Mit vihet a végrehajtó?


gerbera317 # 2020.05.27. 15:01

Kár találgatni, inkább át kell venni azt a "levelet". Megjegyzem, hogy abban a levélben át nem vétel esetén is ugyanaz áll, mit átvétel esetén. Akkor meg már inkább az átvétel a jobb. Nem árulom el, mitől jobb, de jobb.
Ha az autó az asszony nevén van, akkor azt le lehet, illetve kell foglalni a tartozása megfizetéséig. Forgalomból kivonni nem kell, de nem hátrány, ha ezt külön kéri az adós.
Egyébként pedig, ha „a végrehajtóval megállapodás szerint havonta törleszt”, akkor valószínűleg a végrehajtás szünetel (52d), és ebben az esetben abban a "levélben" sem erről van szó. Ugyanis szünetelő, de térülő ügyekben a végrehajtó nem igazán nézegeti a nyilvántartásokat - kisebb gondja is nagyobb annál.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 15:38

Úgy, úgy...

szamkivetett # 2021.04.22. 11:22

Tisztelt Hozzászólók,

nálam a következő a helyzet, amiben a véleményeteket kérem:

Rám 2017-ben rendeltek el pénzben kifejezett vagyonelkobzást jogerősen, 10M+ értékben.
A törvényszéki végrehajtó még ebben az évben megküldte a fizetési felhívását, és a végrehajtható okiratot.
Helyszíni cselekményt azonban nem foganatosított (ingó foglalás nem történt).
A NAV 2020. év végén értesített a törvényszéki ügyátadásról, egyben fizetési felszólítást is küldött.
Egyéb nem történt.
Érdemben még nem fizettem meg se az elkobzás pénzben kifejezett összegét, se a bűnügyi költséget (utóbbit is a NAV kezeli).

A feleségem lakásában élek, bejelentve állandó címre és ez a tartózkodási helyem is. Vele több mint öt éve megszüntettük a vagyonközösséget (ügyvédi ellenjegyzéssel). A szerződésben felsorolt, hozzám került tárgyak már nincsenek meg.

A minimum (le nem foglalható) tárgyakon felül néhány plusz dolog van a lakásban, jellemzően régebbi: tévé, szobabicikli, mikrosütő, kisértékű szerszámok karbantartáshoz.

Átolvastam a Vht-t és Avt-t, átlagember szemével.
Szerintem az ingó végrehajtás nemcsak az adós vagyonát (ingóságát) érintheti.
Pl a Vht. 86 § (3 )bekezdése szerint,
"A házassági életközösség tartama alatt a házastársaknak vagy bármelyiküknek a vagyontárgyát bármelyik házastárs ellen külön vezetett végrehajtás során is le lehet foglalni. Nincs helye a foglalásnak, ha az a házastárs, aki ellen a végrehajtás nem irányul, kétséget kizáróan igazolja, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez, hanem az ő különvagyonához tartozik."

Végrehajtási (részletfizetési) megállapodásom még nincs, még bejelentett jövedelmem sem (előbbit ezután szeretném kezdeményezni, mert eddig más jogi megoldásban reménykedtem).

Kell-e ennyi idő után ingó foglalásra számítanom?
Ha a feleségem nyilatkozza, hogy ő az ingatlantulajdonos, vagyonközösség már nincs, minden az övé, akkor mit vihetnek? És mit visznek a gyakorlatban?

Köszönöm előre is a segítő szándékú hozzászólásokat!

drbjozsef # 2021.04.24. 16:55

szamkivetett,

Elég nehéz értelmes választ adni a "mire számítsak" típusú kérdésekre. Rossz esetben bármire, jó esetben semmire, de egyébként meg ki tudja.

A végrehajtók nem hülyék, és nem is bonyolítják az életüket feleslegesen, van ilyenek nélkül is elég bajuk. Ingatlant, autót foglalnak, inkasszóznak, munkabért tiltanak elsősorban. Ingóságot legfeljebb akkor, ha az valami különös érték, és eléggé valószínű, hogy az adósé. Mondjuk a géplakatos adós esztergagépét. A használt lapostv meg kazettás hifi nem fog kelleni senkinek.

A leírásod alapján csekély az esélye, hogy ingó foglalással fog pepecselni a végrehajtó - de mondom : ki tudja.

Egyébként a gyakorlatban lakásból ritkán visznek bármit is. Az adós vagy lakó gondjaira bízzák, lefoglalja "papíron", de nem viszi el, hova is tenné a szobabiciklidet.

(Ha szemtelenkedsz vele, legfeljebb akkor lefoglal mindent amit lát, hogy még a hozzátartozód/bérlődnek kelljen igényperrel pepecselnie, és ügyintéznie, csak a szívatás kedvéért. De ezt is csak kivételes esetben)

szamkivetett # 2021.04.25. 15:51

Tisztelt drbjozsef,

köszönöm a válaszát, így (egy kicsit) nyugodtabban alszom, a kifejezés legszorosabb értelmében.

A személyeskedésben és kergetőzésben én sem hiszek,csak magam alatt vágnám a fát (vagy magam felett?). Szembenézéssel és sok munkával talán egyenesbe tudok még jönni, legalábbis megpróbálom.

Mégegyszer köszönöm.