Tisztelt olvasók!
vásároltam egy gépkocsit kb 4 hónapja egy magánszemélytől,majd pár nap múlva kiderült átírásnál, hogy nem vehetem a nevemre mivel NAV foglalás van a kocsin,természetesen mindez az illetékek 80.000 ft kifizetése után.a feljelentést megtettem a rendőrségre, az emberünk természetesen felszívódott, mint szürke szamár a ködben.a nav jelenleg rajtam veri a port azzal hogy az autót kivonta a forgalomból mólt hónap 30.-ával, amiről én a biztosító leveléből szereztem tudomást.emberünknek tartozása van a NAV fele,és most van autóm meg nincs is.írtam egy kérvényt az eljárás felfüggesztésének érdekében, elutasították.az ember azóta sincs meg és azóta gondolom jól él és szórakozik az én nyomoromon, a rendőrség felfüggesztette a nyomozást mondván hogy kiléte ismeretlen.
Tanácstalan és kétségbeesett vagyok mivel azért az 1.000.000 forintért 4 évet spóroltam és dolgoztam.
Válaszokat előre is köszönöm!
Bérletiltás+gépkocsi forgalomból kivonása ?
Üzembentartója vagyok egy kb. 60 ezer forintot érő 25 éves Skodának. A tulajdonosnak nincs semmi tartozása, viszont - mint kiderült - az én régi autóm után nem lett befizetve súlyadó, valamint iparűzési adó, stb. (Tönkrement a vállalkozásom, autómat elvitte a bank - nem akartam már fizetni utána, mert igazságtalan!)
Most az Önkormányzat kivonta a forgalomból ezt az autót, aminek én csak az üzembentartója vagyok. Mit tehetek? A tulajdonos - minden szankció nélkül - megjelölhet új üzembentartót?
Köszönöm a választ.
Fizesd ki, különben bukod az autót, és a kölcsönt ugyanúgy meg kell fizetned. Kérj részletfizetést, mondjuk 10 hónapra, de ne csak úgy, hanem mindjárt tedd le mellé az asztalra a 45 ezer forint első részletet is.
Szép Estét!
Volt egy peres ügyem,méghozzá azért,mert együtt laktam egy lánnyal,albérletben.Otthagytam,erre ő hatalmas tartozást halmozott fel,mire végre kirakták.Engem feljelentettek,és mivel külföldön tartózkodtam,és anyámék vették át a bírósági idézést,lefolytatták a tárgyalást nélkülem.mikor hazajöttem,és próbáltam intézkedni,a bíróságon csak annyit mondtak,hogy ez már jogerős.445.000ft.ennyit kellett volna fizetnem 2007ben.Nem tettem.A minap,jött egy gépjármű foglaló jegyzőkönyv.viszik a kocsimat(3milliós autó)amin még van 2 millió hitel.Mit tegyek?
Kivonattam a gépkocsimat a forgalomból, de nem épp a valóságnak megfelelően, ha kitudódik, mivel kell felelnem?!
Segítséget tanácsot szeretnék egy olyan ügyben megvettem egy autót amit még 3 hónapig törlesztek akitől vettem. üzembetartóként be vagyok jegyezve de kaptam egy levelet az önkormányzattól,hogy autót kivonták a forgalomból mert van valami tartozása az embernek akitől vettem.Beszéltem az emberrel levonják az ő és édesapja fizetésének 33 százalékát.Beküldtem a papírokat az adás vételiről meg a megállapodásról hogy addig üzembentartó leszek meg nem lesz átíratva amig a teljes összeget nem kapja meg.Hogy lehet ezt megtámadni,hogy nálam maradhasson az autó?Közben ki is fizettem az autót és most úgy néz ki,hogy van autóm meg nincs is.
Pontosítanám az előző hozzászólást, az autó tényleg csak a nevemen van, nem én vettem, nem is használom, és a testvérem válása miatt került a nevemre. Elnézést, csak mivel új felhasználó vagyok, ezért nem tudom visszanézni az előző hsz-emet, és nem tudom, hogy menyire volt érthető a dolog.
