Mi alapján tiltottak a fizetésedből?
végrehajtás kérdések
Kedves Hozzászólók!
Új felhasználó vagyok itt, és a Hozzáértők hasznos válaszain felbuzdulva rögvest egy problémával fordulnék Önökhöz! Igyekszem röviden és tömören leírni az problémámat.
Végrehajtás indult ellenem kb. másfél éve, és a fizetésemből 33%-ot vontak, ahogy ez szokás. A probléma nem itt keletkezett, hanem akkor, amikor a bp-i ingatlant, amire bejegyezték a végrehajtási jogot, elárverezték. Az összegből szerencsére minden adósságot kifizettek. A Végrehajtónak nem volt tudomása a levont összegek nagyságáról, a vh.-t kérő nem jelentette ezt be, pedig értelmezésem szerint a Vht. 40.§ szerint ezt kötelessége lett volna. Semmi baj, felkerestem a Végrehajtó Urat, aki azt mondta, hogy a végrehajtás lezárult, úgyhogy ő a 41.§ szerinti eljárást nem fogja lefolytatni- hivatalos dokumentummal tudom igazolni a levont összeg nagyságát (ja, mert a vh.-t kérőnek nincs szándékában nekem visszajuttatni a túlfizetést) -. Mint mondtam ez szóban hangzott el. Ez így van? Esetleg kérvényezzem ezek után levélben az ügy továbbvitelét, vagy értelmetlen? Nem igazán akarok egy Végrehajtóval összetűzésbe kerülni, ez olyan félelmetesen hangzik...
Illetve:
ha van dokumentumom arról, hogy mekkora összeget utaltak ki a vh.-t kérőnek, ill. van arról is papírom mennyi volt a tartozás, és arról is, hogy mennyit fizettem be, nem lehet egy fizetési meghagyást indítványozni? Fogalmam sincs ennek mik a jogi határai, még nem olvastam utána, lehet akkora botorság, hogy az nem igaz, de mire való egy ilyen fórum, ha nem arra, hogy ezt megtudjuk? ;)
Köszönöm a segítséget!
Adam19 van gond az agyadban. Nem kevés. Javasolnám első körben pszichológus szakember felkeresését.
Amíg zavar van odafent szerintem ne merülj bele jogi dolgokba.
Utolsó jó tanács: idegesnek tűntél, így ha teheted nyugodj meg, attól eséllyel megnyugszol.
Kedves Gerbera! A kiköltözesi határidő 1 hét múlva lejár, én, mint árverési vevő kérni fogom a kiürítést. Kell e jeleznem a vhnak a kiürítési kérelem beadásakor hogy kiskorú (15eves) is tartózkodik az ingatlanban? Meghiúsulhat-e a kiürítés? ( Földhiv. Bejegyzésem elindítva). Köszönöm!
A következő a problémám 10 éve kint dolgoztam németbe egy családnál mindent ők intéztek a bejelentést a tb be..mert nem volt még nyelvtudásom,majd egy év után ugy döntöttek a család eggyik tagja dolgozik tovább és engem elküldtek megjegyzem idős gondozásrol van szo..tehát egy évet dolgoztam ennek a családnak.Most 10-év után jön egy papir német országbol a tb -böl..hogy 6 millios tartozásom van feléjük a tartozást már át is adtak a magyar ado hatoságnak akik semmilyen formában nem tudnak felvilágositást adni merre lehet ez ügyben fordulni.teljesen kétségbe vagyiok esvemikor jönnek és viszik el a házamat..nem tudom hol tudnám érvényesiteni az igazamat sajnos németül nem tudok :(
Igaz, ezt a szakaszt nem találtam meg. Ettől még megállapodhatnak a felek arról, hogy mindenki viseli a saját költségét.
(Mindig elfelejtem: vállalkozások közötti szerződés esetén még csak igazolni sem kell a költségek felmerülését, összegét. 40 eurónyi forint alapból jár.)
„Ha nem lesz bírósági, közjegyzői eljárás a dologból, akkor pedig a feleken megállapodásán múlik, ki mit fizet a másiknak.”
Az önkéntes teljesítés elmaradása miatt, a követelés érvényesítése érdekében felmerült indokolt és igazolt költségeket az adós köteles megtéríteni. (Megállapodás nélkül is.)
Vö.: Ptk. 6:39. vagy 6:522. §
Mármint tizenéve jogászként dolgozom.
Adam19
Nem vagyok sértődős, ezért nem sértődöm meg, hogy bár tizenéves jogászként dolgozom, szerinted laikus, kioktató, és "gyakorikeresek.hu" szitjén válaszoló felhasználó vagyok én is.
