Tisztelt Ügyvéd úr!
Alapítványunkat két magánszemély alapította.
Kérdésem, hogy lehet-e a 3 tagú felügyelő bizottság tagja/elnöke egyikőjük?
Köszönettel,
Juli
alapítvány
Köszönöm,
így is rendben lehet!
Az alapítvány maga erre nem igazán tud szerződni, mert a kurátorokat nem az alapítvány, hanem az alapító nevezi ki. Az alapító éppen vállalhat ilyesmit, csak kérdés, mivel szankcionálod, ha mégsem teszi. De egyébként ha egy kurátor már ki van nevezve, ő nem nagyon hívható vissza, ha az alapító okirat ezt nem teszi lehetővé, így egy ilyen biztosíték elképzelhető.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Van-e vajon jogi akadálya annak, hogy ha egy gazdasági társaság ( például Kft.) tartós adományozási szerződést köt egy közhasznú alapítvánnyal, akkor a szerződésben leírt rendszeres támogatásért cserébe kurátori pozíció biztosítására kötelezze az alapítványt az általa megjelölt személy számára?
A megjelölt személyre milyen megkötések vonatkoznak?
Lehet-e a személy az adott társaság ügyvezetője, vagy annak családtagja?
Válaszukat előre is köszönöm!
Alapítvány a már meglévő számlája mellé egy másik banknál nyit még egy számlát. Ki felé van bejelentési kötelezettsége, (NAV, stb)?
köszönöm
Az alapítvány képviselője a kuratórium elnöke.
www.drhlasz.eoldal.hu
Tisztelt Ügyvédek!
Kérem tájékoztassanak, az alapítvány képviselője kötelezően a kuratórium tagja is kell hogy legyen, vagy képviselőnek mást is, kuratóriumon kívül lévőt is választhat az alapító?
Köszönettel várom válaszukat.
Dehogynem, az alapító okirat ilyen módosítása a Ptk. 74/C. § (6) megkerülésére irányul.
Túl elméleti a kérdésed Önmagadhoz. Nyilván először az alapítói okirat készül/ amelyben lehet a kezelő szerv határozott időre, vagy határozatlan időre felkérve az alapító által.Utána jöhet a kezelő szerv vagy tagjainak megbízásának a megszüntetése. Ha az alapítói okirat szerint pl. 5 évre szól a megbízatásuk akkor nyilván 5 év után megszűnik, ha határozatlan időre szól, akkor kell a működés veszélyeztetése a visszahíváshoz. Én nem látok ellentmondást!
www.drhalasz.eoldal.hu
5/2006. KJE szám
- A kezelő szerv egyes tagjainak kijelölése az alapító okirat rendelkezése szerint szüntethető meg. A kezelő szerv (szervezet) alapítványi célokat veszélyeztető tevékenysége esetén az alapító a teljes kezelő szerv (szervezet) kijelölését vonhatja vissza és kezelőként más szervet (szervezetet) jelölhet ki.
Ehhez képest szerintem a Ptk. 74/C. § /6/ alapján egyértelmű, hogy az alapítvány működése során az alapító csak akkor hívhatja vissza a kuratóriumot, ha az alapítvány működését veszélyezteti. Ennek a szabálynak a megkerülését jelentené annak az elismerése, hogy így módosíthatja az alapító az alapító okiratot.
Az én véleményem szerint igen!
Véleményem szerint nem.
Tisztelt Jogi Szakértő!
Módosíthatja e az alapító az alapító okiratban a kurátorok megbízását határozott időre szólóra?
Köszönettel
Filippi
Segítségét kérem, ha a nyolc tagú kuratórium 6 tagja lemond, akkor az új kuratórium felállításánál a megmaradó két tag automatikusan bent maradhat e. Vagy az alapító új kuratóriumot kér fel és azok akik nem mondtak le már nem kerülnek be.
Azaz hogyha 6 tag lemond, akkor az már veszélyezteti az alapítvány munkáját és új kuratóriumot állíthat fel?
Köszönettel
Filippi
gabancs
A legcélszerűbb pusztán munkavállalónak lenni az alapítványnál.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy közalapítvány titkárának kértek fel, amely tevékenységhez hozzá tartozna a közalapítvány könyvelése is.Mérlegképes könyvelői végzettségem van, de nem vagyok regisztrálva. Bizonytalan vagyok abban, hogy ezt a törvény engedi-e közalapítványnál.Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy 1200 fős településen élek, szeretnék egy adományboltot létrehozni úgy, hogy azt egy alapítvány tartsa fenn, illetve működtesse. Szeretném ezt "főállásban" végezni, a kérdésem az, hogy milyen szerepet ajánlott vállalnom az alapítványban, például lehetek e alapító?
Válaszát köszönöm.
Bernadett333
Alapítvány esetén nem.
Lehet.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A tegnapi kérdésemet bővíteném! Mielőtt kilépek természetesen nem zárkózom el attól, hogy támogassam az intézményt! Viszont névváltozás történt részemről időközben! Az alapító okiratban a régi név szerepel! Mennyire járok el szabályosan, ha a további néhány héten keresztül továbbra is tevékenykedek az alapítványnál! Semmiféleképpen nem akarok szabálytalanságot elkövetni!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Én egy alapítványnak vagyok a tagja, melyből ki szeretnék lépni. Ez az alapítvány elsősorban munkahelyem működését támogatja, segíti az intézmény céljainak megvalósulását. A támogatott intézmény valamint az alapítvány székhelye is ugyanaz. A kérdésem az lenne, hogy ennek az intézménynek a vezetője lehet a kuratórium tagja? Válaszát előre is köszönöm!
Alapító okirat módosításához szükséges ügyvéd(i ellenjegyzés)?
Elképzelhető, hogy kapsz.
Tehát értesítést nem kapok?
Köszönöm a választ!
Mármint a kuratóriumból? Bemész az alapítvány székhelye szerint illetékes törvényszékre és benézel az iratokba.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02