kft tagok között vita

ObudaFan # 2010.06.16. 12:15

Nincs mit.

henrikking # 2010.06.16. 10:52

Köszi a választ. Az ügyvéd egyébként a másik tulajdonos képviselője nem az enyém, ezért nem nézett utána jobban.

ObudaFan # 2010.06.16. 10:09

Ebben a felállásban csak vele egyetértésben tudsz már bármit is tenni.
Mondjuk az ügyvéd kolléga éppen maga is utánanézhetne a saját dolgának, de egyébként voltak olyan összeférhetetlenségi bizottsági állásfoglalások, amik szerint ez fokozott óvatosság mellett elképzelhető.

henrikking # 2010.06.15. 23:19

Helló!
Ha egy kétszemélyes 50-50%-os kft-ben az ügyvezető - aki az egyik tulajdonos is egyben - korlátlan ideig van megválasztva az alapító okirat szerint akkor mit tudok csinálni, hogy visszahívják vagy újat válasszunk? Vagy már végleg ő marad az ügyvezető, és bár nem folytat kimondottan törvénytelen dolgokat, de nekem nem tetszenek. Pl. rokonát veszi fel olyan munkakörbe amibe nem lenne fontos és olyan fizetésért ami arcátlan. Kirúgni nem lehet, mert a munkáltatói jogokat az ügyvezető gyakorolja. Lehet valamit csinálni ellene?
Még 1 kérdés. Az alapító okiratot szerkesztő ügyvéd lehet a képviselője a velem való jogvitában? Nincs erre valami összeférhetetlenség?
köszi.

ObudaFan # 2010.05.18. 18:56

A te beleegyezésed nélkül megszüntetheti éppen, ha ehhez megfelelő szavazati aránnyal rendelkezik. "Törvénytelen gazdasági előnyszerzés " nevű bűncselekmény nem létezik.

Piii # 2010.05.18. 16:53

Üdv.: Ha egy 2 tagú kft. egyik tulajdonosa és az ügyvezetője vagyok, akkor a másik tulajdonos meg tudja szűneteni a titulusom a saját beleegyezésem (aláírásom) nélkül? Ha esetleg mégis van ilyen irat akkor az magánokirat hamisítás és ezáltal törvénytelen gazdasági előnyszerzés aminek ha jól tudom a bűntetőtétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés lehet?

Köszönettel: Piii

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 17:11

Azzal a kiegészítéssel, hogy ne jegyzőkönyvet írjatok, hanem szerződést. A társaság nevében a végelszámoló írhat alá.

Mikla # 2010.05.14. 15:48

Kösz pazs, kösz kbs!

pazs # 2010.05.14. 15:43

Mikla: jól érted.

Mikla # 2010.05.14. 15:13

Köszi KBS! Nem vagyok jogértő, kicsit sem, sajnos, hadd írjam le, hogy lássam jól sikerült-e értelmeznem. Ezek szerint ha írunk egy jk-t, hogy xy tagra átengedményezzük a követlést - aki az engedményezés ellenértékét befizeti a cégnek, ha jól értem - és akkor attól függetlenül, hogy időközben megszűnik a cég, polgári peres uton behajthatja a tagtól, mint magánszemélytől? Csak mert volt aki azt mondta, hogy szerinte a törzstőke (ami már rég elfogyott) szolgáltatásig terjed a felelőssége és kész. De gondolom ha vállalta a pótbefizetést, akkor ez nem így van, különben mi értelme lenne a pótbefizetés elrendelésének, ha nincs következménye a nem fizetésnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:20

Megoldható. A pótbefizetés most a társaság követelése a taggal szemben. A végelszámolás során a társaság ezt a követelést 1:1-ben engedményezze valamelyikőtökre. A társaság az engedményezés ellenértékét tartozásai kiegyenlítésére fordíthatja, aztán pedig törölhető.

(A "helyette fizetés" tartozásátvállalás vagy harmadik személy általi teljesítés lenne, amihez kellene az adós hozzájárulása.)

