Társasházi jog

Szomorú örökös # 2020.01.03. 16:04

oligaliga

Akkor én kérek elnézést!

oligaliga # 2020.01.03. 15:26

Én javasoltam, hogy itt kérdezzen, mert idevaló a felvetés.

Szomorú örökös # 2020.01.03. 15:10

Zsanna89

Szerintem erről már folyik a téma a „Szolgalmi jog” nevű topikban.
Felesleges más topikokban is futtatni, nem fogsz rá több, okosabb választ kapni.

Zsanna89 # 2020.01.03. 12:48

Üdv,

A problémám az lenne,hogy földszinti lakás révén nálam fogják a ház szennyvízcsatornáját cserélni.
Ami nem kevés törmelékkel, és kellemetlenséggel jár számomra. ( 3 szoba is érintette lesz) A ház csak a cserét fizetné, viszont a feltúrt terület helyreállítást már nem. Így ott hagynának nagyjából egy lyukkal a lakás közepén. ( Burkolókat kéne keresnem és anyagköltséget állnom,stb..kb 300 000 Ft lenne csak ez a része.)
Az érdekelne, hogy van e arra mód, hogy nekik kelljen eredeti állapotába visszaállítani a csőcsere következtében okozott károkat?

Előre is köszönöm a segítségét.

Üdv,

Zsanna

MajorDomus # 2019.12.13. 19:27

Nem!
A közepébe!

MajorDomus # 2019.12.13. 14:45

Ha az Elnök hatáskörébe belefér....
Nézd meg az Alapszabályt!

zootank # 2019.12.13. 13:01

Tisztelt Fórumozók,

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz.
A lakószövetkezetünk igazgatósága úgy döntött, hogy a jelenlegi felújított liftdobozt egy elavultabbra cseréli, mivel szerintük "nem megfelelő módon értékeljük". Az egész 3 nap leforgása alatt történik. Megjelent egy papír, hogy ha nem ügyelünk a lift tisztaságára lecserélik a liftdobozt, majd másnap megjelent egy újabb, hogy úgy döntöttek lecserélik. Megjegyzem, a lift nem volt annyira szennyezett ami indokolná a cserét, rongálás pedig nem történt. Erre felhívtam az igazgatóság figyelmét is.
Szerintem a Lakásszövetkezeti törvénnyel és a szövetkezet alapszabályával is szemben áll a csere, mivel így rontják a lépcsőház állagát, nem beszélve a többletköltségről. Állítólag rejtett kamerát is felszereltek a liftben, hogy kiderítsék ki a szemetelő és rendőrségi eljárást indítsanak ellene, ami persze utólag derült ki.
Kérdésem lenne, hogy jogszerűen történik a liftdoboz cseréje egy elavultra?

wers # 2019.12.12. 06:51

A tulajdoni lapon a tulajdonos lakcíme is szerepel.

MajorDomus # 2019.12.11. 18:51

Azért nézd meg a tul.lapot ki a tulaj.

gillyen # 2019.12.11. 09:32

Redben, köszönöm szépen!

drbjozsef # 2019.12.11. 07:32

Meg tettem de nem adta meg az új tulajdonos elérhetőségét.

Noná hogy nem. Mi köze van neki hozzá?
Ezek szerint tudtok róla, elismerte a tulajdonosváltozást. Neki innentől további teendője nincs.

Az új tulajdonosnak kellene jelentkeznie.

Szerintem emiatt nem kell rendkívüli közgyűlést összehívni, a két megmaradt tag el tudja látni a feladatait.

gillyen # 2019.12.11. 06:51

Meg tettem de nem adta meg az új tulajdonos elérhetőségét.
Ha nem lehet tovább SZB tag akkor most rögtön össze kell hívni a közgyűlésst és új tagot választani vagy a másik két tag elegendő a kötelező közgyűlésig ?

Szomorú örökös # 2019.12.11. 06:34

MajorDomus

Ha nincs tartozás,nem mindegy ki a tulaj és ki lakik benne?

Nekem az eddigiekből az a gyanúm, hogy az illető nem tudta a terheit fizetni és a Nemzeti Vagyonkezelő lehetett így a tulajdonos, hogy az illető a lakását ill. az ottlakását meg tudja menteni. De ettől még ő lakik továbbra is benne, ő fizet mindent...és hát az ilyen történetekkel nem szívesen „dicsekszik” el akár a közös képviselő felé is.

drbjozsef # 2019.12.11. 06:10

gillyen,

Miért nem kérdezitek meg tőle?

Amúgy, persze, követelhetitek tőle, de ha úgy is renitens, a végén 3000 forintért fogjátok beperelni?

MajorDomus # 2019.12.10. 20:52

De miért fontos ez neked?
.
Tartozik a lakás? Nem fizetik a közös költséget?
.
Ha nincs tartozás,nem mindegy ki a tulaj és ki lakik benne?
.
A földhivatali tul.lapot -évente kettőt - ingyen is lekérdezheted.

gillyen # 2019.12.10. 15:27

drbjozsef
Az SZMSZ tartalmaz hogy 15napon belül ezt be kell jelenteni. Felszólítani fellehet? A földhivatalba lekérjük a lakás tualjdoni lapját ezen költség ráterhelhető a tulajdonosra? Ha nem lehet tovább tag akkor most rögtön össze kell hívni a közgyűlésst és új tagot választani vagy a másik két tag elegendő?

drbjozsef # 2019.12.10. 10:51

gillyen,

Ha az SZMSZ előír ilyet, akkor kellhet csak bejelenteni :

Tht.22.§(1) A szervezeti-működési szabályzat előírhatja, hogy a tulajdonostárs köteles a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének bejelenteni:

1. külön tulajdona tekintetében a tulajdonosváltozást,

Szankció általában nincs ilyenre. Mire gondolsz, nyilvános botozás, vagy komoly pénzbüntetés?

