Ingatlan átadása időtullépés után


Majordomus # 2022.10.05. 19:41

Türelem kérdése az egész...

drbjozsef # 2022.10.05. 12:43

P.Viki,

Értem.
Akkor egy kérdés : kérted a végrehajtótól írásban, hogy adja át neked a Vht.154.§ szerint az ingatlant, bejelentetted neki, hogy az adós neked adta át a kulcsokat, birtokba kerültél?

Persze, ha te ragaszkodsz a Vht.154/A.§-hoz, és ráér neked pereskedés után, hogy kivonuljon minden hatóság egy lakatlan ingatlanhoz, és ott kapd birtokba, várhatóan sok hónap múlva, az más.

P.Viki # 2022.10.05. 12:07

Kedves gerbera 317!
Nem tudom miben különbözik annyira az eredeti leírott szöveg azzal, amit most mondok, hogy meséhez lehessen hasonlítani. Eredetileg is leírtam, hogy mit mondott a végrehajtó, hogy nem mondott 15 napos határidőt és hogy a bíróság majd kijelöl egy másik végrehajtót hogy átadja. Annyival pótoltam hogy lakatlan az ingatlan, és hogy nem június hanem júliusban lett véve, az meg egyszerű elírás volt. Tévedni ugye emberi dolog.
Nem csak olvasgatni jöttem, belátok dolgokat és megfogadok tanácsokat. Miből gondolja hogy még nem olvastam utána annak amit kedves drbjozsef írt, vagy a többiek?
Nem érzem azt hogy ugyan abban a stílusban válaszolnánk egymásnak, így nem igazán értem mivel lehetett kiérdemelni ezt a fajta hozzáállását. Lehet butának, meggondolatlannak és felelőtlennek gondolni, de amennyiben ön nem tud érdemben, és stílusban úgy válaszolni ahogy én azzal megtisztelem, megkérném hogy spóroljon magának időt azzal hogy nem foglalkozik tovább ezzel a témával. Szerintem kellően ki lett vesézve, és meg lett rágva ez az egész, én se fogom itt boncolgatni tovább az egészet, teszem amit tennem kell.

Még egyszer megköszönném mindenkinek aki válaszolt!

gerbera317 # 2022.10.05. 11:44

@P.Viki
A végrehajtó nyilván tudja mit mond.
Nyilván. Mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy te már nem ugyanazt adod itt elő, mint amit ő mondott. Én is hallottam már a Toldi Miklós rövidített, prózai változatát. Esti mesének megteszi, de könnyen belátható, hogy nem Arany.
Mi volna, ha elolvasnád azt, amit drbj javasol? Az közelít az eredetihez.

drbjozsef # 2022.10.05. 11:20

P.Viki,

Keress vissza itt a végrehajtási fórumcsoportban pár topikban, csak az utolsó két hétben vagy háromszor volt leírva. A kulcsszó : Vht. 154.§ szerinti átadás.
(NEM 154/A.§ szerinti)

P.Viki # 2022.10.05. 11:01

Maga a végrehajtó mondta hogy kérvényezzem az egészet a bíróságon, és ott kineveznek egy másik végrehajtót mellém aki átadja majd az egészet. A végrehajtó nyilván tudja mit mond.

gerbera317 # 2022.10.05. 10:52

nem írtam eredetileg, az ingatlan lakatlan
Indítványozok egy nagy tapsot a kérdezőnek.
csak az átadást kell kérvényeznem a bíróságon
Az meg jól elutasítja a kérelmet azzal az indokkal, hogy az átadás a végrehajtó hatáskörre.

P.Viki # 2022.10.05. 10:47

Mindenkinek köszönöm szépen a válaszát!

Valóban kicsit (nagyon) tájékozatlan voltam mikor belevágtam az egészbe. Azt kiemelném, mint ahogy lentebb írtam, a végrehajtó azt mondta, ha a 45. napig nem tudjuk átvenni, akkor szóljunk neki, konkrét 15 napos átadási határidőről nem beszélt. De természetesen nem hibáztathatok senkit, teljességgel az én felelősségem az egész, hogy nem olvastam és kérdeztem utána rendesen.

