Társasházi jog

drbjozsef # 2019.07.21. 14:28

Úgy akkor : megmutathatja, de nem köteles?
Szerintem a közös képviselőnek nem kell minden tulajdonosnak egyesével nyálazgatni a könyvelést...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.21. 10:31

Ez egy téves értelmezés.

drbjozsef # 2019.07.21. 09:22

Zolgiz,

Tulajdonosként a határozatok könyvébe és a közgyűlések jegyzőkönyveibe nézhetsz bele és önköltségen kérhetsz másolatot róluk.

Ha az éves beszámolóval összeveted, abból sok kiderül, hiszen az előbbiek adják a kifizetésekhez a felhatalmazásokat.

De a konkrét számlákat, ügyvitelt a számvizsgáló bizottság vizsgálhatja.

Az éves beszámoló folyóévre, jan1-dec31 időszakra vonatkozik. A május31 a határidő, amíg legkésőbb tartani kell legalább egy közgyűlést az előző év elszámolásáról, és a folyó év költségvetéséről.

gerbera317 # 2019.07.21. 08:53

Aztán mit kezdesz a számlákkal? Téged nem a számlák érdekelnek, hanem az, hogy mire költötte a pénzt a társasház. Azt meg ott nézheted meg leginkább, ahonnan az éves beszámolóhoz kiírták. De nem hiszem, hogy te abba betekinthetsz. Ez a számvizsgáló joga és kötelessége a lakóközösség nevében.

Zolgiz # 2019.07.21. 03:29

Kedves Fórumozók

Nekem kettő kérdésem lenne,, mint tulajdonos kikérhetem a társasházunk számláit, amit kifizet? Ez szabályozva van törvényben valahol?

A másik kérdésem, pedig az lenne, hogy a költség terv, és a költség elszámolás az minden év május 31-ig szól, vagy január-december idő intervallumban? Köszönöm előre is a választ

stilmotoros # 2019.07.20. 07:38

Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm a választ, bár nem vagyunk előbbre.

stilmotoros # 2019.07.20. 07:33

drbjozsef

még nem, de ha átírjuk akkor már hamisítás, vagy nem?

stilmotoros # 2019.07.20. 07:26

ragyasdezso

mint ahogy a jegyzőkönyvben semmilyen adat nem szerepel, úgy megbízási szerződés sincs, sőt erre vonatkozó határozat sem született, hogy ki kösse meg a szerződést a közös képviselővel.

ragyasdezso # 2019.07.19. 20:24

stilmotoros

Az adatokat a megbízási szerződés tartalmazza.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.19. 15:12

A jegyzőnek is meg kell küldeni a kijavított, kiegészített jegyzőkönyvet.

drbjozsef # 2019.07.19. 14:39

Mert? Történt hamisítás? Erről nem írtál.

stilmotoros # 2019.07.19. 14:21

Köszönöm a választ, de hogyan oldjuk meg a kiegészítést, mivel a jegyzőkönyv bekerült a jegyzői hivatalba, mert van önkormányzati tulajdonú lakásunk is. Kell-e attól tartani, hogy ránk fogják a hamisítást, mert már jó néhányan tudnak a hiányosságról.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.18. 13:59

Ki kell azt a határozatot egészíteni.

stilmotoros # 2019.07.18. 12:47

Tisztelt fórumozók!

A társasházunk a múlt héten közgyűlést tartott és egy új külsős közös képviselőt választottak. Mivel nem a házban lakik a jelenléti íven a -Minta Pál-név mellett csak a közös képviselő szó szerepel, de a lakcíme nem. A jegyzőkönyvben is csak a –Minta Pál- név szerepel, valamint a megválasztási határozatban sincs semmi utalás a személyes adatokra amivel –Minta Pál- azonosítható lenne. Ez senkinek nem tűnt fel és le is lett hitelesítve. Ma kaptam a jegyzőkönyvet és javasoltam vagy újra írni vagy új közgyűlést kell tartani.
Kérdés : ilyen hiányossággal a bank elfogadja-e a közös képviselő választási határozatot, amelyből nem derül ki, hogy ki kicsoda.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.11. 15:07

Tényleg nem értetted meg azt a levelet? Válaszolj a kérdésükre! Ennyi az egész.

Crystal78 # 2019.07.11. 12:29

Tisztelt Fórumozó Ügyvédek,Jogászok!

A történet röviden: van egy lakásom a VI. Ker ben, amit még nem döntöttem el mire hasznosítok. (Eladom, kiadom stb) most üresen áll és arra gondoltam hogy kölcsön adom ismerőseimnek volt külföldi munkatársaimnak. A minap kaptam egy levelet a Polg.mest.hiv-tól hogy nyilatkozzak folytatok e rövidtávú lakaskiadast a lakásomban mert érkezett hozzájuk egy bejelentés miszerint külföldieknek adom ki a lakásom.
A kérdésem az lenne: kölcsön adhatom a lakásomat ismerősnek, barátnak, vagy erre létezik valami rendelet, hogy nem?

A másik kérdésem: ahoz, hogy kölcsön adhassam a lakásomat ki kell-e váltani valamilyen engedélyt, és korlátoz e engem az SZMSZ-ben foglaltak miszerint (pontosan idézem) “A társasház tulajdonközössége nem járul hozzá a tulajdon és a vagyonvédelem miatt semmilyen szállodai, youst hotel, ifjúsági szállás, munkás szállás, szobáztatási tevékenységhez.”
A VI.ker önkormányzat ügyintézői szerint ez nem tiltás, a közös képviselő szerint ez viszont egy tiltás.
Ezért szerettem volna egy jogász vagy egy hozzáértő ügyvéd tanácsát kérni.

