Rt - ből kft - be, - mit érdemes?


ObudaFan # 2006.05.30. 21:08

A létrejövő részvénytársaságnak új alapító okirata lesz, és újra kell rendelkezni a vezető tisztségviselőkről is.
Az igazgatóság legalább három, legfeljebb tizenegy természetes személy tagból áll. Elnökét maga választja tagjai közül. Az igazgatóság elnökének, illetve tagjának tisztsége erre irányuló munkaviszony keretében nem látható el.
A zártkörûen mûködô részvénytársaság alapító okirata úgy is rendelkezhet, hogy igazgatóság választására nem kerül sor, és az igazgatóság e törvényben meghatározott jogait a vezérigazgató gyakorolja.

felhoke # 2006.05.30. 06:51

Szevasztok,

egy cég éppen fordított helyzetet akar teremteni. Kft- ből akar Rt-á alakulni. Mi történik ebben az esetben? Ügyvezető munkaviszonya továbbra is fenn áll, vagy nem állhat munkaviszonyban és megbízással lesz jogviszonya? Hol vannak ezek leírva? mi vonatkozik ilyen esetekre?
Ha tudtok segítsetek, előre is nagyon köszönöm.

maji

kismukk # 2006.05.23. 08:18

Saját tőke rovatban még 139 millió van.
Hogy a mérlegből milyen veszély lenne kiolvasható, ahhoz túl általános és semmitmondó. Azt sem tudni, vajon a "saját tőke" miben is van? Mert ha nem mobilizálható, akkor abból pénz bajosan várható.

A cég eddigi tőkekimenekitő történetét ismerve, nem sok várható. Csak egy "aprócska jelzés" a mostani jelentés számainak "megvariálása": a 2005. decemberi beszámolási időpontra vonatkozó gyorsjelentés még jó félmilliós eredményt mutat ki (ahogy szokta) és a korábbi években megszokott 144 milliós saját tőkét. Ez volt februárban. Aztán jött az auditálás áprilisban, és az eredményből hirtelen közel 6 milliós veszteség lett, a sajáttőke pedig lefogyott 139 millióra, - vajon mi történhetett a megitélésben két hónap leforgása alatt?
(sosem fogjuk megtudni! Mert, a könyvvizsgáló el sem jött a közgyűlésre, az irásbeli kérdésekre nem válaszol)

Szóval, jó esély van arra, hogy az átalakulási procedúra során a 139 milliós plusz saját tőke hirtelen majd negativba fordul...

ObudaFan # 2006.05.22. 17:05

Csak akkor nem fizet semmit az átalakuló társaság, ha negatív a saját tőkéje. Meg kell nézni a mérleget, hogy fennáll-e ez a veszély.

kismukk # 2006.05.21. 13:00

Az rt elhatározta a kft-vé alakulást. Most kérdezi, akarok-e a kft tagja lenni.
Akarjak-e vagy ne akarjak? - ez itt a kérdés!
Ha nem akarok átmenni a kft-be, akkor a Gt szerint a részemet: a részvényeimnek megfelelő pénzt (elvileg) ki kellene adniuk.

Azonban, az rt megalakulása óta egy fillér osztalékot nem fizetett, folyamatos a vagyonvesztése, az eddigi manipulációk alapján "várható", hogy a forduló mérleget olyan veszteségesre kozmetikázzák majd, hogy ne kelljen a kilépőknek egy vasat sem adniuk.

Ha folytatom a kft-ben, akkor mi várható? Nem tudom. Valószinűleg, ez lesz a megszűnés előtti utolsó stádium. A Baumag-sztorit olvasva, ott is átalakultak kft-vé, aminek közgyűlési határozatai érvénytelenek az itélőtábla szerint, ám az idei utolsó érvényes lett. A vádirat állitólag elkészült, ha a per valaha elkezdődik és valaha lezárul majd a károsultak javára, talán morzsákat viszontláthatnak, irja az újság.

Akkor most mit csináljak szerintetek?
Várjam a részem kifizetését?
Vagy a morzsákat valamikor?