1. Igen. 2. Igen. 3. Igen.
alapítvány
- Alapítvány egyszemélyes ügyvezető kurátorának tisztségelfogadó nyilatkozatában elég azt leírni, hogy nem ő az alapító ill az alapítóval nem áll hozzátartozói kapcsolatban, vagy egyéb érdekeltségi kapcsolatot is ki kell zárni?
- Módosítjuk a régi alapító okiratot. Beleírjuk, hogy a változtatást aláhúzással jelöljük.
A régi szövegrészeket, mondatokat egyszerűen töröljük, és a helyére írjuk az új, aláhúzással jelölt részeket?
3. Mit tegyünk, ha a régi mondatban csak egy szó szerepel rosszul? beírjuk az aláhúzással jelölt új szót aláhúzással jelölve?
köszönöm
A régi Ptk. alapján kialakult bírói gyakorlat szerint ez aggályos volt, az új Ptk. legalábbis szövegszerűen nem tiltja ezt. Az alapítvány áttért már az új Ptk-ra?
T.Cím!
Alapítványi segítséget kérnék. Az alapító elvette feleségül az alapítvány elnökét. A kuratórium 3 fős, az elnökkel együtt, az alapító nem tag. Maradhat elnök a feleség?
Köszönettel
- Ha nincs is ilyen kategorikus tiltás, valóban aggályos lenne.
- Igen.
- Ha egyedileg történik a munkabér meghatározása minden egyes kurátorra, akor szerintem nem.
Alapító okiratot módosítunk. Az alapító képviseleti jog nélküli kurátor lesz. Módosítjuk még az alapító okiratot abban, hogy a kuratóriumi tagok munkaszerződésben is állhatnak az alapítvánnyal.
- Jó tudom, hogy az alapító kuratóriumi tag nem kaphat munkabért ill. semmiféle szerződésben nem állhat az alapítvánnyal?
- A munkabért a kuratórium állapítja meg. Ebben a döntésben részt vehet az alapító kurátor?
- Ha munkabért állapít meg a kuratórium, ebben a döntésben nem vehet részt az érintett kurátor?
köszönöm
Kifejezett, tételes tiltás nincs erre, de könnyen érheti ezt a megoldást az a vád, hogy az alapítvánxtétel visszavonása tilalma megkerülésére szolgál, én nem javaslom.
Kedves ÓbudaFan! Az alapítvány alapítója vállalhat az alapítványnál munkát pl. megbízási szerződéssel, amit a kuratórium köt vele? Van valamilyen mód az alapító foglalkoztatására? Válaszát köszönöm!
Az alapítónak. A kérelmet is neki kell benyújtania.
Köszönöm ObudaFan.
Az alapító okiratban a székhely címe is változik. A módosításról a végzést a régi vagy az új székhely címére kapjuk, vagy a módosítást kezdeményező alapító címére küldik ki? (a módosítást papír alapon nyújtjuk be)
- Szerintem van és szerintem nem muszáj csatolni, de azzal, ha csatolod, nem hibázhatsz.
- Igen.
köszönöm a választ.
- Alapító okiratot módosítunk. Szeretnénk megszüntetni a felügyelő bizottságot, úgy látjuk, meg sem fogja közelíteni az elkövetkező évek bevétele az évi 50 millió ft-ot. Van erre lehetőség? Ha igen, csatolni kell az ő lemondó nyilatkozatukat?
- Új kuratórium veszi át a régi helyét. Az újban lehet-e kurátor az alapító, (képviseleti jog nélkül, hozzátartozói sincsenek a kuratóriumban)?
Az alapítvány céljától, tevékenységétől függ elsősorban, hogy mekkora vagyon zükséges a működés megkezdéséhez - ami az azonnal szolgáltatandó vagyon - és magához a működéshez, ami a később is szolgáltatható rész - nyilván kivéve, ha a működés megkezdése után látható, hogy mi másból lesz bevétele az alapítványnak, amiből működhet.
Alapítvány bejegyzés iránti kérelmét hiánypótlásra küldte vissza a bíróság. Az induló vagyon 120.000 ft lett volna.
A bíróság szerint: "A következetes bírói gyakorlat szerint az alapítvány működésének megkezdéséhez minimum 300.000 ft szükséges." Továbbá írják még, hogy a törvény szerint további vagyoni hozzájárulás szükséges az alapító részéről, melyet 1 éven belül kell az alapítvány rendelkezésére bocsátani.
- Az általános bírói gyakorlat valóban 300.000 Ft?
- A további vagyon biztosítása ezek szerint nem opciós lehetőség, hanem kötelező?
köszönöm
Szerintem alapításnál csak akkor van jelentősége, ha a kuratórium maga választ elnököt, de szerintem egyszerűsített eljárásban ez nem is lehetséges.
Sziasztok!
Alapítványt szeretnék bejegyeztetni az egyszerűsített nyilvántartásba vételi kérelemmel.
A letöltött űrlappal kapcsolatban minden világos kivéve a jegyzőkönyvvel kapcsolatos rész (mintaokirat AO Jegyzőkönyv előlap - AO Jegyzőkönyv hátlap):
Ezt kötelezően ki kell töltenem a bejegyzéshez vagy opcionális kuratóriumi ülésről van szó?
Ha pedig ki kell töltenem, milyen napirendi pontokat kell ide írnom? (Egyesületnél számomra evidens ennek a szerepe, de Alapítvány kapcsán - lehet az én hibám - de nehezen tudom értelmezni ezt).
Köszönöm előre is a segítségeteket.
András
Köszönöm a segítséget.
klau22
Szerintem igen.
Fricus01
Az új Ptk. alapján már van rá lehetőség szerintem.
Kedves Fórumozók,
tudna-e valaki segíteni a következőben: közhasznú alapítvány, az alapítványi cél változatlansága mellett változtathat-e nevet?
köszönettel,
A jelenlegi Alapító Okirat ezt tartalmazza:
"A Kuratórium tagjai az Alapítvány javára végzett egyéb tevékenységüket munkaszerződés, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony formájában nem végezhetik."
Módosítható-e az Alapító okirat aszerint, hogy a kuratórium tagjai munkaszerződésben állhatnak az alapítvánnyal?
köszönöm szépen.
Az alapito okirat modositasaval szerintem nincs akadalya.
Egyszerűsített elektronikus eljárással alakult meg az alapitvány. A kuratórium két tagja,most személyes és családi okora hivatkozva ki akar lépni. Mivel nem találok a helyükre két megbizható embert,van-e lehetőség,hogy kilépésük után az alapítvány egyszemélyes ügyvezető kurátorral működjön tovább,vagy nincs ilyen átjárási lehetőség? A választ előre is köszönöm!
Ez lenne a felügyelő bizotság, de szért erről az alapszabálynak kellene szólnia.
Alapítványi kuratórium lemondott, új kuratórium bejegyzés alatt. A lemondott kuratórium nem végzi rendesen a munkáját, hanyag, pontatlan. Az alapító kijelölhet-e valakit, aki nem lesz tagja az új kuratóriumnak, aki felügyeli a régi kuratórium munkáját, felhívja a figyelmet a hiányosságok pótlására, afféle ideiglenes ügyvivőként járna el, természetesen képviseleti jog nélkül.
Van-e ilyen pozíció, ha van mi a pontos titulusa?
köszönöm.
1952. évi III. tv. 67. § (1), amennyiben erre a nemperes eljárásra alkalmazható.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02