@tmsnmth80
Rossz a kèrdès.
mire vagy kívàncsi egèszen pontosan?
Kölcsön szerződés
Ha probléma lesz vele, akkor nem azért, mert egyik fél rokonai a tanúk. Akár ne is legyenek rajta tanúk. Sőt, akár egyáltalán ne legyen írásba foglalva. Ezek formaságok, a kölcsönszerződés lényege, tartalma nem ez.
A kérdésem arra irányult, hogy ha én adtam kölcsön a pénzt a szomszédnak és az én Szüleim a tanuk, és nem fizet a szomszéd, Bírósági per lesz belőle, ebben az esetben a Bíróság nem-e fogja elfogultsággal - részre hajlással vádolni Szüleimet stb?
a két (cselekvőképes) tanú által aláírt okirat teljes bizonyító erejű magánokirat. Nincs összeférhetetlenségi klauzula.
Ha az adósnak nem kellett a pénzkölcsönhöz "saját" tanú, ez már az ő baja.
„és nem fizet a szomszéd, Bírósági per lesz belőle”
Lehet érdemes az FMH köztes lépésnek. Attól hátha észhez tér és nem lesz per, csak végrehajtás (vagy fizet magától)
„ebben az esetben a Bíróság nem-e fogja elfogultsággal - részre hajlással vádolni Szüleimet stb?”
Nyilvánvalóan elfogultak. És?
(Nem vagy ma formában eulimen.)
Kedves Szakértők!
Adtam kölcsön a szomszédnak 100 000 forintot, én írtam kézzel egy egyszerű kölcsön adási szerződést, plusz 2 tanu letanuzta és aláírta az adós szomszéd.
Az probléma, hogy én írtam saját kezűleg a kölcsön szerződést?
tmsnmeth80,
Nem. Miért lenne?
Ez nem végrendelet, ahol nem működhetsz közre, ha juttatást kapsz.
Köszönöm szépen.
Kedves Szakértők!
Két magánszemély között létrejön egy kölcsönszerződés 800 000 forintról. Ebben az esetben mennyi lehet a maximális késedelmi kamat mértéke, amit kilehet kötni a kölcsönszerződésben?
tmsn
Ügyleti kamatnak annyit lehet kérni, amennyit a kölcsönvevő még nem sokall. Késedelmi kamatnak pedig bármennyit, mert ha a kölcsönvevő késedelem nélkül fizet, akkor úgyis mindegy, mekkora a késedelmi kamat mértéke. Ha később mégis vita támadna, a túlzott mértékű kamatot a bíróság a kötelezett kérelmére mérsékelheti.
tmsnmeth80,
Kikötni bármit ki lehet, érvényesíteni max. 25%-ot lehet. Legalábbis, amíg veszélyhelyzet van.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02