Szép jó estét kívánok!
Az a helyzet, hogy van közmű tartozásom (elismerem a dolgot, valóban nem foglalkoztam vele, egy kissé hanyag voltam), és ma este kaptam smst az 1 részlet banki letiltásáról. Van a nevemen egy autó, de gyakolatilag nem az enyém, nem én használom, hanem a testvérem, ő az üzembentartó, ő fizet utána mindent, csak jogi ügy (csúnya válás) miatt került a nevemre, nekem nincs jogsim sem. A kérdésem az lenne, hogy tesznek-e inkasszót az autóra? Megírtam a tisztelt végrehajtó úrnak, hogy elismerem és szeretném kifizetni a tartozást (tudom, utólag a levonás után..., de tényleg szeretném, nekem sem jó, hogy így van), az autóról viszont nem írtam, nem szeretnék nagyon pofátlan lenni. Mi lesz az eljárás? Mi a teendőm, ebben az esetben? Kérhetem-e, hogy mondjuk inkább a bankszámlára és a lakásomra terheljenek? Köszönöm a segítséget.
Nagyon részletes a leírásod Gerbera! Köszönöm!
Elméleti kérdés:
Mi történik akkor ha kapásból a végrehajtó felé írok, hogy nyugodtan foglalja le az autót, de ne vonja ki a forgalomból?
Ezzel ki tudom azt védeni, hogyha egy összegben nem, de részletekben ki tudom fizetni a követelést, akkor a kocsit tovább tudom használni?
Egy eljárásban célirányosan kell cselekedni. Ha kapsz egy felhívást, hogy fizesd meg a tartozásodat, ezzel egyidejűleg pedig egy jegyzőkönyvet az autó lefoglalásáról, pár nap múlva pedig egy határozatot az okmányirodától az autó kivonásáról, akkor a helyes reakció:
Gyorsan megfizeted a felhívásban szereplő összeget, éspedig úgy és oda, ahogy az a felhívásban szerepel.
A teljesítésről írásban értesíted a végrehajtót, a teljesítésről szóló irat másolatát mellékeled a bejelentéshez. Ha gyengeelméjűnek gondolod a végrehajtót, akkor azt is melléírod, hogy "lécci fejezd be a végrehajtást, intézkedj az autó feloldása iránt/felől/felé (utóbbit inkább ne!)". A többit a végrehajtóra bízod.
Ha viszont rosszat akarsz magadnak, akkor azt többféleképpen érheted el, íme egy extrém példa:
Nem fizetsz, hanem 6 ezer forint illeték megfizetése mellett fellebbezel a kivonó határozat ellen, amit azután simán elutasítanak, mivel az okmányirodának nincs jogosultsága a végrehajtó eljárását vizsgálni. Ezután 15 ezer forint illeték megfizetése mellett betolsz egy végrehajtási kifogást a gépjármű lefoglalása ellen, mivel azt a végrehajtó a végrehajtási lap kézbesítése előtt foglalta le. Eddigre természetesen kicsúszol a 15 napos határidőből (pedig igazad van), ezért ezt is elutasítják. Eddigre már rég le kellett volna adnod az autó okmányait és rendszámát az okmányirodán, de nem tetted, ezért 60 ezer forint mulasztási bírságot kapsz. Még ugyanaznap megállít a rendőr, és kiderül, hogy forgalomból kivont járművel közlekedsz - újabb 30 ezer forint bírság. Tehát már 121 ezer forintod elment a levesbe, és még mindig nincs kifizetve a 36 ezer forintos tartozásod, ráadásul az autót sem tudod használni.
Röhej, de ugyanezt akkor is megkaphatod, ha megfizeted a felhívásban szereplő összeget, csak nem értesíted erről a végrehajtót, ő meg - ugyebár - nem ül ott a terminál előtt arra várva, hogy a te 36 ezer forintod bepottyanjon.
