Ezt miből vezeted le? Abból, hogy a 42. § (1) nem írja expressis verbis? Nem is kell. Ha hatvan napos határidőd van perindításra - amit a gyakorlat következetesen anyagi jogi határidőként kezel -, akkor a hatvanegyedik napon a bíróságra érkezett kereset elkésett, a Pp. 176. § (1) i) pontjára hivatkozva visszautasítják.
Társasházi jog
A Tht. szerint nem jár jogvesztéssel a 60 nap elmulasztása, akkor sem, ha azt nem a közgyűlés napjától számítjuk.
Ez az. Még igazolási kérelemnek sincs helye. (Más kérdés, hogy a 60 nap nem feltétlenül a közgyűléssel kezdődik.)
Én úgy tudtam, hogy a kereset benyújtásának határideje nem jogvesztő.
Igen, de a jogsértő módon meghatározott határozatok érvénytelenségét a bíróság állapíthatja meg. A kereset benyújtásának jogvesztő határideje 60 nap.
jucus,
„Tht.33. § (1) A közgyűlést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke hívja össze. A közgyűlésre valamennyi tulajdonostársat írásban kell meghívni, amellyel egyidejűleg a meghívó egy példányát a társasházban - jól látható helyen - ki kell függeszteni.
(2) Sürgős esetet - így különösen: a közös tulajdonban álló épületrészek, épületberendezések, vagyontárgyak állékonyságát, biztonságát közvetlenül veszélyeztető helyzet kialakulását - kivéve az írásbeli meghívót legkésőbb a közgyűlés időpontja előtt nyolc nappal meg kell küldeni.”
Törvényességi felügyeletet a helyi jegyző látja el. Fordulj hozzá.
A közgyűlés összehívása
A közgyűlésre minden tulajdonost és általános meghatalmazottat írásban, bizonyítható módon kell meghívni, a meghívót legkésőbb a megjelölt időpont előtt 8 nappal kell megküldeni, egyidejűleg a meghívó egy példányát jól látható helyen a társasházban ki kell függeszteni. A meghívónak tartalmaznia kell a közgyűlés helyét, idejét, a napirendi pontokat, továbbá a javaslatot a közgyűlésen elnöklő személy, a jegyzőkönyv vezető és a két hitelesítő tulajdonostárs megválasztására. A közgyűlés érvényes határozatot csak a meghívóban feltüntetett napirendi kérdésekben hozhat
Üdv mindenkink!
Érdeklődni szeretnék,hogy érvényes-e az a közgyűlés amire a közös képviselő nem küldött írásos meghívót? Aug.17.-én jelezte egy facebook posztban ( csoporton belül),hogy lesz gyűlés és néhány tulajt telefonon értesített. Döntés született azok kénye-kedvére akik kezdeményezték a közgyűlés összehívását. Köszi a választ előre is!!
Azt kérdezed, hogy állítsd a többséget egy javaslatod mellé? Ez nem jogi kérdés.
Tisztelt Jogi Forum,
Társasházi joggal kapcsolatban lenne kérdésem. 4 lakásos társasház amibe másfél éve megválasztott egy közös képviselőt a közösség. A közös képviselő nem végzi rendesen a munkáját (nem tart közgyűlést, nem ellenőrzi az elvégzett feladatokat, nem lehet elérni, nehezen hívja vissza az embert, nem lehet hétvégén keresni....).Sajnos a lakóközösség sem jó. 4 lakásból 1 lakást nem érdekelnek a dolgok, megy a többség után, és rajta kívül a másik két lakó pedig én ellenem van, direkt mindig amit szeretnék ellenem szavaznak, vagy megvétózzák. Kérdésem, hogy hogyan lehetne kirakni a közös képviselőt jogi úton, hogy nem végzi a dolgát, mert a kettő szomszéd nem válaszol nekem a leváltással kapcsolatba.
Kérem segítsen mit lehetne csinálni?
Köszönettel
Mondjuk, szó szerint leírhatnád, milyen határozatot fogadott el az ügyben a közgyűlés.
Üdvözlet!
Tehát mint írtam a dolgoknak ez a része rendben van!a szokásához híven közgyűlés alkalmával jeleztem mit szeretnék..megbeszéltük a kritériumokat ami a kuvitelezést érintette ,majd jegyzőkönyvbe került es el lett fogadva ..Nem tudom ezen kívül még hogy írhatnám le..
Koszonom
„közgyűlésen jelzi és ezzel rendben van”
No ez még mindig nem az, amit az ügyvéd úr kérdezett...
Üdvözlet !elnézést..tehát el is lett fogadva!itt a dolgok 30 éve igy működnek.ha valaki szeretne valamit azt közgyűlésen jelzi és ezzel rendben van.
Nem azt írta Immaculata, hogy be kell jelenteni.
Üdvözlet
Be lett jelentve a felújítás gyűlésen ez a része rendben van.
A közös területek felújításáról a közgyűlésen kell a tulajdonosoknak dönteniük. Intézkedésre a határozat alapján a közös képviselő jogosult.
