alapítvány

ObudaFan # 2013.03.13. 06:12
  1. Attól függ, mi van az alapító okiratban.
  2. A cégbíróságnak semmit. A törvényszéknek kell beküldeni a lemondást, az alapító kinevező határozatát, az elfogadó nyilatkozatot, az egységes szerkezetű alapító okiratot és a formanyomtatványt.
Tara95 # 2013.03.13. 10:18

Köszönöm válaszát.
Volna még egy-két kérdésem:

1. Az új tag és elnök mandátuma (mivel a jelenlegi mindkettőről lemondott) gondolom a bejegyzéstől él. És a megmaradt régi tagoké? Az 5 év (ennyi van az alapító okiratban) az eredeti vagy az új bejegyzéstől "ketyeg"?
  2. A módosított okiratot kell ügyvéddel ellenjegyeztetni? Az eredeti van.

Köszönettel.

ObudaFan # 2013.03.13. 11:22
  1. Attól függ, kinevezi-e őket újra az alapító.
  2. Nem kell.
alapító65 # 2013.03.16. 09:29

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A három tagú kuratóriumból egyik tag munkahelyváltás miatt lemondott. A mandátumuk még félévre szólt volna.
Kérdésem:
Az új tag mandátuma a bejegyzéstől 5 évig lesz érvényes, vagy neki is csak egy félévig?
A megmaradtak mandátuma az új bejegyzéstől csak fél év? Csak akkor lesz 5 év, ha most lemondanak és újra választja őket az alapító?
Az egybeszerkesztett, módosított alapító okiratban a külön időintervallumokat külön meg kell jelölni?

Köszönettel!

ObudaFan # 2013.03.17. 18:10

Az új tag mandátuma a bejegyzéstől 5 évig lesz érvényes, vagy neki is csak egy félévig?

Hát mi van az alapító okiratban?

A megmaradtak mandátuma az új bejegyzéstől csak fél év? Csak akkor lesz 5 év, ha most lemondanak és újra választja őket az alapító?

Csak akkor.

Az egybeszerkesztett, módosított alapító okiratban a külön időintervallumokat külön meg kell jelölni?

Nem kell.

speedboy67 # 2013.03.26. 07:43

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Kérdésem az lenne, hogy egy éve működő alapítvány kuratóriumi tagja vagyok. Az alapítványunk egy év alatt nem igazán tudott semmi értékelhetőt elérni, ezért úgy döntöttem, hogy lemondok tagságomról. Kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tehetem meg szabályosan. Lemondó nyilatkozat mintát találtam a neten, de hogy azt milyen formában és kinek kell eljuttatnom azt nem ismerem. Ebben kérném segítségüket.
A fórumot olvasgattam de ilyen jellegű kérdéssel nem találkoztam, ha mégis elnézést és kérném hol találom a választ.
Tisztelettel: speedboy67

xdri # 2013.03.27. 14:16

Szerintem a kuratórium tagjának is az alapító jelölt, tehát ha vissza akarod mondani akkor vele kell konzultálnod.
www.drhalasz.eoldal.hu

ObudaFan # 2013.03.27. 21:03

Mivel magának az alapítványnak nem tudod elküldeni, hiszen éppen te vagy a képviselője, így valóban nem marad más, mint az alapító.

judit74 # 2013.03.29. 22:30

Tisztelt Cím!
egy alapítvány kuratóriumi elnöke vagyok. Működésével semmi gond sincs, de egyéb elfoglaltságom miatt a tisztségemről szeretnék lemondani.

Kérdésem a következő lenne:

1. Megtehetem-e azonnali hatállyal, vagy van megszabott határidő a lemondásra vonatkozóan?
  2. Az alapító köteles-e elfogadni a lemondásomat?
  3. Ha nem fogadja el, akkor mi a teendőm és köteles vagyok-e úgymond akaratom ellenére is az alapítvány ügyeit tovább vinni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Judit

speedboy67 # 2013.03.30. 17:25

Köszi válaszokat.
Kérdésem az, hogy amit találtam lemondó nyilatkozatot annak az aljára ez van írva,„"Szükséges 3 eredeti példányban (kurátor, alapítvány, bíróság).”"

A 3 példányt küldjem el az Alapítónak és Ő intézi a többit vagy célszerű nekem elküldeni a 3 helyre a lemondó nyilatkozatot.

Üdv: speedboy67

ObudaFan # 2013.04.01. 14:56

judit74

Nincs ezen mit elfogadni, egyoldalú jognyilatkozat, viszont az új elnök bejelentéséig te képviseled az alapítványt.

ObudaFan # 2013.04.01. 14:58

speedboy67

Ha az alapítónak igazolhatóan elküldted, azzal lemondtál.

quarkmaster # 2013.04.02. 04:51

Üdv Mindenkinek!

Mivel nem akartam új topikot nyitni, ezért itt tenném fel a kérdésem először.

2013-ban van-e lehetőségem adókedvezményre, ha alapítványnak adományoztam magánszemélyként?

