Mikortól jogerős az árverés


Majordomus # 2023.08.21. 19:34

Holnap jegyeztesd be a tulajdonjogodat.

Helyzeti előnybe kerülsz.

gerbera317 # 2023.08.21. 17:41

ha késve érkezett az OTP F. kérelme, akkor
Ahhoz ismerni kellene az iratokat, de legalább a bíróság végzését és annak indoklását. Jóllehet, nem látom be, hogy árverési vevőként miért nem vagy eléggé érdekelt a dologban ahhoz, hogy a bíróság és a végrehajtó ügyfélként kezeljenek, és hogy ezen mennyit segít az, hogy a tulajdonjogod is bejegyzésre kerül; de az bizonyos, hogy a bírósági végrehajtási ügyvitelről szóló 1/2002. IM rendelet
40. § (1) bekezdése szerint a végrehajtási ügyről a feleknek, képviselőiknek és annak lehet felvilágosítást adni, aki a jogi érdekét az ügyben igazolta. A (3) bekezdés szerint pedig, a felvilágosításra jogosult személy – a költségek megtérítése fejében és az átvétel igazolása mellett – az iratokból másolatot kérhet. Én úgy gondolom, hogy a dolognak ezt a részét mind a bíróság, mind a végrehajtó túltolják, és adott esetben még egy végrehajtási kifogást megérhet a dolog, ha a végrehajtó túlontúl elutasító. De nem kizárt, hogy tulajdonosként közelebb leszel, mint így, ahogyan most. A földhivatalnál mindenképpen. De a végrehajtónál már most ügyfélként kellene rád tekinteni.

Kujak # 2023.08.21. 10:42

Gerbera!

Bocsáss meg, ha túlgondolom
Arra gondoltam, ha késve érkezett az OTP F. kérelme, akkor valahogyan ezt a végzést meg kell semmisíttetni.....
De igazatok van, addig kár itt okoskodnom, be kell szereznem a végzés egy példányát, hogy lássuk mi ez egyáltalán.......
Köszönöm minden hozzászólónak.

Üdv BL.

gerbera317 # 2023.08.21. 10:18

Hajlok arra, amit Papinianus ír, hogy az történhetett, hogy a faktor kért újabb becsértéket, de a végrehajtó ezt elfekvőként kezelte, és inkább árverést tűzött ki, amit a faktor már alappal támadott meg. De még mindig nem világos, hogy erről a kifogásról miért nem tudott a végrehajtó.
Ha te nem kaptál az árverést megsemmisítő végzésből, akkor a végrehajtó köteles tájékoztatni róla. Írásban. De nem valószínű, hogy az árverést semmisítették meg, sokkal inkább az árverési hirdetményt.
Ezt a "peren kívüli" dolgot felejtsd már el! A végrehajtás eleve egy nemperes bírósági eljárás, logikus, hogy a vele kapcsolatos intézkedések is nemperesek. Mi felett akarsz te pereskedni?

Kujak # 2023.08.21. 10:03

Köszönöm Gerbera!
Érthető amit leírtál.
És tényleg nem értetlenkedés ,már így is sok időt szántál rám, de az alábbiakat szeretném még tudni:
Nem igazán szeretnék pereskedni évekig, mert azalatt tényleg összedől a ház oldala.
Ha mégis ezt tenném, van a peren kívüli végzés ellen kereset beadásnak határideje? (az a gyanúm, hogy húzzák az időt, hogy kifussak a határidőből)
Elég, hogy telefonon szólt nekem a végrehajtó vagy kapnom kell valami írásos dolgot, hogy sztornó az árverés?
Köszönöm