Mikla # 2010.05.14. 09:19

Sziasztok! Tagja vagyok egy kft-nek. Taggyűlési határozatban egyhangúan eldöntöttük a cég végelszámolásának megindítását. A határozatban az is szerepelt, hogy miután a cégnek tartozás van, pótbefizetést teljesítünk, hogy ne kelljen felszámolni stb. 3an vagyunk tagok, 2en befizettük, a 3. fél meggondolta magát és nem akar fizetni. Mit tehetünk? Nem szeretnénk felszámoltatni, mert jóval költségesebb, idő, macera stb. Lehet valamiféle módon kötelezni rá? Vagy fizessünk helyette és majd polgári peres uton behajtjuk? Lehet ilyet? Végül is vállalta a pótbefizetést. Kösz

ObudaFan # 2010.04.20. 12:12

Nem, 3/4-es kft-nél.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.19. 11:10

Végelszámolás elhatározásához egyhangú határozat kell?

ObudaFan # 2010.04.19. 11:03

De, az előbbire van mód, ugyanis a tagkizárási per elhatározása során a kizárandó tag nem szavaz.

gakos_55 # 2010.04.18. 13:20

Kérdés: Kft.-nél többször felmerül a megszüntetés, tagkizárás...stb. esetekben a bűvös 3/4-es szavazati arány szükségessége. Ennek elérhetősége nagyban függ a Kft. tagjainak számától, a tulajdoni arányoktól. Nos eddig talán olyan kérdés nem érkezett, amit én szeretnék tudni. Nálunk ugyanis 3 tag van, mindenkinek 1/3 tulajdoni részzel. Ezért pl. ha 2 tag a 3.-ot ki szeretné zárni, mert nem vesz részt semmiben, veszélyezteti a cég jövőjét...stb. akkor, ha jól értem erre nincs mód. De ugyanígy a 2 tag nem tudja a céget megszüntetni sem, ha más kiutat nem látnak. Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2007.06.25. 18:08

Egy ideig az ő szavazata a döntő, hosszabb távon egymás kezében vagytok. Már ha van hosszabb távú terve a céggel.

Attti # 2007.06.24. 23:11

Köszönöm.
Jól értem, hogy mindenképpen meg kell állapodnunk?Tehát a jelenlegi ügyvezető függ a szavazatomtól.(ezt csak azért kérdezem, mert most úgy csinál mintha csak az ő szavazata számítana minden döntésben)
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.06.24. 11:03

Sehogyan. Ügyvezetőnek lennie kell. Ha nincs, törvényességi felügyeleti eljárást indít a cégbíróság, aztán szépen bírságol, majd előbb-utóbb törli a céget.

Attti # 2007.06.23. 22:31

Köszönöm a válaszokat.
Tehát ha nincs azonos szavazat, nincs döntés.
Ha lejár az ügyvezetői megbízás és annak lejártáig nem tudunk megállapodi, hogyan folytathatja a cég a tevékenységét?
Előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2007.06.23. 21:10

No ne má!
Itt nincs helye megszorításnak". A "Törvény, az törvény."- mint mondja a tanácselnök anyósa.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 20:21

Nem, ezt a szabály én megszorítóan értelmezem. De a gyakorlat is. 100 kft-ből olyan 90-ben az ügyvezető a tagok közül kerül ki, és az esetek cca. 80%-ában egyhangú szavazással választják meg. Beleértve a saját szavazatot is. Egyetlen esetről sem hallottam, amikor ez elleni kifogásnak a bíróság helyt adott volna. (Igazság szerint esetet sem ismerek, amelyben egy ilyen kifogást egyáltalán bíróság elé vittek volna.)

Dr.Attika # 2007.06.23. 17:54

Béla!
A Gt. azon rendelkezését, miszerint "A határozat meghozatalánál nem szavazhat az a tag, akit a határozat kötelezettség vagy felelőség alól mentesít, illetve a gazdasági társaság rovására másfajta előnyben részesít, továbbá az akivel a határozat szerint szerződést kell kötni ( tőlem: az ügyvezetői megbízási szerződés is szerződés) , vagy aki ellen pert indítanak" Te nem úgy értelmezed, hogy nem szavazhat a "tag ügyvezető jelölt"?

ObudaFan # 2007.06.23. 10:52

És hát a puszta 50%-kal egyik tag sem tudna a másik nélkül új ügyvezetőt választani. Ha a tagok szeretnék, hohy ez a kft. hosszabb távon is működőképes legyen, nem árt egy értelmes kompromisszumot kötni.

ObudaFan # 2007.06.23. 10:52

És hát a puszta 50%-kal egyik tag sem tudna a másik nélkül új ügyvezetőt választani. Ha a tagok szeretnék, hohy ez a kft. hosszabb távon is működőképes legyen, nem árt egy értelmes kompromisszumot kötni.