Gerbera: pontosabban a kérdés: miért jobb a megtámadás? Nem lehet kérni? Annak nincs súlya a hivataloknál?
Gerbera: ezt mire érted?
A megtámadás és az általad említett kérelem igencsak távol állnak egymástól. A presszóban sem mindegy, hogy a kávéhoz cukrot kérsz még, vagy pedig kiöntöd a padlóra, mert nem ízlik.
KBS: Nem írtam, hogy ehhez az ügyhöz tartozik a kérdés :).
Csak kérdeztem, mert kíváncsi vagyok.
De, lehet. Csak minek, ha valóban kifizetted már a teljes tartozást?
Még egy kérdés:
"A foglalást tehát mindenképpen meg kell előznie a végrehajtási lap kézhez vételének, akár a helyszíni eljárás során, akár postai úton. Ezt akár meg is támadhatod, de nem érsz el vele semmit."
Miért nem érnék vele semmit? Például olyat nem lehet kérni, hogy foglalják le, de a forgalomból ne vonják ki?
Gerbera: nem mondtam, hogy vétlen lennék. 2009-es per volt, jogerősen megnyerte a parkolási cég. A bíróság határozata pedig jogerőre emelkedett én pedig nem fizettem be, mert nem érdekelt a dolog.
A végrehajtási lapot 2010-ben adták be. Addig pihent az ügy és a végrehajtó 2012-ben aktiválta magát. Tehát a végrehajtási illetékkel, jutalékkal, készkiadással és egyéb kamu sallanggal megnövelt összeg igenis új információ volt számomra.
Nekem az nem fér a fejembe, hogy az értesítést és a befizetési határidő lejárta előtt miért kezdeményezi a végrehajtó a lefoglalást.
Azt tettem amit Te is mondtál: küldtem levelet, hogy befizettem. Nem csatoltam semmilyen banki papírt, egyszerűen megírt levél volt. Akkor nagy eséllyel erre érkezett a válasz is.
Off
Lehet, hogy érettségin megbuknék, de szerencsére nem a magyar nyelvtan tudásomból élek :) és amúgy panaszra sincs okom. A végrehajtáskor követelt összeg sem okozott napi gondot, csak kellemetlen lett volna, ha kivonják a kocsit a forgalomból. A kocsin lassan szlovák rendszám lesz. Odaát kicsit humánusabb a rendszer és kevesebb az adóteher is.
Máshol már kifejtettem, hogy nem létezik olyan, hogy "vétlen" adós. KBS-nek ilyen szempontból igaza van. Eljárásjogilag viszont nincs rendben a dolog. A törvény szerint, ha az adós a végrehajtható okiratban feltüntetett kötelezettségét önként nem teljesítette, a végrehajtó az adós ingóságait foglalási jegyzőkönyvben összeírja, és ilyen módon lefoglalja. A foglalást tehát mindenképpen meg kell előznie a végrehajtási lap kézhez vételének, akár a helyszíni eljárás során, akár postai úton. Ezt akár meg is támadhatod, de nem érsz el vele semmit. Ehelyett inkább arra koncentrálj, hogy a végrehajtó is tudomást szerezzen a teljesítésről, anélkül ugyanis aligha fog intézkedni a végrehajtás befejezése iránt! Ennek módja a következő: Bejelented a végrehajtónak, hogy a felhívásban szereplő összeget megfizetted, és mellékeled a befizetésről szóló irat másolatát, külön kiemelve, hogy pontosan mikor és mekkora összeget fizettél meg. A többit (többek között az okmányirodát is) bízd a végrehajtóra.
OFF
„postázták a végrehajtást felém”
„jelzi időben az önkormányzat felé”
Ugye tudod, hogy a magyar érettségin az ilyenért bukta + 2 év eltiltás jár, ami nem harmadolható?