gerbera317 # 2023.08.21. 09:27

Az új becsérték megállapítását az árverés kitűzéséig lehet kérni, tehát nem az árverés kezdetéig, hanem az árverési hirdetmény elkészítéséig. Ha a végrehajtó ezeket kiküldte, akkor aztán már érkezhet kérelem, azt elkésettnek kell tekinteni, még ha időben is adták postára. És nyilvánvalóan elkésett az a kérelem, amelyiket az árverési hirdetményt meglátva, az elleni kifogásként nyújtanak be, mert ott még el is ismeri az előterjesztő, hogy a benyújtással elkésett.
Továbbra sem tudjuk viszont, mi történt a kérdező árverése körül. És nem is fogjuk megtudni, ha nem hallgat Osztap tanácsára, és nem lesz bejegyzett tulajdonos.
Ellenben, Kujak, ha már egyszer birtokon belül vagy, onnan ki ne menj, amíg valaki más meg nem veszi az ingatlant az újabb árverésen, és birtokba nem akar kerülni! Ha pedig akkor is te leszel a vevő, külön jó, hogy már eleve birtokon belül vagy.

gerbera317 # 2023.08.21. 09:24

Amikor még csak hagyományos árverés létezett, az árverés a hirdetményi időszakot követően, a hirdetmény szerinti időpontban kezdődött el azzal, hogy a végrehajtó azt megnyitotta. Ezt követően az események: kikiáltás – vételi ajánlatok (licit) – leütés (’senki többet harmadszor’) – az eredmény szóbeli megállapítása majd jegyzőkönyvbe foglalása, és annak aláírása. Az árverés – vakarózástól függően – negyed-másfél óra volt. Egy a lényeg: az árverés végét a jegyzőkönyv aláírása jelentette. És azt a napot, amikor ez történt, tekintették az árverés napjának – mi mást?
Az elektronikus árverés ezzel szemben akkor kezdődik, amikor a licitnapló a hirdetmény szerinti időpontban megnyílik, és tart a szakaszok számától függően 20 vagy 40 vagy 60 napig, és akkor még csak a licitnapló zárul le. Ezt követően néhány nap, de akár néhány hét is eltelhet az árverési jegyzőkönyv aláírásáig. Lényeges különbség a hagyományos árveréshez képest, hogy a hirdetményi időszak itt része az árverésnek.
Az logikus, hogy az árverés az árverési jegyzőkönyv aláírásával ér véget. Ettől valami eltérőt sugall a Vht. 132/D. § (3) bekezdésének egy zárójeles beszúrása, de a végrehajtó gyakorlat ezt figyelmen kívül hagyja, mert következetlen, és senki sem tudja, hogyan került be oda, és miért nem vették ki azóta sem; nincs hozzá sem jogalkotói indoklás, és a kommentárok sem említik, hogy ez mi akar lenni.
Tehát, ha az árverés az árverési jegyzőkönyv aláírásával ér véget, már csak az a kérdés, mit kell az árverés napjának tekinteni, amikortól a határidőket kell számolni. Mivel az árverés legalább 20 napig tart, de eltarthat 40, 60, de akár 70, 80 vagy akárhány napig is, az ’árverés napja’ kifejezés eleve nem értelmezhető. Nem is található meg a Vht-ban, csak egyetlen helyen, viszont ennek szinonimája maga az ’árverés’ az olyan fordulatokban, mint (’árveréstől’ vagy ’árverés után’ több helyen is felbukkan. A végrehajtói gyakorlat szerint az árverés, illetve az árverés napja az a nap, amikor az árverés véget ér, tehát az árverési jegyzőkönyv aláírásának napja.

Kujak # 2023.08.21. 07:23

Osztap! Köszönöm

Gerbera! Kíváncsi lennék még a véleményedre a lenti néhány kérdésben, ha van rá időd......

