Kft 50% tulajdonoának jogai

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 17:17

A hiányzó ékezetekből gondoltam. (Meg az egyszeri emlékezetes hirdetésből.)
Amúgy túl sok hozzátenni való nincs. A feljelentést megtette. Megjegyzem, ha ő a kávézó üzletvezetője, és esténként valaki más viszi a bevételt, az minimum lopás. Ha erőszakkal teszi, akor rablás. Miért nem hív rendőrt?

trueC # 2008.02.17. 16:49

nem, nem Bécsben. Magyarországon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 16:08

A jelek szerint Bécsben nyitotta azt a kávézót...

trueC # 2008.02.17. 13:28

Kedves Szakemberek!

2 honapja nyitott kavozot egy baratom. A helyet egy kft. uzemelteti amiben o es a tarsa 50-50%-ban tulajdonosok. 1 hettel ezelottig minden rendben ment, a hely kezdett nyeresegese valni. Aztan egyszercsak a tars elvitte az irodaban talalhato ceges papirokat es az osszes penzt a kasszabol "haza". Indoklas es barmifele papir alairasa nelkul nelkul tortent. A baratom feljelentest tett. Azota minden este a bevetelt szo nelkul es barmi papirozas nelkul elviszi haza. Azota meg egy feljelentes tortent.
A tarsa a mult heten 25%-at odaadta egy ismerosenek (laikuskent gondolom, ha 3 tag van akkor talan konnyebben ki tudjak turni a baratomat?)
2 napja megjelent egy biztonsagi or ceg es felajanlotta a szolgalatait, miutan a baratom elutasitotta, mondvan, hogy nincs szukseg rajuk, ok "felajanlottak", hogy megvennek a reszet a cegben...khmm.
A tarsa ezutan felvett a helyre 2 nagydarab kopaszt jo dragan akik ott alnak minden este amikor a tars elviszi a penzt...
A baratom az ugyvezeto es az egesz helynek a letrehozoja, szinte mindent o csinal.

Az ugyvedek azt ajanlottak bizzon meg o is nagydarabokat, de o nem olyan, hanem tisztesseges ember es szeretne torvenyes keretek kozott rendezni..:/

Ki tudja rakni o valahogy a kftbol oket?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.25. 18:23

:)
Na ja. De itt Géza nem vállalkozás, az asszony meg az.

ObudaFan # 2007.10.25. 17:10

Nekem az a tapasztalatom, hogy a feleségeknek szokott többségi befolyásuk lenni a Gézákban.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.25. 16:36

Végül is Gézának lehet többségi befolyása a feleségében. :))

Szerintem a feleség egyéni vállalkozása és az első két társaság kapcsolt vállalkozások.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.10.25. 13:08

az a könyv még nekem is megvan :-)

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.10.25. 13:08

itt a kérdés "a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazása" legalábbis számomra

Zancsa # 2007.10.25. 12:33

Jah és ki a kapitány és miért pont 15 éves?:-)

Viccet félretéve ezt tényleg komoly kérdés. A cégek között i kapcsolt vállalkozást már letisztáztuk, már csak azt nem tudjuk hogy a feleség aki egyéni vállalkozó közeli hozzátartozó mivolta miatt, illetve amiatt hogy alvállalkozó kapcsolt vállalkozás-e a a lejjebb nevezett A és B cégekkel. És azt le sem írtuk, hogy az apának lánya is van és cége is(Bt), ő a kültag, aki remélhetőleg személyes közreműködésre nem kötelezett. Ő kimarad a kapcsolt vállalkozásokból, ezt is eldöntöttük.

Ancsa

Zancsa # 2007.10.25. 12:12

Szia KBS!

Az apa, azaz Géza feleségének egyéni vállalkozása kapcsolt vállalkozás-e?

Ancsa

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.10.25. 10:35

23. kapcsolt vállalkozás:

1. az adózó és az a személy, amelyben az adózó - a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,
  2. az adózó és az a személy, amely az adózóban - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik,
  3. az adózó és más személy, ha harmadik személy - a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával - közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik,
  4. a külföldi vállalkozó és belföldi telephelye, valamint a külföldi vállalkozó telephelyei, továbbá a külföldi vállalkozó belföldi telephelye és az a személy, amely a külföldi vállalkozóval az a)-c) alpontban meghatározott viszonyban áll, azzal, hogy

da) többségi befolyásnak minősül az is, ha valamely személy jogosult a vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok többségének kinevezésére vagy leváltására,
db) a többségi befolyás meghatározásához a közeli hozzátartozók szavazati jogát együttesen kell figyelembe venni;

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 21:18

Nem tudom. De a kapitány 15 éves...

amatőr # 2007.10.24. 18:48

Minden bizonnyal Apa Gézának. És a gyermekük Fia Gergő. Így teljes a család. :-))

Vagy mégsem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 17:47

Kinek a felesége?

szokenoszarvas # 2007.10.24. 17:42

Köszönöm!

