Egyéni vállalkozó végrehajtása


osztap # 2022.12.22. 12:13

Vadsuhanc,

maga a jogviszony amiből majd keletkezik a végrehajtás az a személy ellen irányul
A kérdés az, hogy a személlyel szemben fennálló követelés annak ev minőségében áll fenn, vagy nem.
Ha mint ev ellen áll fenn a követelés (pl. vízszerelő ev nem végezte el rendesen a munkát, ügyfél követeli vissza a kijavítás költségeit), akkor az Evectv miatt a kft egyetemlegesen felel, akkor is, ha csak a később jött létre:
korábban egyéni vállalkozóként eljáró természetes személy és a korlátolt felelősségű társaság az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnéséig vállalt, az egyéni vállalkozót terhelő kötelezettségekért elévülési időn belül korlátlanul és egyetemlegesen felel.” 19/D. § (4) d) pont
Ha a követelésnek nincs köze az ev-i tevékenységhez (mondjuk lakbért követel a bérbeadó a bérlőtől, aki mellesleg vízszerelő ev), akkor a kft nem felel.

gerbera317 # 2022.12.22. 15:45

Miért érdemes tényleges ingófoglalást kérni a magánszemély ellen?
Nos, akármit azért nem, de ha pl. aranyból vannak a kilincsek, akkor azt miért ne...
Letiltás kell a munkáltató kft-hez, ha pedig az nem foganatosítja a letiltást, akkor a le nem vont összeg erejéig készfizető kezessé tenni fmh-val, és máris indulhat a végrehajtás ellene is, ha másként (ld. Osztap véleményét) nem megy. Nyilván össze kell várni néhány hónapot, hogy a teljes összegre kfk legyen a munkáltató.

Majordomus # 2022.12.22. 21:07

Köszönöm.
Ez megodja az én ügyemet is.

Vadsuhanc # 2022.12.23. 09:25

Kedves osztap!

Köszönöm a válaszod én nem nagyon értek ehhez se. A válaszod kapcsán felmerült bennem pár kérdés kérlek, ha van erőd és energiád válaszold meg.

Az általad idézett jogszabály: ..„" „korábban egyéni vállalkozóként eljáró természetes személy és a korlátolt felelősségű társaság az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnéséig vállalt, az egyéni vállalkozót terhelő kötelezettségekért elévülési időn belül korlátlanul és egyetemlegesen felel.” 19/D. § (4) d) pontnem csak akkor érvényes, ha az egyéni vállalkozás alakult át KFT-vé?

Csak azért kérdezem mert a kérdező Ilke azt írta, hogy .." Az egyéni vállalkozói tevékenység még most is élő cégként szerepel a nyilvántartásban, az új cég tevékenységei között
megtalálható a régi is."

Én ezt úgy értelmezem, hogy az adósnak megmaradt az egyéni vállalkozása is és ezen felül alapított egy KFT-t is. Így is fent áll, hogy az egyéni vállalkozás tartozásáért felel a KFT ? Mert így szerintem nem számít jogutódnak.

Tisztelettel köszönöm esetleges válaszod.

Szomorú örökös # 2022.12.23. 09:29

Vadsuhanc

Én ezt úgy értelmezem, hogy az adósnak megmaradt az egyéni vállalkozása is és ezen felül alapított egy KFT-t is. Így is fent áll, hogy az egyéni vállalkozás tartozásáért felel a KFT ? Mert így szerintem nem számít jogutódnak.

Bár nem engem kérdeztél, de felhívnám a kezdő posztra a figyelmedet:

Az eszközeit is bevitte az új cégbe, magánvagyonát is elrendezte valószínűleg a végrehajtás miatt.

Tehát szerintem ez alapján simán kihozható, hogy jogutóddá vált a kft.

osztap # 2022.12.23. 10:01

Vadsuhanc,

Én úgy értettem a kérdező állítását, hogy a magánszemély már nem egyéni vállalkozó, az ev a tevékenyégét kft-ként folytatja tovább az Evectv szerint. Ha a Te értelmezésed a helyes (az egyéni vállalkozás fennmaradt, az új kft nem az Evectv szerinti jött létre), akkor a kft nem felelős.

Vadsuhanc # 2022.12.23. 10:13

osztap nagyon szépen köszönöm!

Majordomus # 2022.12.23. 20:13

Nem egyszerű kibogozni...