kft tagok között vita

markusz # 2012.04.17. 18:37

Sziasztok!

Adva van egy KFT és egy ügyvezető igazgató. Választanak egy másik KFT igazgatót is. A második igazgató azonnal eljárhat a megválasztása után bármibe, vagy csak a bejegyzése után? Tehát neki kell-e az első igazgatótól megbízás vagy azonnal eljárhat önállóan a jog szerint?

brigantin1 # 2012.04.12. 12:06

Goodwitch kösz a hozzászóllást!

Amit leírtál az mind rendben van,egyetértek.

Csakhogy a Ctv 129.§(3)-a - amely visszautal a 36.§ (4a)bek-re - azt írja,hogy a cégjegyzékben vezetett adatok első változtatásakor kötelező az adatbejelentés,ez pedig most lenne,hisz most fog megtörténni a székhelymódosítás.Ha nem történne semmilyen módosítás, akkor jönne be az általad említett dátum szerinti időpont.

Székhelymódosítást pedig meg kell csinálni,mert törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek éppen a székhely miatt,szerintem kitalálod miért, és melyik taghoz kapcsolódik a jelenlegi székhely.

Egyébként a többségi tulajdonos ügyvezető!

Goodwitch # 2012.04.10. 12:34

Brigantin1,

ki az ügyvezető? A többségi tag, vagy harmadik személy? Ha igen, akkor írásban, tértivevényes levélben össze kell hívni a taggyűlést szabályosan, megfelelő napirenddel. Ebben a levélben arra is fel kell szólítani a másik tagot, hogy amennyiben a taggyűlésen nem kíván részt venni, a cégnyilvántartásban kötelezően feltüntetendő adatait legyen szíves közölni az ügyvezetővel, hogy a Ctv-ben foglalt kötelezettségének eleget tudjon tenni.

Ha nem jön a taggyűlésre, és az adatait sem közli, akkor újabb levélben lehet tájékoztatni arról, az adatokat legkésőbb 2013. elejéig mindenképpen be kell jelenteni a C
  • nek, és gondolom a székhelymódosításra is kényszerűségből kerül sor. Ezek elmaradása végső soron a cég kényszertörlésére fognak vezetni.

Ha ebből a társaságnak kára keletkezik, akkor azt a taggal szemben a Ptk. alapján perben követelni lehet. Ha jobban ismerném a céget, lehet, hogy több ötletem is lenne. Mondjuk ilyen légkörben nem nagyon van értelme a társaság működtetésének.

Goodwitch

ObudaFan # 2012.04.10. 12:23

Mivel törvényességi felügyeleti eljárásnak csak a céggel, vagy a vezető tisztségviselővel szemben van helye, tagkizárásnak meg itt nincs helye, így a tagot meg kellene próbálni meggyőzni, hogy a cég fogja bánni, ha nem működik együtt.

brigantin1 # 2012.04.10. 12:08

Tiszteletem!
A tanácsotokat szeretném kérni, hátha volt valakinek hasonló ügye!
Két tagú kft-ről van szó.A tagok közötti viszony teljesen elmérgesedett, annyira,hogy nem beszélnek egymással.Székhelyváltoztatásra lenne szükség és az ehhez szükséges szavazati többség meg is lenne az egyik tulajdonostárs részéről.
Mivel ez lenne az első társasági szerződés módosítás, a jogszabályváltozás hatálybalépése óta, ezért be kellene jelenteni a tagok adóazonosító jelét is, azonban ahogy az előbb említettem a tagok nem kommunikálnak egymással így ez az adat sem ismert.Az adatbejelentés nélkül pedig a székhelyváltoztatás bejegyzése is, egyáltalán a nyomtatvány befogadása is kétséges..
Valakinek hasonló ügye?
Bármilyen ötletet,tanácsot szívesen veszek!
Remélem érthetően fogalmaztam
kössz
brig

