Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


redsea # 2014.07.24. 07:01

Ezért mondtam, hogy az ügy túlmutat e fórum keretein :)

gerbera317 # 2014.07.24. 05:25

Én feladtam...

redsea # 2014.07.23. 20:26

gerbera317: nagyon szépen köszönöm. Jó hír, hogy a cégekre nem vonatkozik a moratórium. De mivel a cég devizahitelt vett fel, gondolom erre az ügyre is érvényes, hogy a végrehajtó nem foganatosíthat végrehajtási cselekményt az új devizahiteles törvény hatályba lépéséig?!

gerbera317 # 2014.07.23. 19:52

Kft. adós??? De hát ez az egész hisztéria természetes személy adósokról szól, őket védik, csak az ő esetükben szüntel a végrehajtás, és csak rájuk terjed ki a kilakoltatási moratórium. Tedd fel a kérdést az árverező végrehajtónak is!

redsea # 2014.07.23. 19:37

Köszönöm.

Be vagyok regisztrálva, a licitnek nincs akadálya. Még van több mint 2 hét a licitálási szakból, az előleget legkésőbb 3 munkanappal a lejárat előtt kell beutalni. Tehát még semmivel sem vagyok elkésve.

Ahogy egyre jobban beleásom magam, úgy hullanak ki a csontvázak a szekrényből. A felmerülő kérdések annyira speciálisnak látszanak, hogy azok túlmutatnak mind a végrehajtó kompetenciáján, mind e fórum keretein. Az általános, céges ügyekben jó ügyvéd szintén csődöt mondott. Az ügyben eljáró végrehajtó jelenleg még a jogszabályt értelmezi (ugye most lépett hatályba, hogy a devizahiteles ügyekben végrehajtási cselekményt nem foganatosíthat), előbb-utóbb nyilván eldönti, hogy felfüggeszti az árverést vagy sem. Eddig nem tette.
Igy egyelőre laikusként próbálom levezetni a lehetséges forgatókönyveket.

Vegyük azt, hogy lezárult az árverés, megnyertem a licitet és kifizettem a teljes vételárat.
Ha megszületik a devizahiteles jogszabály -és az nem tartalmaz semmi olyat, ami érvénytelenítené az árverést- szerezhetem meg a tulajdonjogot. Ezután -de ha nem sikerül megegyezni az adóssal akkor csak a moratórium lejártával- vehetem birtokba az ingatlant. Eddig tiszta.

Az ingatlan elhagyatott, már legalább fél éve nem lakják. A gépészet mozdítható részeit leszerelték, tehát azt vélelmezem, hogy lemondtak az ingatlanról.

Ha a tulajdonjog bejegyeztetése után önhatalmúlag veszem birtokba az ingatlant (hívok egy lakatost és zárat cseréltetek, az ingóságokat felmérem tanuk előtt és eltároltatom), akkor az a legrosszabb eshetőség, hogy az adós Kft képviselője kifogást emel. Ennek milyen jogi következménye lehet?

gerbera317 # 2014.07.23. 15:01

Kérdezd meg az árverező végrehajtót. Úgyis kell regisztrálnod, amihez személyes megjelenés szükséges, akkor felteheted neki minden kérdésedet.

redsea # 2014.07.23. 14:02

Tudtok ajánlani -akár privátban- olyan végrehajtási szakjogászt vagy végrehajtót aki foglalkozik személyes tanácsadással és keni vágja a témát, különösen a közelmúlt változásait?

Egy devizahitellel terhelt ingatlanra való licitálás előtt állok és szeretnék tisztán látni, mielőtt belevágok.

Köszi!

gerbera317 # 2014.07.23. 09:16

@kkc82

Az is egy megoldás. Ha megtörtént a tulajdonjog bejegyzése, bementek a lakásba, addigra pedig előre lezsírozzátok az adóssal.

redsea # 2014.07.22. 17:23

Akkor ez tovább nehezíti a vevői oldal helyzetét. Aki eddig ilyen ingatlanra pályázott, az annak tudatában tette, hogy a birtokba vételre -nem együttműködő adós esetén- legkorábban 2015 tavaszán, a moratórium lejárta után kerülhet sor. Most még bejött egy sor bizonytalansági tényező.

Kérdés, hogy a végrehajtási cselekmények megtiltása, hogyan jelenik meg a gyakorlatban. Nyilván új árverés nem írható ki. A már folyamatban levők lemennek (hiszen ez nem igényel végrehajtási cselekményt) és a győztes licitáló az új törvény hatályba lépése után kérheti a tulajdonjogot és a birtokba adást - feltéve hogy az új törvény nem tartalmaz majd mást. Ugyanez vonatkozik a már lezárt árverésekre is, ahol még hiányzik végrehajtási cselekmény. Jól gondolom?

