formanyomtatványon van megkötve két személy között, tanukkal ellátva vagy ügyvéd előtt kell szentesíteni és csak akkor hiteles?
Választ előre is köszönöm.
Ja, hogy az.
Nem azon múlik, hogy mikor volt esedékes a követelés. Hanem, hogy mikor közölték a felszólítást. Szerintem józan parasztésszel felérhető.
Kedves Kovács Béla Sándor!
A 2013. évi V. tv. 6:21-6:25. szakaszaira gondolok.
Tehát a kérdés:
ha 2014. március 15 után egy 2014. március 15. előtt esedékessé vált követelés megfizetésére felszólítanak, akkor az megszakítja-e az elévülést?
Új?
Kedves fórumozók!
Tudja-e valaki, hogy az új elévülési szabályokat a folyamatban lévő elévülésre kell-e alkalmazni?
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.
Tisztelt Fórumozók!
Én egy dörzsölt, rosszindulatú szomszédomnak adtam kölcsön. Van róla szerződés, tanúkkal aláíratva. Mivel nem kicsit számító a t. szomszéd egy darabig fizetett, majd kijelentette, hogy a továbbiakban nem teszi. A társasháznak is tartozik, de mivel ügyvédi ellenjegyzés nincs az alapító okiraton, azt ott rögzítetteket sem tartja be. Hogy érezzem a törődést, rendszeresen aljas módon zaklat, és bosszantani próbál. A hosszú bevezetés után kérdezem: mennyibe kerül kb. az ügyvédi felszólítás?
Sziasztok!
egyszer már segítettetek nekem lakás ügyben, most ehhez kapcsolódóan szeretnék egy kölcsön szerződés ügyben segítséget kérni.
Röviden a story annyi, hogy béreltünk egy garázst egy embertől. a szerződés 1 évre szólt, "lelaktuk", fizettünk, de időközben kölcsön kért tőlem 2 hétre 150.000-et. erről természetesen írtunk egy 3 pédányos papírt. minden jó volt, a végén megegyeztünk, hogy mindenkinek könnyebb, ha úgy törleszt, hogy mi nem fizetjük a fent említett garázs havi rezsijét.
így lett az eredeti összegből még hátramaradt 124.000 HUF.
Most jön a bonyodalom. ennek több1 éve. a szerződés kötéskor "jófej" módon 2 hónapot adtam neki, de már így is a papíron szereplő visszafizetést is meghaladta 1 évvel.
2 kérdés:
a garázsról a szerződés nem az én nevemen van, arról is készült annó bérleti szerződés, de kp-ban fizette a fivérem, aminek ugye hivatalos nyoma nincs. ez maitt viszont "tartok tőle", hogy ha én elkezdek pereskedni a nem kevés pénzemért, akkor ő azt mondja, hogy nem fizetett a fivérem, és őt pereli. term. ez az én peremtől független lenne, de akkor is kihagynám... ezt hogy lehet kikerülni?
a másik kérdés, van itt elévülési idő az engem érintő szerződés tekintetében? többszörösen kitoltam a határidőt, soha nem hív vissza, mindig csak ígérget, pontot akarok a végére tenni.
és az extra kérdés, ami a storyhoz tartozik, de nem ebbe a fórumba: ha "véletlenül" baja esik bárminek (kocsimnak pl) vagy bárkit rosszarcú emberek pakolnak ki az utcán (pl muterom), és mondjuk pont ott vagyok én is, és ezt nyílván nem hagyva helyben hagyom az illetőt/illetőket, az teljesen jogos nem? még akkor is ha ők pl "csak" kézzel jönnek, de mondjuk 5en, én egyedül vagyok de legális tartási engedéllyel vassal? röviden a kérdés: megvédhetem legálisan a családom??
Kedves Fórumozók!
Kérdésem lenne, ha a kölcsönadási szerződésben foglaltaknak nem tesz eleget az adós( 1millió, kölcsön havonta 200e-vel kellett volna törleszteni) felmondhatom a szerződést ha ez külön nem írtam bele a szerződésben csak a ptk 198-338@ ? Ha felmondhatom az konkértan mire jogosít? Egyösszegben követelhetem az egészet?
Előre is köszönöm
Kedves Fórumozók,
Az egyik "kedves" barátomnak adtam kölcsön, természetesen megbíztam benne, ezért szerződés nélkül történt a kölcsönadás.
Az összeg felét visszakaptam már, a másik felét viszont nem nagyon hajlandó fizetni, folyamatosan hívom, írok neki, de csak azt a választ kapom, hogy majd ha lesz pénzem megadom.....