kismanó11 # 2012.02.28. 19:47

Segítséget és tájékoztatást szeretnék kérni!
2009ben alakult egy Kft. 3taggal: 60% , 40% , 10%.
a 60%os tag az ügyvezetői posztot látta el.
2011re a Kft 7milliós tartozást halmozott fel.
Minden beruházás alapja megvan ,pl.törvény írja elő őket és ezért meg kellett csinálni. az ügyvezető,mikor már minden "hitelezővel" megállapodott(részletfizetés) és látta, hogy így sem tudják tartani a kifizetéseket vásárlót talált a cégre, úgy hogy az összes adósságot kifizette volna és egy 0ás papírral az összes tartozásról, átvették volna a Kft-t.
Ezt a másik két tag nem akarta, így nem egyezett bele.
Az ügyvezető lemondott. a másik két tag pénzt akar látni a cégből, akkor is ha az 7milliós tartozással rendelkezik és nem hajlandóak semmilyen megegyezésre, inkább "bedöntik". A volt ügyvezető még próbál találni megoldásokat, és a tagi jegyzőkönyvben is leírta, hogy megpróbálta a hitelezőket kifizetni. Ezt alá is írta a másik két tag.a volt ügyvezető még egyezkedik, hogy milyen összegért hajlandó kiszállni a cégből a másik két tag, persze csak olyan kereteken belül tud mozogni, amilyen ajánlatot kap. így is a 7milliós ajánlat helyett már csak 2milliós van és ha abból a másik két tag pénzt akar , akkor elég kevés hitelezőt tudna kifizetni, de legalább 100%osan a nyakán maradna a többi tartozás. mit tud tenni a 60%os tag, aki még lát megoldásokat a hitelezők kifizetésére és ezt taggyűlésen el is mondja, illetve alá is írja a másik két tag, de nem hajlandóak megegyezni? ilyen esetben csak az ügyvezető fele? a tagok nem az akadályoztatásért? illetve milyen mértékben felel az ügyvezető? saját tulajdon, ha a cég tulajdona nem fedezi a hitelezőket?
A segítséget előre köszönöm!

ObudaFan # 2011.04.12. 09:33

Nélküle is tudtok dönteni a tőkeemelésről, hacsak a társasági szerződés kifejezetten nem köti a 84%-otoknál is nagyobb szavazati arányhoz.

luciano55 # 2011.04.12. 08:46

Öt éve KFT-t alapitottunk. Három tulajdonossal. 42%/42%/16% tulajdonrésszel. A 16% -os társ lett az ügyvezető. Vezetése alatt a KFT veszteséget halmozott fel, nem hozta az elvárt eredményt. Leváltottuk egy éve. Azóta nem láttuk a telefonokra nem válaszol, a leveleket nem veszi át. Szükség lenne a KFt megmentéséhez további tőkére. A társasági szerződés szerint a pótbefizetés a tőke max 10%-ig lehetséges. Ennél több pénz kellene,amit mi be is fizetnénk. Igazából szivesen megszabadulnánk tőle, mert valószinű ő nem akar tőkét emelni. ( Ezt közös ismerősök útján közölte) Mit lehet tenni?

ObudaFan # 2010.08.02. 20:42

Ha bizonyíthatóan a társaság érdekeit veszélyeztető magatartást folytat, akkor a kizárása iránti per szóba jöhet.

balekur # 2010.08.02. 19:09

Elősszöris , Üdv mindenkinek !
Igen-igen a haszonból 34%-van . de a bökkenő ottkezdődik , hogy a szavazati joga 51% , mert az ismerős Ügyvédjével fondorlatos módon addig-addig , játszottak a törzstőkével , míg övélett a szavazati jog , ez nemelég időközben , összejátszott a könyvelővel is és a fizetést úgyállapitották meg a beleeggyezésünk nélkül , hogy a járulékba belefeketedünk . Most volt a féléves zárás , kiderült , hogy még tagi kölcsöneis van , ezmég semmi , a tudtunk nélkül mint kiderült a kft-nek van mégegy számlaszáma is amit a bevallásból tudtuk meg ezt is nélkülünk nyitotta meg . igaz pénzmozgás még nincs rajta legalábbis idáig . Egyszóval jól átpaliztak bennünket . Most tanakodunk milegyen a teendő . mindez csak okulás képpen . nagyon odakell figyelni minden részletre . szinte tehetetlenek vagyunk , a válalkozás köszönhetö nekünk egész jól beindult a régi kucsaftok visszajöttek szinte napi tiz órát dolgozunk ez a here meg tartja markát és röhög rajtunk .
Van erre valami megoldás a feloszláson kivül ?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 09:04

Először még többségi tulajdonos volt az illető, már meg csak 34%-a van. Ehhh...

