jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


Kogeza # 2022.02.21. 19:20

Ha jelzálogjog van bejegyezve, akkor szinte biztos, hogy közjegyzői okiratban kötötték a kölcsön- és biztosítéki szerződéseket, vagyis közvetlenül végrehajtás is indítható a kötelezett ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.21. 19:13

Úgy érti, a követeléskezelő jogát most jegyezték be, a jogutódlás miatt. Egyidejűleg törölték a jogelőd ki tudja mikor bejegyzett jogát.

drbjozsef # 2022.02.21. 18:41

Pandora,

Mikor lett ez bejegyezve? Tényleg csak most augusztusban? Ki a jogosultja a jelzálognak?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.21. 16:01

ha érvényesíteni akarja a jelzálogot neki is végrehajtást kell indítania.
Sőt. Fizetési meghagyásos eljárást vagy pert. Majd aztán a végrehajtás.

Pandora # 2022.02.21. 15:58

drbjozsef :
Elnézésedet kérem, íme itt van a válaszom , ez van a tulajdoni lapon:
Terhelés: Jelzálogjog és 20 261 svájci frank és az okirat szerinti járulékai erejéig az utalás szerinti sorszám alatti illetőségre.
Ha van kérdésed kérlek kérdezz , szeretnek már a végére járni és kicsit megnyugodni, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni, de nem én vettem fel a hitelt és a szakkifejezésekben sem vagyok jártas.

drbjozsef # 2022.02.21. 11:48

Pandora,

Most nekem azt mondta anyám, hogy a követeléskezelő is bármikor eladhatja a hàzat, ha nem kap semmit. Ez igaz?
Nem. A követeléskezelő csak egy cég, ha érvényesíteni akarja a jelzálogot neki is végrehajtást kell indítania.

Az elévülést megszakíthatja valami?
Rengedteg minden. Meg nyugodhat is. De ez mind nektek nem jó.

Anyám azt mondja biztos , hogy nem évült el, nem tudom mire alapozza mondjuk.
2004 óta? Lehetséges, ahogy az is, hogy mégis.

És a devizahiteleseknek nincs valami kedvezmény ?
Nincs. Volt. Árfolyamgát, forintosítás, bár egyesek szerint ez inkább büntetés volt, mint kedvezmény...

Megjegyzem, ezekkel a kérdésekkel semennyire nem vagytok előrébb. Azzal lennétek, ha az én kérdéseimre tudnál válaszolni...
Miféle jelzálog? BIZTOS az van a tulajdoni lapra írva?

Pandora # 2022.02.21. 10:17

drbjozsef:
Most nekem azt mondta anyám, hogy a követeléskezelő is bármikor eladhatja a hàzat, ha nem kap semmit. Ez igaz?
Az elévülést megszakíthatja valami?
Anyám azt mondja biztos , hogy nem évült el, nem tudom mire alapozza mondjuk.
És a devizahiteleseknek nincs valami kedvezmény ?

drbjozsef # 2022.02.03. 11:02

Pandora,

Azt írtad, anyukád jelzálogkölcsönt vett fel - tehát ha végrehajtási jog nincs is az ingatlanon (vagyis végrehajtás lehetséges, hogy MÉG nincs), attól még a jelzálogjog rajta kell legyen. Azzal pedig nem tudjátok eladni a házat. De ha még lehetne is, nem biztos, hogy jól járnátok, mert a tértivevényes levél alapján tudtok a tartozásról

Hogyha tényleg elévült, akkor nekem nincs is semmi teendőm ?
De. Ha tényleg elévült, és fizetési meghagyást küldenek, akkor annak ellent kell mondani. Ha nem teszed, végrehajthatóvá válik az egész követelés akkor is, ha elvéült előtte. Mást nagyon nem.
De honnan tudnád, hogy tényleg elévült-e? Sehonnan.
HA elévült, akkor a követeléssel a végrehajtási jog is elévült, és a jelzálog is leszedethető az ingatlanról.
Megjegyzem, ha el is évült, azzal a követelés nem szűnik meg, azt követelhetik tőletek továbbra is.

Tavaly augusztusban tettek rá a jelzálogot.
Ezt mondjuk nem értem. Jelzálogot? Tavaly? Miért?

