hitel törlesztés

nofrelili # 2012.07.15. 19:02

Tisztelt Szakértő!!!

A kérdésem a következő lenne : édesapám vett fel 500000ft hitelt ezt fél évig fizettük is de sajnos Januárban meghalt... és biztosítás nem volt a hitelen,na már most mi ugye be mentünk a bankba lezárolták a számláját addig amíg a hagyatéki tárgyalás nem történik meg...Így tehát mi nem tudtuk fizetni a hitelt..a kérdésem pedig az lenne hogy zárolt számlára így is tehetnek késedelmi kamatot?? És az az idő amíg volt fizetve kb: fél év akkor az elúszik?? mert így most többet kellene visszafizetni mint amennyit felvett az apukám... Válaszát előre is nagyon köszönöm!!

kockacukor5 # 2011.09.17. 08:28

Köszönöm, megnyugtattál! (Sejtettem, mert nem találtam semmi idevonatkozót.)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.16. 19:02

Pont ugyanazt, mintha együtt jelentenék be: röhög. Szerinted adós felmondhatja a kölcsönszerződést?

kockacukor5 # 2011.09.16. 18:25

Köszönöm, kbs, ott a két pont. A kérdésem (pontosabban) a következő:
A bank mit tesz, ha a két adós közül az egyik írásban bejelenti, hogy kéri a szerződés megszüntetését/felbontását?

A hitelszerződésben az "egyetemleges" szót keresd!
Biztosan meg fogod találni.

Ezzel nincs gondom, mármint én fizetem a hitelt, hiszen nem akarok a gyerekeimmel az utcára kerülni, meg ezt a keveset elkótyavetyélni. Fizetni csak ő nem akar (pedig tudna, csak engem akar ezzel a helyzettel zsarolni).

lajcsó # 2011.09.16. 08:09

kockacukor5!

A hitelszerződésben az "egyetemleges" szót keresd!
Biztosan meg fogod találni.
"Egyetemleges kötelezettség esetében minden kötelezett az egész szolgáltatással tartozik...." (Ptk. 337.§ (1) bek.). A hitelszerződésben egyetemleges kötelezettséget vállaltál a tartozás megfizetésére, ezért köteles vagy annak eleget tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.16. 05:21

Tehet ilyet a másik adós?
Mit tesz ilyenkor a bank?

Látod, hogy tehet.
Semmit. Neki teljesen mindegy, ki fizet.

kockacukor5 # 2011.09.15. 20:48

Állami kamattámogatású jelzáloghitelnél két adós közül az egyik vagyok. Eddig felesben fizettük a törlesztőrészletet. A másik adós hónapok óta nem fizet, sőt állítólag kezdeményezte a banknál a hitel felmondását. Azóta egyedül fizetem az egész törlesztőt, ezt bankszámlamásolattal tudom igazolni.
Tehet ilyet a másik adós?
Mit tesz ilyenkor a bank?
(Az ügyéntézőt nem érem el 2 napja, a hitelszerződésünkben és az ÁSZF-ben nem találtam ide vonatkozó részt. (Állítólag a bank már be is indította a folyamatot a másik fél szerint, de nekem nem hajlandó megmutatni a levelet, amit erről kapott. A bank engem miért nem tájékoztat?)

guba # 2011.08.19. 07:21

Jól gondolod, az union belül ez már régóta nem sokkal bonyolultabb, mint országon belül.

Perfy # 2011.08.19. 07:18

Kedves Válaszadó!

Előzmény: testvérem és élettársa felvett több személyi hitelt. Nevükön ingatlan nincs, csak egy autó. A lakcímük azonos a miénkkel, hozzánk vannak bejelentkezve. Néhány hete megszakadt velük a kapcsolat. Állítólag Németországba utaztak, a testvérem talált ott munkát. Az a gyanúnk, hogy nem akarják fizetni a hiteleik törlesztését, mert a leveleik nálunk halmozódnak. Egyikünk sem kezes!!!!!!!

Kérdés: ha kiköltöznek véglegesen külföldre, és nem fizetik a törlesztést, mi történik? Valamilyen úton be tudják-e hajtani rajtuk a tartozásaikat?
Nem tudjuk, bejelentett-e a testvérem munkája, vagy feketén dolgozik. Az ismerőseink többsége szerint, ha kiköltöznek, nem tudja egy hatóság sem behajtani rajtuk az adósságot, én viszont úgy gondolom, hogy igen.

Válaszát köszönöm előre is!

Üdvözlettel: A.

catim # 2011.08.17. 13:44

Tisztelt válaszadó!
az lenne a kérdésem,hogy az előző párommal vettünk egy ingatlant amit egy darabig fizetünk is amig eggyüt voltunk.már külön vagyunk Ő külföldön dolgozik és eddig hébe hóba fizette is a törlesztést havi 50 ezret.most úgy döntött nem kell neki a ház csináljak vele amit akarok,tudni kell,hogy én már lemondtam a házról szóban.Ő angliában van és neten keresztül beszélgetünk.szóval a kérdésem:átvehetem e én és a jelenlegi párom az egészházat a hitel rajta kb 8 millió a ház ér kb 6-ot.Mit kell az exemnek irni,hogy hiteles legyen.

C a s a b l a n c a # 2011.08.10. 12:24

A "himihumi" behajtó cég a megbízási szerződésben foglaltak alapján engedélyezhet részletfizetést, kamatelengedést vagy a Megbízó előzetes tájékoztatását követően stb.

Ha a megbízás ezt nem tartalmazza, akkor ki kérte arra a behajtó céget, hogy másként intézkedjen? A megbízott a megbízó utasítása alapján köteles eljárni.

végrehajtó1 # 2011.08.03. 20:18

Egymás között adják veszik.Biztos hogy nem indult meg a jogi eljárás

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.03. 20:17

Dr.Attika, ezzel csak megismételted az állításodat, de magyarázatot nem adtál: miért ne engedélyezhetne részletfizetést vagy csökkentést is akár a jogosult meghatalmazottjaként eljáró "himihumi behajtó cég"? (Arról nem is beszélve, ha esetleg nem meghatalmazott, hanem engedményes.)

imre67 # 2011.08.03. 20:00

Köszönöm a választ.
Az még mindig nem tiszta, hogy kihez forduljak, ha le szeretném zárni az ügyet. Úgy tudom, hogy a behajtócégek úgy működnek, hogy x összegért megvásárolják a követelést, amit aztán próbálnak behajtani. Így már nem a bank követel, hanem a behajtócég.
Az is furcsa, hogy három évvel ezelőtt kaptam egy levelet az EOS nevű cégtől, amiben közölték, hogy mivel fizetem az általuk felajánlott részleteket, beperelnek (ők is részletfizetést ajánlottak). Erre ugyanabban az évben, pár hónap múlva kaptam egy levelet egy másik behajtócégtől, amiben egyanezt a tartozást követelték. Ebben az évben pár hónapja pedig egy harmadik behajtócég küldött levelet, részletfizetés miatt.
Akkor ez most hogy működik? A behajtócégek adják át egymásnak az ügyet, vagy a bank áll több behajtócéggel kapcsolatban?
Lehetséges, hogy miközben küldözgetik a leveleket, már évekkel ezelőtt megindult egy jogi eljárás? Behajtócég kezdeményezhet ilyet?

Dr.Attika # 2011.08.03. 17:29

Mert nem joghatályos.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.03. 17:21

lyen himihumi behajtó cégek nem ajánlhatnak fel részletfizetési lehetőséget.

Miért ne ajánlhatnának?

Dr.Attika # 2011.08.03. 16:58

Kedves "imre67"!
Ez egy bevált trükk arra, hogy sima levélben küldött fizetésre felszólítással tartozás elismerési nyilatkozatot csikarjanak ki. Ilyen himihumi behajtó cégek nem ajánlhatnak fel részletfizetési lehetőséget. Az a lényege, hogy aki válaszol az "bekapta a horgot", vagyis tartozást elismerő nyilatkozatot tett.

imre67 # 2011.08.03. 16:43

Kedves Fórumozók!

Pár hónapja kaptam egy levelet egy behajtócégtől, amelyben egy otp-s tartozás törlesztésére ajánlanak fel kedvezményt és részletfizetési lehetőséget. Sajnos a levél csak most került hozzám, mert az albérlőm "elfelejtett" szólni róla. A tartozással kapcsolatban kaptam már levelet korábban más behajtócégtől is, amiben peres eljárással is fenyegetőztek. Szeretnék pontot tenni a dolog végére, és rendezni a tartozást, elfogadva a részletfizetési lehetőséget, viszont nem tudom, hogy az előző behajtócég beváltotta-e a fenyegetését, és bíróságra adta-e az ügyet? Hallottam, hogy egy ilyen ügy évekig is elhúzódhat, és egyszercsak kopogtat a végrehajtó.
Honnan tudhatom meg, hogy hol tart ez a dolog? Egyáltalán, hogyan lehet, hogy több behajtócég is követeli ugyanazt a tartozást?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.02. 11:40

Amennyit behajtanak a keresztanyádon, annyit követelhet vissza az adóstól fizetési meghagyás kérésével, vagy per útján.

valeria # 2011.08.02. 11:37

Kedves Fórumozók!

Keresztanyám aláírt egy jelzálog szerződést a lakására, mint kezes. A hitelt felvevő személy nem fizetett egy idő után, így a lakás árverezésre fog kerülni a bank által. Időközben meghalt a fia, így egyedül maradt a
bankkal szemben. Kérdésem: lehet-e valamit tenni annak érdekében, hogy a lakást ne vegyék el a feje felől? Illetve,ha elveszik, aminek nagy a valószínűsége - akkor az adós nem felel semmivel sem? Csak keresztanyám? Mi van akkor, ha a lakás nem fedezi a
hitel összegét? Előre is köszönöm.

füles76 # 2011.08.02. 06:48

köszönöm az információt

végrehajtó1 # 2011.08.01. 12:35

Kocsit és az ingatlant a vh-val lefoglaltatja és árverezi.

füles76 # 2011.08.01. 07:01

Köszönöm a válaszát. tehát akkor ezek szerint ha nem tudok fizetni akkor mit tud tenni a bank? összesen 2,4 millió a 2 személyi kölcsönök és a 2 hitelkártya tartozás a zártkertet amely gazdasági épület nem viszik el? kb 3 illiót ér.

ius latratus # 2011.07.30. 14:35

Autót a hitel nem védi.
Zártkert-árverésen senki nem jelentkezne, ha 1/4 rész nem birtokolható.

füles76 # 2011.07.30. 14:19

Tisztelt Jogismerő Úr!
szeretnék érdeklődni van több személyi kölcsönöm és autó hitelem munkahelyem megszünt tehát jövedelmem sem lesz már eddig fizettem mindent most külföldre mennék önkéntesnek de van egy zártkertem azt elvihetik a bankok az adosságok miatt. részben tulajdonos a testvérem 1/4 az övé öröklés által.az autót más használja és fizeti de hiteles az is akkor azt is lefoglalják?
Hálás lennék a válaszáért Robert