KFT vásárlás


ywoq # 2011.02.07. 13:26

Sziasztok!

Először is elnézést kérek amennyiben ez a téma már megjelent volna valamilyen formában a fórumon, azonban átnéztem elég sok bejegyzést, de sajnos nem találtam választ a kérdéseimre.
Információra lenne szükségem KFT vétel kapcsolatban.
A helyzet a következő:(próbálom tömören leírni)
egy ismerősöm több vállalkozása van én az egyik KFT-jében dolgozom jelenleg, mely KFT-t el akarja adni. Mivel elég jóban vagyunk felajánlotta, hogy átadja nekem a kft tulajdonjogát, térítésmentesen. Azt kérte, hogy a tulajdonosváltással kapcsolatos költségeket fedezzem csak. A KFT 2000-ben alapították a cég jegyzett tőkéje pénzbeli hozzájárulás formájában 3.000.000.-Ft.
Kérdéseim: -mire figyeljek oda, hogy biztosan megtudjam a céggel kapcsolatban nincs adó, tb, egyéb tartozás, ezeket milyen okmányokkal, dokumentumokkal kell alátámasztani.
-milyen költségei vannak egy KFT megvásárlásának és ezek milyen mértékűek.
-milyen lépései vannak egyáltalán egy kft adás-vételének.
Mint láthatjátok sajnos ezekhez a jogi, adó stb. dolgokhoz nincs sok sütnivalóm, azonban nem szeretnék véletlenül sem mellényúlni.
Az építő jellegű válaszokért előre is köszönet.
Amennyiben valami nem teljesen egyértelmű a fent vázoltakkal kapcsolatban állok rendelkezésetekre.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 13:29

Amikor ingyen akarnak rád tukmálni egy elvileg vagyoni értékkel bíró jogot (üzletrészt), akkor ott valami nem kóser.
Ez az az eset, amikor igenis nézni kell annak az ajándék lónak a fogát. Meg a patáját, hátát, sörényét stb...

ObudaFan # 2011.02.07. 13:34

A cégbírósági eljáráshoz mindenképpen ügyvédre van szükség, de itt nem csak ahhoz. Kérni kell az eladótól a kft. összes szerződéséről egy teljeskörűségi nyilatkozatot, majd még az adásvétel előtt ügyvédnek megmutatni az összeset, és nem árt egy könyvvizsgálat sem a cégnél.

Összességében egyszerűbb alapítani egy kft-t, hacsaknem kifejezetten ennek a kft-nek a működését szeretnéd folytatni.

aurelio # 2016.05.11. 08:51

Tiszteletem!

A témában teljesen járatlanként, Kft átvétellel kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

Adott egy Kft, amelynek két milliós tartozása van a NAV felé, illetve fél milliós az Artisjus felé. A törzstőkéje legyen 600 ezer.

Lehetséges-e egyáltalán a cég átvétele/megvétele ekkora tartozásnál?
Milyen költséggel járna a cég átvétele illetve megvétele?
Milyen felelősséggel járna ez az eladó illetve a vevő oldaláról?

Köszönettel,
aurelio

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.11. 09:17

Ha az a kérdés, akkor nem tilos átruházni egy fizetésképtelen társaság üzletrészét. Más kérdés, hogy az átruházó ezzel alighanem mögöttes felelős lesz a társaság ki nem elégíthető tartozásaiért.

Egyébként azokból az adatokból, amelyeket megadtál, nem következik szükségszerűen, hogy a cég fizetésképtelen. Persze sejthető, hogy az.

