6órás munkaviszony - Bt.beltag járulékai

barbi77 # 2009.11.22. 11:31

A Bt.-nek én vagyok a beltagja és van egy kültagja. A cég evás és számlákat továbbra is kiállítok, elsősorban a közeli rokon másik cége számára és az eva megfizetése után a pénzt is leveszem, szóval szerintem személyesen közreműködöm. A rokon könyvelője viszont csak tíz hónap után kapott észbe, hogy nekem járulékokat kell fizetni. Erre vonatkoztak a kérdéseim, hogy mennyi a járulék és utólag be lehet-e fizetni, mi van, ha nem. Köszi! Barbara

nandy # 2009.11.22. 10:25

A beltagság önmagában nem eredményez járulékfizetési kötelezettséget!
Ilyen kötelezettség akkor keletkezik, ha a beltag a cég tevékenységében személyesen közreműködik.
A cég képviseletének ellátása nem minősül személyes közreműködésnek.
Ezért ha te ténylegesen nem dolgozol a Bt-ben, akkor nem kell megfizetni a járulékokat.

barbi77 # 2009.11.22. 08:34

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Beltag vagyok egy Bt-ben, de a cég ügyeivel már nem én, hanem egy közeli rokon és annak a könyvelője foglalkozik.
Februárban egy heti 36 órás munkahelyről átmentem egy heti 25 órás munkahelyre. Most novemberben a könyvelő számára kiderült, hogy mivel én csak heti 25 órában dolgozom, ezért járulékokat kellett volna utánam fizetni az elmúlt 10 hónapban.
A kérdéseim a következők.
Utólag akkor mennyit kéne összesen befizetni? Több százezret?
Mi van, ha nem fizetem be és egy olyan beltagot hozunk be a Bt-be, akinek van 36 órás munkaviszonya?
Milyen büntetésre lehet számítani, ha ezt észreveszi az adóhatóság?
Előre is köszönöm a válaszokat, rendkívül el vagyok egyébként keseredve.Barbara

ObudaFan # 2007.10.27. 11:56

A határidőket nem munkanaponként, hanem naptári naponként kell számolni, de ha az utolsó nap munkaszüneti nap, a határidő a következő munkanapon jár le.

szota # 2007.10.27. 08:27

én úgy tudom, hogy az új rendszerben minden a cégbíróság jelent az apeh-nek...

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

even # 2007.10.26. 20:56

Köszönöm.
Még egy kérdés.Az Apehnak be kell jelenteni a változást.Ha jól tudom 15 nap a határidő.15 munkanap vagy
15 nap?

ObudaFan # 2007.10.25. 17:06

Az nem a székhely változásától függ, hanem elsősorban attól, hogy a tervezett társasági szerződéssel kapcsolatban van-e valamilyen extra elvárás.

even # 2007.10.24. 20:19

Köszönöm.A székhely ugyanaz marad.Akkor gondolom nem kell.Vagyis remélem inkább?!?

ObudaFan # 2007.10.24. 16:04

Az attól függ. Ha megy egyszerűsített cégeljárással, akkor 15.000 Ft, ha nem megy, akkor pedig 64.000 Ft megy az államnak. Emellett a székhelyről kelleni fog egy tulajdoni lap másolat, ami 4000 Ft.

even # 2007.10.23. 18:09

Megmondaná nekem valaki,hogy az ügyvédi ktg-en kivül mennyi is az egyéb ktg?
Előre is köszi!

even # 2007.10.23. 18:05

Nagyon köszi,hogy írtatok,már nem is számítottam válaszra!
A helyzet pontosabban.Beltag vagyok,a könyvelőm szerint csak ha heti 40órás,azaz ha 8órásra jelentenek be,akkor nem kell a járulékokat fizetnem a Bt.-ben.Egyenlőre 6órára vesznek fel,aztán talán később lehetek 8órás.
A legújabb ötletem,ha máshogy nem megoldható a nem fizetés,hogy a kültag,akinek van 8órás bejelentett munkahelye,lesz a beltag.
Nem akadálya ennek az,hogy harcolok a részlet fizetésért az APEH-al?A tartozás idáig úgyis az enyém és legalább nem növelem tovább.

ObudaFan # 2007.10.12. 16:34

Ma már nem minimálbér után, hanem annak kétszerese, a minimál járulékalap után.

Cleo7 # 2007.10.12. 13:02

Szia Even!

Csak akkor mentesülsz, ha megvan a heti 36óra munkaviszonyod. Velem is ez történt. Beltag vagyok a saját cégemben, felajánlottak egy 6 órás állást és csak úgy mentem bele, hogy meglegyen a heti 36 órám papíron, különben beltagként is fizethettem volna a járulékokat tovább! Ráadásul legalább a minimálbér után.

Én így oldottam meg!

ObudaFan # 2007.10.11. 18:18

Várj, szerintem a kérdező azt akarja tudni, hogy a nem munkaviszonyban ellátott üzletvezetői tevékenysége után kell-e tb-t fizetnie, úgy, hogy teljesen máshol munkaviszonya van. Itt pedig a válasz, hogy kell, ha az üzletvezetésért kap is valamit.

even # 2007.10.11. 16:53

Nagyon köszönöm!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.10.11. 13:34

Amúgy a Gt. 22 §(3) A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

nem mnem lehet elkerülni atbt

even # 2007.10.10. 18:04

Sziasztok!
Segítségeteket kérem,hogy ha 6 órás munkaviszonyt létesítenek velem(persze én 8órást szeretnék,de egyenlőre az lehetetlen)és Bt.beltag vagyok(a Bt.t megszüntetni egyenlőre nem tudom)van-e valami megoldás arra,hogy ne kelljen fizetnem a járulékokat magam után is?!?
Köszönöm!