A pénzt bankon keresztül utaltam, erről a bankkivonatok megvannak. Illetve levelezések, sms-ek vannak amikben végülis elismeri a tartozását, és folyamatosan időpontokat ad, hogy mikor fog utalni..... (ami persze nem történt meg).
Szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben van valami megoldás??
Olvastam több helyen, hogy magánszemélyek között nem szükséges írásbeli megállapodás. Elegendő-e a banki utalás valamint az emailek, sms-ek, hogy elinduljak valamilyen irányban???
Köszönöm a válaszokat.
Kedves Guba!
Köszönöm a válaszodat!
Természetesen tudom, hogy szóban is létrejöhet, ugyanakkor nem láttam arra nagyon nagy rációt - így a kölcsönadónak nem is javasoltam -, hogy az általad említett módon lépjen fel, elsősorban az írásbeliség hiánya miatt.
Közben új hírt kaptam: a hölgy hajlandó aláírni a kölcsönszerződést, és bár a fizetésre nincs sok esély (nincs munkahelye, ingatlana), ugyanakkor ha a határidőt követően nem teljesít, nagyon az esélye annak, hogy fel lehet vele lépni az áltad is említett eszközökkel.
Köszönöm még egyszer a megerősítést!
Ha jogász vagy, akkor bizonyára hallottál róla, hogy a pénzkölcsön szerződés magánszemélyek között szóban is érvényesen létrejött. Innentől kezdve a probléma már a bizonyítás, de ha vannak tanúk, mint írod akkor az elég lehet. Az eljárás: ügyvédi felszólítás, fizetési meghagyás, per. Szubszidiáriusan.
Kedves Fórumozók!
Egy ismerősör átadott fia élettársa részére egy nagyobb összeget, autó vásárlása céljából. Az összeget a kereskedőnél ádták át, több tanú is van. Az autó megvásárlását követően szerették volna az ügyletet kölcsönszerződés formájában rendezni, ugyanakkor a hölgy nem volt hajlandó aláírni a későbbiekben, mindenféle indokot kitalálva. A hölgy a napokban elköltözött a fiától, vitte magával az autót is. Sajnos mind tulajdonosként, mind üzemben tartóként a hölgy került bejegyzésre. Mi ilyenkor a teendő? Sajnos én, jogászként nem igazán tudok neki tanácsot adni, javasoltam neki, hogy keresse fel a hölgyet és írjanak kölcsönszerződést, majd azt követően adás-vételi szerződést, és vigye el a jogos tulajdonát, de nyilván a hölgy nem igazán nyitott az ilyen eljárásra. Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban? Feljelentést nem tehet, APEH-ben bejelentést nem tehet, bíráshoz fordulhat, de szerződés nélük nehéz bizonyítani az átadás aktusát.
Előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértők!
Én is kölcsönszerződés miatt kérem a segítségeteket. Egy ismerősömnek adnék kölcsönt és az lenne a kérdésem, hogy a későbbi gubancok elkerülése érdekében hogyan érdemes "hitelesíttetni" a dokumentumot? Értem ez alatt azt, hogy pl. közjegyző előtt aláírja az adós és a hitelező vagy, ha két tanú aláírja pluszba. Melyik a hivatalos(abb) vagy a bevett szokás?
Még annyival "bonyolódna a helyzet", hogy a leendő adós külföldi állampolgár. Ilyen esetben mik a jövőbeni esélyek az érvényesítés terén illetve mit/miket kell(ene) még belefoglalni a szerződésbe? (amúgy Magyarországon dolgozik, de nincs itteni címe)
Válaszotokat előre is köszönöm!
További szép napot!
Tisztelt Hozzáértők!
A házasságom ideje alatt, a tudtom nélkül a férjem kölcsönszerződést írt alá. Most érkezett a korábbi lakcímemre(szüleim ingatlana) a volt férjem nevére fizetési felszólítás. Arra a címre, ő sosem volt bejelentve. A kölcsönszerződésben szereplő dátum után 3 hónappal később már hivatalosan is külön éltünk. Azóta elváltunk, azt szertném tudni, hogy a szüleim ingatlanára vagy az én később(különélés megkezdése után) vásárolt ingatlanomra terhelhetnek-e bármilyen követelést. Korábabn találtam olyan bejegyzést, amiben az szerepelt, hogy rámterhelhetik, de a külön vagyont nem érinti. Akkor mit???
Várom válaszukat,
Köszönettel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02