Szövetkezet

Sanyi01 # 2006.09.01. 07:45

Üdv Mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy régi típusú mezőgazdasági szövetkezetben fenn áll- e az összeférhetetlenség az ellenőrző bizottság elnöke és az egyik igazgatósági tag között aki a sógora? A régi elnök erre hivatkozik és feljelentést tett a cégbíróságon, a cégbíróság pedig nem jegyzi be az új elnököt. Ez az állítólagos összeférhetetlenség az Õ vezetése idején is több éven keresztül fennállt. A régi elnököt törvénytelen dolgai miatt leváltották és a tagság az akkori ellenőrző bizottság elnökét választotta meg szövetkezeti elnöknek. A régi elnök követelné még a mandátumából hátra lévő időre szóló fizetését is, dehát leváltották. Van erre törvényes lehetősége?
Köszönöm előre is: Sanyi01

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 10:35

A "régi típusú mezőgazdasági szövetkezetben" nincs is igazgatóság. Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán léteznek még régi típusú mezőgazdasági szövetkezetek" - amennyire emlékszem, kötelező volt átalakulniuk.

Egyébiránt ha a cégbíróság az összeférhetetlenségre hivatkozva megtagadta a változás bejegyzését, akkor az az összeférhetetlenség valószínűleg fennáll - legyen bármilyen "típusú" az a szövetkezet.
Ha az elnök esetleg a korábban szokásos határozott idejű "menedzserszerződéssel" volt munkaviszonyban, akkor megeshet, hogy leváltás esetére kikötötte a teljes időre járó munkabér kifizetését.

Ennek a "régi típusú mezőgazdasági szövetkezetnek" nem futja jogtanácsosra vagy ügyvédre?

Sanyi01 # 2006.09.01. 10:59

Üdvözlöm!
Köszönöm a segítséget. A szövetkezet úgy tudom annak idején megtette a kötelező átalakulást de nem új típusú szövetkezetté, tudomásom szerint van egy kettő közötti "átmeneti" típus. (Amennyire tájékozott vagyok a szövetkezeti jogban volt egy olyak kitétel régen a szöv tv-ben, hogy 2007. jan-ig át kell alakulniuk.)
A szövetkezetnek futtja ügyvédre, de sajnos feltételezhető a vezetőségtől, hogy úgy vezeti meg a tagságot ahol tudja a különböző összefonódások miatt. Én családtagjammal kapcsolatban vagyok érintet és próbálok minden lehetőséget megragadni az információszerzésre.
Üdv: Sanyi01

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.09.01. 12:33

egyszer a cb-n ott okoskodott egy hapi hogy minek ügyvéd a szövetkezetnek majd ő kitölti a nyomtatványokat hisz csak a telephelyük változott