Végrehajtási okirat közjegyzői FMH nélkül


Rezeske # 2019.03.05. 19:07

Igen, ez így igaz: még ma is kaptak egy rakás hiánypótlásra felszólító végzést....pont jókor derült ki, hogy valóban vége a végrehajtásnak :-)

Komolyan nagyon köszönjük mindenkinek, aki akár csak 1 szóval is segített, nagy teher ment le testvéremről.Az OTP-vel pedig majd kiderül, akar-e tárgyalni, vagy fizetni egyáltalán, ha már ilyen pocsék helyzetbe hozták...Bár a KHR-listáról jó lenne, ha az OTP levenné, vagy legalább passzív státuszba kerülhetne :-(

rigoz # 2019.03.05. 19:00

@KBS: Én is így látom, illetve annál is inkább gondolom, illetve az Én személyes véleményem is ez.

Amúgy a "helyes gyakorlat" az nem a saját gondolatmenetem, azt egy bíró és egy kollégiumvezető tollából idéztem szinte szó szerint és ez arra vonatkozott csak, hogyha még az ügy még a perfelvétel megkezdése előtti szakaszban, hiánypótláson vagy a keresetlevél megvizsgálása szakban van.

Bár az előzményekre tekintettel esetükben a keresetről az alperes a felperes panaszából tud még csak, nem azért, mert a bíróság kontaktált volna már az alperessel, hiszen a felperesnek hiánypótlási felhívásokat küldözget ezerrel, úgyhogy még nagyon az elején vannak. :)

@Rezeske: Ez nem az a kategória, amin nagyon lehetne jogi fogást találni, meg nem is hiszem, hogy ezzel foglalkoznának. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.05. 18:52

Ja, és a "helyes gyakorlat" a végzéssel megszüntetés, különösen, ha a perköltségről is rendelkezni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.05. 18:50

Nem a kereset megküldése a választóvonal, hanem az érdemi ellenkérelem benyújtása.

Rezeske # 2019.03.05. 18:49

Kedves rigoz,

nagyon szépen köszönjük.Időközben elküldtük az eredeti, fórumra is másolt szöveggel, reméljük, nem fog a bíróság belekötni a bőbeszédűségünkbe :-)

rigoz # 2019.03.05. 18:36

"Kedves Rezeske!

Szerintem teljesen rendben van.

De amúgy ebből a megszólításon kívül az első mondat is bőven elegendő, az elállást nem kell indokolni, bár lehet célszerű, ugyanis a bíró járhat el úgy, hogy a pert megszünteti, amely esetében - főleg ha még a költségkedvezmény nem lett engedélyezve - a felperes viseli a kereseti illetéket és a költségeket, kivéve, ha az alperes még az ítélet meghozatala előtt a keresetben foglaltaknak eleget tesz, ez esetben az alperes viseli az illetéket és a költségeket is , bár a helyes gyakorlat ilyenkor az iratoknak a további intézkedés nélküli irattárba helyezése, alakszerű döntés (végzés) meghozatala nélkül, de létezik ettől eltérő jogértelmezés is.

Feltéve, hogy a keresetet még nem küldték meg ellenkérelem előterjesztése céljából az alperesnek."

Rezeske # 2019.03.05. 18:30

Sziasztok,

valóban megszünt a végrehajtás. Beküldenénk ezt a nyomtatványt,amit rigoz Kolléga írt, viszont a szövegezéshez kérnénk egy kis segítséget.Így mehet, vagy nem kell ennyire cizellálni?

"Tisztelt Bíróság!

Alulírott, felperes kijelentem, hogy az általam az OTP Faktoring ZRT-vel szemben indított, végrehajtás megszüntetése-ügyben indított keresetemtől el kívánok állni, mivel időközben az alperestől kapott tájékoztatás alapján az alperes, felülvizsgálva saját intézkedéseit, saját hatáskörében hivatalból megszüntette a végrehajtást velem szemben, és erről a Végrehajtótól is megkaptam a hivatalos feljegyzést.

Tisztelettel:

XYZ, felperes."

Rezeske # 2019.03.01. 11:29

kbs,

köszi :-)

Ez eddig megvolt :-) Az ördög a részletekben rejlik :-)

Erre kaptunk választ rigoz-tól, amit ezúton is köszönünk.
Természetesen megvárjuk, hogy tényleg végetért-e a végrehajtás, utána meglátjuk, mi lesz a faktoring-gal...

rigoz # 2019.03.01. 11:08

@rezeske: Az OBHGEPI_P23 azonosítójú, Űrlap egyéb beadvány benyújtásához polgári ügyben nevű űrlapon a beadvány szövege mezőbe le kell írni, hog el kíván állni és a kitöltött űrlapot be kell küldeni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.01. 11:00

Na mit? Hát bejelenti, hogy eláll.

