Felszámolási eljárásról szóló új törvény?

helga07 # 2007.02.25. 12:26

kbs

Az ég az tényleg megáldott ! De ennyire ?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 22:29

Helga, az ég áldjon meg!
Egy hónapja magyarázom, hogy te meg a résztulajdonodban álló kft két külön személy vagytok. A férjed neked tartozik, nem a cégnek. Neki viszont a cég tartozik.

helga07 # 2007.02.24. 22:06

Kicsit le vagyok fáradva, de akkor jól értem, hogy egyszerű mezei anyaként, még vh lap nélkül be-
jelenthetem a felszámolónál hitelezői igényemet, csatolva a bírósági ítéletet?

Egyszerűen józan paraszti ésszel nem értem, hogy egy ilyen esetben miért nincs valamilyen formában átjárás a családjog és a gazdasági jog között? Hol vannak ilyenkor a gyerekjogok ?

helga07 # 2007.02.24. 21:51

Köszönöm a válaszokat. Van néhány valaszadó, akit nagy csodálattal figyelek. Ha ilyen szakszerű lenne minden jogi szakember !

Egyébként nagyon érdekes dolgok történnek, ugyanis, mint adós, egy kumma értesítést nem kaptam még, de az ítélőtáblán bejelentett ügyvéd sem. Viszont bementem a bankba, hogy az apehnek járulékokat utaljak, többek között a saját egészségügyi hozzájárulásomat is, mire közölték velem, hogy nem tehetem meg. Õk már értesültek a felszámolásról!

Ilyenkor mit lehet tenni? Majd a késedelmi pótlékot is vígan rám verik?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 19:24

Ismétlem: a cégnek egyetlen hitelezője van, aki a felszámolást kezdeményezte. A végrehajtást nem a cég ellen kérték, hanem ezen hitelező ellen. A végrehajtás tárgya lenne a felszámolás alatt álló céggel szembeni követelés. (A gyerektartásdíj-követelés a végrehajtás alapja.) Helga abban bízik, hogy ha a végrehajtást időben foganatosítani lehet, akkor a cég megmenekül. Szerintem meg akkor se - a végrehajtó nem fogja leállítani a felszámolást, csak a hitelezőt a felszámolásból megillető összegre fog rátenyerelni - és azt átadja helgának. De a cég megy a levesbe. Jó esetben az ingatlanvagyonát nem kell elárverezni.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.24. 18:03

egyébként 40 napon túl is lehet hitelezői igényt bejelenteni, de ez csak akkor lesz kielégítve, ha minden 40 napon belüli hitelező kielégítést nyert.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.24. 18:02

az még hagyján, de kinek akar bejelenteni és mit?
A tartásdíjnál gondolom a fizetésből való letiltásra gondol.

amatőr # 2007.02.24. 16:53

Cégnek van gyermektartásdíj fizetési kötelezettsége? Ez számomra új...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.23. 22:44

Nem úgy értette. Van a hitelező, aki a clg felszámolását kérte. De ezen hitelező ellen meg ő kért végrehajtást, méghozzá pontosan a felszámolás során érvényesíteni kívánt követelésre. Csak szerintem ettől még a céget vígan felszámolják.

ObudaFan # 2007.02.23. 19:40

Meg hát felszámolás alatt álló cég ellen eleve nem lehet folyamatban végrehajtási eljárás.

ObudaFan # 2007.02.23. 19:39

Az adósnak, a hitelezőnek, a cégbíróságnak, a Cégközlöny szerkesztőségének, a felszámolónak.

Igen, 40 napon belül.

Nincs.

Nem kell a végrehajtási lap, a 40 napon belül csak be kell jelenteni az igényt. Ha aztán azt a felszámoló vitatja, lesz még elég idő igazolni is azt.

helga07 # 2007.02.23. 13:25

A felszámolás megindításáról hozott másodfokú végzést kinek kell kézbesíteni ?

A hitelező a kijelölt felszámolónál kell, hogy bejelentse az igényét?

Van.-e bármilyen lehetőség a 40 napos bejelentési hatáéridő meghosszabbítására?

Végrehajtó bejelenthet-e igényt? Õ, a hitelező céggel szemben fennálló követelését hajtaná végre, csak ugye ehhez kellene a végrehajtási lap, ami a 40 napba nem fog beleférni, és akkor egy kiskorú gyermek nam kapja meg a több évre visszamenőlegesen végre megítélt hátralékos gyermektartásdíj összegét.

Hátha van valakinek valami ötlete ?????

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.19. 23:28

ja ő vette át. Ezért furcsállom.

ObudaFan # 2007.02.19. 21:05

Egyet nem értek, ezt a végzést miért nem a felszámoló vette át? Mindegy, most ő a cég képviselője, neki kell a cégbíróság felé is képviselni a céget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.19. 20:05

A felszámolás alatt a tulajdonosok már nem is jogosultak a döntéseket hozni. A felszámoló alakítsa át azt a kft-t?

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.19. 14:50

ide rakom nem nyitok újat.
Kéttagú kft. felszámolás alatt meghal az egyik tag, a másik az üzletrész örököse. A cégbiri felszólít a törvényes működés helyreállítására.
Gyakorlatilag alapító okiratot kellene csinálni az egyszemélyes kft-vé alakulás miatt. Lehet ezt felszámolás alatt? Ha igen hogy, ha nem mit?

ObudaFan # 2007.02.18. 09:49

Nincs mit.

helga07 # 2007.02.17. 11:56

Köszi !

