egyéni vállalkozás tartozásáthárítása

akostar # 2006.07.20. 20:40

Tisztelt Uraim!

A problémám valószínűleg egyedi, biztos nincs még egy ilyen kihasználható ember, mint én.
2003-ban Egy jóbarátom speditőrként dolgozott, rávett, hogy váltsam ki a vállalkozói engedélyt erre a tevékenységre, hogy maszekban dolgozhasson. Belementem, mondván biztos sikeres lesz, meghatalmaztam a vállalkozói bankszámla használatával, és adtam neki egy bélyegzőt mint egyéni vállalkozó. Természetesen megállapodtunk, hogy a számlák, egyéb iratok az én aláírásommal küldhetők illetve fogadhatók. Ennél mélyebben nem óhajtottam foglalkozni a dologgal, mivel engem nem érdekelt ez a szakma, más területen dolgozom. Kb. 1-2 hónappal a vállalkozás indítása után jóbarátom otthagyta munkahelyét, és csak a vállalkozásnak szentelte idejét. Többször figyelmeztettem, hogy ebben az esetben váltsa ki saját vállalkozóiját, és azzal tevékenykedjen, de több mint egy évig, talán 2 évig húzódott, mire kiváltotta a saját engedélyét. Én a saját aláírásommal mindössze egy számlatömbnyi kimenő számlát szignóztam, semmilyen más irat nem került a látókörömbe.
Annyira elharapózott a dolog, hogy több millió forint tartozás keletkezett különböző fuvaros és speditőr cégek felé, amit máig sem tudott kiegyenlíteni és amiket rajtam akarnak behajtani. Én egy szemernyit sem érzem adósnak, nem vettem részt a tevékenységben melyből ez származik, nem tartozom senkinek. Jóbarátom ötletétől vezérelve létesítettünk egy tartozásátvállalási nyilatkozatot, melyet közjegyző hitelesített, de úgy tűnik ez sem véd meg a számomra sértő kötelezettséget, mivel én úgy érzem nem tartozom senkinek, nem az én hibám, hogy nem ment jól az üzlet, ráadásul nem láttam belőle egy fillért sem, sőt, még nekem kellett támogatnom kisebb összegekkel.
Kérném, hogy aki tudna segíteni ez ügyben, hogy tudnám tisztára mosni magam úgy, hogy ne nekem kelljen megfizetni más tartozását, kérem jelentkezzen!

Vadalma # 2006.07.24. 14:47

Kedves Akostar,

mint egyéni válallkozó, felelős vagy a nevedben felhalmozott adósságokért kifelé. az, hogy a barátoddal aláírtatok egy tartozásátvállaló nyilatkozatot vagy mentesítést, egymás közötti jogviszonyotokban érvényes lehet, de minden hitelező felé Te tartozol helyt állni.

ez sajnos az egyéni vállakozói státus egyik sarkalatos pontja, kifelé ezalól nem lehet mentesülni.

az Általad teljesített kötelezettségeket nem javaslom, hogy "egyéni vállakozóként eljárt helyettem" jogcímen próbáld majd peres úton érvényesíteni.

írass alá vele egy tartozáselismerő nyilatkozatot, mondván, hogy "kölcsön" adtál neki egy nagyobb összeget (=amekkora a tartozásod fedezi) ha aláírja, éljen, ha nem, sajnos bukta.

semmilyen bíróság nem fog megvédeni Téged és azt, hogy odaadtad a bélyegződ, ne nagyon reklámozd.

elhiszem, hogy Te nem írtál alá mást, csak számlákat, de valaki alá kellett hogy írja azokat a szerződéseket a nevedben, amelyekből a tartozás felhalmozódott.

szóval javaslat: "kölcsön", tartozáselismerő nyilatkozat, akár közjegyző előtt is; Te pedig kifelé fizess, miután megkaptad a pénzt a barátodtól. így talán megmarad a barátság is. de ha nem, egy ilyen konstrukció alapján legalább bíróságon behajthatod a követeléseket rajta. már ha aláírja.

Vadalma