ON
Aligha a végrehajtótól tudtad meg, hogy tartozol, és hogy fizetned kellene.
Alapvetően a lényeg, hogy mindenről utólag értesültem.
0. napon elkezdték a "hadjáratot", de mindenről csak ezt követő 12. napon értesültem, illetve később megküldte a bank is és az önkormányzat is a saját papírjait az üggyel kapcsolatban.
"0+12. nap megkaptam az értesítést"
Hivatalosan megkaptam az értesítést végrehajtótól, hogy fizessek, illetve mellékletben, hogy megkezdték a gépjármű lefoglalását.
A pénz pedig az ami a végrehajtási értesítőn fel volt tüntetve.
Időközben kaptam visszajelzést a végrehajtótól, hogy mindent visszavonnak, nincs teendőm.
Minek a kézbesítésétől és milyen "pénz"?
A kérdésem, hogy a pénz időben. -> A kérdésem, hogy a pénz időben elutalva, kézbesítéstől számított 1 napon belül.
Kedves Fórumozók,
végrehajtást rendeltek el parkolás ügyben.
A végrehajtás menete:
0. nap: elindították a lefoglalást, autó kivonását a forgalomból
0+10. nap postázták a végrehajtást felém
0+12. nap: megterhelték az egyik bankszámlámat
0+12. nap megkaptam az értesítést
0+13. nap elutaltam a teljes összeget
0+20. nap önkormányzat kipostázta a forgalomból kivonás tényét, van 15 nap hatéridőm
A kérdésem, hogy a pénz időben. A végrehajtó automatikusan visszavonja az összes terhelést, illetve jelzi időben az önkormányzat felé, hogy ne vonja ki az autót a forgalomból? Köteles erre? Mit lehet tenni, ha nem teszi meg?
Önkormányzat tájékoztatása szerint nem érdekli őket semmilyen papír amit viszek, hogy időben be lett fizetve, csakis a végrehajtóra "hallgatnak".
„Majd, ha tudtok konkrét választ adni, akkor szóljatok bele!”
Ja, hát ez a baj? Én ugyan adtam konkrét választ, csak éppen te nem értetted, mert kérdés formájában adtam meg a választ. Ezt hívják stílusnak, tudod?
De akkor stílustalanul is megismétlem, hátha most "átmegy":
A végrehajtás teljes körű. Nem válogat az eszközök között, hanem azokat - az arányosság és fokozatosság elvét szem előtt tartva - egyszerre alkalmazza. A fokozatosság elve azt kívánja, hogy előbb a pénzeszközökből, és a munkabérből jusson a jogosult kielégítéshez, ha ez aránytalanul hosszú időt vesz igénybe, akkor az ingóság értékesítéséből, ha ez sem elegendő, akkor az ingatlan vagyonból, abból előbb a nem lakóingatlan következik, majd a lakóingatlan, ha ebből több van, akkor legutoljára az a lakóingatlan, amelyikben az adós lakik. De ezek nem egymást kizárva követik egymást, hanem pl. a letiltás mindvégig folyamatban marad, és az inkasszó is megismételhető a végrehajtást kérő kérelmére, akár többször is. Az arányosság elvének követése azt jelenti, hogy ebben a sorban nem folytatható a végrehajtás, ha a teljes kielégítés már belátható közelségben került. Például, miután az adós autóját elárvereztük, és a maradék tartozása várhatóan 4 havi letiltásból megtérül, akkor nem állunk neki elárverezni a lakását, ha a végrehajtást kérő a feje tetejére áll, akkor sem.
A legelső kérdésedre pedig az a konkrét válasz, hogy "igen, minden további nélkül". Csakhogy ettől nem lennél okosabb - nem mintha a "stílusos" választól okosabb lettél volna. :-P
Végrehajtó1-et pedig hiába szólongatod, mert ő eltűnt, mint szürke szamár a ködben, pedig kedveltem a szokatlanul rövid hozzászólásait.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02