végelszámolás lezárása

Dr.Attika # 2006.09.21. 20:11

Akkor nem kedves. A szabályozás ebben a kérdésben nem változott. A per nem akadálya a végelszámolás befejezésének.

ObudaFan # 2006.09.21. 18:15

Részt vettem, nem sajátban. Emellett hadd figyelmeztesselek, hogy júli 1. óta igencsak megújult a szabályozás. A kedves hangnemet nem veszem fel, pedig abban is tudnék reagálni.

Dr.Attika # 2006.09.21. 18:06

Szegény Mandevilla elmenekült e fórumról. Hozzáértők tanácsát kérte és kapott olyan "zagyvaságot" , hogy nem csodálkoznék azon, hogy azt sem tudja, hogy fiú é vagy leány?
Kedves ObudaFan! Te végelszámoltál már, netám felszámoltál már saját gazdasági társaságot? Vagy vettél már ilyenben részt akár jogászként is? Szerintem nem. ha résztvettél volna ilyenben, akkor látnod kéne, hogy mindkettő olyan mint amikor az ember egy használt ruhadarabjától kíván megszabadulni. (Lelkileg nehéz, de gyakorlatilag szükséges.) Itt kérlek meg, hogy jogilag nem igazából megalapozott okoskodással ne zavardd a "kukába dobás" folyamatát!

ObudaFan # 2006.09.18. 14:56

Annyira nem, hogy még a kényszer-végelszámolást sem lehet befejezni akkor sem, ha azért rendelték el, mert több, mint 3 éve folyik a végelszámolás. Ebben az esetben is a bíróság a végelszámolás határidejét a per befejezéséig hosszabbítja meg.

Dr.Attika # 2006.09.16. 08:17

Nem csak mondtam indokoltam is.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.16. 06:43

Te már mondtad. :)

Dr.Attika # 2006.09.16. 06:30
Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.15. 22:11

Szerintem nem.

Mandevilla # 2006.09.15. 07:08

Tehát akkor ha a végelszámolás ideje alatt vagy előtte indított perben nem születik határozat arról hogy a cégnek kártérítést kell fizetnie, le lehet zárni a végelszámolást?

Dr.Attika # 2006.09.11. 20:45

Igaz. Az egy másik volt.

ObudaFan # 2006.09.11. 20:43

A kérdező speciel azt kérdezte, hogy vajon elindíthatja-e a végelszámolást, tehát egészen biztosan hatályos lesz rá a jogszabály. :)

Dr.Attika # 2006.09.11. 20:29

A végelszámolandó cég követelése, vagy tartozása. A rendezetlen szón van a hangsúly. És ha tovább olvasod, akkor láthatod, hogy rendezés alatt a vagyonfelosztási határozatban történő szerepeltetést érti a jogalkotó. Ez nem külső, hanem belső jogviszony. Vagyis ha ismert követelés van, akkor azt valmelyik tagra engedményezni kell, ha ismert tartozás, akkor azt valamelyik tagnak át kell vállalnia. Egy per nem követelés, nem tartozás, legfeljebb vitatott követelés, vagy vitatott tartozás. Ha a csődjogot a maga egészében vizsgálod, akkor látod, hogy a vitatott, bírói úton lévő követelés-tartozás különösebb relevanciával nem bír.
Egyébként is a jelen ügy végelszámolásajúlius elseje előtt kezdődött így a kérdezőnek secko-jedno, hogy mit ír a 2006. évi V. tv.

ObudaFan # 2006.09.11. 19:57

követelése vagy tartozása

A peresített követelés követelés.

Dr.Attika # 2006.09.11. 19:55

A peresített követelés nem tartozás. Tartozás csak a jogerős ítélettel lesz.

ObudaFan # 2006.09.11. 19:52

Tessék.

2006. évi V. törvény
a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról
112. § (5) A végelszámolást nem lehet addig befejezni, amíg a cégnek olyan ismert követelése vagy tartozása áll fenn, amelyről a vagyonfelosztási határozatban nem rendelkeztek.

Dr.Attika # 2006.09.11. 19:12

Mandevilla! Felszámolási eljárás mindíg valakinek a kérelmére indul. Ha nincs tartozás és a cég vagyona elegendő minden hitelezői igény kielégítésére, akkor csak felszámolásnak van helye. Ha a végelszámolás alatt kiderül, hogy mégis van sár, akkor a végelszámolónak kötelező kérnie a felszámolást. Ha a végelszámoló szerint nincs tartozás, de kívülálló szerint van, akkor ő kérheti a felszámolást. Ha a per még tart amikor a végelszámolás befejeződik, akkor alperes megszűnése miatt a per is megszűnik. Itéletet a bíróság csak a cégjegyzékből törlés előtt hozhat.

Dr.Attika # 2006.09.11. 19:05

Miért nem lehet per alatt befejezni a végelszámolást? Melyik tiltó szabály mondja ezt ki?

ObudaFan # 2006.09.11. 18:16

Ha perlik a céget, akkor a per alatt a végelszámolást nem lehet befejezni. Ha meg jogerősen marasztalják, és ezek után nem tudja ezt megfizetni, akkor felszámolás lesz belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.08. 07:13

Ezt a dézsát mintha már láttam volna valahol...

Mandevilla # 2006.09.08. 07:10

Nincs adóssága a cégnek, de veszteséges és a 3 millió törzstőke nincs bent, felélte a cég - lehet-e végelszámolás/ vagy csak felszámolás?

Ha perelik a céget a végelszámolás ideje alatt és megállapítanak egy kártérítést, akkor logikusan ennek a törzstőkének kellene fedezni.

ObudaFan # 2006.09.07. 18:20

Nem, mert az a cégbíróság lenne. Az egyébként hatáskörrel, illetékességgel rendelkező bíróság. Ugyanakkor aligha hiszem, hogy erre sor kerülne.

Mandevilla # 2006.09.07. 17:39

Minden egyes ügyféllel külön-külön meg kell erről egyezni? Melyik bíróság dönt erről? A végelszámolásban közreműködő?

Mandevilla # 2006.09.07. 17:31

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2006.09.07. 17:24

Jól.

Nyilván a két fél közösen, ha meg nem sikerül, akkor a bíróság.

Mandevilla # 2006.09.07. 17:22

Még egy kérdés:

Ha nem sikerül megbízni más gazdálkodót a jótállási, szervizelési kötelezettséggel, hogy lehet befejezni a végelszámolást? Olvastam egy olyan lehetőségről, hogy lehetőség van a jogosultaknak egyszeri díjú visszatératést adni. Ki határozza meg ezt az összeget?