Jó, akkor csak röviden: Az előzményből nem tűnik ki, hogy a végrehajtó megsértette volna a végrehajtási eljárás szabályait. A legelső hozzászólásom ennél is rövidebb volt: "Teljesen".
Végrehajtó gyorsasága
Kedves gerbera317,
ezt írod:
"„Érdemes szerinted panaszt tennem a végrehajtás ellen?”
Ne én döntsem el, hanem te. Ha képesnek érzed magadat annak világos kifejtésére, hogy a végrehajtó mely intézkedésével, milyen módon, milyen terjedelemben sértette meg a végrehajtási eljárás szabályait....."
Pont ebben szeretnék konkrétabb segítséget kérni Tőletek, szakemberektől: a leírt dolgok alapján, és ennél többet egy esetleges beadványban sem tudnék elmondani,érdemes lehet arra, hogy panaszt emeljek?
Csak emlékeztetőül:
01.14-én kelt a végrehajtói levél, amit 01.22-én vettem át, és 01.23-án már inkasszálta a számlámat anélkül, hogy lehetőséget adott volna bármire is irányomból.
Nekem ez egyszerűnek tűnik, a neten olvasgatom a VHT-t, de bevallom, nem tudom, melyik paragrafusa lenne az,amelyik nekem irányt mutatna.
OFF Nem "felé"! ON
„ezek a törvények eléggé adósellenesnek tűnnek”
Mondod te. Igazából vh-kérő-párti. És miért ne? A neve is ez: _végrhajtási_ törvény.
„Érdemes szerinted panaszt tennem a végrehajtás ellen?”
Ne én döntsem el, hanem te. Ha képesnek érzed magadat annak világos kifejtésére, hogy a végrehajtó mely intézkedésével, milyen módon, milyen terjedelemben sértette meg a végrehajtási eljárás szabályait; ez neked mely jogodat vagy jogos érdekedet sérti, és miért lényegesen; valamint meg tudod jelölni, hogy a vitatott intézkedésnek a megsemmisítését vagy megváltoztatását kéred-e, és azt milyen okból, milyen terjedelemben kívánja, akkor tedd azt.
Szia gerbera,
ez nem volt előttem világos, legalábbis ekkora mélységeiben.
Bár itt azért nyilvánvaló, van egy kis keserűség az emberben, hiszen a VH is tudja, hogy megállapodtunk, bár erről felteszem, hivatalosan, alperes által még nem lett felé jelezve.
Ettől függetlenül ezek a törvények eléggé adósellenesnek tűnnek, még ha hozzáteszem, elismerem a problémát, nem szökni szeretnék előle :-(
Akkor most megkérdezem :-) Érdemes szerinted panaszt tennem a végrehajtás ellen? Tegyek végrehajtási kifogást? Azt hol, hogyan a legcélszerűbb?
„ez mennyire szabályos”
Teljesen. A végrehajtás nem most indult, hanem "anno". A bíróság pedig nem a végrehajtás elölről kezdéséről rendelkezett, hanem a folytatásáról.
„panaszt tennék a végrehajtó ellen (...) egyáltalán megtehetem?”
Ha az a kérdés, hogy nem tilos-e, persze, hogy nem tilos. Más kérdés, hogy érdemes-e. De ezt nem kérdezted.
Üdvözletem.
Csak érdeklődésképpen kérdezném a következőt:
egy hazai bankkal volt egy vitás ügyem, ami anno végrehajtásig eljutott. Perbe álltam a pénzintézettel, addig a végrehajtást felfüggesztették. Megegyeztünk, a pénzintézet kérésére én, mint felperes elálltam a pertől, ki is jött a végzés a bíróságtól, miszerint jogerőre emelkedett a keresetem, megszüntetik a pert, viszont felhívja a végrehajtót, folytassa a végrehajtást, nyilván addig, ameddig új iratokkal az alperes nem kéri a végrehajtás megszüntetését.
Ami számomra nem világos, és bocsánat előre is: a végrehajtótól kaptam tegnapelőtt, 01.22-én (a postai átvétel dátuma ez) egy hivatalos iratot, amelyben közli velem a tényt, hogy fizessek be haladéktalanul...stb...stb...plusz odaírja, hogy a követelés kielégítéséhez más eszközökhöz is folyamodhat, úgy mint munkabér letiltás, ingóság foglalás, stb. Még ezzel sincs bajom. Ami viszont kicsit felpaprikázott az az, hogy ugye szerdán este (01.22) 17 körül vettem át a hivatalos értesítést, amelyen a dátum 2020.01.14, a tértis igazolás még vissza sem érhetett a postára, max az aláíró képernyőn rögzitett aláírásom, de tegnap délután már nem tudtam a kártyámat használni, mert végrehajtó inkasszálta a számlámat anélkül, hogy lehetőséget adott volna esetleg egy tárgyalásra, vagy bármire. A kérdésem annyi lenne, hogy ez mennyire szabályos, urambocsá: mennyire törvényes eljárás a végrehajtótól, illetve ha ezzel törvényt sértett netán, akkor milyen fórumon tudok ellene panaszt tenni? Hozzáteszem: nem a visszafizetést vitatom, mert az fennáll, nem véletlenül állapodtunk meg, és az elvet is értem, hogy ilyenkor miért folytatódik a végrehajtás. A gondom a pár sorral feljebb leírtakból adódik: miért inkasszál azonnal a végrehajtó, és én erről miért nem kapok előbb esetleg hivatalos értesítést? Mármint arról, hogy inkasszálni akar. Értem, hogy ezek az inkasszóérések a pénzintézetek felé elektronikusan történnek, de akkor is. Szóval: panaszt tennék a végrehajtó ellen, de hol tehetem ezt meg, ha egyáltalán megtehetem? Előre is köszönöm a válaszokat mindenkinek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02