A kérdésed a következő volt:
„Sok helyütt olvasni (adósság "behajtók", követeléskezelők oldalán), hogy a "behajtás" (követeléskezelés) teljes költsége az adósra terhelhető.
Sehol semmilyen jogszabályt nem említenek, csak ezt a mondatot másolja be minden követeléskezelő.
A kérdésem az, melyik ez a jogszabály, hol lehet erről bővebben olvasni?”
A kérdésben benn van a válasz egy része: az adósra terhelHETŐ. Magyar nyelvtan: megtehetem, de nem vagyok rá köteles.
Jogszabályok:
Pp. 83.§ (1) bekezdés: „Törvény eltérő rendelkezése hiányában a pernyertes fél perköltségét a pervesztes fél téríti meg.” (ha a fizetési meghagyás nem megy, illetve ezt kell alkalmazni fizetési meghagyás esetén is az Fmhtv. szerint)
Vht. 34.§, (1) bekezdés: „A végrehajtás során felmerülő költséget - ha a törvény másképpen nem rendelkezik - a végrehajtást kérő előlegezi, és az adós viseli.” (persze ha már végrehajtásig jut a dolog.)
Mivel a polgári jogi viták természetüknél fogva hajlamosak a bírósági, fizetési meghagyási szakig jutni, a költségekre a Pp. és a Vht. vonatkozik.
Ha nem lesz bírósági, közjegyzői eljárás a dologból, akkor pedig a feleken megállapodásán múlik, ki mit fizet a másiknak.
A tiédhez hasonló hozzáállással rendelkező adósok esetén hajlamosak a behajtók, követeléskezelők a költségeiket az utolsó fillérig behajtani, ezzel jutalmazva a "rugalmasságot".
Én sajnos nem találtam meg a guglival a választ a kérdésre.
Térjünk vissza a nyitókérdésre.
"én megbízok egy követeléskezelőt, aki az 1 millió forintos tartozást 2 millió forintért "hajtja" be, akkor az az adós terhe volna? Nem hiszem...
És akkor számtanozzunk egy kicsit: Van tehát 1 M követelésed, aminek a behajtásával megbízol valakit, aki 2 M-ért be is hajtja azt. Mivel álláspontod az, hogy ez a 2 M nem az adóst terheli, nyilván úgy érzed igazságosnak, hogy ez téged, a megbízót terheljen. És most jön a számtan: Behajtják neked az 1 M-t, megkapod, örülsz neki. Ezért kérnek tőled 2 M-t. Most jársz mínusz 1 M-nél. Mi ebben a biznisz? Mi ebben az életszerű? Mi ebben az, ami "nem hülyeség"? Vagy ha valaki kretén módon rávilágít erre, az miért sértő?
Kaptál választ. Legfeljebb nem érted.
Nem életszerű a példád. És talán az sem biztos, hogy tudod, mi a különbség a behajtó meg végrehajtó között. Ilyen körülmények között ugyan mit vársz egy olyan jogásztól, hogy mint Sándor?
A példád nyilván hülyeség. De attól, hogy tudsz hülye példát mondani, a szabály még szabály marad.
Kedves Szakértők!
Kérdezném, ha megnyertem egy árverést, mi a szabály az árverési jegyzőköny aláírására? Adtak egy konkrét időpontot, amire nem tudok elmenni, mert beteget ápolok és nincs kire hagyni. Akit meghatalmazással meg tudnék bízni, az csak egy héttel később ér rá, mint az aláírásra megadott időpont. Vagy olyat nem lehet-e kérni, hogy küldjék meg postán és visszaküldöm aláírva a jegyzőkönyvet.
A fizetéssel kapcsolatban pedig a két hónapos haladékot milyen összeghatártól lehet kérni, mert valaki azt mondta, hogy kb. 10 millió feletti összegnél lehet csak kérni ilyen haladékot.
Annyira nem az, hogy én is csak ezt tudom javasolni :
„valaki mondjon valamit”
Ez nem végrehajtási kérdés.
Sziasztok a b2kapital-nal van egy kissebb adossagom amit elkezdtem torleszteni azt mondtak ha befizetem az elso reszletet kuldenek egy megallapodasi szerzodest...nem kuldtek..erre ma felhiv egy no es azt mondja egy elcseszett provokativ idegesito kotekedo hangnembe hogy ebbe a honapba kellett volna elkuldenem az utolso reszletet es hogy ok kikuldtek a levelet de nem reagaltam ra erre valaszoltam hogy en nem kaptam levelet majd egy jo par masodperces csend es azt mondja igen mert vissza kuldte a posta.... what? Raadasul fel is huzott mert olyan szinten tenyerbemaszo es idegesito stilussal beszelt hogy azt hittem ossze torom a telefont van 192.000ft adossagom de ha 4 napon belul elutalok 70.000ft ot akkor tud segiteni...majusba volt az elso torlesztesem es naponta kb 1000x hivtak hogy ez nem jo meg az nem jo azt is tudtak mar mikor milyet nyomtam a wc-n de meg az se volt eleg..mimdennel problema volt..se level se semmi nem tortent miutan befizettem a reszletet..nem tudom valaki mondjon valamit vagy elmegyek terroristanak es felrobbantom ezt az idiota not
Én az elévülés esélyéhez szóltam hozzá.