Köszi.

redsea # 2014.07.22. 16:49

gerbera317: köszönöm.

kkc82 # 2014.07.22. 16:22

Gerbera317

Khagytam az előző hozzászólásomból : a birtokbaadást pedig nem akarja mert moratórium van , mi keressük meg az adóst (aki már 3éve nem lakik az ingatlanba) és kérjünk kulcsot illetve beleegyezést hogy bemehessünk ...

kkc82 # 2014.07.22. 16:19

Gerbera 317

Köszönöm a választ.

Ezt furcsállottam én is , mármint a felosztási tervet. Viszont a földhivatal semmilyen papírt nem kapott voltunk bent hogy 10ezer forintért gyorsítsuk a bejegyzést 15napra , de ugye ez nem lehetett, ezután kérdeztük a vh-t aki ezt mondta majd telefon lerak és utána többet vele nem beszélhettünk.

gerbera317 # 2014.07.22. 16:15

@redsea

Igen.

gerbera317 # 2014.07.22. 16:14

telefonon azt a választ kaptuk hogy nem kapták még meg a vételár felosztási tervezetet.

Biztos, hogy ezt mondták? Ugyanis végrehajtó a felosztási tervet nem kapja, hanem készíti. A birtokba adás pedig ettől független dolog.

A 153. § (2) b) szerint, ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett. Ugyanez a szabály az átadásra is, a 154. § szerint. A 30 nap 19-én járt le, az éppen szombat volt. Azóta gyakorlatilag most telt el a második munkanap. Mi a hézag?

kkc82 # 2014.07.22. 13:43

Szép Napot !!!
Elolvastam az előttem fórumozók kérdéseit hozzászólását de nem találtam a saját "problémámra" választ.

2014.06.19.-én árverésen ingatlan vásároltunk 2014.07.01.-jén a vételárat kifizettük . Az árverést nem kifogásolta meg az adós mégsem küldi a végrehajtó a földhivatal felé a tulajdonjog bejegyzéshez szükséges papírt.
Kérdésünkre telefonon azt a választ kaptuk hogy nem kapták még meg a vételár felosztási tervezetet.
Nos a 1994.évi LIII. 153as és 154 paragrafus akkor nem vonatkozik ide ??? Birtokba adni sem akarja .
Mennyit kell még várnunk illetve ez így teljesen jogos dolog hogy minket érint az a tény hogy a kifizetett vételárat kinek hogyan kell tovább fizetni ???
Köszi a válaszokat előre is !

redsea # 2014.07.22. 12:34

Sziasztok!

MBVK netes árverés - az adós Kft, lakóingatlanról van szó. Banknak is tartozik, vélhetően devizahitelről van szó.
Jól értelmezem, hogy ez a végrehajtási eljárás is felfüggesztésre kerül az új devizás törvény megalkotásáig, de legkésőbb 2014. december 31-ig?
Tehát hiába van jelenleg licit az árverésen, kihirdetésre, szerződéskötésre nem kerülhet sor?!

Köszi.

gerbera317 # 2014.07.21. 09:46

Ezt most úgy kérdezed, mintha mi ülnénk az ügyeden.

Írd meg a bírónak, hogy álláspontod szerint az adós beadványai az eredeti beadványtól független, újabb és újabb beadványok, melyeket újként kell elbírálni, és amelyeknek nincs halasztó hatályuk az eredeti beadványra, ezért haladéktalanul terjessze fel az eredeti beadványt a másodfokra. Amennyiben ezeket hiánypótlásnak tekinti, úgy jogvesztő határidővel hívja fel az adóst az esetleges hiánypótlásra, annak elteltével pedig haladéktalanul terjessze fel az iratot. Kösd ki azt is (nem tudom, a Pp. megengedi-e), hogy amennyiben az észrevételezésre megküldött beadványokra 5 munkanapon belül nem teszel észrevételt, azt a bíróság minden esetben tekintse úgy, hogy nem kívánsz észrevételt fűzni hozzá.

TCsabi # 2014.07.18. 20:39

csak akkor nem értem hogy miért ül rajta a bíró már nem is másfél hanem két hónapja lesz, amikor 1 hétre rá is felterjeszthette volna... Ideje volt, mert kétszer is értesítette a "beadványokról" a hitelezőt...

ObudaFan # 2014.07.18. 13:58

Az iratokat meg kell küldeni a másik félnek, ez a Pp-ből, a Vht. háttérszabályából következik, de a felterjesztésnek ez nem akadálya.

