ügyvezető megbízatásának meghosszabítása

ügytvezető # 2006.07.17. 13:53

Megbízatásom 2004-ben lejárt, egy kft-ban.Nyílván, nem figyeltem, és most vettem észre. Beadtam egy szerződésmódosítási kérelmet, nyilván jogi képviselettel. Az ügyvéd azt mondja, hogy 2004-ben volt a gyűlés, mert különben megbüntetnek. Úgy tudom, hogy megjelent valahol egy állásfoglalás erről, hogy nem bűncselekmény, ha nem vettem észre.Ha most jelentem be az akkori közgyűlést, akkor a 30nap miatt bűntetnek, ha most van a közgyűlés, akkor meg azért, hogy nem módosíttattam időben. Segítsetek, mi a kiút. Főleg az említett állásfoglalás érdekelne. (Köszönöm)

Vadalma # 2006.07.17. 14:06

Kedves Ügyvezető,

ugyan ilyen állásfoglalást még nem láttam, de már "hallottam" ilyen ügyről

ott nem volt jogkövetkezmény az ügyvezetőre nézve (pedig ott már törvényességi felügyeleti eljárás is indult), egyszerűen utóbb bejegyezték az ügyvezető mandátumát, megszűntetve a jogellenes helyzetet,

mi nem dátumoztunk vissza egyébként semmit sem, ez sosem szerencsés megoldás.

most per pillanat nem tudom, hogy milyen büntetésre gondolhattatok, gondolhatott a kolléga.

annyi biztos, hogy kártérítési felelősséged van a társaság felé, nekik meg kifelé. de amúgy?

Vadalma

ügytvezető # 2006.07.17. 15:30

Kedves Vadalma,
Azért lenne jó valami konkrét, pl egy állásfoglalás, vagy rendeletszám, mert a cégbíró enyhén szólva is nagyon rosszindulatú. Nekem az ügyvéddel van gondom, mert azt mondja, hogy jogcím nélküli aláíró voltam 2 évig (ld fittelina?)akkor, ha a mostani keltezéssel adja be. (én gépészmérnök vagyok :))
A cégbíróhoz nem mehetek, csak ügyvéddel...

ügytvezető # 2006.07.17. 15:31

Kedves Vadalma,
Azért lenne jó valami konkrét, pl egy állásfoglalás, vagy rendeletszám, mert a cégbíró enyhén szólva is nagyon rosszindulatú. Nekem az ügyvéddel van gondom, mert azt mondja, hogy jogcím nélküli aláíró voltam 2 évig (ld fittelina?)akkor, ha a mostani keltezéssel adja be. (én gépészmérnök vagyok :))
A cégbíróhoz nem mehetek, csak ügyvéddel...

Vadalma # 2006.07.17. 16:39

az esetre a Gt. (most már 2006. évi IV. tv.) és a Ctv. (2006. évi V. tv.) vonatkozik.

Ctv. 24. § (1) A cégjegyzék valamennyi cég esetében tartalmazza

1. a cég cégjegyzékszámát,
  2. a cég nevét,
  3. a cég székhelyét,
  4. a létesítő okirat keltét,
  5. a cég főtevékenységét és a létesítő okiratban meghatározott további tevékenységi köreit, a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott nómenklatúra szerint; hatósági engedélyhez kötött tevékenységi kör esetében - az engedély megadása után - az engedély számát és érvényességi időtartamát,
  6. a cég jegyzett tőkéjét,
  7. a képviselet módját (önálló vagy együttes),
  8. a cég képviseletére jogosultak nevét (cégét) és lakóhelyét (székhelyét), valamint tisztségét, e jogviszonyuk keletkezésének időpontját, határozott időre szóló képviselet esetében a jogviszony megszűnésének időpontját is, illetve ha a jogviszony megszűnésére a cégjegyzékben feltüntetett időpontnál korábban kerül sor, a megszűnés tényleges időpontját,

stb.

• még ide vonatkozik 8/1998. (V. 23.) IM rendelet a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről

amit már többször láttam ilyen esetben, és semmi gond nem volt vele megoldás:

1. jelen dátummal hosszabbítás, mandátum elfogadása, jelen dátummal bejegyzési kérelem, semmi visszadátumozás
  2. a taggyűlés ezzel egyidejűleg ad Neked egyfajta felmentvényt, hogy magánénak ismeri el a tetteid arra az intervallumra vonatkozóan, amíg nem voltál a cégjegyzékbe bejegyezve, Téged felment minden felelősség alól. a cégjegyzékben van egy lyuk, de ilyesmi előfordul.

én talán ezt próbálnám meg, ez a legtisztább, és Te is ezzel jársz a legjobban (legalább van egy komplett felmentvényed :) ezzel nem sok ügyvezető dicsekedhet) és ez megoldja a jogcím nélküliséget is

egyébként sajnos teljesen cégbírófüggő, hogy ki mit fogad el. érdemes a kérelem beadása előtt telefonon egyeztetni az illetékessel, hogy hogyan járjatok el.

a legtöb cégbíró egyébként rögtön nagyon aranyos és segítőkész lesz, ha kikéred a véleményét, és biztosítod, hogy úgy fogsz eljárni, ahogyan ő szeretné.

érdemes megpróbálni.

Vadalma

ügytvezető # 2006.07.17. 17:04

Kedves Vadalma,
Köszönöm a válaszod, jólesett számomra, egy törvények között botladozó polgár számára, hogy itt voltál, figyeltél rám!

Vadalma # 2006.07.17. 17:06

kedves Ügyvezető,

remélem, végül megoldódik az ügyed :)
további kellemes ügyvezetést és minden jót

Vadalma