ObudaFan # 2007.02.15. 16:22

Ha fizetsz mindent, az eljárási költségeket is, akkor egyrészt nyilván lesz egyezség, ha meg nem, akkor még a felszámoló plusz költségeit fizetheted, és ha azt is fizeted, akkor mindenképp megszűnik az eljárás.
A felszámoló értékesít mindent, amit tud.
A felszámoló jogszabálysértő intézkedései ellen felszámolási kifogással élhetsz a felszámolást elrendelő bíróságnál. Ugyanennél a bíróságnál kezdeményezheted a felszámoló kizárását és új felszámoló kijelölését, ha ezt indokolni tudod.

helga07 # 2007.02.14. 20:49

Kedves ObudaFan,

köszi a válaszodat. Az egyezség megkötése lenne az ésszerű megoldás, de mi van akkor ha én fizetnék, mint adós, és az egyetlen hitelező nem akarja elfogadni? Akkor nincs egyezség?
A felszámoló mit csinál ? Elárverezi a cégben kévő ingatlanrészt?

Előfordulhat, hogy a hitelező és a felszámoló egy húron pendülnek? A hitelező, korábbi munkakö- rében több cég felszámolásában is részt vett.
Ha már együtt dolgoztak ez elvileg kizárná a szóban forgó felszámoló részvételét e felszámolási eljárásban. Ezt én hogyan tudom ellenőrizni? Sehogyan ? Kérhetek a felszámolótól egy nyilatkozatot, mielőtt még betenné a lábát, vagy akkor tuti, hogy árvereztet?

Egyébként a hitelezőt képviselő ügyvéd is valószínűsíthetően régebbi munkakapcsolat volt. Ez is igen érdekes, mert egy megszűnt ,téli álmot alvó álattal reklámozott bank leánycégeinek a felszámolásában dolgozhattak együtt.

Na, ilyenkor mi van ?

Még egészséges a paranoiám, vagy már kóros ?

ObudaFan # 2007.02.13. 22:31

Figyelembe nem vett bizonyítékra csak akkor lehet hivatkozni felülvizsgálati eljárásban, ha kirívóan okszerűtlen a bizonyítékok értékelése.

A fizetésképtelenség megállapítása során a bíróság csak azt vizsgálja, hogy a fizetésképtelenségnek a törvényben meghatározott feltételei megvalósultak-e. A bíróság nem mérlegelheti az adós vagyoni helyzetét, így azt sem, hogy vagyona meghaladja a tartozásait.
A törvényi szabályozás nem ad lehetôséget a bírói mérlegelésre, annak vizsgálatára, hogy az adós milyen okból nem tudja kielégíteni a vele szembeni követeléseket. A fizetésképtelenségnek a csôdtörvényben meghatározott fogalma pénzforgalmi szemléletû, a fizetésképtelenség megállapításához általában elegendô a fizetés hiánya; nincs mód annak figyelembevételére, hogy az adós vagyona egyébként meghaladja tartozásait.
A fizetésképtelenség tényének megállapítása sem zárja ki viszont azt, hogy az adós elleni felszámolási eljárás a gazdálkodó szervezet megszüntetése nélkül fejezôdjön be. A felszámolás elrendelése, annak közzététele után is lehetôség van ugyanis arra, hogy az adós a hitelezôivel egyezséget kössön. Abban az esetben, ha a Cstv. 41-45. §-aiban szabályozott módon megkötött egyezség folytán a gazdálkodó szervezet fizetésképtelensége megszûnik, és az egyezség megfelel a jogszabályoknak, a bíróság az egyezséget jóváhagyja. Ilyenkor az adós jogutód nélküli megszüntetése nélkül fejezôdik be az eljárás.

helga07 # 2007.02.13. 21:08

Megértettem, csak egyszerűen nem hiszem el, hogy ez így működik !

De köszönöm az újbóli választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.13. 19:15

Én úgy emlékszem, egyszer már elmagyaráztam. Nem hitted el, vagy nem értetted meg?

helga07 # 2007.02.12. 22:38

Kérem, ha tudtok segítsetek ! !!!

A gyerekelhelyezés, gyerektartásdíj másodfokú ítélet persze még mindig nincs leírva.

Az időt kellene húzni ! Aki időt nyer, életet nyer !!

Úgy, by the way, kiváncsi lennék, hogy ezek a bizonyára kíváló bírónők hogyan alszanak, vagy ők is éppen így jártak, és ezért nekik már mindegy ???

helga07 # 2007.02.12. 22:31

Bocsi, de ne vagyok jogi szakértő.

1.Felülviszgálati kérelem alapja lehet a bíróság által elkövetett eljárási hiba?
Voltak olyan beadványok is amiket valószínűleg az ítélethozatalnál nem vizsgáltak, mert a végzés erre nem is tér ki.

2.Lehet, hogy jogilag nagyon hülye a kérdés, de józan paraszti ésszel, hogyan lehet az fizetésképtelen, aki bankszámla kivonattal igazolja, tud fizetni, csak egy másik irreálisan elhúzódó per miatt, kvázi letétben tartja a pénzt, annak érdekében, hogy más egyéb törvényi rendelkezés híján, majd végrehajtás útján egy kiskorú gyermek hozzájuthasson az őt megillető tartásdíjhoz, amihez egyébként valószínűleg soha nem fog hozzájutni. (A vádemelés közben megtörtént a hitelező-apa ellen.)

3. Az ún. fizetésképtelenségen kívül semmi más körülményt nem lehet tekintetbe venni?

Ha nincs felülvizsgálat, perújítás lehetséges ?