Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


monnalisa22 # 2010.06.29. 09:45

Köszönöm, de nem okoskodom. Nem azt akarom megjósoltatni, hogy mi lesz a döntés, csak hogy ilyen esetben, én, mint vevő kaphatok-e infromációt az ügyről.

Annyit szerettem volna megtudni, hogy mi a standard eljárás ilyenkor. A végrehajtó nem mond semmit, csak, hogy kérdezzem a bíróságot. Ott meg elhajtanak, hogy semmi közöm hozzá.

Azt azért illene tudnom, hogy napok, hónapok, vagy akár éveket is húzódhat-e a fellebbezés.

végrehajtó1 # 2010.06.28. 20:17

Most itt hiába okoskodunk.Meg kell várni a bíróság döntését mivel megtámadták az árverést.

monnalisa22 # 2010.06.28. 16:17

A közelmúltban (2010. május 12-én) hivatalos bírósági árverésen egy ingatlant vásároltam. Az ingatlan igen régen, 2006 óta van árverés alatt. Akkor még hétvégi házként volt nyilvántartva. Időközben a tulajdonosok (adósok) 2007-ben családi házzá szerették volna nyilvánítani az ingalant, erről a hatóságokat értesítették. Az átminősítési folyamat ugyan elkezdődött, de nem derült ki számomra, hogy be is fejeződött-e hivatalosan.

Az ingatlan egy árverésen sem kelt el, úgy sem, hogy a minimálár az ingatlan értékének 70%-a volt. Így a végrehajtó felajánlotta a végrehajtást kérelmező magánszemélynek az ingatlan megvásárlásának lehetőségét, 50%-os áron. Mivel az eljárás megindítójának nem volt annyi pénze, új (4.) árverést írtak ki. Ekkor már 50%-os volt a minimálár. Ezen az árverésen 50%-os áron nyertem meg az ingatlant.

15 napom volt, a fennmaradó összeg kifizetésére, amit meg is tettem. (6 millió Ft). Ha nem fizettem volna időben, kamat megfizetésére köteleztek volna. Az adósoknak 15 napon belül kellett volna kiköltözniük a házból, mivel az árverés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni. Kaptuk is a papírt, hogy a bank (akinek szintén tartoztak az adósok) fellebbezett, állítólag kevesellte a 6 millió Ft-os vételárat, mivel az adósok tartozása ennél több. A végrehajtó azt mondta minden szabályosan történt, de nem lehet tudni, hogy a bíróság hogy határoz, és amíg döntés nem születik az ügyben, addig a pénzem letétben marad, de értelemszerűen nem vehetem át az ingatlant.

Azóta, hogy megkaptuk a levelet, hogy fellebbeztek, semmi konkrétumot nem tudunk. A levélben nem volt szó róla, hogy mikor történt pontosan a fellebbezés, és mi az alapja. Hívtuk a végrehajtót, aki azt mondta, innentől kezdve a bírósághoz forduljunk információért, mert az ügy náluk van. A bíróságon viszont folyamatosan elutasítanak, hogy nem adhatnak ki információt a vevőnek. Azt sem mondták meg milyen időn belül bírálják felül az árverést. Kerestem, írtam a végrehajtónak, de ő sem válaszol, nem válaszol a kérdéseimre, nem tájékoztat.

Kétségbe vagyok esve. Kifizettem 6 millió Ft-ot és nem adnak információt!! Azt sem tudom, hogy mire számítsak! Napokra? Hetekre? Hónapokra?Én nem vagyok „maffiózó” nem ebből élek, de ha a házat nem kapom meg, akkor szükségem lenne a pénzemre, de nem félév múlva, vagy évek mólva. Mi a megszokott ügymenet? Ha úgy dönt a bíróság, hogy érvénytelen az árverés, visszaadják a vételárat, nekem kifizetik-e a kamatokat?

A másik kérdéskör, ami nagyon érdekelne, hogy hibázott-e valaki? Mert ha valóban lakóingatlanként árvereztek volna, akkor valóban csak 70%-ig szállítható le az ár. (Kérdés, ha nem fejeződött be az átminősítés, van-e alapja lakóingatlanként kezelni?) De úgy tudom, hogy még lakóingatlan esetében is leszállítható 50%-ig, ha már a 4. árverés következik. Továbbá van-e alapja egyáltalán a fellebbezésnek, ha a végrehajtó szerint minden szabályosan zajlott?

A Válaszokat előre is köszönöm, nem tudok kihez fordulni, mert folyamatosan elutasítanak, és nem tudom mik a jogaim.