Ha nem tulajdonos a társasházban, akkor nem lehet tovább számvizsgáló bizottsági tag.

Tht.27.§(3) A legalább egy elnökből és két tagból álló intézőbizottságot, illetőleg a számvizsgáló bizottságot a tulajdonostársaknak saját maguk közül kell megválasztaniuk; az intézőbizottság elnökének jogállása és felelőssége azonos a közös képviselő e törvényben meghatározott jogállásával és felelősségével.

gillyen # 2019.12.10. 09:30

Tisztelt Fórumozók!
Több kérdésem lenne.
Az első hogy adott egy lakó aki a tulajdonában lévő ingatlant eladta, de erről a képviselőt nem értesítette. Lehet bármilyen szankcióval élni ellene, mivel továbbra is ők laknak az ingatlanba csak a tulajdon jog került máshoz.
A másik kérdésem, hogy ugyan ez a volt tulajdonos Számvizsgálói bizottsági tag, a tulajdon joggal ez a szerepét is elvesztette vagy lehet továbbiakban is számvizsgálói tag?

Köszönöm

MajorDomus # 2019.11.30. 20:27

Konkrétan: pofa kell hozzá,hogy tartozik,és még neki áll feljebb.
.
A felszólitás összege nem lehet 31 ezer ft,max. 12-15 ezer ft.
.
Nehogy még te hibáztasd a közös képviselőt,mert elvégzi a munkáját,a trehány nemfizető tuajjal szemben.

drbjozsef # 2019.11.28. 12:32

Zalán03,

Valamelyik társasházas topikban lett ez boncolgatva egy-két hónapja elég hosszan (bár ott csak "sima" helyett az ügyvédi felszólító levél költségét nem akarta a kérdező kifizetni).

A konklúzió az volt, hogy nem teheted meg, hogy nem fizeted ki - esetedben a végrehajtás miatt egészen biztosan nem, behajtják mint a pinty -, ha szerinted ez a költség így jogtalan, akkor legfeljebb utólag, polgári peres úton követelheted a közös képviselőtől.

De ennek a pernek a kimenetele elég véleményes, még akkor is, ha a közös képviselő hibázott, kb. amiatt, mint amit az előző hozzászóló írt. Aki nem teljesíti a kötelességét, az ne nagyon ugráljon a jogaiért...

Szomorú örökös # 2019.11.28. 12:12

Zalán03

A jelenlegi SZMSZ.-ben benne van, hogy ilyemkor ajánlott levelet kell felszólítani.

Szerintem az is benne van, hogy havonta rendesen kell befizetni az esedékes összeget. Special akkor nem kéne végrehajtás útján behajtani, mert nem lenne tartozás. Ha ennyire ismered az SZMSZ-t, akkor nem csak a végrehajtásra vonatkozó résszel kellene kekeckedni. Megjegyzem, ez csak az humán részére vonatkozó megjegyzés részemről.

Zalán03 # 2019.11.28. 11:53

Kérdezném tisztelettel a segítőkész jogtudósokat:

Kezdeményezheti-e a társasház felé irányuló tartozásom behajtását a közös képviselő végrehajtó útján úgy, hogy ajánlott levélben nem szólít fel a tartozás kiegyenlítésére csak-e mail útján?

A jelenlegi SZMSZ.-ben benne van, hogy ilyemkor ajánlott levelet kell felszólítani.

Kinek kell ilyenkor a végrehajtási felszólítás díját (31000 Ft) fizetni?

Ha a közös képviselőnek, (amennyiben ő hibázott), akkor azt mi módon kérhetem tőle?

Megtehetem-e (megengedett-e ilyenkor + büntetés nélkül ) azt, hogy a felszólításban szereplő összegből levonom a végrehajtási felszólítás költségét (amely nevesítve van) és azt nem fizetem be?

drbjozsef # 2019.11.24. 16:48

Tiberis,

Ez így túl általános.
Egyrészt milyen rezsicsökkentés, mert van aki a narancsszínű rizsát érti ez alatt a számlákon, van aki az egyszeri támogatásokat is, ami pl. a gázszámláknál volt.

Általában a rezsicsökkentés minden szolgáltatóval szerződést kötő fogyasztónak jár. Ha a te neveden van a mérőóra, akkor neked. Ha a tulajdonosén, akkor neki. Utóbbi esetben a tulajdonosnak nem feltétlenül kell megosztani azt veled, bár ez ritka és logikátlan, de nem írja elő semmi, leginkább attól függ, mi van PONTOSAN a bérleti szerződésben.

Tiberis # 2019.11.24. 15:31

Tisztelt Fórum!

A fórumon bizonyára ismert a szabály, hogy ha bérbe adom a társasházi lakásom, akkor jár-e a lakásra a rezsicsökkentés. Egyáltalán, hogy működik ez a dolog? Kinek jár és kinek nem jár?

Köszönöm, ha valaki tud tájékoztatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.18. 07:42

Kevered a dolgokat, de nagyon. Nincs neked egy monalisa nicknevű rokonod?