ObudaFan # 2010.07.16. 09:00

A napirend kiegészítését azonban nem elég az ügyvezetőtől kérni, hanem legalább 3 nappal a taggyűlés előtt a tagokkal ismertetni kell.

orangeman # 2010.07.16. 07:33

balekur, hogyha hárman vagytok és egyenként 22%-otok van, az összesen 66% -ahogy te is írod- akkor fogjátok magatokat és visszahívjátok a közgyűlésen. Arra vigyázzatok, hogy ez is rajta legyen a napirenden, mert különben gond van. (Ha az ügyvezető nem teszi rá, akkor kérjétek a Gt 144§ (3) alapján a napirend kiegészítését például egy "Ügyvezető visszahívása" ponttal. (Az ügyvezetőt indoklás nélkül visszahívhatjátok.)
Persze ezzel együtt még érvényesíthetitek a kárfelelősséget, ha kárt okozott a Kftnek.

For God and Ulster

balekur # 2010.07.15. 18:01

Köszi a hozzászólást .
Valójában , négyen vagyunk . Az ötlet a miénk volt , régebben is ebben a munkában dolgoztunk , az előző cégvezetés csődbe tette a válalkozást és kiszált belőle , mink dolgozók láttuk a lehetőséget és ősszeáltunk hárman , akor alapitottuk meg az új céget , gépeket kellet venni , javítóanyagot , kauciót kifizetni egyszóval namvolt elég pénzünk rá , igyjött az ötlet , hogy vegyünk be egy külső tagot aki adottesetben ellátja a cégvezetést és volt neki tőkéje így nekünk hármunknak eggyenként huszonkét százalékunk van az-az hatvanhat . az alapító okiratot szinte nélkülünk csinálták meg az ismerős ügyvéddel, nemvoltunk elég körültekintőek nefigyeltünk a részletekre . nevolt rá időnk , igyekezni kellet ,nehogy kiessünk a látókörből . A régi kliensek minket keresnek velünk tartják a kapcsolatot egyszóval mi hárman visszük a céget , mivagyunk az alkalmazottak. most elfog dőlni minden , negyedéves áfások vagyunk kiderül a könyvelö hogyan dolgozik .És megfogjuk tartani hivatalossan az első közgyülést mert még azis csak futtában történt .Aszavazati joga a betett tőke után lett meghatározva , nemtudjuk jogos volt-e .

orangeman # 2010.07.13. 18:54

Dehogynem, lehet egy csomó érdekes dolgot csinálni.
1.) Ha nincs 75%-os részesedése, és nem csak ketten vagytok a társaságban kezdeményezheted a kizárását amennyiben a társaságban maradása veszélyezteti a társaság érdekeit.
2.) Ha van legalább 5%-od, akkor kérheted, hogy a taggyűlés vizsgálja meg az ügyvezetö tevékenységét. Ha ezt elvetik, kérhetsz könyvvizsgálói vizsgálatot.
3.) Ha az ügyvezető kárt okozott a társaságnak, akkor kérheted, hogy a taggyűlés érvényesítse a társaság kárigényét, ha ezt elvetik, akkor 30 napon belül magad is érvényesítheted.

For God and Ulster

ObudaFan # 2010.07.12. 12:43

Erre így semmi, ha övé a többség.

balekur # 2010.07.08. 18:13

Tiszteletem !
Négy hónapja alakítottunk egy kft-t . Az ügyvezetőnk nemlátja el a feladatát kellőképpen , ráadásul többségi tulajdona van , a szavazati jogais nagyobb mint a miénk , mia teendőnk a leváltásával kapcsolatban , nem tájékoztat bennünket kellöképpen . Az alapításnál nevoltunk kellően tájékozottak , mert nagyon szorított bennünket az idő , nemakartunk lecsuszni a lehetőségről , és mostvettük észre , összejátszott az ügyvéddel , a könyvelő is az ismerőse , egyszóval teljessen kivagyunk szolgáltatva . A cég nagyonjól beindult a szellemi tőke szinte a miénk . Az űgyvezetőnk nemért a dologhoz , afüzetést mégis követeli . Amugy négyen vagyunk a kft-ben hárman napi tiz órát dolgozunk negyedik az ügyvezető teljes munkaidőben ami neki napi négy-öt óra , az ügyfelekkel nem tárgyalóképes , szinte mindenki minket keres .
Mi lennerá , a jogorvoslat .
Válaszukat nagyon köszönöm .

