Kft 50% tulajdonoának jogai

kekalma # 2006.11.03. 08:29

Egy Kft-ben 50% tulajdonunk van, a társunknak szintén, de ő az ügyvezető is a cégben, jelenleg ő teljes, mi részmunkaidőben dolgozunk.
Az általa folytatott üzletpolitika számunkra nem teljesen megfelelő, de nem tartja jónak, ha beleszólnánk, illetve mi is teljes munkaidőben dolgoznánk a cégnek.
Magas fizetést akar magának, nekünk nagyon keveset, illetve leginkább semmit, de az üzletmenet miatt elképzelhető,hogy nekünk még osztalék sem jut.
Mit tudunk tenni?
Tudomásom szerint a tulajdonos nem szolhat bele a cég ügyeibe, mindössze az ügyvezetőt válthatja le, amit mi nem tudunk, mivel 75% kell hozzá....

Mit lehet ilyenkor tenni? Segitsetek!

Köszi. kékalma

kekalma # 2006.11.03. 08:36

Sziasztok!

Arra gondoltunk, hogy eladnánk a cégrészünket, de a társunknak elővételi joga van. Mi a helyzet az ajándékozás esetén? Ekkor is élhet-e az elővásárlási jogával?
Vagy csinálunk egy ajándékozási szerződést és ezzel beleegyezése nélkül módositjuk a társasági szerződést. Ez működhet?

ObudaFan # 2006.11.03. 14:10

Ajándékozás esetén ekővásárlási jog nincs, de meg kell nézni a társasági szerződést, mert az kizárhatja az üzletrész ajándékozását. Tekintettel arra, hogy a társasági szerződés módosítása 3/4-es döntés, ez nélküle nem fog menni. Ugyanakkor az osztalékról nem az ügyvezető, hanem a taggyűlés dönt, úgyszintén a taggyűlés gyakorolja az üzletvezető felett a munkáltatói jogokat. Az üzletvezető bármely döntését a tag bíróságon megtámadhatja.

Attti # 2007.02.21. 02:07

Tulajdonos vagyok egy 50-50% -os tulajdonú MKft-ben. A másik tulajdonos egyben az ügyvezető is.
Az alábbi kérdéseim vannak az ügyvezető jogaival kapcsolatban. A társasági szerződés szerint közös megegyezéssel hozhatunk döntéseket, de ha ez nincs meg akkor az ügyvezető dönt.
Meghatározta a fizetését, amit én túlzottan magasnak tartok és nem fogadtam el, erre ő csak annyit válaszolt, hogy az ő szavazata dönt. Ez így van?
A másik, az osztalékfizetéssel kapcsolatos kérdésekben is csak az ő szavazata dönt? Ha szerintem kétszer annyi osztalékot is kifizethetünk, akkor miért fogadjam el azt amit ő szeretne.
Szintén fontos kérdés, ha az ügyvezetői munkára van más alkalmas személy, aki ráadásul fele annyi fizetésért elvégzi a munkát, hogyan tudom leváltani? És mi van a szavazatával? Ebben is ő dönt? A megbízása még 3 évre szól.
Sajnos van egy rossz érzésem, ami kezd bebizonyosodni, csúnyán fogalmazva lenyúlja a céget, erre abból következtetek, hogy nem enged betekintést az alvállalkozói számlákba.
Megtagadhatja tőlem a cég papírjaiba való betekintést? Ilyenkor mindig csak annyit, mond; nehogy már én kérjem őt számon.
Kérem a segítségüket fenti kérdések megválaszolásában.

ObudaFan # 2007.02.21. 07:25

Ez így egy furcsa kikötés a társasági szerződésben, mindenesetre minden határozatot 30 napon belül a megyei bírósgon indított keresettel megtámadhatsz, javaslom ezt tedd., ha valamilyen jogszabálysértést észlelsz, például annyira ésszerűtlenül magas a javadalmazása. Az osztalék megállapítását azért nehezebben lehet megtámadni.
Te egyedül őt az ügyvezetői tisztségből elmozdítani nem tudod.
Ha megtagadjaa cég papírjaiba való btekintést, akkor a cégbíróságtól kérheted, hogy kötelezze azok bemutatására. A cégbíróság ezt csak akkor nem fogja megtenni, ha ő igazolja, hogy ezek az adatok üzleti titkot képeznek.