Rezeske # 2019.03.01. 10:35

oligaliga,

köszönjük, továbbítottam. Kifiueztné Ő, de nyilván közel sem annyit, amennyit "követelnek" tőle. Ezért kicsit Ő is pofátlan lesz, ahogy írtam is.

rigoz,

Neked is nagyon köszönöm. Ez, lefordítva "nemjogász"-nyelvre, azt jelenti, hogy ha 5 tárgyalás lenne, és az 5-en hirdetnek elsőfokot, akkor még ott is mondhatja azt, hogy eláll a pertől, ha az alperes (Faktoring) is hozzájárul. Ez tiszta.

De mit tegyen akkor, ha már jövőhéten, vagy akár ma este szeretne elállni a pertől elektronikus úton?

rigoz # 2019.03.01. 10:21

Kedves Rezeske!

Elállásnak az elsőfokú ítélet meghozatalát megelőző tárgyalás berekesztéséig - amire a feleket figyelmeztetni kell - bármikor helye van, de az eĺlenkérelem előterjesztése után kell az alperes hozzájárulása is.

oligaliga # 2019.03.01. 09:32

Rezeske

Ahogy korábban írtam: egyezkedni akkor érdemes, ha tesód tényleg ki akarja fizetni az adósságát. De ebbe is csak akkor kezdjen bele, ha a végrehajtás megszűnt. Addig nem válaszolnék a faktorcégnek semmit.

Rezeske # 2019.03.01. 09:20

oligaliga,

köszönöm.Sejtettem, hogy nem a faktorcég neve a lényeg, de jobb minden kis eshetőségre felkészülni.

Vadsuhanc: erre mondtam, hogy a jogrend és a józan paraszti ész nem egymás szinonímái.
A tesóm most meglopottnak érzi magát, mert olyan pénzeket vettek el tőle és a családjától, ami szerinte nem jogos, és kicsit szerintem sem.
A VH keresett rajta egy jelentős összeget, egy már elévült követelés miatt, amelyről kizárt, hogy a faktoring ügyintézője, jogásza nem tudta, hogy elévült.

Gondolom, bepróbálkoznak 20-30-x db ügyfélnél, abból 1-2 megtámadja, a többi hagyja magát ,mert nem tud mihez kezdeni, és mindenki jól jár, kivéve az ügyfelet.

Én, talán nem túl etikusan azt tanácsoltam a tesómnak, hogy: ha már a faktor azt írta, hogy neki kell javaslatot tenni a követelés rendezésére, akkor tegye a következőt:

  • kérje a kamatrész teljes elengedését (de legalább a felét),
  • a tőke jó részét már fizetésletiltásból rendezték, a fennmaradó összeg felét engedjék el,
  • KHR-en azonnal tegyék passzív státuszba.

Indoklás: a faktor által is elismert késedelmek, elírások, egyéb ügyviteli problémák miatti nagyon kellemetlen helyzetek, kiadások.

A perről: ha mondjuk, behívják tesómat tárgyalásra, még ott is jelezheti, hogy eláll a pertől adott esetben?

Vadsuhanc # 2019.03.01. 09:08

Szerintem nem. A végrehajtás elrendelésének nem akadálya az elévülés azt csak kérelemre kell figyelembe venni. Amennyiben a végrehajtást elrendelték és az elévülést a végrehajtáskérő elismerte, akkor a végrehajtást tovább folytatni nem lehet, viszont az addig befolyt összegek nem követelhetők vissza.

oligaliga # 2019.03.01. 08:31

Rezesek

Igazad van, félreolvastam a faktorcég nevét, de ennek testvéred szempontjából nincs jelentősége. Minden hitelezőre egyaránt vonatkozik, amit írtam.

A jutalék és a költségek tekintetében gerbera tudna pontos választ adni.

Rezeske # 2019.03.01. 08:00

Szia oligaliga,

Először is köszönöm válaszodat.

nos, nem tudom, számít-e, de ez nem EOS, hanem OTP Faktoring :-(

A VH-levelét is megkapták, amelyben felhívja a munkáltatót arra, hogy további levonást nem kell eszközölnie. Tesóm ma hívja fel a munkaügyet, hogy valóban megkapták-e ezt az iratot, ha nem, akkor befaxolja nekik, biztos ami biztos.

Este még felhívott a testvérem, és egy nagyon jogos kérdést tett fel: ezen dolgok függvényében, miszerint az OTP is elismerte, hogy elévült a követelésük, és ezt bírósági úton nem hajthatják be, akkor gyakorlatilag, "józan paraszti ésszel" gondolkodva a végrehajtónak kifizetett végrehajtási jutalék és egyéb költségek is jogtalanok.

Ezt hogyan lehet orvosolni, ha lehet egyáltalán? Tudom, a magyar jog sokszor szembemegy a józan paraszti ésszel, de én úgy gondolom, hogy az a közel 100.000 Ft, amit vh jutalékként és egyéb költségként letiltottak testvéremtől, az nagyon nem jogos.

Tudnak ezzel valamit kezdeni?

oligaliga # 2019.03.01. 07:03

Rezeske

Azért nem kell sietni a kereset visszavonásával.