Köszönöm

xdri # 2013.04.02. 06:21

speedboy!
Küldjed el az alapítónak mind a 3 példányt és az alapító intézi tovább az új jelölés bejelentését a bírósághoz!

www.drhalasz.eoldal.hu

Buday Gergely # 2013.04.03. 22:57

Tisztelt Ügyvédek!

Alapítója vagyok a Mozgáskorlátozottak Akadálymentes Jólétéért Közhasznú Alapítványnak.

A 3 tagú kuratórium március 29-ével lemondtt, és a "volt" elnök ma visszahozta nekem a dokumentumokat, könyvelést és minden egyéb dossziét.
Valamint mondta nekem, hogy az alapítvány tartozik Neki 700.000 Ft-al azért, mert Ő az alapítvány érdekében ügykeket intézett. Költségei voltak mint benzin, útdíj, stb.

Állítólag ... még nem találtam erre vonatkozó információt ... ezt úgy lehet kivitelezni a "volt" elnök szerint, hogy papiron az új kuratórium kifizeti neki a 700.000 Ft-ot, és Ő, mint immáron magánszemély papiron adományként adja a 700.000 Ft-ot az alapítványnak.

Kérdésem, hogy a "volt" elnök jogosan élhet a 700.000 Ft-os "követeléssel"?
Az Ő általa "javasolt" módszer legális? jogszerű?

Az új kuratórium kinevezése és az alapító okirat precíz módosítása mekkora költséggel számolható?

Válaszukat köszönöm szépen!

ObudaFan # 2013.04.04. 10:10

Azt neki kellene igazolnia, hogy tartozik neki az alapítvány és éppen ennyivel. A leírtakból ez nem derül ki.
Az ő általa javasolt módszerrel mit szeretne elérni?
Külön költsége nincs a változás bejelentésének, de ha az alapítvány maga nem birkózik meg vele, akkor ügyvédi munkadíj felmerülhet.

Buday Gergely # 2013.04.04. 18:50

Tisztelt ÓbudaFan!

A "Volt" elnöknek a követelését számlákkal kell gondolom alátámasztania!

Azt nem tudom, hogy ezzel pontosan mi, illetve mi lehet a célja! hiszen tényleges pénzmozgás ebben az esetben nem történik, ebből következően Ő sem kapja meg a követelését, csak papiron.
Ahogy mondta, olyan nincs, hogy valaki ingyen dolgozik egy alapítványban, ezt fejeltsem el.

Ha vannak is számlák, bizonylatok, nyugták, akkor is ki kell Őt fizetni? A 2011-es beszomlóban már fel lett tüntetve, hogy az alapítvány 1 tagjátköltségtérítés illeti meg.

Körülbelül mekkora az ügyvédi költség az alapító okirat és a felkérő nyilatkozatok elkészítésének?

fi55 # 2013.04.05. 01:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

"Az Alapítvány Alapítója és az Alapítvány számára felajánlást tevő személyek, valamint ezek hozzátartozói az Alapítványtól támogatást nem kaphatnak."

Olvastam ezen a fórumon a fenti állítás.
Ennek az állításnak, hol lehet megtalálni a jogi formába öntött változatát?
Feltéve, hogy igaz.

ObudaFan # 2013.04.05. 13:01

fi55

Ez így az új Ptk-ban majd.

Buday Gergely

Igazolnia kell. Most egy számla az nem feltétlenül igazolja, hogy ez jár neki.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

eleeg # 2013.04.06. 17:57

Tisztelt Cím,

Szeretnék átvenni egy alapítványt, illetve az általa működtetett óvodát. Senkit nem ismerek az alapítványból.
Milyen kockázatokat rejthet az egész? Milyen lépéseket kell megtennem ahhoz, hogy ne tudjanak esetleg becsapni?
Köszönöm!
Hot

ObudaFan # 2013.04.06. 21:17

"Átvenni" nem lehet alapítványt. Ha lemond a kuratórium, az alapító nevezhet ki újat, és így változhat az irányítók személye, de az alapítvány nem lesz átvéve.

fi55 # 2013.04.06. 22:50

>fi55
>Ez így az új Ptk-ban majd.

Jó, de az állítás azér igaz!?
Különösen ez a rész:

"Az Alapítvány Alapítója, az Alapítványtól támogatást nem kaphat"

robertocarp # 2013.04.09. 17:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Érdeklődni szeretnék, hogy Alapítvány esetében, lehet e kuratóriumi tag Anya és Fia is egyszerre? Válaszát köszönöm!

ObudaFan # 2013.04.11. 08:56

Lehet.

fi55 # 2013.04.11. 21:13

T. Ügyvéd úr!

Ez a kérdés elkerülte figyelmét!

fi55
>Ez így az új Ptk-ban majd.

Jó, de az állítás azér igaz, akkor is ha nincs az alapító okiratban!?

Különösen ez a rész:

"Az Alapítvány Alapítója, az Alapítványtól támogatást nem kaphat"