Attti # 2007.02.21. 11:47

Köszi a választ.Kérdeznék tovább: szerintem itt a fórumon beszéltem már erről valakivel és azt mondta, hogy hiába van ez leírva a kb. 10 éves szerződésben, azóta változtak a törvények és az új törvények szerint már ez nem érvényes, ill. nem igy kell alkalmazni. Vagy értsem úgy, hogy ameddig akar "garázdálkodik"? És, ha felemelem a szavam akkor egyből azzal zsarol, hogy csinál egy céget és átvállalja a munkákat. A cég 10 évvel ezelött a kapcsolataimat használva indult és elég jól fejlödött, én más területbe fektettem az energiáimat, így azok a kapcsolatok mára már az övéi, tehát ezt is megteheti. De már nagyon utálom a zsarolást és az igazságtalanságot.

ObudaFan # 2007.02.21. 16:12

Ha ezt megteszi, tisztességtelen piaci magatartásra alapozva pert indíthatsz ellene.

Mondom, hogy nem kell tűrnöd, a társaság határozatait bíróságon meg lehet támadni.

Türelmes # 2007.02.22. 09:23

Bocs h ide irok,de nem kifejezetten találtam topikot de lehet h csak túl felületes voltam :o)
Pár hónapos, kezdő jogászként úgy tűnik,sikerül szembetalálnom magam nemsokára egy olyan munkával,aminek azt sem tudom hol álljak neki.A cég ahol dolgozom és egy volt szovjet tagközt egyik cége közös kft-t szeretne létrehozni.
Készült is egy közös "szándéknyilatkozatnak" is erről. Ez nagyon általános,konkrétumokat nem nagyon tartalmaz,ezért azt hiszem jelentősége nincs,bármikor ellehet állni ettől.
A másik,hogy a cégbíróságon,meg GT-ből kiolvasható,mi a teendő kft alapitáskor,csak azt kérdezném,h van-e jelentősége h az egyik alapító külföldi és ráadásul nem EU-s ország?Jelent-e ez vmien eltérést a magyar szabályozástól?
a harmadik: a társasági szerződés...mivel nekem nincs szakvizsgám,mondjuk és gyakorlatom sem,ezt kinek kell és lehet megcsinálnia?nekem?

Türelmes # 2007.02.22. 09:24

szándéknyilatkozat-nak nélkül

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.22. 10:00

miért lenne eltérés? Teljesen mindegy kik a tagok. Ha külföldi cég, akkor kellenek bizonyos iratok, de ez benne van a ctv-ben. Amúgy semmi extra.
A társasági szerződést te is megcsinálhatod.. :-) Persze nem fogod ellenjegyezni, de ezt te is tudod ..

ObudaFan # 2007.02.22. 16:55

Ugye az ügyvédségről szóló törvény szerint az ügyvéd olyan okiratot ellenjegyezhet, amelyet ő maga, vagy egyébként helyettesítésére jogsult személy szerkesztett, tehát ha Türelmes szerkeszti, akkor azt teljesen jogszerűen nem ellenjegyezheti ügyvéd. Bár ugye ezt az előírást nem mindig tartják be. :)

Így nyilván az egész problémával ügyvédet kellene felkeresni, kivéve, ha Türelmes az alapító jogtanácsosa lenne.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.02.22. 17:30

ja úgy értettem, hogy ő is megcsinálhatja de minek. :-)

ObudaFan # 2007.02.22. 17:39

Szakmai gyakorlatnak jó. :)

Attti # 2007.02.24. 08:48

Kösz a válaszokat. Annyit kérdeznék még, hogy mondjuk tényleg alapít egy új céget, akkor tiszteségtelen magatartás...
De ha ő nincs abban a cégben, akkor semmit nem tehetek ugye?

herceg # 2007.02.24. 09:27

Sziasztok!

Az új cégtörvény lehetőséget teremt a gyorsabb bejegyzés érdekében, hogy a törvény mellékletében található minta kitöltésével készüljön el az alapító okirat. Ezt természetesen úgyanúgy ellen kell jegyezni egy ügyvédnek stb., de a kérdés, hogy ezt a mintát is neki kell kitöltenie vagy ezt az alapítók is megtehetik. Jelen esetben a jogforrási hierarchia azonos szintjén elhelyezkedő jogszabályok vetélkedése lehetséeges, hiszen az Ügyvédi törvény előírja amit az Obudafan írt, a cégtörvény meg lehetővé teszi a minta alapján az alapító okirat elkészítését, csak kérdés, hogy ezt mennyiben kell az ügyvédnek szerkeszteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.24. 09:47

(Ez itt a reklám helye!)
Türelmes, hozd hozzánk, majd megcsináljuk. :) Azt hiszem, még tudunk helyet szorítani egy jelentős, tartós ügyfélnek. A kapacitásunk ugyan rendesen ki van használva, de az iroda a minap szert tett egy kivételesen felkészült, nem mindennapi képességekkel rendelkező, új munkatársra. (Ez meg az önreklám helye volt.)