Köszönöm

papinianus88 # 2023.08.21. 06:37

Az árverés napja az árverési jegyzőkönyv aláírásának a napja. Nem is értem azt az elméletet, amely a licitnapló lezárásától számolja a 30 napot, innentől számolja a birtokba adási kérelem benyújtását, eljárásjogi határidőket. stb. Hogyan is lehetne a licitnapló lezárása az árverés napja, hogyha a Vht. 155. § b) pontja még fennállhat, hiszen nem feltétlenül jelenik meg a végrehajtói irodában a megfontolt árverező aláírni az árverési jegyzőkönyvet.
De ez most nem releváns, felesleges kifejteni.

Tegnap telefonon értesít a végrehajtó, hogy stornó az egész, mert egyik végrehajtást kérő (OTP F.) kifogást nyújtott be és becsérték növelést kért, amit a bíróság befogadott és peren kívül végzést hozva megsemmisítette az árverést.

Ilyen nincs. A Vht. 140. § (8) bekezdése szerint az árverés kitűzése előtt lehet az ismételt becsértéket kérelmezni. Logikus, hiszen - főként, hogy a felek kérhetik, adós is - akkor a felek részére kézbesített hirdetményt követően azonnal löknék be a kérelmet. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy az árverés kitűzését megelőzően kérte az OTP F. az ismételt becsérték megállapítását, amelyet elkutyult a végrehajtó, és az árverés kitűzéséről intézkedett. De nálam rezeg a tényállás.

osztap # 2023.08.20. 20:01

széljegyben már én vagyok a tulajdonos.
Akkor még nem vagy tulajdonos. A bejegyzéssel leszel az. És ha nem csinálsz semmit, akkor hiánypótlási végzést kapsz, amivel csak telik az idő. A helyedben bevinném a földhivatalba a B400-ast, a 6600 Ft díjat és a 10 eFt soron kívüli elintézési díjat, hogy mielőbb bejegyezzenek. Ha ez megvan, és megszerezted a bíróság végzését is, el lehet dönteni, merre tovább.

tehát itt is lódított,
Ejnye. Már megint? Kezd sok lenni.

Majordomus # 2023.08.20. 19:31

Mst ne morfondirozz ezen,habem tedd amit osztap javasolt.

Holnap trappolj be a Földhivatalba perkáld le a 10 rugót a soronkivűli ügyintézésre.

Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy még aznap vagy legkésőbb másnap megtörténik az ügyintézés.

Kujak # 2023.08.20. 16:08

Osztap!

Ma megnéztem az online lekérhető ingyenes tulajdoni lapot, széljegyben már én vagyok a tulajdonos.
4 napja került rá a széljegyzet. És nekem 5 napja szólt telefonon a végrehajtó, tehát itt is lódított, vagy tényleg nem vették figyelembe ha odaszólt......
Kíváncsi vagyok kapok-e határozatot majd a bejegyzésről :)

osztap # 2023.08.20. 12:55

az előírt iratokat a földhivatalhoz megküldte
De a Földhivatalhoz odaszólt, hogy nem jegyezzék be a tulajdonjogomat.
Tehát telefonon odaszólt, hogy visszavonja / a földhivatal utasítsa el a széljegyre vett tulajdonjog-bejegyzési kérelemet. A földhivatalnak pedig ez teljesen rendben van. Aha. Hiszen így működik a földhivatal, telefonon lehet ilyeneket intézni.

A helyedben hétfőn bemennék a földhivatalba, és kérném, hogy a széljegyet soron kívüli eljárásban intézzék el. Ez ugyan tízezer forint, de akkor kb. egy hét alatt bejegyzik a tulajdonjogod, és az iratokból dolgoznak, nem pedig azon az alapon, hogy "telefonon ideszólt valaki". Aztán, ha majd egyszer jön egy jogerős végzés (ami legalább egy hónap, ha senki nem támadja meg), akkor bejegyzett tulajdonosként legalábbis könnyebb lesz hozzáférned minden irathoz, mert a földhivatal ki fogja adni Neked. Már ha tényleg az lesz a végzésben, hogy töröljék a tulajdonjogod, és jegyezzék vissza az adósét.

