telephely engedély

Komlós Laci # 2008.10.20. 19:48

Tisztelt Fórumozók,

A kérdésem telephellyel kapcsolatos:
Egy működő volán szervíztelepen belül, egy teljesen különálló épületben szeretnénk személyautó szervizet működtetni (az épület régen is az volt). Ilyen esetben, hogyan kell a telephely bejegyzést egy új cégre elvégezni? A különálló épületre is szokásos engedélyezési procedúra vár a szakhatóságok vizsgálatával vagy a voláné kiterjed minden ott lévő épületre? Hogyan különíthető el az ott végzett tevékenység, hogy esetleges probléma esetén ne veszélyeztesse a teljes volán működőképességét?

Előre is köszönöm segítségüket.

zsanka # 2008.11.04. 08:59

Kedves Komlós Laci!
Arról lenne szó, hogy a VOLÁN egy régi szervízépületét üzemeltetné egy most alakuló gazdasági társaság? (Kft, Bt...)
Ebben az esetben bérelheti a műhelyt egy gt. és marat a VOLÁN tulajdona, természetesen a VOLÁN részére kiadott érvényes működési engedéllyel.

virini # 2008.11.14. 17:06

Kedves Laci!

Mivel tevékenységed telepengedély köteles, ezért én azt javaslom, hogy a Volán-nal, akinek feltételezem van érvényes telepengedélye, köss bérleti szerződést. A bérleti szerződés és a Volán telepengedélyét bemutatva, az Okmányirodában kérj telepengedélyt a bérelt épületre, ahol a tevékenységedet végezni akarod.
Minden egyéb kérdést a bérleti szerződésben rögzíteni kell.

virini # 2008.11.14. 17:09

Egyébként én egyéni vállakozóként ugyanezen a tortúrán estem át egy hónapja.

Maci Laci # 2008.11.14. 19:20

Átteszem ide a kérdésemet, ide jobban illik.

Sajnos még mindig nem tudtam meg a kérdésemre a választ. :-(
Legalább a Rendeletet kellene jól értelmeznem, utána már könnyebb lenne.
Úgy gondolom, hogy az önállón van a hangsúly, vagyis állhatnak az autók az udvaron, csak nem építhetek ki csak parkolásra szolgáló garázst vagy területet.
Jól következtetek így?

Maci Laci # e-mail 2008.11.05. 15:49

Én is telephely ügyben kérnék segítséget.

253/1977.(XII.20.) Korm.Rendelet
Az országos településrendezési és építési követelményekről.
13§ (4) A kertvárosias lakóterületen nem helyezhető el: önálló parkolóterület és garázs a 3.5t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

A kérdésem az lenne, hogy a ilyen területen, családi házunk udvarán
(minden idevonatkozó szabályt betartva, pl. milyen messze kell lenni ajtótól ablaktól, stb.)
parkolhatunk-e 2db 7.5t önsúlynál nehezebb teherautóval, és kérhetünk-e telephelyengedélyt?
Válaszukat köszönöm!

Maci Laci # 2008.11.26. 18:51

Sikerült ennyit megtudnom, bemásolom, hátha másnak is segít majd.

253/1977.(XII.20.) Korm.Rendelet
Az országos településrendezési és építési követelményekről.
13§ (4) A kertvárosias lakóterületen nem helyezhető el: önálló parkolóterület és garázs a 3.5t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.

A rendelkezés a települési szabályozási tervek elkészítésére vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy amikor a település kijelöli a településen belül a „kisvárosi” övezetet, ott kizárólag parkolás céljait szolgáló ingatlan (bármekkora jármű részére, ilyen pl. a kamionparkoló), illetve olyan ingatlan amin 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjármű részére garázs épülne nem lehet.

Csak azt nem értem, ennek a Rendeletnek így mi köze van ahhoz, hogy mi a saját udvarunkon állunk a teherautókkal.
Erre a Rendeletre hivatkozva szólítottak fel, hogy szüntessük meg az udvarra való beállást.