ObudaFan # 2010.06.29. 11:47

Nem illetett volna meg. A cég perelheti az eladást intéző ügyvezetőt a vételárra.

Zsazska # 2010.06.29. 11:15

Köszönöm a gyors választ. A feljelentés megtörtént. Ha lehetne még egy kérdésem :(
Engem megilletett volna az elővásárlási jog rájuk? Ha igen, akkor mit tehetek? Perelhetem az eladót?

Dr.Attika # 2010.06.29. 09:42

A lovakat már nem lehet visszaszerezni. Az ügyvezető jogosan eladhatta. Viszont ha a vételárral nem számolt el, akkor sikkasztás miatt lehet feljelentést tenni, illetve követelni lehet, hogy a pacik vételárát fizesse be a cég kasszájába.

Zsazska # 2010.06.29. 09:10

Segítséget szeretnék kérni.
Kft-ben 95%-os részesedésem van. A cég tulajdonát képező 3 lovat a Kft másik tagja eladta,de erről engem nem értesített. Amikor el akartam vinni őket másik helyre, akkor szembesültem a dologgal. Számlával bizonyította. Az összeg a folyószámlára nem lett betéve. Nem akartam eladni a lovakat, ezért papírjaik nálam voltak, azt gondoltam, hogy így megakadályozom az eladásukat. Mit tegyek? Hogyan tudnám visszaszerezni őket? A másik tulaj is ügyvezető a kft-ben.

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2010.06.20. 08:29

Írsz vagy három különböző problémáról, de egyiket sem fejted ki pontosan, így nehéz lesz érdemben segíteni. A munkaügyi bíróság például munkaügyi jogvitákban jár el, így nem igazán derül ki, mi köze lenne ahhoz, hogy volt-e taggyűlés, vagy sem.

Mindenesetre úgy tűnik, talán magának a cégnek lehet jogalapja arra, hogy a másik tagtól kártérítést követeljen.

Hogy az ingatlannal kapcsolatos polgári pernek milyen eredménye leeht, azt ilyen kevés információ birtokában tippelni sem lehet.

Mindenesetre ügyvéd nélkül aligha fog tudni rendet vágni az ismerősöd az ügyben.

Nicole0226 # 2010.06.19. 16:29

Egy elég összetett problémával kapcsolatban írok,bízva abban,hogy tudtok segíteni.
Egy ismerősöm elég komoly bajba került,amiből most elég kilátástalannak tűnik a kiút.
2évvel ezelőtt közös kft-t hozott létre egy hölggyel.Az első időben jól alakult minden,az üzlet beindult.Ismerősöm (ügyvezető igazgató)tárgyalt a partnerekkel,míg a hölgy a pénzügyi dolgokat kezelte.
Ám tavaly ősszel gondok merültek fel.A hölgy a cég kasszájából kivett 500.000Ft-ot,majd titokban egy saját céget alapított.
Mint utólag kiderült,a közös céghez érkezett megrendeléseket már a saját cégéből szolgálta ki,valamint a könyvelők kimutatása szerint közel 2.000.000Ft-os tartozást halmozott fel.
Ismerősöm amint a tények birtokába jutott,számon kérte a hölgyet.Először szóban,majd levélen keresztül felszólította a munkavégzésre,miután a hölgy az eset után hetekig nem járt dolgozni,amire ő egy felmondólevelet postázott válaszul.

A közös kft-nek helyt adó üzlethelyiséget lelakatolta,leheggesztette,ismerősömet az összes létező helyen bemocskolta.
A kft bélyegzőit ügyvédi felszólítás ellenére a mai napig nem szolgáltatta vissza.Bizonyítható,hogy azt még november-december időszakban is használta rendelések felvételénél.A kiszolgálásnál viszont már a saját cégének bélyegzőjét használta.