Kujak # 2023.08.20. 09:44

Köszönöm Gerbera!

Ilyen nincs és mégis van, sajnos tapasztalom :(
Szerintem az egyes eset állhat fent, mert soha nem tapasztalt pozitív hozzáállás van a végrehajtó részéről. Most két dolgot talált ki.

  1. Meg kereste az OTP F. kirendeltséget, hogy vonják vissza a becsérték növelési kérelmet, mert közben az ingatlanban értékcsökkenés következett be, az egyik főfal megrogyása miatt. Tehát a látatlanban megállapított 80 %-os becsérték emelés nem valós.
  2. Beszéljem rá az adóst, ha már úgyis birtokba adta, akkor jelentkezzen ki, és akkor újra kiírja az árverést és az ingatlant a harmadik fázisban 50%-os áron tudom megvenni, ami még kevesebb, mint amennyit jelenleg fizettem.

Van ilyen?

Nekem mindkettő gyanús, de nem igazán szeretnék pereskedni évekig, mert azalatt tényleg összedől a ház oldala.
Ha mégis ezt tenném, van a peren kívüli végzés ellen kereset beadásnak határideje? (az a gyanúm, hogy húzzák az időt, hogy kifussak a határidőből)
Elég, hogy telefonon szólt nekem, vagy kapnom kell valami írásos dolgot, hogy sztornó az árverés? Hozzájuthatok a végzés egy példányához? (mert Ő tagadja, hogy kapott ilyet)
Ja és a kulcsokat vissza ne adjam az adósnak, ha már birtokon belül vagyok..........

Meg köszönöm, ha erre is válaszoltok.

gerbera317 # 2023.08.20. 07:07

Egy olyan árverésen, ahol a vevő a jegyzőkönyv aláírását megelőzően megfizeti a vételárat, bármi megtörténhet.
Azonban új becsérték megállapítását csak az árverés kitűzéséig lehet kérni. Ezt nem én mondom, hanem a törvény. A dolog természetéből fakad, hogy itt nem a benyújtás (postára adás) ideje számít, hanem a vegrehajtóhoz történő beérkezésé, márpedig a kérelem soha nem érkezett meg a végrehajtóhoz.
A kérelmet nem végrehajtási kifogás formájában kell előterjeszteni (habár ez nem jogvesztő), és pláne nem a sóhivatalba kell címezni, hanem a végrehajtónak. És az OTP Faktoring ezt nagyon is jól tudja. Ha mégis kifogás történt, akkor az végrehajtási cselekményhez volt kötve, nevezetesen a kitűzéshez, tehát a kérelem nemcsak nem érkezett meg, hanem eleve elkésve adták be.
Ha az árverési hirdetményt támadták meg, és annak a bíróság helyt adott, akkor maga a kitűzés volt szabálytalan, nem pedig az új becsérték megállapítása iránti kérelem miatt. Csakhogy a bíróság ilyenkor megkérdezi a végrehajtót is, nélküle nem határoz. Ez pedig állítólag nem történt meg.
Szerintem 1) vagy a végrehajtó hibázott, most pedig hazudozik, 2) vagy a bíróság hibázott hatalmasat. Ezek ellen jogorvoslattal lehet élni, az eredménytől függően pedig a végrehajtó ellen kártérítési pert lehet kezdeményezni. 3) vagy pedig a kérdező szórakozik velünk, mert ilyen, amit leírt, a világon nincs.

Majordomus # 2023.08.19. 19:40

Eszem megáll és körbeforog....

Lehet kidobtál több mint egymilliót feleslegesen?

Kujak # 2023.08.19. 07:48

drbjozsef köszönöm a választ.

Régebben én is olvastam Gerbera ilyen irányú bejegyzését és én is az aláírástól számított 30. napra emlékszem, tehát, már jogerős az árverési jgykv.

