Köszönöm a választ, nagyon hálás vagyok érte,mert ha ez így lehetséges, akkor végre nyugodtabban alhatok.
1személyes kft jelentős tagi kölcsönnel megszűnne
HA befizeti a cég a kirótt közterheket és bírságot, akkor természetesen nem fordul át felszámolásba. Természetesen arra érdemes figyelni, hogy ha saját forrása nincs a cégnek, akkor amiből ezeket befizeti, az az összeg olyan módon kerüljön a cégbe, ami nem generál újabb közterheket.
Azt, hogy "ha még nincs döntés", úgy értem, hogy ha a cég törléséről még nem határozott a taggyűlés.
Köszönöm a választ,nem csoda, hogy nem igazán volt minden érthető, mert nagyon zaklatott állapotban írtam.Itt ugye azt olvastam lejjebb, hogy ha a tagi kölcsönből a végelszámolás alatt csinálnak törzstőkeemelést, azt a NAV nem szokta elfogadni.A befizetett tagi kölcsönnek csak egy kis részét tudtam még a boltom működése alatt visszafizetni.Amit írtam, az az összeg nem lett visszafizetve, és annyival emelkedett a törzstőke.Ha ezt nem fogadja el szabályosnak, akkor mi következik? Ez lenne a lényege az érdeklődésemnek.Felszámolásba megy át? Vagy kirója a szerinte befizetnivalót bírságostul stb. és ha azt kifizetem, akkor lezáródik az ügy, meg a kft.A szüneteltetés lehetetlensége szinte azonnal beugrott, amint elküldtem a kérdést, hiszen pont a több évig befizetgetett járulékból lett ennyire sok a kölcsön.Úgy érted, a "ha még nincs döntés"-t, hogy ha a Nav még nem fejezte be a vizsgálatot? Mert valahol olvastam, hogy törlésig, illetve ha a Nav bekéri ellenőrzésre a papírokat, akkor az ő jegyzőkönyvük megszületéséig lehet a végelszámolást befejezni a cég fennmaradásával.
HA mégnincs döntés a végelszámolás befejezéséről, akkor dönthetsz úgy, hogy a végelszámolást a cég fennmaradásával szünteted meg. Szüneteltetni céget nem lehet.
A többi kérdésed számomra nem teljesen világos, de ha jól értem őket, akkor a könyvelődtől kellene megkérdezni, hogy a tőke befizetését és abból a kölcsön visszafizetését hogyan könyvelte le.
Végelszámolom az egyszemélyes kft-met, amibe sok, kb. 5,5 millió tagi kölcsönt fizetgettem be az elmúlt évek során, eleinte magára a működésre is, aztán miután bezártama boltot pár éve a saját járulékaim megfizetésére, számlavezetésre. Vártam a jobb gazdasági helyzetre, de továbbra sem érte volna meg újranyitni, így belefogtam a a végelszámolásba. A tagi kölcsönök forrásával el tudok számolni, törvényeknek megfelelően saját vagyonomból ment, igazolható.A végelszámolást megelőző majdnem két évet már ellenőrizte a NAV, megállapítást nem tett.A tagi kölcsönt elengedhettem volna illetékfizetéssel, vagy pótbefizetéssel kifizethetettem volna saját magam felé a tartozást, ha jól értelmeztem az ezen a fórumon olvasottakat A könyvelő azonban azt mondta, hogy szerinte legegyszerűbb és legolcsóbb a törzstőkét megemelni és az ügyvéd, akivel a végelszámolást intéztem szintén azt mondta, hogy ez így jó. Most a végelszámolást ellenőrzik, és iratleadáskor egy kérdése volt csak az ellenőrnek, hogy mi lett a tagi kölcsönnel és aztán, hogy végelszámolás alatt? Rögtön elindult bennem a vezérhangya, hogy nyilván nem véletlenül kérdi, így jutottam erre a fórumra tegnap.A könyvelőm szerint továbbra sem kell aggódnom.Viszont itt talán kapok választ a kérdéseimre: 1.-ha ezt így nem fogadják el, akkor nyilván megfizettetik a pótlékokkal, bírságokkal vagy mi van még hozzá.2.-a kifizetések hogyan kerülnek be cégbe, ahonnan ki kell majd fizetni? 2.-ha kifizetem,(mert én eleve nem is akartam tartozást hagyni, nem azért fizettem eg minden járulékot évekig, hogy most megszívassam magamat), akkor is átmegy felszámolásba, ami még majd elhúzódik, - amíg nincs jegyzőkönyv a vizsgálatról, dönthetek-e úgy mégsem fejezem be a céget, és ha igen, szüneteltetni lehet-e,( bár ennek sok értelme nincs,azt hiszem.)Nem vagyok egy vállalkozó típus, nem értek hozzá, nem bírom a feszkót és még sosem tartoztam senkinek.
