Kft. ügyvezető felelőssége


Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.16. 17:30

Kkt-nak nincs ügyvezetője. Az is érdekes kérdés, hogyan használta fel a társaság a kölcsönvett pénzt, ha nem jelenik meg a könyvelésben.

NagyZizi # 2013.05.16. 17:22

Szép estét mindenkinek!
Először elnézést kérek,hogy ide írok ,de ha már itt kezdtem el akkor itt folytatnám ,ha nem baj.

A következőre szeretnék választ kapni.Évekkel ezelőtt még a nagy egyetértésben levő időkben a társaság / KKt/ egyik tagja pénzt adott a társaság részére,erről papírt is írtunk,2 tanúval. A könyvelésben nincs benne. És most,hogy az ingatlant és ingóságot értékesítettük,beszéltünk róla,hogy az fennálló elmaradásokat hogyan fogjuk fizetni. De még pontos összegeket nem is tudunk,de Ő már kérdezte ,hogy mi lesz az én XX pénzemmel? Nagy meglepetésünkre az összeg majd nem a duplájára nőtt .De azóta sem mondta,hogy Ő mikor és mennyit adott a cégnek.
Az lenne a kérdésem,hogy ilyen esetben nem kellett volna a tagi gyűlésen elfogadnunk ,és jegyzőkönyvet írni a beadott pénzről,már ami a papíron van? De akkor sajnos mi sem voltunk tisztába ilyen dolgokkal.
És ami nincs papíron ,a többlet amit kér ,azt egyáltalán kérheti-e? Hisz nem láttuk nem tudjuk mikor adta a cég részére azt a pénzt. Azt mond amit akar.
És ez még mindig ugyanaz a személy,az ügyvezetőnk.

Hát igen ,a túlzott bizalom ,amit nem ajánlok senkinek.
Üdvözlet.

NagyZizi # 2013.05.14. 10:38

ObudaFan, köszönöm szépen. Remélem majd csak sikerül a helyes utat választanunk.
Üdv.

ObudaFan # 2013.05.14. 09:45

Lehet. De azért érdemes kikötni az adásvételiben, hogy nem változtathatják vissza.
18.000 Ft az államnak, plusz az ügyvédi munkadíj.

NagyZizi # 2013.05.14. 08:42

Tisztelt ObudaFan!
Még azt szeretném tőled kérdezni,hogy olyan lehetőség van-e,hogy a társaság még az átruházás előtt saját maga változtasson nevet ,és kb ennek mennyi lehet a költsége.
Így hátha mindhárom tag az eladás mellett dönt.

Üdv.

NagyZizi # 2013.05.13. 07:06

Köszönöm szépen a korrekt és pontos felvilágosítást.
Üdv.

ObudaFan # 2013.05.12. 21:43

Azok a tagok , akik a szavazatok legalább öt százalékával rendelkeznek, a társaság legfőbb szervének összehívását - az ok és cél megjelölésével - bármikor kérhetik. Ha az ügyvezetés az indítványban foglaltaknak harminc napon belül nem tesz eleget, a gazdasági társaság legfőbb szervének ülését az indítványtevő tagok kérelmére, a kérelem benyújtásától számított harminc napon belül a cégbíróság hívja össze, vagy az ülés összehívására az indítványtevő tagokat jogosítja fel.

NagyZizi # 2013.05.12. 17:32

Nem tudom sajnos,hogy mire gondolt az ügyvezetőnk,de még nem is tartunk ott.De gondolom,hogy a cég nevére gondolt nem a sajátunkéra ,mert egy értelmes ember tudja azt,hogy ha eladódik a cég akkor a mi nevünk törlődik a cégből.De ezek után abban is kételkedem,hogy az-e?
Én és a 3.tag az eladás mellett döntöttünk,remélem meg tudjuk győzni az ügyvez.-t is.Úgy tudom,hogy cégeladás esetén 3 igen szavazat a határozat képes.
Meg fogom kérdezni,mit értett ezen a visszaélésen,a napokban úgyis tagi gyűlés lesz.
A tagi gyűlést ugye nem csak az ügyvezető hívhatja össze,megteheti azt a tag is ? főleg ha ilyen súlyos vétségek derülnek ki.

Üdv.köszönöm .

ObudaFan # 2013.05.12. 16:28

Kkt-nél is.
Végelszámolásnál szinte biztos, de átruházásnál sem elképzelhetetlen.
Nem világos, mit értesz azon, hogy a nevetekkel élnek vissza.