Pandora # 2022.02.03. 10:20

drbjozsef: Köszönöm válaszod!
Igen, a követelés kezelőtől szereztem tudomást a tartozásról, tértivevényes levelet küldtek, melyben 5 milliót kellett volna egy számlaszámra 8 napon belül elutalni, amit nem tudtunk teljesíteni, így beszéltünk velük telefonon , azt mondták 3 millióval is beérik. Szintén itt megemlítették, hogy van lehetőség részlet fizetésre , de ez a levélben nem szerepelt.
A tulajdoni lapon nincs végrehajtási jog bejegyezve.
Hogyha tényleg elévült, akkor nekem nincs is semmi teendőm ? Nem marad a tartozásnak semmi nyoma a tulajdoni lapon? Akkor el is lehet adni a házat?

papinianus88 # 2022.01.30. 11:50

Valoban lehetseges, hogy a gondolat arra terjedt ki: vajon a szemelyes vagy a dologi adost illeti-e meg a befolyt vetelarbol a kulonbozet. Mas kerdes, hogy pongyola a kerdes. Esetleg van még végrehajtáson kívüli tartozás és azzal nincs tisztában jár-e a jogosultnak. Szvsz megkapta a választ és soha nem derül ki mit is akart a költő

gerbera317 # 2022.01.30. 10:44

Hááát, nem tudom. Az árverés, mint a végrehajtó kényszerintézkedése az adós elmulasztott cselekvését pótolja, nevezetesen azt, hogy az adós értékesíti a vagyontárgyat és a befolyt vételárból kielégíti a hitelezőit, a vételár ezt követően megmaradó részét pedig sajátjaként kezeli. Számomra ebből logikusan az következik, hogy az árverésen befolyt vételárnak is ugyanez a sorsa: ha van maradék, akkor az az adósé. Persze, az is megeshet, hogy én vagyok rosszul összerakva.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.29. 15:55

Egészen pontosan az ingatlan tulajdonosát. :) Nem is annyira hülye az a kérdés - bár szokatlan.

MDaniel98 # 2022.01.29. 13:14

Sziasztok!
Szerencsére csak elméleti kérdés, de ha van egy tartozás mondjuk 6 millió ft, és elárverezik vki ingatlanját végrehajtási eljárás keretében 15 millióért, akkor a fennmaradó összeg kit illet feltételezve, hogy mindenki kifizetésre kerül az adott összegből?

drbjozsef # 2022.01.27. 10:38

Pandora,

Gondolom akkor velük kell tárgyalnom?
A jogosulttal, ha a követeléskezelő "megvette" ezt a tartozást, akkor igen, velük.

Ez idő alatt is nőhet a tartozás?
Természetesen, folyamatosan kamatozik a tartozás, amíg teljesen ki nem lesz fizetve.
Ugyanakkor igen jó esélyed lehet rá, hogy ez a tartozás elévült. Mivel 5 év az elévülési idő ilyen tartozásra, a hitel felmondása pedig a nem fizetés után általában hónapokkal bekövetkezik, azóta simán elévülhetett. Ez sose biztos, az adós nem is tudhatja meg biztosra, de az, hogy nem végrehajtóhoz fordult még a bank, hanem eladta a követelést, általában arra mutat, hogy ez már egy nem könnyen behajtható tartozás.
A követeléskezelőtől szerezté tudomást a tartozásról? Tértis levélben, vagy sima levél, esetleg telefon? Végrehajtási eljárásról van tudomásod, végrehajtási jog nincs bejegyezve a tulajdoni lapra?

Pandora # 2022.01.27. 10:19

@Grave7: Köszönöm vàlaszod! Lekértem a tulajdoni lapot, igen anyu nevén van, lakóingatlanként. Közben az is kiderült, hogy nem végrehajtás alatt van , hanem augusztusban követeléskezelőhöz került az ügy. Gondolom akkor velük kell tárgyalnom? Ez idő alatt is nőhet a tartozás?

Grave7 # 2022.01.18. 21:23

@Pandora: Kérj le egy tulajdoni lapot, hogy tisztábban láss.
A jelzálogjogot a hitelező "rakja az ingatlanra", a tulajdonos engedélyével; a végrehajtási jogot pedig a végrehajtó, törvényi felhatalmazással.
Ha természetes személy a tulajdonos és a tulajdoni lapon lakás / lakóház az ingatlan kivett megnevezése, akkor a veszélyhelyzet végéig nem lehet azt árverezni. Utána pedig a végrehajtást kérő (hitelező) kérelmétől függ, hogy a végrehajtó rögtön kitűzi az árverést, vagy csak később.
Anyukádtól pedig kérj meghatalmazást, hogy a végrehajtást kérőnél és a végrehajtónál eljárj, információt kérhess a tartozásról és annak megfizetésével kapcsolatban megállapodást köthess.

