többségi tulajdonos egyedül eladhat?


ObudaFan # 2006.06.02. 19:52

Nincs mit.

ikke # 2006.06.02. 08:47

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2006.06.01. 21:14

Ha olyan személy számára értékesítik az üzletrészt, aki jelenleg nem tulajdonos, akkor valamennyi tagnak elővásárlási joga van. Ez azt jelenti, hogy ha a felajánlott vételárat ez a 25% is ki tudja gazdélkodni, és megfizeti, akkor ezek a tulajdonosok szerzik meg arányosan a 75%-ot.
Ha ez nem jön össze, és megveszi a külső személy a céget, kft. esetén sem a 75% tulajdonos nem köteles megvenni a 25%-ot, sem a 25% nem köteles az üzletrészét odaadni. Ha megállapodnak, megállapodnak, ha nem, nem.

ikke # 2006.06.01. 20:53

Megértettem, köszönöm a választ.
Igen ez így igaz, hogy "hallottam", most derült ki, s a 25%-ban tulajdonosok elmondása alapján írtam. Sajnos ők sincsenek tisztában ezzel, ezért kérdezték tőlem, hogy hogy is lehetséges ez. Mégegyszer köszönöm.
A másik kérdés éppen most aktuális.
Az előbb említett ügyvezető (mostmár 75 %-ban tulajdonos is) eladná a céget. Van is vevő. Bár ezt senki nem látta leírva, csak az ügyvezető mondta, hogy a jelenlegi érdeklődő 100 %-ban venné meg a céget, s azt az ügyvezető x Ft-ért adná el. Kérdésem, ill.feltételezem az alább leírtak szerint, hogy ezt a többiek beleegyezése nélkül nem tehetné meg.
Ha mégis megteszi, akkor a 25%-ot oda kell adni a többi tulajdonosnak? Vagy velük mi lesz? semmilyen tárgyalás nem folyik a 75%(egy személy) és a 25%-os (kb 50 fő) tulajdonosok között. Csak bízni tudnak benne, hogy nem a teljes összeget akarja zsebre tenni egy személyben.
Ha jól gondolom, csak a 75%-ot (saját tulajdonát) adhatja el.
No és mi van akkor, ha a vevő 100%-ot akar, de a többiek nem adják el a részüket? Elállhat a vevő az üzletkötéstől? Ebben az esetben mit tehet a többségi tulajdonos ha ő mégis ki akar szállni? Gondolom felajánlja nekik, de sajnos nem tudják megvenni. Engem bár az ügy nem érint a segítségemet kérték, hogy kérdezzek rá ezekre itt a fórumon.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.01. 18:18

A kft-nek nincs kültagja.
Semmiféle jogszabály nem tiltja, hogy egy kft ügyvezetője üzletrészeket vásároljon az általa vezetett cégben. A tulajdonostársakat természetesen elővásárlási jog illeti meg, tehát őket - az első vásárlás alkalmával - értesíteni kellett.

Az általad foglalónak nevezett összeget nemigen kaphatták a tulajdonosok, hiszen ők nem kötöttek szerződést a z üzletrészük eladásáról. (Ha egyszer nem tudtak róla.) Az ügyvezető meg nem köthetett helyettük és a nevükben szerződést.
Vagyis azt a pénzt - mint jogalap nélküli gazdagodást - az egyszeri vevőjelölt követlhetné vissza.

Egyébként a dolog nagyon az "azt hallottam" kategóriába tartozónak tűnik első blikkre.

ikke # 2006.06.01. 18:08

Üdv.
Hű, nehezen kezdek bele, mert nem is tudom egyáltalán lehet-e kezdeni az üggyel vmit.
Most derültek ki, hogy kb. 10 évvel ezelőtt egy kft. igazgatót váltott. ekkor még csak ügyvezető volt ebben a kft-ben. ám jött egy vevő (külföldi) és adott foglalót a kft-nek (gondolom), már ekkor a kft-nek több tulajdonosa volt, de még mindig az ügyvezető az nem. nos a z eladás meghiúsult, mert a vevő visszalépett. a foglaló viszont maradt. erről mondom senki nem tudott a tagok közül, mert nem értesítették őket. (kültagok), a lényeg, hogy ebből a nem kevés pénzből valamilyen úton-módon elkezdett vásárolni üzletrészeket magának az akkori ügyvezető. (gondolom a könyvelő bevonásával, neki is volt része, de a könyvelő is eladta neki, azt nem tudni mennyiért) folytatom. a lényeg, hogy kb 3-4 év alatt összeszedte 10-20%-ért a részjegyek 75 %-át. Így most az akkori (jelenlegi is) ügyvezető lett a többségi tulajdonos. labdába sem rúghattak a többiek, akik a maradék 25 %-on kb ötvenen osztoznak. Ebből kb 6 fő dolgozik jelenleg is a kft-nél.
Én csak azt szeretném tudni, hogy ez törvényszerű volt-e?
Azt a foglalót nem az akkori tulajdonosoknak kellett volna megkapni, vagy visszaforgatni a kft-be?
Hogy is van ez?
Lehet-e ennek most 10 év után utána járni?, vagy már nem érdemes. Elnézést, ha butaságot kérdeztem, de igazságtalannak tartom, hogy a semmiből lett neki 75% tulajdona.
Köszönöm a választ. Lesz még kérdésem, de azt a következő ablakba teszem fel.