PKatalin # 2007.03.28. 14:59

Én és egyik barátom alapítottunk egy Kft-t, amelynél papíron az szerepel hogy én is és ő is 50-50%-os aranyban vagyunk tulajdonosok. Ugyanakkor én vagyok az ügyvezető igazgató. Valójában a helyzet az, hogy mivel nekem nem volt az alapításkor alaptőkém, szóban úgy egyeztünk meg, hogy én kapok havi x összeget tőle (ami egy átlagos magyarországi fizetésnek felel meg, ha az összeget nézzük) és elvégzem az ügyvezető igazgatói feladatokat, ő pedig megkapja az összes bevételt.
Az üzletkötésekkel ő foglalkozott, ő döntötte el kivel kötünk szerződést, viszont én voltam az aláíró... Most az a helyzet, hogy van 9 millió forintos adó tartozásunk, (amit ő természetesen nem hajlandó kifizetni) és egyéb problémás ügyletek is zajlanak körülöttünk.

Kérdésem az lenne, hogy milyen felelősség hárul rá és milyen rám, ha eljárás indul a cég ellen? Van-e valamilyen lehetőségem kiszállni ebből a cégből?

Sajnos pontos részleteket sosem tudtam az üzletekről, ez a tartozás is most derült ki, így remélem ki tudok szállni, még mielőtt engem vonnának felelősségre, azért amit nem követtem el.

Segítségeteket előre is köszönöm, ha bármilyen adatra még szükség lenne a válaszadáshoz, irjatok!

Rexor # 2007.03.28. 15:22

Mint a társaság ügyvezetője a társaság nevében aláírt szerződésekért a Ptk. általános szabályai szerint felelősséggel tartozol (gondolom azért átolvastad ezeket, bűncselekményt nem követtetek el).

Ha eljárás indul a cég ellen, akkor mivel Kft. formában működik, igy csak a saját vagyonával felel a tartozásokért. Kiszállhatzsz a társaságból, úgy hogy értékesíted az üzletrészed (a társadnak elővásárlási joga van, ha ő nem él vele, akkor harmadik személyre).

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.28. 16:37

Azt azért tegyük hozzá, hogy strómannak lenni egyáltalán nem veszélytelen dolog. Már önmagában az a tény, hogy valakinek strómanra van szüksége, meglehetős gyanúra ad okot.

szokenoszarvas # 2007.10.17. 08:47

Sziasztok!
Egy Kft-ben 20%-ék tulajdonrészem van. A kérdésem, hogy hol nézhetek utána, milyen jogaim vannak. Pl. megnézhetem-e a könyvelést, stb.?

köszi

ObudaFan # 2007.10.18. 14:38

A Gt-ben nézhetsz utána.
Bármilyen , a céggel kapcsolatos információt kérhetsz az ügyvezetőtől. Ha nem adja ki,a cégbíróságtól kérheted, hogy kötelezze erre. A cégbíróság csak üzleti titok esetén tagadhatja meg.

bucimaci # 2007.10.20. 06:15

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni ?
"A" cég 50%-ban tulajdonos Apa Géza és 50%-ban Fia Gergő,
"B" cég 90%-ban Apa Géza és 10%-ban Fia Gergő,
"C" cég 30% Fia Gergő és 70% "B" cég,
"D" cég 50% "A" cég és 50% Idegen cég (ahol Apa sógora és egy idegen magánszemély a tulajok),
"E" cég 50%-ban van a "B" cég és 50%-ban egy magánszemély.
Felesége, aki egyéni vállakozó és alvállakozói szerződése van "A" és "B" céggel, merthogy ugyanazt a tevékenységet végzi azaz egy részfolyamatot lát el.
Kérdésem az lenne, hogy a feleség kapcsolt vállakozásban van-e A,B, céggel?
Köszi

szokenoszarvas # 2007.10.24. 17:42

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 17:47

Kinek a felesége?

amatőr # 2007.10.24. 18:48

Minden bizonnyal Apa Gézának. És a gyermekük Fia Gergő. Így teljes a család. :-))

Vagy mégsem?