A Bt.-nek én vagyok a beltagja és van egy kültagja. A cég evás és számlákat továbbra is kiállítok, elsősorban a közeli rokon másik cége számára és az eva megfizetése után a pénzt is leveszem, szóval szerintem személyesen közreműködöm. A rokon könyvelője viszont csak tíz hónap után kapott észbe, hogy nekem járulékokat kell fizetni. Erre vonatkoztak a kérdéseim, hogy mennyi a járulék és utólag be lehet-e fizetni, mi van, ha nem. Köszi! Barbara
6órás munkaviszony - Bt.beltag járulékai
A beltagság önmagában nem eredményez járulékfizetési kötelezettséget!
Ilyen kötelezettség akkor keletkezik, ha a beltag a cég tevékenységében személyesen közreműködik.
A cég képviseletének ellátása nem minősül személyes közreműködésnek.
Ezért ha te ténylegesen nem dolgozol a Bt-ben, akkor nem kell megfizetni a járulékokat.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Beltag vagyok egy Bt-ben, de a cég ügyeivel már nem én, hanem egy közeli rokon és annak a könyvelője foglalkozik.
Februárban egy heti 36 órás munkahelyről átmentem egy heti 25 órás munkahelyre. Most novemberben a könyvelő számára kiderült, hogy mivel én csak heti 25 órában dolgozom, ezért járulékokat kellett volna utánam fizetni az elmúlt 10 hónapban.
A kérdéseim a következők.
Utólag akkor mennyit kéne összesen befizetni? Több százezret?
Mi van, ha nem fizetem be és egy olyan beltagot hozunk be a Bt-be, akinek van 36 órás munkaviszonya?
Milyen büntetésre lehet számítani, ha ezt észreveszi az adóhatóság?
Előre is köszönöm a válaszokat, rendkívül el vagyok egyébként keseredve.Barbara
A határidőket nem munkanaponként, hanem naptári naponként kell számolni, de ha az utolsó nap munkaszüneti nap, a határidő a következő munkanapon jár le.
én úgy tudom, hogy az új rendszerben minden a cégbíróság jelent az apeh-nek...
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
Köszönöm.
Még egy kérdés.Az Apehnak be kell jelenteni a változást.Ha jól tudom 15 nap a határidő.15 munkanap vagy
15 nap?
Az nem a székhely változásától függ, hanem elsősorban attól, hogy a tervezett társasági szerződéssel kapcsolatban van-e valamilyen extra elvárás.
Köszönöm.A székhely ugyanaz marad.Akkor gondolom nem kell.Vagyis remélem inkább?!?
Az attól függ. Ha megy egyszerűsített cégeljárással, akkor 15.000 Ft, ha nem megy, akkor pedig 64.000 Ft megy az államnak. Emellett a székhelyről kelleni fog egy tulajdoni lap másolat, ami 4000 Ft.
Megmondaná nekem valaki,hogy az ügyvédi ktg-en kivül mennyi is az egyéb ktg?
Előre is köszi!
Nagyon köszi,hogy írtatok,már nem is számítottam válaszra!
A helyzet pontosabban.Beltag vagyok,a könyvelőm szerint csak ha heti 40órás,azaz ha 8órásra jelentenek be,akkor nem kell a járulékokat fizetnem a Bt.-ben.Egyenlőre 6órára vesznek fel,aztán talán később lehetek 8órás.
A legújabb ötletem,ha máshogy nem megoldható a nem fizetés,hogy a kültag,akinek van 8órás bejelentett munkahelye,lesz a beltag.
Nem akadálya ennek az,hogy harcolok a részlet fizetésért az APEH-al?A tartozás idáig úgyis az enyém és legalább nem növelem tovább.
Ma már nem minimálbér után, hanem annak kétszerese, a minimál járulékalap után.
Szia Even!
Csak akkor mentesülsz, ha megvan a heti 36óra munkaviszonyod. Velem is ez történt. Beltag vagyok a saját cégemben, felajánlottak egy 6 órás állást és csak úgy mentem bele, hogy meglegyen a heti 36 órám papíron, különben beltagként is fizethettem volna a járulékokat tovább! Ráadásul legalább a minimálbér után.
Én így oldottam meg!
Várj, szerintem a kérdező azt akarja tudni, hogy a nem munkaviszonyban ellátott üzletvezetői tevékenysége után kell-e tb-t fizetnie, úgy, hogy teljesen máshol munkaviszonya van. Itt pedig a válasz, hogy kell, ha az üzletvezetésért kap is valamit.
Nagyon köszönöm!
Amúgy a Gt. 22 §(3) A vezető tisztséget - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.
nem mnem lehet elkerülni atbt
Sziasztok!
Segítségeteket kérem,hogy ha 6 órás munkaviszonyt létesítenek velem(persze én 8órást szeretnék,de egyenlőre az lehetetlen)és Bt.beltag vagyok(a Bt.t megszüntetni egyenlőre nem tudom)van-e valami megoldás arra,hogy ne kelljen fizetnem a járulékokat magam után is?!?
Köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02