Januárban feljelentést tett a Munkaügyi Bíróságon ismerősöm ellen,hogy nem tartja meg a kötelező taggyűléseket,pedig postai igazolószelvény alapján a kiértesítés megtörtént,ám ennek ellenére sem jelent meg.
Februárban feljelentést tesz a Munkaügyi Főfelügyelőségnél,hogy illetéktelenül távolították el a cégtől,pedig ismerősöm kezében(ügyvédnél)van a saját kezűleg megírt felmondólevele.Kéri,hogy helyezzék vissza a munkakörébe,mert semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.
Sehol nem említi meg,hogy saját céget hozott létre,ami a Cégbíróságnál is be van jegyezve.

Ismerősöm felajánlotta neki,hogy megvásárolja a hölgy 50%-át,de a felajánlott összegre még csak választ sem kapott.
Ismerősöm már teljesen kibukott idegileg,hiszen neki ez a cég az Élete munkájából épült fel.Most pedig nem látja a kiutat.Az adósságot,amit a hölgy felhalmozott,már sikerült törlesztenie.
A hölgy ahol csak tudja,eláztatja őt.
A legutolsó taggyűlésre sem ment el,pedig ott valamilyen éves elszámolást kellett volna neki is aláírnia,amit az APEH-nak kell megküldeni.

A legutolsó húzása,-ami egyben a legdurvább-,hogy perfeljegyzést kért ismerősöm újonnan épült házára.Arra hivatkozik,hogy 11évig együtt éltek.Az összes feljelentésében ez szerepel,ami bizonyíthatóan nem igaz.A hölgy arra hivatkozik,hogy együtt építkeztek,ami ismételten nem igaz,hiszen a ház felépítéséhez szükséges összeget ismerősöm ingatlaneladásból és öröklés útján szerezte.
Ismerősöm 3éve vált el,a mai napig egy háztartásban él a családjával.A volt feleség lesz a koronatanu.
Kívülállóként számomra ez teljesen olyan,mint egy rémálom.
Azért,mert nem kérte meg a hölgy kezét,ő ilyen "hadjáratot"indított.
Kérem,ha valaki járt már hasonló helyzetben vagy találkozott ilyennel,írjon egy pár sort,valami bíztatót,mert én,aki nem ért ezekhez a dolgokhoz,döbbenten állok a történtek előtt.

Segítségeteket előre is köszönöm:Nicole

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.18. 04:36

Innen ez már okirathamisításnak néz ki.

cuper77 # 2010.06.18. 04:12

Sziasztok.
Remélem tud valaki nekem segíteni mert már nem is tudom kihez forduljak tanácsért!
A következő a problémám tavaly egy akkor még volt gyerek kori barátommal alapítottunk egy közös KFT 50-50% tulajdon joggal természetesen a tökét én vittem bele a cégbe ő csak a nevét adta és elkezdtünk dolgozgatni Építő Iparban de hamar ki is derült hogy nem igazán egyenes ember elhanyagolta a munkákat amik voltak be sem lettek fejezve,az emberek nem kapták meg a bérüket amit neki kellett volna kifizetni stb stb így gyakorlatilag egy nyári szezon után egy vitát követően azt vettem észre hogy egyedül maradtam a cégbe ő még a hátam mögött vállalt munkát még ha a szerződésbe nem is a cég nevet írta de az akkor még használatos munka ügyi által kiadott kék kis könyvbe a cég bélyegzővel igazolta a dolgozó alkalmi munkásokat.Többször szóltam neki mire vissza kaptam a bélyegzőt de gyanítom hogy amire vissza kaptam ő jocskán bélyegzett le magának egy számla tömböt és hiába szóltam neki hogy ezzel a húzásával gyakorlatilag anyagilag tönkre tett nem tudom fizetni magam után a járulékokat nem hogy még ő utána is nem igazán foglalkozott vele.Minap kaptam a Bíróságról egy levelet hogy 352 ezer forint járulék tartozásunk van hozzá hiába megyek mert úgy sem fog semmit tenni.És én sem tudom hogy most mit is tehetnék hogy kiszálljak a cégből és rendezve legyen ez a tartozás?
Minden használható infot tanácsot nagyon szépen köszönök!!!!