Ha a kérdező most kifizeti a Cash Claim-et, utána (de csakis utána) fmh-val a másik ellen fordulhat. Ha az beszopja az fmh-t, akkor a térülés már csak végrehajtás alá vonható vagyon függvénye.
És nagyon okosan kell végigmenni az úton, hogy eredményes legyen.
Vikk82,
Esetleg még egy tanács : írj neki, vagy felvételre állított telefonról hívd fel, és OKOSAN úgy alakítsd a beszélgetést erről a tartozásról, hogy egyértelműen kiderüljön, hogy elismeri a tartozást, hogy tényleg neki kellett volna fizetnie. Jó előre találd ki az egészet, ne jöjjön rá a célodra, húzd csőbe, de legyen meg beszélgetésben vagy írásban, hogy bevallja, hogy neki adtátok a pénzt. Akár egy-két tanú is hallhatja a beszélgetést.
Ez is ad egy esetleges halvány esélyt arra, hogy legalább valamennyit bevasaljatok majd rajta utólag. Mert egyben biztos lehetsz : ha fizetni kell, akkor nektek kell majd fizetni. A végrehajtás már elindult, úgyhogy egyéb vagyontárgyaitok is veszélyben vannak (autó, lakás, ingatlan).
Nagyon kicsi az az esély. Nagyon.
Van egy nagyon halvány esélyetek, hogy esetleg elévült a követelés, de ehhez iratokra, és abból dátumokra lenne szükség. A fizetlsi meghagyás, vagy a jogerős végrehajtható okiratot kellene a végrehajtótól beszerezned.
Onnan is bonyolult a dolog, és mondom, nem sok esélye van. Nézz utána, ha tényleg milliós a tartozás már, talán érdemes lenne egy végrehajtáshoz értő ügyvéd felkeresése. Hátha.
Vikk82,
Rosszul tudod.
Összekevered az inkasszót (hatósági átutalás) és a jövedelemből tiltást. Utóbbinak vannak szabályai (max. 33 vagy 50%, jövedelem nagyságától függően akár több is), ezt a munkáltató vonja le, és már eleve úgy fizeti ki a fizetést. Az inkasszót a bankszámlára "rakják", ott nincs már "fizetés", csak számlapénz, mindegy honnan jött, az szinte teljesen lehívható, csak egy minimális összeget kell hagyni rajta.
Ha ti vettétek fel a hitelt, vagyis ti vagytok az adósok, és semmilyen papír nem született arról, hogy a pénzt neki adtátok, akkor valóban nem nagyon van sok esélyetek visszaszerezni.
Jó lenne utánajárni a dolognak, mert egy 2007-es 150ezer forint végrehajtásban most akár olyan egymillió körül is járhat.
Az inkasszót biztosan nem az a kft "rakta" az exed számlájára. Ő legfeljebb a végrehajtást kérő lehet, inkasszót önálló bírósági végrehajtó indíthat. Ahhoz, hogy idáig eljusson az ügy több hivatalos levelet is kellett volna kapnotok, és jó lett volna, ha azt átvettétek volna, és akkor még lehetett volna esetleg valamit kezdeni. Mostanra minden jogerőssé vált, csak egy igen halvány esélyetek van a megakasztására. De ha tartoztok, akkor az is legfeljebb időhúzásra lenne jó.
Keressétek meg az illetékes végrehajtót ügyfélfogadási időben, és tisztázzátok, hol áll az ügy.
Üdvözlet!
Olyan kérdésem lenne,hogy 2007-ben egy családi ismerősnek naivan felvettünk az Athlon-tól 150 e ft-ot.
Kettő részletet ha fizetett,utána semmit..
Az athlon felszámolás alatt,becsődölt,és eltünt.
Most!!!!! 2019 juliusában az ex férjem bankszámlájára inkasszót tett Cash Cleim kft,mondván jogutód.. a fizetésétnek a 100%-át zároltaa bank!!
A "családi ismerő" hazudik...
Tényleg nincs semmi módja ezt rajta számonkérni??
A bank tudomásom szerint nem tilthat 100% ot..
12év eltelt néma csendben...

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02