Amennyiben felhatalmazásotok nem volt a felújításra, akkor elszámolni sem tudtok.
Üdvözlet!Egy kis segítséget szeretnék kérni.Egy társasházban lakunk,ahol csak a ház előtti járda és a külső kerítés közös.Felujitasi alappal rendelkezik minden ingatlan,saját befizetés alapján-a közösköltség egy része ide vándorol.Ebből csak a közös dolgokat lehet megcsináltatni.Mi felújítottuk a járdát.erre ment min.10 cm új beton,volt olyan rész ahol az eredeti beton fel lett verve .. majd térkő ment a tetejére.a közös képviselőnek megfelelő módon jelezve lett fotó készült mindkét állapotról.a közös képviselő gond nélkül kifizette volna a számlát,de egyik kedves szomszédom aki a számvizsgálo bizottság tagja nem volt hajlandó aláírni a kifizetést.van ehhez joga??a számlán csak betonhoz szükséges anyagok voltak ő azonban arra hivatkozik ide biztos nem kellett ennyi anyag és mivel kocsibeallo is készült szerinte oda is a számlán szereplő anyag ment....kérhetek-e független szakértői vizsgálatot?az kinek a költsége lenne?vagy gyűjthetnek-e aláírást a többi tulajdonostól?10000 Ft körüli összegről van szó kb 18M2 felület ,az összes elkészült munka 40 M2 és 800000 Ft -ba került ..
Közben zajlik a ház külső vakolása és a mesterek a létra egyik lábát a közös járda szomszéd felőli részére tették..azonnal rendőrrel és birtokháboritassal fenyegette őket..a kőzös járda nem közős???sok ilyen apróság van még..ő kb.1 éve 128000 Ft-ot vett ki az alapból egy 10 m vaskerités festésére.jelenleg a buszmegállón keresztül nyitott kaput a saját udvarára mondván a buszmegálló senkijé..tehát ha állnak a megállóban ő mellettük megy be autóval ...
Mit tudok kezdeni?válaszukat előre is köszönöm
"A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is)."
Egyetértek!
Egyébként a számvizsgáló bizottságnak nem lehetősége a számlák ellenőrzése, hanem kötelessége (ahogy Gerbera is írta). A számvizsgáló biz nem felügyelő szerv, hanem ellenőrző...és volt egy másik kérdésed is:
A költségvetési beszámoló és a terv teljes évre szól. Jogos lenne a következő kérdés, hogy akkor 2019. május 31-én, miként lehet elfogadni a 2019. január 1. - 2019. május 30-ig tartó időszakot tervként, miközben az már a múlté? Ezért... :-) Ilyen a törvény, kissé megengedő. A terv fogalma erre az időszakra nem értelmezhető. És ha jövőre megint április-május lesz az ilyen tárgyú napirendek megtárgyalása akkor jövőre is lesz gyakorlatban egy 4-5 hónapos tervezés nélküli időszak. Ez a nagyon kényelmes hozzáállás egyébként más szempontból is hátrányosan érinti a tulajdonosakt, de az másik téma lenne...
KBS
„A társasház viszont még csak nem is jogi személy...”
Kivéve ha adószámmal rendelkezik, akkor azért kicsit más lesz a helyzet.
Ne beszélj demagóg hülyeségeket! Az állampolgár nem tulajdonosa az államnak, különösen nem tulajdonosa az állami vagyonnak. Az állam jogi személy.
A társasház viszont még csak nem is jogi személy, csak a közös tulajdon egy különös fajtája.
„A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).”
Ja. Pontosan úgy, ahogy az állampolgár a közpénzeket érintő döntésekbe. Oh, wait...
KBS
„A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).”
Egészen konkrétan csakis azokba tekinthet bele, amelyek az ő tulajdonrészét érintik.
Tehát valahogyan azért csak nem mindbe tekinthet bele.
A tulajdonostárs a társasház minden (mégegyszer: minden) iratába jogosult betekinteni). Egyszerűen azért, mert azok az iratok az övéi (is).
drbjozsef
„Szerintem a közös képviselőnek nem kell minden tulajdonosnak egyesével nyálazgatni a könyvelést...”
Szerintem se! KBS valamit nagyon félreértelmez...erre van ugyanis a számvizsgáló bizottság. Ők a közvetlen felügyelete a közös képviselőnek. Utána már a jegyző következik a sorban. A lakóknak csakis azokba a dokumentumokba van kizárólag betekintési joga, amelyeket a közgyűlésen is láthat, még akkor is, ha netán végzett könyvelő az illető és tökéletesen átlátja az egészet. Egyébként egy normális közös képviselő nem csak azt dönteti el a közgyűléssel, hogy valami meg legyen csinálva, hanem az arra kapott árajánlatokat is ismerteti a lakókkal, hogy ők döntsenek, melyiket is választják. Én szinte mindig így nyerem a munkáimat és tiszta is marad mindig a kezem, mert törvénytelenségbe még véletlenül se mennék bele.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02