Az ingatlantulaj felelőssége az e.v. tevékenysége miatt


Jogi Juliska # 2021.01.18. 23:50

Kedves ObudaFan!
Köszönöm, hogy válaszoltál :)
Ha valóban úgy van, ahogyan írtad, akkor mit hajtanak be az egyéni vállalkozón ilyen esetben, ha mondjuk semmi sincs az egyéni vállalkozó nevén = nincs semmi tulajdona az egyéni vállalkozónak? Ilyenkor se terhelhetik rá a szülőre a felelősséget annál fogva, hogy székhelyhasználati jogot adott írásban a gyerekének a lakásában? Ez a székhelyhasználati nyilatkozattétele a szülőnek biztos nem ad alapot a felelősségre-vonáshoz?

ObudaFan # 2020.09.04. 11:42

Nem felelős, de erre nincs konkrét jogszabály. Arra kellene konkrét jogszabály, ha felelőssé akarnák tenni. Kellemetlenség azért lehet, mert hatóságok kereshetik ott a vállalkozót, megjelenhet ott a végrehajtó rossz esetben, stb.

Jogi Juliska # 2020.08.06. 01:05

Üdvözlet tisztelt FórumFérfiak és Asszonyok!

Brit tudósok a Nemzeti Jogszabálytárban Kr.e. 200 óta keresnek egy szituációra konkrét jogszabályt, de nem lelik.

Szereplők:
1.: Marika = Az ingatlan tulajdonosa 100%-ban.
2.: Béla = Marika vállalkozó szellemű gyereke.

Történet:
Béla egyéni vállalkozásának tevékenységéhez szeretné székhelyként használni édesanyja=Marika lakását.
Marika idegbeteg lesz már a felvetéstől is és azt mondja Bélának, hogy: - Na idefigyeljteBéla! Ha megmutatod nekem azt a jogszabályt, ami igazolja azt, hogy nekem=Marikának=édesanyukádnak nem származhat semmilyen hátránya abból, ha írásbeli hozzájárulásommal, nyilatkozattételemmel engedélyezem neked=Bélafiamnak azt, hogy használhatod és regisztrálhatod egyéni vállalkozói tevékenységi helyedként, székhelyedként az ingatlanomat, akkor benne vagyok. Másképp nem, mert nem akarom azt, hogy elvegyék a lakást, vagy anyagi kár érjen a te egyéni vállalkozási kísérleted miatt!

Kérdés:
Bélagyerek egyéni vállalkozási tevékenységéért felelős-e bármilyen formában az anyja=100%-os ingatlantulajdonos, ha az anyuka írásbeli hozzájárulási nyilatkozatot tesz, hogy a fia, mint az ingatlan állandó, bejelentett lakcímükön élő lakosa (de nem tulajdonosa) használhatja az anyukája ingatlanját székhelyeként, illetve a vállalkozásának tevékenységi helyeként?

Konkrétan melyik törvény / rendelet tartalmazza az igazolását a válasznak? (Mert Marika nem nyugszik addig, amíg nem látja a konkrét jogszabályt, mivel para-grafusban szenved.)