TCsabi # 2014.07.18. 12:04

Üdvözlöm,
az volna kérdésem, hogy az megfelelő eljárás-e (és hol írja elő tv.), hogy ha az adós a végrehajtás során egy "beadványt", iratot (nem kifogást és nem fellebbezést) nyújt be a bíróságra, akkor a bírónak ezt az iratot minden esetben továbbítania kell a hitelezőnek/árverést kérőnek "észrevételezésre"? Konkrétan az a probléma, hogy az adós kéthetente ad be alaptalan, a tárgyhoz nem kapcsolódó "beadványokat" (kifogást, fellebbezést az ingatlan árverési JK-ra már megtette korábban, melet első fokon elutasítottak), melyeket a bíró folyton megküld az árverést kérőnek/hitelezőnek "észrevételezésre". Ezzel az a problémám, hogy ameddig „csorognak” be folyamatosan ezek a „beadványok”, a bíró addig nem is továbbítja másodfokra az ügyet... (immáron több mint másfél hónapja) A bírósági munkatárs szerint azért, mert az ügybe beérkező papírokat a bírónak mindig meg kell vizsgálnia ás újra kell vizsgálnia az ügyet, ezért addig nem továbbítható másodfokra az elsőfok fellebbezése. A kérdésem az volna, hogy ez most komoly, hogy ha az adós minden két hétben bead valamilyen papírfecnit, azt a bírónak mindig meg kell küldenie "észrevételezésre" a hitelezőnek, miközben újabb 3-4 hetet áll az ügy...? Ez a szabály, ügymenet mely tv-ben van leírva? És meddig lehet ezt eljátszani, a végtelenségig? (Már több mint másfél hónapja elsőfokon elutasították az adós ingatlan árverési JK elleni kifogását, de a bíró még nem is továbbította másodfokra az ügyet a - bírósági munkatársak tájékoztatása alapján - a fentiek miatt.)

gerbera317 # 2014.07.18. 08:40

becsértékével sem értek egyet. Kérdésem,hogy mentességet kérhetek-e a végrehajtás alól?

Ezeket hogyan sikerült összepárosítani? Semmi közük egymáshoz.
Ha a becsértékkel nem értesz egyet, támadd meg a becsérték közlését, ha még időben vagy vele.
A végrehajtás alól csak egyetlen dolog mentesít: ha nem tartozol.

emese05 # 2014.07.17. 19:39

Tisztelt Fórumozók!Végrehajtói kérdésem lenne,illetve szeretnék tanácsot,felvilágosítást kérni!OTP A hitelemet nem tudtam fizetni,illetve egy részét törlesztettem,gyermekem betegsége miatt ápolási díjon vagyok./a tartozás 130 ezer Ft/.Most kaptam meg a végrehajtói közlést.Az ingatlant amiben életvitelszerűen lakunk,meg sem nézték,becsértékével sem értek egyet.Kérdésem,hogy mentességet kérhetek-e a végrehajtás alól?Más anyagi bevételem nincs,csak amit a fogyatékos gyermekemre kapok!Ráadásul jelzálog terheli a házat,amit szinten gyermekem rokkant járadékából von le a bank.
Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2014.07.17. 18:49

Ki tudja...

mmvj # 2014.07.15. 16:53

ki tudja, vajon meddig tart a kilakoltatási moratórium? hallottam olyat, hogy hamarosan, talán 1-2 hónap múlva feloldják....van valakinek infója? árverési vevő vagyok, a vásárláshoz hitelt vettem fel, és pont az árverés lejárta napján hosszabbították meg a moratóriumot...az adósnak esze ágában sincs kiköltözni, mert neki jogai vannak, sőt még meg is fenyegetett, hogy ha mégegyszer "zaklatom", megnézhetem magam (eddig kétszer beszéltünk összesen, kulturált voltam). nekem nincsenek jogaim?????

Blackywhite # 2014.07.13. 19:58

focitomi

Maximálisan együttérzek veletek, viszont ez egy óriási tanulság kell legyen másoknak is, hogy végrehajtás során értékesített ingatlant csak akkor érdemes megvenni, ha tuti megoldott addig is a lakhatásotok, amíg birtokon belül tudtok kerülni. Bizonyára rendkívül csábító egy ingatlant a piaci érték töredékéért megszerezni, de ez bizony ezzel jár. A követelés tulajdonosa már jól járt, mert pénzéhez jutott, ti azonban nem. Ráadásul még mindig nem lehetsz abban biztos, hogy a kilakoltatott előző tualj még nem robbantja vagy gyújtj fel a házat, neki már minden mindegy alapon. Ha van is biztosításod, nagyon nehezen kapsz majd kártérítést, ha kapsz.