Kedves papinianus88!
Figyelmetlenségből félreírtam a dátumot. Igen, ingatlan vásároltam, de nem júniusban hanem júliusban.

Illetve azt még hozzá tenném, amit nem írtam eredetileg, az ingatlan lakatlan. Beszéltünk a szomszédokkal, azt mondták már legalább 2 éve nem lakják. A végrehajtó meg is kérdezte mikor beszéltem vele a határidő lecsúszása után, ezek alapján azt mondta, így csak az átadást kell kérvényeznem a bíróságon, kilakoltatásra nincs szükség.

papinianus88 # 2022.10.05. 06:47

osztap:

(papinianus88 - a Covid miatt a természetes személyek lakóingatlanjaira volt árverési moratórium 2022.06.15-ig. Ha céges volt, vagy a Magyar Államé volt, arra nem - árverezték is őket minden további nélkül.)

Tisztában voltam vele - és nem megfelelően fogalmaztam, amikor a természetes személyt kihagytam a szövegből -, de a jelen tényállásra próbáltam ráfésülni. A Magyar Állam képviseletét ellátó szervvel történt egy egyeztetés a múltban és az MBVK kiadott egy állásfoglalást, ez tartalmazza, hogy a képviseletre jogosult megad egy időpontot a végrehajtónak, amit fel "kell" tüntetni a hirdetményen, hogy az árverezők mikor tekintheti meg egy konkrét napon az ingatlant, mivel ők rendelkeznek az ingatlan kulcsaival. Ebből következik, hogy én még az életemben nem láttam olyan birtokba adást, amelyet a Magyar Állam ingatlanára kellett a végrehajtónak foganatosítani, mivel csontnélkül átadják a vevőnek az ingatlant, kulcsokat, felírják az óraállásokat. A céges jobb példa lenne, de a cég tulajdonában álló ingatlanok főként üzlethelyiségek, vagy nem lakóingatlanok.
01. a lelépési díj ritkán működik, a forint nem sokat ér, főként "kaució" kérik az adósok, hogy tudjanak valamit bérelni. Mivel ez jelenleg elég magas, az adósnak pedig nincs pénze, ritkán teljesül.
02. Az adós tisztában van vele, hogy a legnagyobb értékét ultima ratio eljárásban értékesítette az ingatlan, így egy mosatlan alsógatyán kívül nincs semmi. Nem nagyon szoktak megijedni a lakáshasználati díjtól. Persze meglehet próbálni, de általában az a válasz, hogy nem megy ő sehova, majd kirakja a végrehajtó, ha eljön az ideje.

osztap # 2022.10.04. 18:12

P.Viki,

Azért van pár lehetőséged, ha nem akarsz várni két évet:

  1. Megegyezhetsz a bentlakóval, hogy egy kölcsönösen elfogadható lelépési díj ellenében átadja neked az ingatlant
  2. Már holnap tértis levélben felhívod, hogy mint jogcím nélküli lakáshasználótól a Lakástörvény 20. § értelmében lakáshasználati díjra tartasz igényt. Mértéke az első két hónapban x Ft (helyben szokásos bérleti díj), a harmadiktól 3x Ft. Érdemes belengetni, hogy ha nem fizet, kész vagy végrehajtatni, és gondoskodni fogsz arról, hogy ne évüljön el a követelés, tehát ha megéri, a nyugdíjából is vonni fogják, kamatostul
  3. Szintén megírod neki, hogy pert indítasz, kiürítést kérve, amint drbjozsef írta. És tényleg beadod a keresetlevelet.

A 2-3. ecsetelése növeli a hajlandóságot az 1-re. Nem 100%, de szinte semmibe nem kerül ahhoz képest, hogy két évet vársz.

