Kft bezárása ügyvezetőként többségi tulajdon nélkül

Sherlock # 2020.08.20. 19:25

Egyszerűsített végelszámolással a lent írt feltételekkel be tudjátok csukni a céget kb. 3 hónap alatt. De ehhez közös döntés kell.

kosaras # 2020.08.19. 17:37

Tisztelt Jogászok!

3 éves Kft a vírus okozta gazdasági helyzet miatt a csőd szélén áll. Ketten vagyunk tulajdonosok üzlettársammal 50-50% arányban, az ügyvezető én vagyok.

Jelenleg 200.000 Ft adótartozása van a cégnek, a könyvelőirodánk pedig dífizetés hiányában szeptember elsejével felmondja a szerződésünket. Bankszámlánkon 0 Ft van.

Egyetlen megmaradt ügyfelünk (szintén a vírusra hivatkozva) nem tudja rendezni pár hónapja esedékes tartozását felénk. Ebből az összegből rendeztem volna a cég fent említett tartozásait. FMH az idő szűke és a tőkehiány miatt nem opció sajnos.

Én úgy látom, hogy az egyetlen kiút a cég bezárása és/vagy eladása (bár utóbbira nem látok esélyt tekintve, hogy cca. 400.000 Ft tartozásunk van), azonban üzlettársam csak úgy hajlandó ebbe belemenni, ha egy jelentős összeget én kifizetek neki "elpazarolt évek" címszóval - sajnos erre nekem egyáltalán nincs keretem, mivel megtakarításaimat feléltem, miközben munkahelyemen a fizetésemet is csökkentették.

Ugyanúgy nem szeretné ő átvenni sem az én tulajdoni hányadomat, sem az ügyvezetői szerepet.

Ergo nem tudok szabadulni ebből a kutyaszorítóból közös megegyezéssel.

A kérdésem tehát az lenne, hogy milyen "legkisebb rossz" lehetőségeim vannak, melyekkel megszabadulhatnék a vállalkozástól, vagy amikkel "rákényszeríthetném" üzlettársam az eladásra/tulajdoni hányadom átvételére/stb, ha az álláspontja változatlan marad?

Részletfizetésben még a cég tartozásait is magamra vállalnám, de minél hamarabb meg akarom szüntetni, hiszen csak égeti a pénzt és halmozza/halmozni fogja a büntetéseket.

Segítségüket előre is Tisztelettel megköszönve,

• kosaras