Ha ezt így adod át, jó esélyed van egy büntetőeljárásra és arra, hogy a saját vagyonodból fizetheted ki a cég tartozásait.
Tisztelt Szakértők!
Van egy egyszemélyes cégem, egy kft. Felszámolás alatt van, a felszámoló kérte a zárómérleget, és az egyéb dokumentumokat. A cégemnek van 4,7 millió pénztárhiánya, 600 ezer ft mobilszolgáltató követelése és kb 2 millió NAV tartozása. Nem direkt alakítottam így a dolgot, sajnos így sikerült életben maradnom (mármint a családomat etetnem, stb..) A pénztári pénz nincs meg, mert nem is volt, csak papíron. Mit tudok tenni? Átadjam így a felszámolónak, tudnátok adni valami tanácsot, hogy mit tegyek? ....parázom...
Kedves Breva és KBS!
Aki elolvassa az általam hivatkozott NAV állásfoglalát annak egyértelmű lesz az amit modtam. Seni sem mondta, különösen én nem, hogy a tagi kölcsön az "ördögtől való" dolog lenne. Csupán arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy problémás lehet. 10.000 Ft az tényleg kis összeg, de amikor a csődbe ment és amúgy is ilyed ügyfélnek azért kell ügyvédhez forulnia, mivel ilyen nevetséges ügyben kvázi megfenyegetik, az gond.
Azt gondolom, olvasva a kérdezőt, hogy ő pontosan értette, hogy mit válaszoltam neki és a válaszom neki szólt és nem a Tisztelt Kollégáknak!
Annyi gond van vele, hogy elengedni nem szabad, mert akkor lehet fizetni 18% ajándékozási illetéket, ezért kell tőkét emelni, vagy kft. esetén pótbefizetést eszközölni.
Kedves szakkönyvtáros!
Elnézést, de ezzel így nem értek egyet. Az én cégemben is van tagi kölcsön, miután rákos betegségem okán a céget megszüntetni nem tudtam, bevétel nem volt, miközben az éves közel 700eft-os járulékokat fizetni kellett. A cégben pénz már nem állt rendelkezésre, így magánvagyonomból kellett pótolni, tagi kölcsönnel (Bt). A tagi kölcsön alapvetően egy legális eljárás, más kérdés, hogy az általad említett módonm, csalásra is "használható". A NAV első körben vagyonosodásit indíthat a kölcsönt nyújtóval szemben, de ha a delikvens igazolni tudja a nyújtott "hitel" legális forrását, akkor nincs vele gond. Tisztelettel!
Nem is kell, hogy legyen. Hiszen azt fizeti be, amivel tartoznak neki. Persze, maga az eljárás azért néhány tízezerbe belekerül.
ObudaFan: hogy lehet pótbefizetéssel, esetleg tőkeemeléssel eltüntetni a hiányt? A kérdező azt írta, hogy nincs pénze se neki, se a cégnek.
Szabálysértés miatt feljelentést tett a felszámoló? Hehe.
Most soroljam, hány eset volt, amikor százmilliós vagyon tűnt el az utolsó gazdasági évben, és a felszámoló nem tartotta szükségesnek a feljelentést?