ObudaFan # 2016.05.11. 14:44

Amennyiben a felszámolási eljárásban az adós cégnek - a bíróság által jóváhagyott közbenső mérleg (egyszerűsített eljárás esetén pedig a bíróság által jóváhagyott vagyonfelosztási javaslat szerint - a jegyzett tőkéjének 50%-át meghaladó mértékű tartozása van, a hitelező vagy az adós képviseletében a felszámoló kereseti kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással rendelkező volt tag korlátlanul felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha bizonyítja, hogy a részesedés átruházásának időpontjában az adós még fizetőképes volt, a tartozás felhalmozódása csak ezt követően következett be, vagy az adós ugyan fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben volt vagy nem volt fizetőképes, de a tag az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el. A felszámoló az ilyen jogügyletre vonatkozó információkról köteles a hitelezői választmányt, a hitelezői képviselőt vagy a hozzá forduló hitelezőket tájékoztatni. A keresetet legkésőbb a felszámolási eljárás jogerős lezárásáról hozott határozat Cégközlönyben való közzétételét követő 90 napos jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani.

tóthklári53 # 2016.05.30. 14:17

Tisztelt Jogi Fórum! A férjem 50%-ban tulajdonosa egy KFT-nek, melynek a törzstőkéje 3 millió forint. A társa most el szeretné adni az ő 50%-át, a férjem megvenné 7.850 ezer Ft-ért. Kérdésem, hogy ha ő mint MAGÁNEMBER megveszi a másik felét a KFT-nek, milyen illetékfizetési kötelezettség teheli, ill. egyéb más....adó, stb.
Köszönettel: Tóth Istvánné

ObudaFan # 2016.05.31. 04:08

A vevőt semmi. Az eladónak merul fel szja fizetési kötelezettsége.

Frat # 2016.07.01. 09:21

Sziasztok! Ywoq kérdésével kapcs. érdeklődnék még (Kft. vásárlása esetleges tartozásokkal). ObudaFan írta, hogy ilyen esetben egy teljeskörűségi nyilatkozat szükséges. Ha viszont ebből az eladó "kifelejt" valamilyen lényeges elemet, ami a könyvvizsgálat során sem derül ki, milyen eszközei vannak még a vevőnek? A cég átírása után kártérítést követelhet a rosszhiszemű ügyvezetőtől gondolom, de ha ő csak egy stróman és nem tud fizetni? Sajnos kezdő vagyok még a céges ügyekben, köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2016.07.04. 05:27

Ha lényeges a cég vagyona szempontjából az eltérés, akkor elállni is lehet a szerződéstől. Persze, a vételárat akkor is attól tudod visszakövetelni, akinek átadtad.

k.Isti # 2016.08.01. 14:41

Tisztelt Jogi Forum

A kozeljovoben szeretnek egy kft t vasarolni s fel is ajanlottak egyet nemreg.
Aki felajanlotta csak annyit ker amennyibe a papirmunka lenne.
Az lenne a kerdesem h mi fa szemuvegeket szeretnenk gyartani de a kft amit vennenk az egy feng shuis dolgokat, s szolgaltatasokat arul, ez mennyire befojasolja a jovo beni dolgokat h mas a tevekenysegi kor, meg lehet a ceg nevet valtoztatni, milyen buktatok lehetnek ilyenkor?
Elore is koszonom a segitseget!!

Dr.Attika # 2016.08.01. 17:08

A tevékenységi kört a vásárláskor meg kell változtatni. Ez nem okozhat problémát. Manapság céget vásárolni- főleg,ha nem kérnek valós ellenértéket- nagyon kockázatos.

ObudaFan # 2016.08.01. 18:30

milyen buktatok lehetnek ilyenkor?

Hát az, hogy nem nagyon tudod, hogy milyen tartozásai vannak esetleg a cégnek, amik majd később fognak csak kiderülni, esetleg akkor, amikor a tartozások fejében lefoglalják a céged vagyonát. Célszerűbb egy új kft-t alapítani, pár nap alatt megvan.

