A vételi jog alapítását bejelenteni a cégbíróságon nem kell, ha viszont él a vételi joggal a jogosult, az átruházás tényét igen, és ott és akkor mellékelni kell a vételi jogot alapító szerződést is.
Üzletrész öröklés kizárása
Kösz a gyors válszt,
ha kikötnek vételi jogot, akkor szerintetek be kell jelenteni a cégbíróságot (ahogy ingatlannál) vagy szerintetek elég ha aláírják a vételi jogot biztosító szerződést, és ha kellene élni a vételi joggal, akkor az üzletrészátruházásit elég ha aláírja a másik tag?
Kösz,
p
Vételi jogot is ki lehet kötni kft. üzletrészére, azért, mert semmi nem tiltja. Az üzletrész vagyoni értékű jog, így rá, a Ptk. szabályai szerint vételi jog is kiköthető. Viszont az elővásárlási jogát a többi tagnak, a társaságnak, a társaság által kijelölt személynek ez nem zárja ki (de a társasági szerződés kizárhatja).
A tulajdonostársaknak a törvény rendelkezésénél fogva van elővásárlási joga - ezt külön kikötni nem kell.
Sziasztok,
illetve a vételi joggal kapcsolatosan. Ha ez nem megy, akkor visszavásárlási jogot kikötni. Az megy?
Sziasztok,
vételi jogot miért nem lehet kikötni Kft. üzletrészre? Valahol ez le van szabályozva? Nagyon fontos lenne, mert pont ilyene gondolkodom.
Ksöz
Igen, de ez csak az én álláspontom. A törvény nem rendezi, és tudomásom szerint a Legfelsőbb Bíróság sem foglalt állást még döntvényben sem erről.
Szóval az öröklés kizárása olyan helyzetet teremt, mintha a társszerz. által megjelölt személy örökölne. Csak ez a személy köteles az örökösöknek megváltási összeget fizetni. Ha meg nem fizet, marad a bírósági út.
Köszi a válaszokat! Üdv.
A Gt. szeint az öröklést ki lehet zárni, csak meg kell határozni azt, hogy milyen módon történik a megváltás. Ez azt jelenti, hogy az öröklés ebben az esetben nem következik be, az örökös nem lesz semennyi ideig társasági tag, kötelmi igénye van. Szerintem akkor is ez a helyzet, ha a társasági szerződés hibás ilyen szempontból. Ugye, figyelembe kell venni, hogy a társasági sz. érvénytelenségét csak nagyon szűk körűen ismeri el a Ctv. , így sztem itt is abból kell kiindulni, hogy érvényes ez a kikötés is, így adott esetben a bíró határozza meg a megváltási árat, és a megváltó személyét.
Nem mondtam, hogy a vételi a jogot megengedi a Gt., csak azt, hogy amit mi az öröklés kizárásának nevezünk, az valójában nem az. Mert az öröklés végbemegy, aztán az örökösöktől kell megváltani az üzletrészt.
Miért szerinted melyik verzió valósul meg?
A halál pillanatában a társszerz.-ben megjelölt személy szerzi meg az üzletrészt és ezt követi az elszámolás az örökösökkel, vagy az öröklés megtörténik és az örökösöktől kell (lehet) megváltani az üzletrészt? Mert ha ez utóbbi, akkor hibásan nevezzük a dolgot öröklés kizárásának, mivel az öröklés megtörténik. Ha viszont az előbbi, akkor azon az örökösök elég nagyot szívhatnak, pláne ha a társszerz. nem rendelkezik megváltásról.
Vételi jogot a kft. tekintetében nem ismer a Gt., ez az értelmezés aligha állná meg a helyét bíróságon szerintem.
Aha. A másik verzió az lehet, hogy a megváltást úgy értelmezzük, hogy az öröklés létrejön, de az örökösök kötelesek az üzletrészt a társ.szerzben megjelölt személynek eladni. De ha így értelmezzük, akkor az öröklést nem lehet kizárni (hiába nevezik így a társ.szerzben), hanem csak kötelezni az örökösöket az öröklést követő üzletrész adásvétel megkötésére.
Mindenesetre szerintem érdekes kérdés. Az ismerősöm akinél felmerült az öröklés kizárása végül egyszerűbben oldotta meg a dolgot: a haldokló édesanyja üzletrészét kivásárolta egy barátja. Az öröklést mindenképpen el akarták kerülni, mert a hagyatéki eljárás alatt akár meg is bénulhat a cég működése.
Hát ez az, hogy az öröklés a magyar jogban ipso jure következik be, így később csak arról lehet vitatkozni, hogy az az adott pillanatban bekövetkezett-e. Ha örökös lennék, akkor én a megváltást tűzném ki célnak.
Köszönöm! A megváltás mit takar? Az örökösök megkapják az üzletrész értékét? Gondolom, ha a tagok váltják meg akkor arányosan növekszik az üzletrészük, ha meg a társaság akkor saját üzletrész lesz belőle. De kinek a tulajdonában van a halál pillanata és a megváltás között. (Mert ugye nem "lebeghet") Vagy ha társasági szerződésben rendelkeznek az öröklés kizárásáról és a megváltásról akkor a halál pillanatában automatikusan a tag v. a társaság tulajdonába kerül és az örökösökkel kötelmi jogviszony jön létre? Ha ezt a gondolatmenetet folytatom, akkor ha a társ. szerz. nem rendelkezik a megváltásról attól még a tag v. a társaság megszerzi az üzletrészt, de az örökösök szívnak.
Ha a társasági szerződés így rendelkezik, akkor magának a társasági szerződésnek kell rendelkeznie arról, hogy ebben az esetben a társaság, vagy a tagok váltják meg ezt az üzletrészt. Ha a cégbíróság ennek hiányában is bejegyezte a céget, akkor nem kis jogvita kerekedhet belőle, de álláspontom szerint ha sem a társaság, sem a tagok nem vállalják azt, hogy méltó áron megváltják az üzletrészt, akkor az öröklés be fog következni.
Hi!
A következő kérdésem lenne: Mi a sorsa a Kft. üzletrészének, ha az örökléssel történő jogutódlást a társasági szerződésben kizárták, és a tag meghal?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02