Árverés nyertese


gerbera317 # 2021.08.05. 12:07

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a felosztási terv szerinti különbözetet kell megfizetni, és előfordulhat, hogy akkor már csak jutalék-követelés áll fenn.

Zsuzsanna69 # 2021.08.04. 12:35

Most jöttem a végrehajtótól. Csak az ő jutalékát kell fizetnem. Egy követelő volt még rajtam kívül, az ő követelése kevesebb, mint amit befizettem az árverés kezdetén. Csak a jutalékát kell kifizetnem ahogy elkészült a felosztási tervvel.

gerbera317 # 2021.08.01. 07:37

A lefoglalt vagyontárgy meglétéért és épségéért mindig az felel, akinek az őrizetében van.
A kézi árverést a végrehajtó meg sem tartja, ha az ingóság nincs ott a helyszínen.
Online árverés esetén az ingóság a végrehajtó vagy megbízottja (> zárgondnok) őrizetében van, tehát ha azt ellopják, a végrehajtó tud róla, így az árverést meg sem tartja.
Az ingatlan egészen az átadásig az adós birtokában van, azért ő felel mindvégig.

FluimucilÁbel # 2021.07.31. 16:21

Sziasztok

Félig meddig elvi kérdések, félig meddig megtörtént kérdések (az egyik az alábbi listából megtörtént velem)

  1. Végrehajtó elárverez egy autót, az autó nála van lefoglalva, árverési vevő kifizeti a vételárat, felosztási terv megtörténik, pénzt szétosztja a hitelezők között, következne az autó birtokba adása, de az autó nincs meg, ellopták. A végrehajtó közli, hogy borzasztóan sajnálja, de a maga autóját (végrehajtási vevő autóját) valaki ellopta, ő mossa kezeit, vh eljárás befejeződött, forduljon a rendőrséghez, hogy megtalálják az ellopott autóját. A tolvaj nem a végrehajtó autóját lopta el, nem az adós autóját lopta el, a tolvaj az árverési vevő tulajdonát lopta el, még birtokbaadás előtt, a végrehajtónak nincs mit ezzel kezdenie.
  2. Végrehajtó elárverez egy autót, az autó NEM nála van, hanem az adósnál, árverési vevő kifizeti a vételárat, felosztási terv megtörténik, pénzt szétosztja a hitelezők között, következne az autó birtokba adása, de az autó nincs meg, ellopták. Innentől azonos az előző példával.
  3. Végrehajtó elárverez egy házat, a házban bent lakik az adós, moratórium meg minden, árverési vevő kifizeti a vételárat, felosztási terv megtörténik, pénzt szétosztja a hitelezők között, következne a ház birtokba adása, de a ház nincs meg, ismeretlen tettes visszabontotta az alapokig. Innentől azonos az előző példával.

II. kérdéssor:

  1. kinek a felelőssége, ha még az árverési hirdetmény előtt bontják le a házat, tehát kinek a kára, ki fizeti a cehhet?
  2. kinek a felelőssége, ha az árverési hirdetmény után, de az árverési jegyzőkönyv aláírása előtt bontják le a házat, tehát kinek a kára, ki fizeti a cehhet?
  3. kinek a felelőssége, ha az árverési jegyzőkönyv után, de a földhivatali bejegyzés előtt bontják le a házat, tehát kinek a kára, ki fizeti a cehhet?
  4. kinek a felelőssége, ha a földhivatali bejegyzés után, de a birtokba adás előtt bontják le a házat, tehát kinek a kára, ki fizeti a cehhet?

Mind a 4 esetben az árverési vevő már átadta a vételárat a végrehajtónak, a pénz tehát a végrehajtónál van.

gerbera317 # 2021.07.31. 11:13

Valószínűleg nem csak a "jutakékát" közölte, de ebbe most ne menjünk jobban bele. Ellenben készülj, hogy még fizetned kell majd.

Zsuzsanna69 # 2021.07.31. 10:36

Beszéltem vele, nem kell befizetnem, csak az ő jutalékát. Nem megvitatni szerettem volna, hanem előzetesen tájékozódni. Köszönöm

gerbera317 # 2021.07.27. 07:25

Ezt akkor sem velünk kell megvitatnod, hanem az eljáró végrehajtóval. De ha végül ő azt mondja, hogy nem köteles előzetes felosztási tervet készíteni csak azért, hogy te megtudhasd, hogy a vételárból mekkora összeget tarthatsz vissza, akkor azt bizony be kell fizetned, és majd a felosztási terv szerint kapsz vissza belőle.

Zsuzsanna69 # 2021.07.26. 22:51

Mivel tartásdíj nemfizetése miatt indult egy garázs fele részének árverése, én vagyok az első a kifizetés sorrendjében. Exem tartozása már több mint 8 millió forint, a fél garázst 2,3 millió forinton nyertem meg.

gerbera317 # 2021.07.23. 09:05

Azt a beszámítást hivatalosan vételár visszatartásnak hívják. Ez azért lényeges, mert az elnevezés tükrözi a dolog természetét is: ilyenkor a vételárnak az a része tartható vissza, ami felosztási terv szerint járna a vevő-végrehajtást kérőnek. Ez hasra ütéssel nemigen megy, hanem felosztási tervet kell hozzá készíteni. Azt meg csak akkor készít a végrehajtó, ha az árverés jogerős. Az meg csak akkor jogerős, ha a vételárat (is) megfizették.
Tehát ez a vételár-visszatartás - ahogy Kogeza is helyesen rámutat - csak egyszerű tényállás mellett működik, amikor egyébként sem kell felosztási tervet készíteni.

Kogeza # 2021.07.22. 19:48

Ha te vagy az egyetlen végrehajtást kérő (vagy több végrehajtást kérő van, de te vagy az első a kielégítése sorrendben), akkor nem kell ténylegesen megfizetned a vételárat, hanem beszámítással egyenlítheted azt ki, de ezt célszerű a végrehajtónál is jelezni, hogy ezt így szeretnéd. A végrehajtási költségeket viszont ténylegesen meg kell fizetned majd a végrehajtónak.

Zsuzsanna69 # 2021.07.22. 17:50

Tisztelt Fórumozók!
Általam indított végrehajtási ügyben árverésen nyertem egy fél garázs tulajdont.
A kérdésem az lenne, hogy mivel az adós tartozása még mindig jóval több, mint amivel megnyertem a licitet, most ezt az összeget jóváírják, vagy be kell fizetnem és utána visszakapom?
Köszönöm