Cégalapítás 18 év alatt

Szilvi96 # 2014.05.31. 20:38

Öt 16-17 éves úgy dönt, hogy alapít egy céget. Az öt személynek van összesen kb. 200 ezer forintja. Mind ez mellett a szülők is támogatják őket. Van egy 18 éves barátjuk aki szükség szerint kész akár csak ideiglenesen is, de beszállni a cégbe.

1. Van-e arra jogi lehetőség, hogy az öt 18 év alatti közös véget alapítson? 2. Szükség van-e bármiféle szülői aláírásra a cégalapításnál? 3. Szükség van-e a cégbe 18 év felettire? 4. Ha igen. Kötelező-e hogy a 18 év feletti személy a szülők egyike legyen? 5. Lehet-e a 18 év feletti személy az a barátjuk (akit "kinéztek" és vállalná is)?

Egyébként a barát is még nappali tagozatos tanuló!

ObudaFan # 2014.06.01. 07:05

Alapíthatnak kiskorúak is céget, csak a cég korlátlanul felelős tagjai nem lehetnek. Amiből viszont az következik, hogy vagy bt-t alapítanak, és a nagykorú lesz a beltag, vagy kft-t, de akkor csak időlegesen lesz elég a 200.000 Ft.

Sándor69 # 2014.06.01. 09:41

Alapíthatnak kiskorúak is céget, csak a cég korlátlanul felelős tagjai nem lehetnek. Amiből viszont az következik, hogy vagy bt-t alapítanak, és a nagykorú lesz a beltag, vagy kft-t, de akkor csak időlegesen lesz elég a 200.000 Ft.

Jól értem-e a „Szilvi96” által feltett kérdésre adott válaszát abba a tekintetbe, hogy csak úgy alapíthatnak céget kiskorúak, hogy „korlátlanul felelős tagjai” a SAJÁT cégüknek NEM lehetnek? De pontosan mit jelent a „korlátlanul felelős tag” megnevezés? A cég nevében kötött szerződéseket kiskorúaknak is alá kell hogy írják illetve aláírhatják azokat? Mi a különbség a bt és a kft között?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.01. 10:23

az utolsó kérdésre a google-val nem egészen 5 másodperc alatt válaszolni lehet.... jól gondolom-e, hogy a google-t tudod használni?

Sándor69 # 2014.06.01. 10:41

az utolsó kérdésre a google-val nem egészen 5 másodperc alatt válaszolni lehet.... jól gondolom-e, hogy a google-t tudod használni?” Igen jól sejted Kelvin tudom a google-t használ. Az utolsó kérdést („Mi a különbség a bt és a kft között?”) akkor megoldom és utána nézek másképpen.

A többi kérdésem:
Jól értem-e a ”Szilvi96„ által feltett kérdésre adott válaszát abba a tekintetbe, hogy csak úgy alapíthatnak céget kiskorúak, hogy ”korlátlanul felelős tagjai„ a SAJÁT cégüknek NEM lehetnek? De pontosan mit jelent a ”korlátlanul felelős tag„ megnevezés? A cég nevében kötött szerződéseket kiskorúaknak is alá kell hogy írják illetve aláírhatják azokat?

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.01. 10:50

a társaság tagja a magánvagyonával is felel a társaság kötelezettségeiért

ius latratus # 2014.06.01. 11:02

A két cégvezető-jelölt (Sándor69, ill. Szilvi96) ugyanaz. Magyarból még nincs meg az érettségi, ez biztos.
200 E-ből nehéz lesz Kft-t alapítani, de gyanítom, hogy ez csak a kisebbik probléma...

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.01. 11:15

szerintem vmelyik suli jogi alapismeretek tárgyához kellenek nekik a válaszok, mert 1-2 hete fiatalkorúakkal összefüggő büntetőügyekben ontották a kérdéseket ezerrel

Sándor69 # 2014.06.01. 11:16

A két cégvezető-jelölt (Sándor69, ill. Szilvi96) ugyanaz. Magyarból még nincs meg az érettségi, ez biztos.
200 E-ből nehéz lesz Kft-t alapítani, de gyanítom, hogy ez csak a kisebbik probléma...
Nem vagyunk azonosak. Az esetemben a fiamnak van vagy volt szándékában alapítani céget és ő még nincs 18 éves. Én azért érdeklődtem.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.01. 11:19

érdekes, hogy Nektek mindig hasonló témakörökben merülnek fel ugyanolyan jellegű kérdéseitek

Szilvi96 # 2014.06.01. 11:27

Az esetemben teljesen más téma. A húgom és egy kisebb baráti társaság szeretne céget alapítani.

szerintem vmelyik suli jogi alapismeretek tárgyához kellenek nekik a válaszok, mert 1-2 hete fiatalkorúakkal összefüggő büntetőügyekben ontották a kérdéseket ezerrel
Nem vagyok semmi "jónak elrontója". Azt sem tagadom, hogy tettem fel kérdéseket más általad („Kelvin”) említett témakörben. Ez egy olyan rész, ami azért érdekel, mert egyre több médiafelületet kapnak azok az ügyek, melyekben fiatalkorúak az elkövetők.

Szilvi96 # 2014.06.01. 15:39

érdekes, hogy Nektek mindig hasonló témakörökben merülnek fel ugyanolyan jellegű kérdéseitek” Érdekes az Ön által használt összehasonlítás is.

Magyarból még nincs meg az érettségi, ez biztos.” Nálam meg van a magyar érettségi.