bucimaci # 2007.10.20. 06:15

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni ?
"A" cég 50%-ban tulajdonos Apa Géza és 50%-ban Fia Gergő,
"B" cég 90%-ban Apa Géza és 10%-ban Fia Gergő,
"C" cég 30% Fia Gergő és 70% "B" cég,
"D" cég 50% "A" cég és 50% Idegen cég (ahol Apa sógora és egy idegen magánszemély a tulajok),
"E" cég 50%-ban van a "B" cég és 50%-ban egy magánszemély.
Felesége, aki egyéni vállakozó és alvállakozói szerződése van "A" és "B" céggel, merthogy ugyanazt a tevékenységet végzi azaz egy részfolyamatot lát el.
Kérdésem az lenne, hogy a feleség kapcsolt vállakozásban van-e A,B, céggel?
Köszi

ObudaFan # 2007.10.18. 14:38

A Gt-ben nézhetsz utána.
Bármilyen , a céggel kapcsolatos információt kérhetsz az ügyvezetőtől. Ha nem adja ki,a cégbíróságtól kérheted, hogy kötelezze erre. A cégbíróság csak üzleti titok esetén tagadhatja meg.

szokenoszarvas # 2007.10.17. 08:47

Sziasztok!
Egy Kft-ben 20%-ék tulajdonrészem van. A kérdésem, hogy hol nézhetek utána, milyen jogaim vannak. Pl. megnézhetem-e a könyvelést, stb.?

köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.28. 16:37

Azt azért tegyük hozzá, hogy strómannak lenni egyáltalán nem veszélytelen dolog. Már önmagában az a tény, hogy valakinek strómanra van szüksége, meglehetős gyanúra ad okot.

Rexor # 2007.03.28. 15:22

Mint a társaság ügyvezetője a társaság nevében aláírt szerződésekért a Ptk. általános szabályai szerint felelősséggel tartozol (gondolom azért átolvastad ezeket, bűncselekményt nem követtetek el).

Ha eljárás indul a cég ellen, akkor mivel Kft. formában működik, igy csak a saját vagyonával felel a tartozásokért. Kiszállhatzsz a társaságból, úgy hogy értékesíted az üzletrészed (a társadnak elővásárlási joga van, ha ő nem él vele, akkor harmadik személyre).

PKatalin # 2007.03.28. 14:59

Én és egyik barátom alapítottunk egy Kft-t, amelynél papíron az szerepel hogy én is és ő is 50-50%-os aranyban vagyunk tulajdonosok. Ugyanakkor én vagyok az ügyvezető igazgató. Valójában a helyzet az, hogy mivel nekem nem volt az alapításkor alaptőkém, szóban úgy egyeztünk meg, hogy én kapok havi x összeget tőle (ami egy átlagos magyarországi fizetésnek felel meg, ha az összeget nézzük) és elvégzem az ügyvezető igazgatói feladatokat, ő pedig megkapja az összes bevételt.
Az üzletkötésekkel ő foglalkozott, ő döntötte el kivel kötünk szerződést, viszont én voltam az aláíró... Most az a helyzet, hogy van 9 millió forintos adó tartozásunk, (amit ő természetesen nem hajlandó kifizetni) és egyéb problémás ügyletek is zajlanak körülöttünk.

Kérdésem az lenne, hogy milyen felelősség hárul rá és milyen rám, ha eljárás indul a cég ellen? Van-e valamilyen lehetőségem kiszállni ebből a cégből?

Sajnos pontos részleteket sosem tudtam az üzletekről, ez a tartozás is most derült ki, így remélem ki tudok szállni, még mielőtt engem vonnának felelősségre, azért amit nem követtem el.

Segítségeteket előre is köszönöm, ha bármilyen adatra még szükség lenne a válaszadáshoz, irjatok!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 09:47

(Ez itt a reklám helye!)
Türelmes, hozd hozzánk, majd megcsináljuk. :) Azt hiszem, még tudunk helyet szorítani egy jelentős, tartós ügyfélnek. A kapacitásunk ugyan rendesen ki van használva, de az iroda a minap szert tett egy kivételesen felkészült, nem mindennapi képességekkel rendelkező, új munkatársra. (Ez meg az önreklám helye volt.)

herceg # 2007.02.24. 09:27

Sziasztok!

Az új cégtörvény lehetőséget teremt a gyorsabb bejegyzés érdekében, hogy a törvény mellékletében található minta kitöltésével készüljön el az alapító okirat. Ezt természetesen úgyanúgy ellen kell jegyezni egy ügyvédnek stb., de a kérdés, hogy ezt a mintát is neki kell kitöltenie vagy ezt az alapítók is megtehetik. Jelen esetben a jogforrási hierarchia azonos szintjén elhelyezkedő jogszabályok vetélkedése lehetséeges, hiszen az Ügyvédi törvény előírja amit az Obudafan írt, a cégtörvény meg lehetővé teszi a minta alapján az alapító okirat elkészítését, csak kérdés, hogy ezt mennyiben kell az ügyvédnek szerkeszteni.

Attti # 2007.02.24. 08:48

Kösz a válaszokat. Annyit kérdeznék még, hogy mondjuk tényleg alapít egy új céget, akkor tiszteségtelen magatartás...
De ha ő nincs abban a cégben, akkor semmit nem tehetek ugye?