Feleslegesen ijesztgeted az embereket. Ha nincs bűncselekmény, akkor nem lesz feljelentés, de marasztaló ítélet biztosan nem.
Kedves Kolléga!
Nem "beszélek haza" csupán meg kívánom, ingyenes jogi tanácsadásommal itt és más esetben is "akadályozni" azt, hogy az ügyfél a felszámoló előtt szembesüljön azzal, hogy ellene büntetőfeljelentést tesznek. A legutóbbi ügyben 10.000 Ft házipénztár hiánynál történt ez az eset, amit sikerült orvosolni. Kollegiális üdvözlettel.
A felszámolók többsége ennél sokkal nyilvánvalóbb esetekben sem tesz feljelentést. És akkor hol van még a feljelentéstől az ítélet.
Szakkönyvtáros hazabeszél.
Tisztelt Kolléga! "Végelszámolni" valóban nem lehet tartozással terhelt céget, de felszámoltatni minden további nélkül lehet. Amit írsz az úgy helyes álláspontom szerint, hogy nem célszerű felszámolási eljárást indítani a tagnak, mert az a "bukta" van amit írtál.
Kedves Kft1!
Tagi kölcsönnel sem felszámolni, sem végelszámolni nem lehet egy gazdasági társaságot. Végelszámolni azért nem, mert mindaddig amíg a cégnek 3. személy, jelen esetben az egyedüli tag felé tartozása áll fenn addig a végelszámolást befejezni nem lehet. Felszámolni pedig azért nem lehet, - véleményem szerint - ( több cég felszámolásánál közreműködő ügyvédként elmondhatom) mivel a tagi kölcsönt a könyvelők könyvelik akkor amikor számla nélküli bevételek nem kerülnek lekönyvelésre és több költség kerül elszámolásra stb., stb. A felszámoló ennek ismeretében bármikor büntető feljelentést tehet, sőt ma már törvényi kötelezettsége alapján tesz is, hiszen ez a számviteli fegyelem megsértésétől kezdve még egy sor Btk. törvényi tényálás megvalósítása. A tagi kölcsön nem vagyoni hozzájárulásként/apportkénti tőkemeléssel történő "eltüntetését" cégbíróság ugyan bejegyzi, de a NAv állásfoglalások alapján a NAV nem fogadja el. Ugyhogy első a cég könyvelésének, megfelelő adószakértő közreműködésével történő rendbetétele és csak azután jöjjön az ügyvéd. Üdvözlettel egy közgazdász jogász
Céget eladni nem feltétlenül érdemes, mert ha három éven belül csődbe megy, könnyen lehet, hogy saját vagyonoddal felelsz érte. Lehet felszámolást indítani, vagy pótbefizetéssel, esetleg tőkeemeléssel el lehet tüntetni a hiányt és végelszámolni.
Van egy 2008 év végén alapított egyszemélyes kft-m, amiből most mivel az elmúlt évek alatt csak veszteséget termelt, szeretnék megszabadulni.
Sajnos a kiadásaim szinte folyamatosan meghaladták a bevételeimet, így most 7 millió ft veszteség mellett, közel 4 millió ft beszerzési árú árukészlet, és összesen mintegy 11 millió ft tagi kölcsön van benne. A tagi kölcsönt mint magánszemély ÉN adtam a kft-m-nek, de én is kölcsön kaptam (papíron is) egy külföldi rokonomtól.
Csak egy üzletem volt, de már azt is bezártam, onnan maradt meg az árukészlet, (használt ruha) eladni nem tudom semennyiért sem, bevételem már egyáltalán nincs, és az összes pénzem elfogyott. Gondolom logikus lenne, ha megszüntetném a céget, de vajon mi lehet számomra megoldás, lévén, hogy pl. nincsenek már millióim, de még százezreim se a cég lezárására. Eladás esetleg? Van akinek jó lehet ilyen céget venni? Vagy Felszámolás? Mi lehet itt a megoldás a problémámra?
Várom megtisztelő válaszotokat, és Köszönöm előre is:
Üdv:
Kft1
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02