Kedves ObudaFan! Tisztelt Kelvin! Tisztelt ius latratus!

A korábbi kérdéseimre illetve azok egy részére adott válaszukat köszönöm!

Amennyiben a kiskorúak céget alapítanak/alapíthatnak, írhatnak-e alá hivatalos céges szerződéseket vagy sem? Egyáltalán alá kell-e írniuk a céges szerződéseket?

ObudaFan # 2014.06.01. 19:14

De pontosan mit jelent a „korlátlanul felelős tag” megnevezés?

Az, hogy a cég tartozásaiért mögöttes felelőssége van. Ilyen a bt. beltagja, a közkereseti társaság tagja.

A cég nevében kötött szerződéseket kiskorúaknak is alá kell hogy írják illetve aláírhatják azokat?

Nem.

Mi a különbség a bt és a kft között?

Hát, van jó néhány különbség. Például egy kft. esetén egyik tagnak sincs ilyen mögöttes felelőssége, de kötelező minimális törzstőke van. Bt-nél nincs, viszont a beltag korlátlanul, mögöttesen felel a cég tartozásaiért.

ObudaFan # 2014.06.01. 19:15

Amennyiben a kiskorúak céget alapítanak/alapíthatnak, írhatnak-e alá hivatalos céges szerződéseket vagy sem? Egyáltalán alá kell-e írniuk a céges szerződéseket?

Céges szerződéseket a cég ügyvezetője ír alá. A kiskorú tag ügyvezetővé véleményem szerint nem választható.

Szilvi96 # 2014.06.04. 17:50

Egy Bt megalapítása kb. mennyibe kerül?
A bt. indításánál kell-e indulótőke vagy sem?
Mi a különbség a beltag és a kültag között?
Kiskorúak által alapított cégnél a nagykorú ügyvezető felelne akár a vagyonával is a cégért (pl. bt)?

A kiskorú tag ügyvezetővé véleményem szerint nem választható.Ez már nekem így teljesen érthető, hogy a cégnek csakis 18 év feletti lehet az ügyvezetője.

Csaba96 # 2014.06.04. 18:03

A feltett és megválaszolt kérdések között egy területet sem a kérdező(k) sem a válaszolók nem érintettek.

Kell-e szülői beleegyezés ahhoz, hogy a 18. életévét be nem töltött kiskorú céget alapítson?

Amennyiben kell.
Kell-e mind a két szülőé?

Amennyiben kell vagy kellene mind a két szülő beleegyezése.
Mi a helyzet akkor, ha elváltak és a felügyeletet csak az egyik szülő látja el?
Mi van akkor ha csak az egyik szülő van életbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 18:39

Naná.

Sherlock # 2014.06.04. 18:45

Szerintem is!

Csaba96 # 2014.06.04. 19:27

Naná.

Szerintem is!

Tisztelt „Kovács_Béla_Sándor” és „Sherlock”!

Mire gondolnak a válaszaikkal?

Kell-e szülői beleegyezés ahhoz, hogy a 18. életévét be nem töltött kiskorú céget alapítson?
Kell-e mind a két szülőé? Mi a helyzet akkor, ha elváltak és a felügyeletet csak az egyik szülő látja el?
Mi van akkor ha csak az egyik szülő van életbe?

ObudaFan # 2014.06.04. 19:56

Kell.

Mi a különbség a beltag és a kültag között?

A beltag mögöttesen felel a cég tartozásaiért, a kültag nem.

Kiskorúak által alapított cégnél a nagykorú ügyvezető felelne akár a vagyonával is a cégért (pl. bt)?

A bt. beltagja eleve csak nagykorú lehet és felel mögöttesen a cég tartozásaiért.

Szilvi96 # 2014.06.04. 21:33

Kell.

Minimum mekkora indulótőke kell? „Egy Bt megalapítása kb. mennyibe kerül”ne?

Csaba96 által feltett kérdések is részben érthető, hogy felvetődtek.

Csaba96 # 2014.06.04. 21:40

Kell-e vagy sem szülői beleegyezés? Amennyiben igen. Kell-e az édesanya ÉS az édesapa beleegyezése is?
Mi van akkor ha csak az egyik szülő rendelkezik a kiskorú felett felügyeleti joggal?
Mi van akkor ha az érintett kiskorúnak VALAMELYIK szülője már SAJNOS elhalálozott?

ObudaFan # 2014.06.05. 05:45

Kell a szülő hozzájárulása. Főszabály szerint mindkét szülőé, de ha az egyik szülő elhalálozott, vagy a bíróság a gyereket elhelyezte valamelyik szülőnél, akkor csak azé, aki a szülői felügyeletet gyakorolja.
Bt-nél nincs meghatározva, hogy mennyi a minimális induló tőke.

Sándor69 # 2014.06.05. 08:37

Tisztelt ObudaFan Tisztelt Kelvin! Tisztelt ius latratus!! Tisztelt Kovács_Béla_Sándor! Tisztelt Sherlock!

Egy betéti társaság alapítása kb. milyen kiadást jelent?

Amennyiben a cég megalapítói 18 év alattiak, adhatnak-e egy olyan ideiglenes ügyvezetői megbízást a 18 év felettinek, amely addig tart, míg legalább 1 vagy az Összes alapító be nem tölti a 18. életévét?

Egy bt. havi kiadása kb. milyen összeggel járhat?(esetleg: ügyvéd, könyvelő)

Sherlock # 2014.06.05. 08:47

Szerintem Neked túl drága.