(papinianus88 - a Covid miatt a természetes személyek lakóingatlanjaira volt árverési moratórium 2022.06.15-ig. Ha céges volt, vagy a Magyar Államé volt, arra nem - árverezték is őket minden további nélkül.)

papinianus88 # 2022.10.04. 10:17

P.Viki:
Nem szeretnék a földön fekvőbe, DE:

  1. A végrehajtók általában tájékoztatják a vevőt az árverési jegyzőkönyv aláírásakor.
  2. Ha mégsem, akkor az árverési jegyzőkönyv tartalmazza a tételes jogi szabályokat, amely segítség a vevőnek. Konkrétan a Vht. 154/A. § (10)

"Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását." Ez elég egyértelmű. Ha megnézed mi szerepel az (1)-(5) bek.-ben, akkor főleg.
3. „Június 26-án vásároltam árverésen egy ingatlant” azt meg hogyan? 2022.06.16. napjától lehetett árverésen lakóingatlant értékesíteni, 10 napos szakasz pedig nincs, főleg, hogy pár napot rá is kell hagyni arra, hogy az EÁR-ban megjelenjen, hogy a hirdetményt a hatóságok kifüggesszék. Esetleg nem lakóingatlanról van szó? Beépítetlen terület? Garázs? Mert akkor nem sokat szórakoznék a birtokba adással... Mondjuk hétvégi ház, üdülő még lehet, így átgondolva.
4. A végrehajtói irodákat sűrűn hívják, gondolhatod. Ha kirepül 1500 "inkasszó", akkor mondjuk megállás nélkül.
5. „Felkerestem volna, ha lett rá volna lehetőségem. A munkám, és a szabadságom hiánya miatt kellett azt a lehetőséget választanom, hogy fél óránként hivogassam.” Elhiszem, azonban az ember leleményes. Írhattál volna egy meghatalmazást közeli hozzátartozónak, azért nem a sarki ABC-ben vásároltál egy kiflit... Ha valami nem világos, érdeklődni kell mindenképpen. Persze most már mindegy. Meghatározott cselekményként fogja megkapni a végrehajtó a végrehajtható okiratot. Talán 2 év múlva megtörténhet a birtokba adás.

gerbera317 # 2022.10.04. 06:22

hogy fél óránként hivogassam
Elég lett volna egyetlen egyszer írni neki egy levelet.

drbjozsef # 2022.10.04. 05:15

P.Viki,

A Vht. ismerete nélkül és idő hiányában árverésen vásárolni?
Ez több, mint bátor. Lesznek még itt meglepetések.
Ha kicsúsztál a Vht. által adott határidőből, akkor már csak lakáskiűrítési perrel veheted birtokba.

P.Viki # 2022.10.03. 19:30

Felkerestem volna, ha lett rá volna lehetőségem. A munkám, és a szabadságom hiánya miatt kellett azt a lehetőséget választanom, hogy fél óránként hivogassam.

Majordomus # 2022.10.03. 19:22

Miért nem kerested meg személyesen a végrehajtót?

drbjozsef # 2022.10.03. 18:41

https://drujvary.hu/…ti-oldalrol/

"Peres eljárás menete" fejezettől olvasd.

P.Viki # 2022.10.03. 17:52

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, hátha többet megtudok itt mint amit nekem mondanak.
Június 26-án vásároltam árverésen egy ingatlant. Ezen a napon kellett elmenni a végrehajtóhoz, bejegyezni az egész vételt. Innentől számítva azt mondta hogy a 30. napra rá, kiküldi a levelet hogy mehetek átiratni a nevemre az ingatlant. Ami meg is történt, már a nevemen van. Ezt követően azt mondta, ha nem tudjuk a 45.napig birtokba venni az ingatlant, szóljunk neki. Ez viszont nem volt egyértelmű számunkra hogy addig van időnk igényelni az ingatlan átadását.
Mivel kérdéseim voltak, hetekig hivogattam a végrehajtót, mindhiába, mert soha senki nem vette fel a telefont. Mire elértem, kifutottunk a határidőből. Azt mondta a végrehajtó, hogy most fogadjak ügyvédet, menjek el a bíróságra és igényljem meg ott az ingatlan átadását, majd egy másik végrehajtót kineveznek erre a célra.
A bíróságon azt mondták nem feltétlen kell ügyvéd, írjak egy levelet a bíróságnak benne minden információval, kérelmezzem benne az átadást és adjam fel a levelet.

Az lenne a kérdésem, ha van valaki aki hasonló helyzetbe került, hogyan oldották meg? Feltétlen kell az ügyvéd, vagy tényleg meg lehet írni házilag is egy ilyen levelet ha meg van hozzá minden információm?

Választ előre is köszönöm!