NagyZizi # 2013.05.12. 14:27

ObudaFan köszönöm!

Tehát,ha jól értelmezem a válaszodat,akkor ha a tagi gyűlés nem vonja felelősségre,akkor én mint 33%-al rendelkező / 3 tag van egyenlő arányban / tag ,vagy 2 tag felelősségre vonhatjuk az ügyintézőt a társaság nevében.De a tagi gyűléstől számítva 30 napon belül.
Bocsánat elfelejtettem ,hogy KKT-ről van szó,nem KFT-ről.
Itt is ugyanez a helyzet?

Ezt a visszaélés dolgot pont az ügyvezető mondta.Úgy tett,hogy nem egyezik bele az eladásba mert visszaélhetnek a nevünkkel,ezen valami csalást értett biztos,bővebben nem fejtette ki.De ha olyan kikötéssel eladhatjuk ,akkor az jó lesz.De az 5 éves korlátlan és egyetemleges felelősség az így is megmarad.

Volna itt még valami.Végelszámoláskor vagy eladáskor a Nav folytat-e valamilyen ellenőrzést. Az elkövetkező 5 évben is lehetnek még ellenőrzések?
Ilyen ügyintéző mellett ki tudja mik derülhetnek még ki.

Előre is köszönöm a választ ,és további szép napot!

ObudaFan # 2013.05.12. 08:56

Ha a gazdasági társaság legfőbb szerve elvetette azt az indítványt, hogy a társaságnak a vezető tisztségviselő ellen támasztható követelése érvényesítésre kerüljön, továbbá, ha a társaság legfőbb szerve a szabályszerűen bejelentett ilyen indítvány tárgyában a határozathozatalt mellőzte, a követelést a társaságnak a szavazatok legalább öt százalékával rendelkező tagjai a legfőbb szerv ülésének napjától számított harminc napon belül - jogvesztés terhe mellett a gazdasági társaság nevében keresettel maguk érvényesíthetik.

És ha már itt vagyok szeretném ha arra is válaszolnátok,hogy ha eladjuk a társaságot tartozás mentesen,akkor a vevő visszaélhet-e a nevünkkel?

Mit értesz visszaélésen? Hacsak az üzletrész-adásvételi szerződésben ki nem kötitek, hogy meg kell változtatniuk a cég nevét, akkor azon a néven folytathatják tovább a működést.

NagyZizi # 2013.05.11. 20:24

Köszönöm szépen a gyors választ ,tagi gyűlésre mindenképpen gondoltam.

Üdv.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.05.11. 20:15

A taggyűlés felelőssége, hogy az ügyvezetőt felelősségre vonja-e vagy sem.

NagyZizi # 2013.05.11. 19:31

Tisztelt Fórumozók!
Az ügyvezetőnk és a könyvelőnk felelősségével kapcsolatban szeretnék kérdésemre választ kapni.
A könyvelő szólt az ügyvezetőnek,hogy fizesse be a 3000 ft közzétételi díjat.A válasz :várjuk meg a 2. felszólítást.Az ugyan nem volt,helyette küldtek 250 ezres büntit.Ez volt októberben.Novemberben át lett utalva ,mondta az ügy vezető. A könyvelő azonban hiába várta a visszaigazolást a befizetésről ,nem jött.Szólt az Ügy.-nek,hogy érdeklődjön a banknál,miért nem utalt.Kiderült,hogy az utalás nem is ment el, a várólista végére került. Hogyan lehet ez? Ezt Aztán átutaltak még egy 3000-t,arra viszont nem lett ráírva az azonosító,de ezt még időben korrigálták./ hogy hogyan azt nem értem / Na de végül is az ügyvezető januárra rendezte a befizetést.
Csak,hogy most derült fény arra,hogy 500 ezres büntit kaptunk ez végett ,február elején.

Az ügyvezető állítja,hogy Ő nem vett át semmilyen levelet erről.A NAV-hoz bement ,és mondták neki,hogy 4 oldalas levelet küldtek ki . De nincs sehol,ő nem vette át.

Nagyjából így vázoltam föl,a kérdésem pedig az lenne, hogy a könyvelőnek kötelessége lett volna-e hetente mondani az ügyvezetőnek ,hogy utaltja a pénzt.
Mert most az ügyv. a könyvelőt hibáztatja,mert nem küldte el a beszámolót.