Az ESO Faktor által küldött levélből nem következik, hogy a követelést törölnék, csupán arra hivatkoznak, hogy az bírósági úton nem követelhető.

A levél I. részének utolsó mondata alapján várnék, amíg a végrehajtó tényleg megszünteti a végrehajtást. Ha ez nem történőik meg, akkor végig kell vinni a pert.

Alkudozni csak abban az esetben érdemes - szerintem - ha testvéred ki szeretné fizetni az adósságát, annyit, amennyi mindkét fél részére méltányos.

Rezeske # 2019.02.28. 19:16

Akárhogy is keresgélünk testvéremmel, nem találjuk, hogy adott esetben, ha Ti is ezt tanácsolnátok, hogyan lehet elektronikusan beadott keresetlevelet visszavonni.

Persze, még nem tudjuk, megtesszük-e ezt, a tanácsotokat várjuk az eggyel korábban leírtak alapján :-(

Rezeske # 2019.02.28. 16:26

Sziasztok,

nos, patthelyzet van, legalábbis ami a jogismereteinket illeti.Az történt, hogy tesóm mai napon egyszerre kapott levelet a végrehajtótól, illetve a Faktor-tól is.A Faktor levelét felrakom képként,Nektek, jogismeretekkel rendelkező személyeknek sokkal többet fog mondani, mint nekünk :-(
A végrehajtótól is megjött a levél, miszerint testvérem munkáltatóját értesítette egy 2019.02.13-án kelt levélben, hogy a letiltás hatályát megszünteti, további levonást nem kell eszközölniük.
A kérdéseim rövidek lennének:

  • mi legyen a beadott keresetlevéllel? Van értelme még bíróságra járnia? Ha azt tanácsoljátok, hogy szükségtelen, akkor hogyan szüntesse meg az eljárást, miylen dokumentumot küldjön be ügyfélkapun keresztül a bíróságnak?
  • mi a véleményetek arról, amit a Faktor ír, miszerint a tesóm tegyen ajánlatot a tartozás megfizetésére?
  • mi van, ha nem fizet a tesóm egy vasat sem? Ezzel nyilván bevállalja, hogy KHR-en marad, de mégis...

És úgy általában: jogilag mi a véleményetek erről az egészről? 3 havi munkabérét már tiltották, kifizetették vele a végrehajtói díjakat, nem is tudom, pontosan, mit...

Előre is köszönjük a sok segítséget, és utólag sem győzünk hálásak lenni, amiért eddig is eljutottunk.

Itt vannak a dokumentumok:

https://ibb.co/gww7fq1
https://ibb.co/7rX4Zg6

Rezeske # 2019.02.19. 18:46

rigoz,

köszönöm. Tényleg nem akartam fölösleges kérdésekkel terhelni a fórumot, de ha így haladunk, 1 év múlva "képzett jogászként" tudok én is majd tanácsot adni, hasonló bajban lévő embereknek :-)

Ismét köszönöm a tegnapi segítségedet, természetesen nem csatoltuk fel, csak a kézzel kitöltött, aláírt, bescannelt kereset dokumentumot.Azt,amelyet állítólag nem tudtak kinyomtatni, nem toltuk most fel.

rigoz # 2019.02.19. 18:34

@gerbera317: Én szerintem inkább eljárásjogi jellegűek voltak a kérdései, mint sem informatikai jellegűek, amennyiben pedig igen, annyiban pedig még befértek ide.

Rezeske # 2019.02.19. 18:32

Szia gerbera,

bár értem a kérdésedet, de mégsem :-)
Bocsánat, ha majdnem minden részletre szeretek kitérni, pláne úgy, hogy mindezt nem is én csinálom, hanem tesóm, tőlem elég messze, és nem akart Ő is regisztrálni, ha már én úgyis be vagyok regelve-felkiáltással.

Egyszerűen nem értettem, hogy ami nálunk tökéletesen működik, működött, az miért ne működik egy feltehetően fejlettebb informatikai rendszerrel megáldott állami intézményben, és őszinte leszek: nem hiszem el, hogy nem tudták kinyomtatni. Innentől nem volt kérdés, hogy inkább még egyszer mindent megkérdezzünk, mert ahogy írtam is: sok pénzről van szó, nincs időm nekem sem órákig keresgélni olyan apró részleteket, hogy hogyan is scanneljünk be úgy doksit, hogy azt tutira ki tudják azok a dilettánsok nyomtatni.

Bocsánat, ha ezzel gondot okoztunk, de egyszerűen nem láttam más megoldást elkeseredésünkben-dühünkben :-(

gerbera317 # 2019.02.19. 11:34

Rezeske! Ugye nem baj, hogy ez nem valami informatikai fórum, ahol a dokumentum-szkennelés és -küldés útvesztőjéből való kimeneküléshez kérhetsz és kaphatsz útmutatást?

Rezeske # 2019.02.18. 19:45

Sőt, lehet, felcsatoltatom velük még egyszer azt a dokumentumot is, amiről ma jött a végzés, miszerint nem nyomtatható.....
Bár az megzavarná a titkár hölgyet:-(