levente.s # 2020.01.24. 23:32

Tisztet Hölgyem/Uram!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy lenne egy cég, amit megvételre hirdetnek ingyen (ügyvédi költség fejében).
Papíron nyereséges a cég, 2019-ről pedig főkönyv áll rendelkezésre, miszerint nyereséges.
Mivel eddigiek során mindig kiderült, hogy ezek a cégek vagyonai, jegyzett tőke, saját tőke csak papíron léteznek, az lenne a kérdésem, hogy behajtható-e az előző tulajdonoson a cég vagyona, ha az valóban csak papíron létezik.
Jelenleg egy olyan cégről van szó, ami jó névvel rendelkezik a maga területén, korábban kb 2-3 hónapja 4-5 millióért hirdették, de időközben mivel megszűnt a telephelyük ezért költözni kényszerültek, állításuk szerint a költözés alatt sérült a bemutatótermi áru. Erre azt a tájékoztatást adták, hogy leselejtezik a termékeket, az irodai eszközöket, eladják a 2 teherautót, valamint a többi céges járművet.
Ezekkel nem is lenne baj, de a tőke fontos lenne a vállalkozás további fenntartásához.
Valamint már 2020-ra is van kiállítva bevétel számla a tulajdonos szerint.

A fő kérdés, amit korábban is említettem, hogy behajtható-e a cég vagyona, legalább a törzstőke az előző tulajon, ha valóban egy kibelezett céget akarna átadni?
De szívesen fogadok egyéb észrevételeket.

Várom megtisztelő válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.24. 23:56

Úgy adják el, hogy az új ügyvezető aláírja, hogy a vagyont leltár szerint átvette. Nem hülyék.

Dóri1012 # 2020.02.06. 08:59

Üdvözlet!

Adott egy Kft., amit 3 éve alapított kettő, harmadik országbeli állampolgár Magyarországon. Az egyiknek 80%-os tulajdoni aránya van, a szavazati jog mértéke meghaladja az 50%-ot. A másik, akinek 20%-os tulajdoni aránya van ő az ügyvezető.
Az első tag 2018-ban elhagyta Magyarországot, azóta nem jött vissza és biztos, hogy nem is fog.
Mivel a két tag között időközben megromlott a viszony, a kérdésem az lenne, hogy mivel lehetne meggyőzni a külföldön lévő tagot -,aki amúgy nem működik közre a kft-vel kapcsolatos dolgokban -, hogy adja el az üzletrészét a másik tagnak ?

Válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.02.06. 09:54

mivel lehetne meggyőzni a külföldön lévő tagot hogy adja el az üzletrészét a másik tagnak ?

Meggyőzni, hogy adjon el valamit? Érdekes kérdés.

Így általánosságban nincs is hirtelen jó ötletem. Talán, hogy jobb lesz a világ, ha ő eladja a részét? De ez nem biztos, hogy elég.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.06. 17:11

Magas vételárral?

drbjozsef # 2020.02.06. 18:47

Tényleg! :D
Nem is tudom, ez miért nem jutott eszembe.

Ricsi95 # 2020.03.13. 18:23

Sziasztok!

Szeretnék egy működő kft-t vásárolni, melyre hitelt szeretnék felvenni és a későbbiekben új profilt működtetni alatta. A kft hitelképes már utána jártam. Mik a vásárlás es hiteligenyles folyamata, illetve pozitiv hitelbiralat eseten, mennyi ido kb. a teljesites? Valszolat elore is koszonom!

oligaliga # 2020.03.14. 05:29

Ricsi95

Ezekre a kérdésekre a JOGI fórumon nem fogsz választ kapni. Kérdezd a bankot, ahol a hitelt vennéd fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.14. 12:39

(Halkan jegyzem meg, hogy egy új kft. alapítása olcsóbb, mint megvenni egy működőt, pláne, ha úgyis "új profillal" akarod működtetni. Nem beszélve a kockázatokról.)

Karelll # 2020.05.14. 14:05

Egy kft vásárlását tervezem. Csak ügyvezető váltás lenne, a cégnév (is) maradna.
A kérdésem az, ha esetlegesen a törzstőkét elköltötték, akkor azzal nekem kell rendelkeznem, azt meg kell fizetnem?
Válaszaikat előre is köszönöm!

Rexor # 2020.05.14. 14:14

A törzstőke nem vész el csak átalakul.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.14. 18:11

Ha arra gondolsz, hogy a saját tőke már nem éri el a jegyzett tőke összegének a felét, akkor a pótlás kötelezettsége téged terhel onnan kezdve, hogy te vagy a tag.

De minek vennél át egy tőkepótlásra szoruló kft.-t? (Lásd az előző bejegyzésemet.)