És ha már itt vagyok szeretném ha arra is válaszolnátok,hogy ha eladjuk a társaságot tartozás mentesen,akkor a vevő visszaélhet-e a nevünkkel?
Az ügyvezető szerint igen.De eladáskor viszont pénzt kapnánk érte.Ez jobb mint a végelszámolás ,vagy nem?
Nagyobb ellenőrzés mind a két esetben lehetséges?

Kicsit hosszú ,de megköszönném ha válaszolnátok.

ObudaFan # 2013.05.08. 13:37

Ha te magad nem jártál el felróhatóan, akkor nem lesz gond.

wers # 2013.05.08. 09:26

úgy vettél át egy ügyvezetői posztot, hogy nem vizsgáltad meg a cég helyzetét?

le lehet mondani

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 09:22

hogy ez nem ütközik e törvénybe
Mi az az ez?

antoanette # 2013.05.08. 04:56

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy megtettek ügyvezető igazgatonak egy olyan cégbe amin tudtom nélkül nagy adó hátralék volt ez potom 2éve történt az akkori tlaj ezt tudta hogy már eljárás folyik és mindenkit kimenekitett csak engem húzott csőbe az a kérdésem hogy ez nem ütközik e törvénybe és mit lehet tenni köszönöm

ObudaFan # 2013.04.29. 17:53

Matt0808

Az üzletrészt foglaltathatja a hitelező. A cégnyilvántartásben nem lesz feltüntetve.

ObudaFan # 2013.04.29. 17:53

funklub

Ha hibás volt a balesetben, akkor igen.

ObudaFan # 2013.04.29. 17:51

bermann

Kártérítési jogcímen. De sikkasztás miatt feljelentést is tehetsz.

bermann # 2013.04.29. 12:24

Tisztelt Forumozók!

Eset!

A cég megvásárlását követően a szigorú számadású nyomtatványok ellenőrzésekor kiderült, hogy a korábbi ügyvezető és tulajdonos a cég értékesítésnek napja előtt kiállított egy készpénzfizetési számlát 2.500.000,- Ft-ról. A számla nem került be a könyvelésbe, a kapott pánzt nem adta át és a cég bankjába sem fizette be.
Az eset 2011. novemebrében történt, viszont most jöttünk rá erre!

Milyen jogcímen - törvényi hivatkozással követelhetem a bírósági keresetben ezt a pénzt polgári úton?

Köszönettel B

funklub # 2013.04.06. 13:42

Tisztelt fórumozók!

A férjem tavaly egy kft. ügyvezetője és kisebbségi tulajdonosa volt. Összetörte a cégautót. Ezután 1 hónappal lemondott ügyvezetői tisztségéről amit a közgyűlés elfogadott, és eladta tulajdonrészét. Az új ügyvezető decemberben facebookon kérte az autó papírjait és, hogy rendezze a kárt. Az adás-vételi szerződés csak a taggyűlési jegyzőkönyvben jött létre, ügyvéd előtt nem, a többségi tulajdonos ígérete ellenére sem, hogy ő mindent intéz. Most pedig ügyvéd által kéri a papírokat és a kár rendezésének módját. Az ügyvéd 3 napot adott a dolgok rendezésére, ellenkező esetben jogi útra tereli az ügyet. Kérdésem az lenne , hogy tényleg követelhetik e az autó árát? Válaszukat előre is köszönöm! funklub

Matt0808 # 2013.04.05. 15:10

Üdvözlöm!

Éppen egy Kft alapítás előtt vagyok,egyszemélyes Kft lesz.A problémám az,hogy egy autóhitel miatt,magánszemélyként bár listás vagyok.Ez egy aktív tartozás.Mivel én leszek az ügyvezető is,milyen következményekkel járhat ez? Gondolok itt üzletrész lefoglalásra,munkabér inkasszóra..Ha megegyezem a bank vagy végrehajtó céggel a részletfizetésben,éri bármilyen veszteség a kft-ét? Vagy feltüntetik ezt a cégadatbázisban? Nem szeretném ha negatív véleménnyel indulna a cég pályája. Várom a válaszát!

ObudaFan # 2013.03.21. 13:05

A cég a felé fennálló felelősséged alapján érvényesíthető bármilyen igényről természetesen lemondhat. Ha így érted a felelősségedet.