Pandora # 2022.01.18. 20:02

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Anyukám jelzálog kölcsönt vett fel a házra( most derült ki), amiben most lakom 2004-ben. 2 millió vissza lett fizetve , a végrehajtó azt mondja meg 3 milliót szeretnének kapni. Tavaly augusztusban tettek rá a jelzálogot. A jelzálognak van elévülési ideje, ha igen honnan számítva? Mennyi időm van meg az elárverezésig? Azt mondtak a 3 millió forint aprópénz a banknak és nem igazán fogjak megerőltetni magukat, hogy vissza kapják. Tudok valamit tenni hogy megtarthassam a házat?
Köszönöm válaszotokat.

Darkhill # 2021.11.29. 16:00

Köszönöm a gyors választ! További szép estét!

gerbera317 # 2021.11.29. 15:52

Igen.

Darkhill # 2021.11.29. 15:43

Sziasztok!
Adott egy ingatlan, mely 1/1 tulajdonban fateromé, de az élettársa/nem bejegyzett élettárs,nincs is bejelentkezve az ingatlanba/ 7 millió forintos jelzálogot tett a házra. Mivel faterom tartozik egy illetőnek, valószínűleg végrehajtás lesz. Indíthatnak ebben az esetben végrehajtást a házra? Bocs,ha hülyén fogalmaztam, remélem érthető amit kérdezni szeretnék!

eulimen # 2021.10.04. 10:29

Köszönöm Gerbera a gyors választ!

gerbera317 # 2021.10.04. 09:52

A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik: a) a telki szolgalom, b) a közérdekű használati jog, c) az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog (ha annak jogosultja nem felel a kielégítésért), d) a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve. A jelzálogjog ezek egyikével sem azonos.

eulimen # 2021.10.04. 09:45

Egy tehermentes, beköltözhető állapotban árverésre meghirdetett ingatlanra szeretnék licitálni (főrangsori vh. jog III/43. sorban bejegyezve, árverés kitűzése III/44. sorban bejegyezve), amelyhez a kapcsolódó vh.-ok vh-i jogai a tul. lap III/37., III/38., III/39., III/41 sorában találhatóak.

A végrehajtást kérőnek a III/40. sorban egyetemes önálló zálogjoga is van (bejegyezve 2018.09.13-án), de erre a követelésére nem jegyeztetett be vh.-i jogot.

Az szeretném kérdezni, hogy amennyiben árverési vétel útján megszerezném ezt az ingatlant, törlődik-e a III/40. sorban bejegyzett zálogjog, ha a jelzálogos hitelezővel nem kívánom a Vht. 151. § (1) bek. szerinti megállapodást megkötni (a III/40. zálogkövetelés mértéke akkora, hogy az ingatlan árverési vételárából nagy valószínűséggel nem lehetne teljesen kielégíteni).

Csuklósbusz # 2020.12.04. 18:15

Én is úgy vagyok vele hogy a jogalkotó okosabb nálam, ha meg nem akkor idővel bezárják a kiskapukat. Nem értek hozzá, földtörvényes végrehajtás esetén meg pláne sok a kérdőjel. Ez utóbbi esetén egyáltalán van bármilyen előnye a végrehajtást kérőnek?
Gondolom ott eleve más a felosztási terv, na meg valószínűleg átvenni sem olyan egyszerű.

papinianus88 # 2020.12.04. 07:15

Csuklósbusz. A jogalkotó okosabb nálad. Amúgy, ha földre akarsz licitálni és "aranykoronás" akkor nem mindegy? Azt nem az árverést nem a végrehajtó tűzi ki... Érdeklődni a kormányhivatalnál.

Jogcím: Nem gondolod, hogy egy gyermektartásdíj jogcímű követelést, ahol a gyermekek jogainak a primátusa megkérdőjelezhetetlen, egy internetszolgáltatási szerződésből eredő tartozás egy kielégítés alá kerül. :)