Beltag azonnali felmondása utáni helyzet


ObudaFan # 2006.05.23. 21:20

Nem képviseli jelenleg senki a bt-t, ezért kell sürgősen vagy beltagot találni, vagy valamelyik kültagnak beltaggá válni (de vigyázat: a korlátlan felelősség a már fennálló tartozásokra is kiterjed), vagy átalakulni. A beltag kénytelen kiadni minden iratot, ha nem teszi, az ebből eredő kárért felel. A taggyűlést összehívhatjátok a beltag nélkül is, és azon lehetőleg döntsetek a fentiekben, és azt - jogi képviselő útján - a cégbíróság felé is jelentsétek be.

[PiG] # 2006.05.23. 07:39

Köszi a választ, a feltételezésünk tehát helyes.
Ha esetleg a többi kérdésben is tudna valaki segíteni, annak örülnénk.
Tehát:
Ezek szerint a (volt) beltag nem tagja a társaságnak, azt nem képviselheti, stb., akkor ki képviselheti a társaságot? Ki mehet el pl a bankhoz bankszámlaügyben intézkedni, pénzt felvenni (már ha lenne:) )? A beltag ugye nem, a kültagok pedig a bank szempontjából senkik, nem rendelkeznek aláírási joggal.
A könyvelés felé ki intézkedik? Jelenleg ugyanis a beltag utasítására gyaníthatóan súlyos kozmetikázások történnek. Eddig ott elhajtottak minket (kültagokat), mondván, hogy a bt-t feléjük a beltag képviseli... és most? Vagy elég az ilyen helyeken a társasági szerződéssel és igazolvánnyal igazolni ki és mi vagyok plusz meglobogtatni a beltag lemondó levelét?
A cég iratai, számlák hova kerülnek, mi van, ha beltag azokat ezek után sem hajlandó átadni?
Egyébként is: megszűnéskor "kötelező" az iratoknak a beltagnál maradni?

Plusz, szintén nagyon fontos: Eddig hónapokig vártunk egy folyton ígérgettt taggyűlés összehívására, amit a beltag kezdeményezhet. Most ki kezdeményezheti a taggyűlést? Milyen módon tudjuk a (volt) beltagot "elszámoltatni"? Kb. úgy áll a helyzet, hogy eddig se számolt be tevékenységéről, ezk után meg, hogy nem is tag már még annyira sem fog valószínű.

Remélem, ismét lesz, aki kiokosít! Köszönöm:
[PiG]

ObudaFan # 2006.05.22. 21:45

Nem tagja, nem képviselheti a társaságot. 3 hónapon belül új beltagot kell produkálni, vagy átalakulni. Most pedig a változást haladéktalanul be kell jelenteni a cégbíróságon. Célszerű viszont hamarabb új beltagot találni, mert ez előtt nem igazán tud működni a társaság.

[PiG] # 2006.05.22. 21:23

Üdv Mindenkinek!

Bt-nkben, mely egy beltagból (25% betét), két kültagból (25% ill 50% betét) áll, a beltag azonnali hatállyal lemondott beltagságáról.
Kültag társammal a felmondást elfogadtuk - bár az indokokat hamisnak tartottuk, de nem akarunk ezen vitatkozni. A következő kérdéseink merültek fel:

  • Helyes-e az feltételezésünk, hogy az azonnali felmondás napjától beltag a bt.-t nem képviseli, nevében nem járhat el, számlákat nem állít ki, bélyegzőt nem használ, stb.?
  • Tagja-e a beltag egyáltalán a társaságnak?
  • Előző kérdésből fakadóan: ki hívhat össze taggyűlést?
  • Kültag társammal intézkedhetünk-e harmadik személyek felé, pl. utasíthatjuk-e a külsős könyvelőirodát a náluk található dokumentumok átadására?
  • Ilyen helyzetben kihez kerülnek egyáltalán a társaság dokumentumai? A bt. a beltag felmondásától függetlenül is megszűnt volna, a beltag a számlákat, könyvelési anyagokat, levelezést, egyéb dokumentumokat önkényesen saját lakásán tárolja. Szerintünk ezek továbbra is a bt. tulajdonai, milyen módon férhetünk hozzájuk?

Egyelőre ennyi. A választ előre is köszönöm.

[PiG]