A végrehajtónál már voltam. Szerinte bármikor nyújthatnak be kifogást becsérték emelésre. Ezt nem nála, hanem egyenesen a bíróságra adták be (ha igazat mond), és Neki nem szóltak a bíróságról. Sem kifogást, sem a végzést nem kapta meg.
Ügyvédi útról mindenáron le akar beszélni, mondván az két év, addig összedől a ház.

Azért megvárom Gerbera véleményét is

drbjozsef # 2023.08.19. 04:54

Kujak,

Az "árverés", mint időpontot a Vht. azt hiszem nem definiálja, de többször volt már ez kérdés, gerbera leírta párszor, de most nem találom.
Szerintem a Vht. 153.§ alapján a jegyzőkönyv aláírásának napját követő 31. napon jogerős az árverés. (De rémlik a licitnapló lezárásától is számítani, majd gerbera kijavít, ha nem így van).

De neked mindegy is ez nagyjából, hiszen csak pár nap telt el a kettő között. Ha a 30. nap előtt kifogást nyújtottak be, akkor az időben van, ha a végrehajtó megküldte a bíróságnak, és az érdemben is döntött, akkor feltehetőleg nem volt időn túli. Bár ezt is érdemes lenne megvizsgálni. Tudod mikor nyújtotta be a Faktoring a kifogást?

Ugyanakkor kérdés az is, mire hivatkoztak. A kifogáshoz meg kellett jelölni egy Vht. paragrafust, amit a végrehajtó megsértett. Márpedig a Vht. 140.§ szerint vagy a becsérték megállapítása után lehet kérni annak megváltoztatását, vagy a (8) bekezdés szerint kérelemre később is, de csak az árverés kitűzése ELŐTT. Esetedben ez nem valószínű.
Érdemes lenne látni azt a kifogást. Meg egy jó ügyvéd, aki ért a végrehajtáshoz. De legalább bemenned a végrehajtóhoz, hogy mint az ügyben érdekelt, megnézhesd azt a kifogást, hátha.

Kujak # 2023.08.18. 15:00

Tisztelt Hozzáértők!

Egy beköltözhető ingatlanra licitáltam, amit június 25-én megnyertem.
június 29-én befizettem a teljes vételárat, az árverési jgykv-t július 03-án írtuk alá.
Az adós a 30. napon az ingatlant (kis anyagi ráhatásra) birtokba adta. Erről a jgykv-t még aznap bevittük a végrehajtóhoz, aki az előírt iratokat a földhivatalhoz megküldte. A közműveket átirattam, a vízdíj hátralékot kifizettem.
Az ingatlant belülről nem láttam, hát az udvar felőli főfal cserére szorul, mert félő, hogy összedől. Megkezdtük a munkákat, az alap már elkészült, építőanyagot megvettem, eddig 1,1 milliót költöttem rá.
Tegnap telefonon értesít a végrehajtó, hogy stornó az egész, mert egyik végrehajtást kérő (OTP F.) kifogást nyújtott be és becsérték növelést kért, amit a bíróság befogadott és peren kívül végzést hozva megsemmisítette az árverést.
Állítólag Ő erről nem tudott és most is csak telefonon szóltak a bíróságról, végzés még nincs a kezében. De a Földhivatalhoz odaszólt, hogy nem jegyezzék be a tulajdonjogomat.

Én a mai napon a Végrehajtótól postán megkaptam a szárazbélyegzős árverési jegykv-t.
Tehát a kérdés, hogy most jogerősen enyém az ingatlan?
Ha nem akkor ki téríti meg az eddig befektetett összeget?
Kiírt árverés alatt lehet egyáltalán becsérték növelést kérni?

(magamban én úgy gondolom, hogy itt több hiba is történt, pl nem a végrehajtóhoz érkezett a kifogás, a bíróság befogadta, de nem értesítette a végrehajtót, az árverést nem függesztették fel, én is hibás vagyok, mert korán kezdtem el az építkezést)

üdözlettel BL: