Mit vihet a végrehajtó?


szamkivetett # 2021.04.25. 15:51

Tisztelt drbjozsef,

köszönöm a válaszát, így (egy kicsit) nyugodtabban alszom, a kifejezés legszorosabb értelmében.

A személyeskedésben és kergetőzésben én sem hiszek,csak magam alatt vágnám a fát (vagy magam felett?). Szembenézéssel és sok munkával talán egyenesbe tudok még jönni, legalábbis megpróbálom.

Mégegyszer köszönöm.

drbjozsef # 2021.04.24. 16:55

szamkivetett,

Elég nehéz értelmes választ adni a "mire számítsak" típusú kérdésekre. Rossz esetben bármire, jó esetben semmire, de egyébként meg ki tudja.

A végrehajtók nem hülyék, és nem is bonyolítják az életüket feleslegesen, van ilyenek nélkül is elég bajuk. Ingatlant, autót foglalnak, inkasszóznak, munkabért tiltanak elsősorban. Ingóságot legfeljebb akkor, ha az valami különös érték, és eléggé valószínű, hogy az adósé. Mondjuk a géplakatos adós esztergagépét. A használt lapostv meg kazettás hifi nem fog kelleni senkinek.

A leírásod alapján csekély az esélye, hogy ingó foglalással fog pepecselni a végrehajtó - de mondom : ki tudja.

Egyébként a gyakorlatban lakásból ritkán visznek bármit is. Az adós vagy lakó gondjaira bízzák, lefoglalja "papíron", de nem viszi el, hova is tenné a szobabiciklidet.

(Ha szemtelenkedsz vele, legfeljebb akkor lefoglal mindent amit lát, hogy még a hozzátartozód/bérlődnek kelljen igényperrel pepecselnie, és ügyintéznie, csak a szívatás kedvéért. De ezt is csak kivételes esetben)

szamkivetett # 2021.04.22. 11:22

Tisztelt Hozzászólók,

nálam a következő a helyzet, amiben a véleményeteket kérem:

Rám 2017-ben rendeltek el pénzben kifejezett vagyonelkobzást jogerősen, 10M+ értékben.
A törvényszéki végrehajtó még ebben az évben megküldte a fizetési felhívását, és a végrehajtható okiratot.
Helyszíni cselekményt azonban nem foganatosított (ingó foglalás nem történt).
A NAV 2020. év végén értesített a törvényszéki ügyátadásról, egyben fizetési felszólítást is küldött.
Egyéb nem történt.
Érdemben még nem fizettem meg se az elkobzás pénzben kifejezett összegét, se a bűnügyi költséget (utóbbit is a NAV kezeli).

A feleségem lakásában élek, bejelentve állandó címre és ez a tartózkodási helyem is. Vele több mint öt éve megszüntettük a vagyonközösséget (ügyvédi ellenjegyzéssel). A szerződésben felsorolt, hozzám került tárgyak már nincsenek meg.

A minimum (le nem foglalható) tárgyakon felül néhány plusz dolog van a lakásban, jellemzően régebbi: tévé, szobabicikli, mikrosütő, kisértékű szerszámok karbantartáshoz.

Átolvastam a Vht-t és Avt-t, átlagember szemével.
Szerintem az ingó végrehajtás nemcsak az adós vagyonát (ingóságát) érintheti.
Pl a Vht. 86 § (3 )bekezdése szerint,
"A házassági életközösség tartama alatt a házastársaknak vagy bármelyiküknek a vagyontárgyát bármelyik házastárs ellen külön vezetett végrehajtás során is le lehet foglalni. Nincs helye a foglalásnak, ha az a házastárs, aki ellen a végrehajtás nem irányul, kétséget kizáróan igazolja, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez, hanem az ő különvagyonához tartozik."

Végrehajtási (részletfizetési) megállapodásom még nincs, még bejelentett jövedelmem sem (előbbit ezután szeretném kezdeményezni, mert eddig más jogi megoldásban reménykedtem).

Kell-e ennyi idő után ingó foglalásra számítanom?
Ha a feleségem nyilatkozza, hogy ő az ingatlantulajdonos, vagyonközösség már nincs, minden az övé, akkor mit vihetnek? És mit visznek a gyakorlatban?

Köszönöm előre is a segítő szándékú hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 15:38

Úgy, úgy...

gerbera317 # 2020.05.27. 15:01

Kár találgatni, inkább át kell venni azt a "levelet". Megjegyzem, hogy abban a levélben át nem vétel esetén is ugyanaz áll, mit átvétel esetén. Akkor meg már inkább az átvétel a jobb. Nem árulom el, mitől jobb, de jobb.
Ha az autó az asszony nevén van, akkor azt le lehet, illetve kell foglalni a tartozása megfizetéséig. Forgalomból kivonni nem kell, de nem hátrány, ha ezt külön kéri az adós.
Egyébként pedig, ha „a végrehajtóval megállapodás szerint havonta törleszt”, akkor valószínűleg a végrehajtás szünetel (52d), és ebben az esetben abban a "levélben" sem erről van szó. Ugyanis szünetelő, de térülő ügyekben a végrehajtó nem igazán nézegeti a nyilvántartásokat - kisebb gondja is nagyobb annál.

Winki73 # 2020.05.27. 14:33

Üdvözletem!

Adott egy szituáció: Feleségem előző házassága idején, a volt férjjel közös vállalkozása miatt 1.200.000HUF tartozást
halmozott fel, amit a végrehajtóval megállapodás szerint havonta törleszt is. Mi 2 éve házasodtunk össze, 2 hete vásároltunk egy autót, amit az Ő nevére írattunk. Ez ugye innen közös vagyonunk. Kérdésem: a végrehajtó lefoglalhatja ezt a gépjárművet? Levelet kaptunk tőle, amit még nem vettünk át, postán van, de gyanítható, hogy erről lehet szó benne!
Előre is köszönöm a választ!

Hellgium # 2019.10.15. 12:37

Bár én nem szeretném vinni sehova, hiszen ott élek :)

Hellgium # 2019.10.15. 12:21

Rendben, köszönöm.

gerbera317 # 2019.10.15. 12:13

Értem hogy elvileg nem
Akkor mégsem érted. Ami nem az adósé, azt minden további nélkül elviheted. A gyakorlat pedig az, hogy még csak el sem kell vinned.

Hellgium # 2019.10.15. 11:56

Üdv!

Édesapám kapott egy levelet a telekomtól, behajtás 430k. Én is vele élek egy háztartásban(fia vagyok).

Kérdésem a következő: Elvihetnek olyan tárgyakat, amit én vásároltam ( van eszámla, az én nevemmel), de ebben a háztartásban van? Gondolok itt például egy nagy lcd tv-re. Értem hogy elvileg nem, de a gyakorlat mit szokott mitatni, kell aggódnom?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Grave7 # 2019.10.10. 17:38

@wx18: Nem értelek - ha eljutsz a Vht. 79/A. §-ig, akkor miért nem látod, hogy előtte az 58-79. § szól a letiltásról, speciálisan a nyugdíjból történő levonásról pedig a 67. §.

.
@dynkuc: Ha nem tudjátok az OTP-s tartozást most egy összegben (vagy megállapodással) kifizetni, akkor valószínűleg jobban jár édesapád, ha arra önként fizeti a nyugdíjából ezt az 58.000 Ft-ot, mintha az is végrehajtásra kerülne (akkor késedelmi kamattal, költségekkel is nőne a tartozás).

gerbera317 # 2019.10.10. 07:25

Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a végrehajtó annyit von(at) le, amennyit a törvény előír/megenged. Hogy a fennmaradó összeget hová tapsolja el az adós, az már az ő dolga, de ha a végén nem marad semmi, akkor bizony nem a végrehjtónál kell miatta reklamálni.

Benefactis pensare delict # 2019.10.09. 19:39

@dynkuc
A végrehajtó nem vonja el a teljes nyugdíját. Itt a nagypapa költi el a felét hiteltörlesztésre. (még akkor is ha az bank általi beszedéssel automatikusan teljesül)

dynkuc # 2019.10.09. 18:22

Sziasztok!
Édesapam 81 eves, nyugdíjja 120000ft.
Sajnos édesanyammal eleg nagy közüzemi tartozást szedtek össze édesanyám betegsége miatt. Kb 4millió ft tartozás van végrehajtás alatt. Édesanyam tavaly novemberben elhunyt.
Édesapáméknak volt egy otp szabadfelhasználású hiteluk amiből még 2 ev van hátra a teljes hitel visszafizetésig. Édesapám 8 hónapja kórházba került agyinfarktussal sajnos jelenleg demens állapotú.
Idősek otthonába kell helyeztetnem mert 24 órás ellátásra szorul.
Sajnos a nyugdíjából vonják le az otp hitel reszletet 58000ft-ot a maradékot ami a nyugdíjából megmaradna azt a végrehajtásokra levonják. Ez lehetséges hogy a teljes nyugdíját levonhatják?
Ezt most tudtam meg hogy a szamlajan egy forint sem mutatkozik pedig mar 10 honapja hozzá sem nyúltunk... en állom a mindennapjainak a költségeit de most hogy kikell havi 100000ft ot fizetnem az otthonra, azt hittem csak a hitelt vontak eddig így csak pótolnom kell a nyugdíjahoz az otthon havi díjába ... erdekelne hogy hogy tehetik meg hogy a nyugdija 100 szazalekat levonjak...
Köszönöm a segítséget...

banya12 # 2017.01.20. 18:54

Édes anyámat én nyolc éve ápolom havi 44500.ft most emelték a nyugdíját.Mai napon kaptam egy bírósági végrehajtói felhívást 2007-ben kölcsönszerződésből eredő tartozás.Én le betegedése kór vettem magamhoz,nem képes a beszédre stb. Ép hogy el tudom látni a pénzéből hova forduljak vagy tanács.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 12:15

Komolyan azt kérdezed, hogy lefoglalható-e a tartozás kiegyenlítése érdekében olyan vagyontárgy, amely nem az adósé?

lcsilla # 2016.08.08. 11:50

Tisztelt jogi szakértő!
Az a kérdésem lenne, hogy a testvérem tetemes mennyiségű tartozást halmozott fel, amit nem fizetett és az ügy már a behajtóhoz van átadva. Állandó lakcímként az anyukánk lakcíme van megjelölve, ahol már kb. 30 éve nem lakik, de átjelentkezni sem tud, mivel albérletben lakik és a főbérlő nem engedi bejelentkezni. A behajtás az anyukám címére érkezett. Ilyen esetben, ha a testvéremnek sem az ingatlanban, sem az ingóságban nincs tulajdonrésze a végrehajtó foglalhat-e le valamit? (78 éves asszonyról lenne szó). Válaszát előre is köszönöm.

Anya66 # 2016.06.20. 16:42

Mi számít a férjem ingóságának?Semmi vagyontárgya nincs,ami má érték volt eladta és betudta a tartozásba.Már csak a bútor és a használati tárgyak vannak amit nem mondanák ép értékesnek.

Burn Out # 2016.06.20. 16:32

Ha együttműködsz, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban szabadulsz. Kizárólag a férjed ingóságát foglalhatja le.

Anya66 # 2016.06.20. 16:22

Azt szeretném megtudni: hogy ha az ingatlan az én nevemen van,a férjem tartozása fejében mit vihet a végrehajtó az ingóságokból? Úgy hogy van 2 nagykorú keresettel rendelkező gyermekünk akik szintén velünk laknak.Volt már nálunk a végrehajtó ,de nem engedtem be,mert mondtam neki hogy ez az én lakásom,a férjemnek sem tulajdonjoga,sem haszonélvezete nincs.A tartozásban pedig semmi formában nem vagyunk érintettek,sem én sem a gyerekeink.Ma küldött ajánlott levelet hogy újra jön,és ha kell rendőrségi segítséggel bejön.Ingóságokat akar foglalni.Hiába mondtam hagyják szerencsétlent békén hiszen vonják a nyugdíja 50 % -át.mit akarnak még?Tehát be kell engednem,és hagynom kell hogy foglaljon még akkor is ha az mondjuk a gyerekek tulajdona /amit bizonyítani is tudnak /? Köszönöm

Süsüke # 2016.05.17. 18:14

sziasztok!
tartozásom van pár éve a NAVnak..és múlt hónapban a végrehajtók kerestek az állandóra bejelentett lakcímemen..nevelőapám volt csak jelen én nem.. én a párommal lakok(nem vagyunk házasok) de nem ebbe a lakásba vagyok bejelentve ahol lakunk hanem az ő szüleihez (ideiglenes lakcím) azt mondták felkeresnek majd személyesen...az lenne a kérdésem hogy ugye semmit nem foglalhatnak le a párom szüleitől mert hogy oda vagyok bejelentve és innen se ahol élek párommal?

végrehajtó1 # 2016.05.17. 14:15

nem lesz kocsid

Alexa990 # 2016.05.17. 13:40

Sziasztok
T-mobile tartozásom van az lenne a kérdésem,hogy a tesóm kocsija a nevemen van nekem jogsim sincsen. Ilyenkor mi van el viszik a kocsit?

wers # 2016.04.29. 12:27

:))

gerbera317 # 2016.04.29. 10:23

Simán. Egy coca-cola.hu doménre még árverési vevő is akadna.