Hulladék kezelés

Gergo26 # 2006.08.09. 09:26

Egy olyan problémám lenne,hogy halmozódik a cégnél jó pár üres tintapatron és ha jól tudom ezeket nem lehet csak úgy kidobni(mert ilyen esetben büntetést kaphatunk),hanem visszavenné a cég akitől vettük. A cég akitől vettük nem hajlandó visszavenni és emiatt jöttem ide,hogy létezik-e ilyen törvény. Ugyanis mi például kötelesek vagyunk visszavenni a kiégett izzókat,fénycsöveket és ez törvény írja elő,így jó sejtésem szerintem ez a tintapatronokra is igaz. Hol érdemes ilyenek után keresgélni,hogy beidézhető legyen.

Vadalma # 2006.08.09. 18:27

az az igazság, hogy elektronikai termékekre találtam külön kormányrendeletet, de festékpatronokra nem.

a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. 8. § (2) bekezdése hatalmazza fel a kormányt arra, hogy rendeletben szabályozza azoknak a termékeknek a körét, amelyekkel kapcsolatban visszavételi kötelezettség terheli a forgalmazót.

három ilyen van:
  • 264/2004 az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről
  • 267/2004 hulladék gépjárművekről
  • 109/2005 elemek és akkumulátorok mint hulladék tárgyában

nekem ebből úgy tűnik, hogy Titeket ugyan terhel ilyen kötelezettség, de a patronforgalmazók megússzák a visszavételt.

monalisa1 # 2006.08.09. 18:35

Én jó ideje egy szaküzletbe járok patront cserélni, mert 150 Ft/db áron visszaveszi a régit. És az utántöltöttért nem kér többet mint bármelyik más, sőt...

Bizonyára így is megvan neki az üzlet a dologban, talán éppen az hogy ezt-azt is csak vesz nála esetenként az ember - és hát mindenből van jutaléka...