Köszönettel

_arnold_ # 2019.07.08. 19:43

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.08. 18:28

A közös költségről a közgyűlés dönthet. Elég az egyszerű többség. (Ami egy határozatképtelenség miatt megismételt gyűlésen a megjelentek többségét jelenti.)

_arnold_ # 2019.07.08. 16:24

Köszönom a választ.

Szeretném még azt megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ha a Számvizsgáló Bizottság javaslatot tesz a rendkívüli pénzbefizetésre kertépítés jogcímén, akkor a lakoknak mekkora hányaddal kell elfogadni a javaslatot ahhoz, hogy ebből határozat legyen?

Egyátalán meg kell szavaztatni a lakókkal az ilyen dolgot, vagy elég, ha a három tagú Számvizsgáló Bizottság elfogadja a saját javaslatát?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.08. 05:14

Kétségtelenül kissé ellentmondásosnak tűnik a kommunikáció. De ez valószínűleg csak a fogalmazás miatt van. A javaslat nem határozat.

_arnold_ # 2019.07.07. 21:15

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy mi a törvényes módja annak, hogy a közös képviselő rendkívüli közös költség befizetést írjon elő kert szépítgetésre hivatkozva.

Ennyi kommunikáció jött ezzel kapcsolatban:

"Az SZB javasolni fog 15 eFt-os rendkívüli befizetést. Amennyiben a Tulajdonostársak 10%-nak ellenvetése van, akkor aláírásos szavazásra bocsájtjuk a kérdést."

Köszönöm,
Arnold

maglew # 2019.06.11. 18:40

Sziasztok!

Egy 25 lakásos, 50-es években épült társasházban élek.
A mellettem lévő lakás 2 éve kigyulladt, teljesen kiégett, ezek után felújítási munkálatok történtek.

A felújítás során a régi parketta helyett valami beton alap + járólapot raktak le, és újra vésték a vékony falban a vezetékeket is.

Nem tudom, hogy a tűznek van-e valami köze a válaszfal állapotromlásához (kiéghetett-e a cement a falból), de a lakásfelújítás óta szomszédot sokkal jobban hallom, ahogy beszél, tévézik, sőt a lépteit is. Minden lépés zaj átjön a lakásomba.

Ráadásul mivel egy fiatal srác, 2 hetente bulizna, de folyamatosan veszekedni kell vele, hogy ne hallgassa mélynyomóval éjfélkor a zenét.

Szerintetek mit lehet tenni?
A közös képviselő bekérheti a lakásfelújítási dokumentációt, hogy minden a szabvány szerint épült-e meg? Gyanítom hogy nem tették be a fal és a járólap alapja közé a hanggátló anyagot, valamint nem tudom hogy a válaszfalat mennyire lehet megvésni, de tarthatatlan hogy a minden áthallatszik.

Bulizásait se nagyon tudom tolerálni, mit lehet kezdeni ilyen üggyel? Ha fogadok egy ügyvédet akkor vajon lehet-e kötelezni lehet arra hogy szigeteltesse le a lakását? Vagy ilyen esetben mit tudnátok tanácsolni?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 16:30

Inkább ne vedd meg.

Admar # 2019.06.11. 15:40

Kedves Mindenki!

Lakásvásárlás előtt állunk, még vannak tisztázatlan körülmények a társasházat illetően, ebben kérnék segítséget.

Adott egy 3 lakásos társasház (2db fszt-i, 1db alagsori lakás), beépítetlen tetőtérrel. A padlástérben két külön hrsz-on szereplő terület van kialakítva (beépítetlen, nincs megnevezve, hogy lakás lenne vagy mi), amelyek önkormányzati tulajdonban vannak.

1. Ha ezt a tetőteret az önkormányzat be akarja építeni, kit terhel a tető cseréjének (igen régi már amúgy is), ill. a fafödém cseréjének vagy kiváltásának költsége?

(Úgy tudom, hogy a tető, a szerkezetet tartó falak, a födémek mind közös tulajdont képeznek, ami alapján tartok tőle, hogy az alagsori kis lakás megvásárlásával megnyernénk egy esetleges tetőtér-beépítés szerkezetet érintő költségeinek ránk eső részét. Ez rengeteg pénz lenne. De a tulajdonos az önkormányzat. Hogy működik ez?)

2. Társasházi alapító okiratból egy '93-as keltezésű másolatát kaptuk meg, amely szerint még az egész ház önkormányzati tulajdonban van. (Tehát nagyon nem naprakész adatokat tartalmaz.) Lehetséges-e, hogy ez a '93-as keltezésű alapító okirat a legfrissebb változata ennek a dokumentumnak? A 3 lakás tulajdoni lapok szerint magántulajdon már jó ideje.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Boróka1 # 2019.05.30. 09:12

Sziasztok!
Gazdasági társaság ingatlan tulajdonos egy társasházban. A közgyűlésre a cég (képviseletre jogosult ) meghatalmaz valakit. Milyen formai-tartalmi követelményeknek kell megfelelnie a meghatalmazásnak? A 2006.évi V. törvény-ben meghatározottak irányadóak?
Köszönöm a választ!