végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2019.08.22. 12:25

Értelmezésem szerint így összesen 0,08X*1,5 forint behajtási jutalékot kapott a végrehajtó
Rosszul értelmezed.
kérdésem az volt, jogszerű-e ez?
Ha valóban ez történt, akkor nem jogszerű.
Látszik, hogy nem olvastad el, amit én írtam. Akkor mégecce': A végrehajtónak az ügyérték alapján van egy jutalék-előírása. Csak annyit szedhet be rá, többet nem. A legrosszabb, ami megtörténhet, hogy nem érti, honnan térült meg a jutalék fele már korábban, de akkor sem szedhet be többet. Ezt biztosan nagyon nehéz felfogni...
Egyébként pedig, ha vitatod a végrehajtó díjfelszámítását, a díjjegyzéke ellen előterjesztett végrehajtási kifogással kereshetsz jogorvoslatot. Vagy mit.

strix22 # 2019.08.22. 11:56

@drbjozsef
Teccett volna az adósnak nem megvárni a végrehajtást."
...

@drbjozsef
Ha már példáknál vagyunk, leírom konkrétumok nélkül az esetet.
Van X forint tartozás. A letiltásból megtérül 0,5X forint.
A végrehajtó ezek alapján beszed 0,08*0,5X forintot jutaléknak.
Majd jön az árverés. Befolyik Y forint. A végrehajtó levonja az X összeget (y>x) mondván, hogy ő nem tudja mennyi térült meg, mert nem jelentették, de a végrehajtást kérőtől úgyis visszakapom a túlfizetést. Az itt behajtott X forintra beszed 0,08X behajtási jutalékot.

Értelmezésem szerint így összesen 0,08X*1,5 forint behajtási jutalékot kapott a végrehajtó az X összeg tartozás után, kérdésem az volt, jogszerű-e ez?

wers # 2019.08.22. 08:01

Az adósnak viszont tudnia kellene

Azt sem tudja, mikor ki kapja. Azt hitte, már már másfél éve én kapom, de nem. Csak egyszer 2018-ban, aztán megint beelőzött valaki, és most 4 hónapja én, de az sem a teljes levonás, másnak is jut belőle.

Igazolás is macerás, mert nyugdíj.

:))
Ja, és soha nem az állapotot kell bejelenteni, hanem a megtérülést
valahogy így:
dátum1 összeg1
dátum2 összeg2
dátum3 összeg3

Pont így tettem. :)) és a végén összeadtam
(nem vagyok ám én olyan szőke :)))

gerbera317 # 2019.08.22. 07:42

Ez fura, hogy csak én tudom, mennyit kaptam. Sem a végrehajtó sem az adós.
A végrehajtó legfeljebb csak következtethet a jutalék összegéből, hogy neked mennyi volt a megtérülésed. Az adósnak viszont tudnia kellene (egyébként sosem tudja), illetve a munkáltatója bármikor igazolhatja. A vh-kérő az egyetlen, aki eleget tud tenni a Vht. 40. § (1) szrinti előírásnak. Tudjunk róla, hogy gyakran neki sem megy.
Ja, és soha nem az állapotot kell bejelenteni, hanem a megtérülést, valahogy így:
dátum1 összeg1
dátum2 összeg2
dátum3 összeg3
stb.
Ez a 40. § (1) nyelvtani értelmezéséből következik, és minden más értelmezés helytelen.

wers # 2019.08.22. 07:12

Letiltásból megtérült 1M, de a végrehajtó erről nem tud

Jó kislány vagyok, én tájékoztatom. Most pl. naprakész, tegnap leadtam a mostani állapotot :)) (úgy beszéltük meg, elég félévente, mert ez nem olyan hirtelen fog befejeződni)

Ez fura, hogy csak én tudom, mennyit kaptam. Sem a végrehajtó sem az adós.

gerbera317 # 2019.08.22. 06:58

Az azért nem úgy van ám. Példa következik: A tartozás 2M (jutaléka: 160e). Letiltásból megtérült 1M, de a végrehajtó erről nem tud, csak az ehhez igazodó 80e jutalék folyt be hozzá. Aztán elárverezi az ingatlant, kifizeti belőle a vh-kérőt, de a vétlárból már csak további 80e jutlaékot oszt fel magának, nem pedig 160e-t. Teccenekérteni?
(Az egy másik kérdés, hogy a munkáltótól befolyt 80e jutalék alapján miért nem vélelmezi a végrehajtó, hogy a vh-kérőnek is ehhez igazodó megtérülése volt.)

drbjozsef # 2019.08.22. 06:16

strix22,

A végrehajtó jutaléka 8%.
Minden olyan összegből, ami a végrehajtás indulása után megtérül - vagyis nemcsak a letiltásból, vagy az árverésből "csípi le", de akkor is jár neki, ha az adósod odamegy hozzád, és kp-ben leszámolja a deákokat a kezedbe. Tehát akkor is, amikor "kvázi" nem is dolgozik érte. (Pedig dehogynem, ha nem lenne a végrehajtás b*szna fizetni az adós)

Amíg a végrehajtás folyik, jár neki a jutalék. Teccett volna az adósnak nem megvárni a végrehajtást.

strix22 # 2019.08.22. 03:12

Köszönöm a választ!
Bocsánat, csak külföldön voltam, és nem volt időm az üggyel foglalkozni. Talán lényegtelen, hogy hogyan futottam ki a határidőből, a lényeg, hogy megtörtént. és legközelebb jobban figyelek.
FMH-val fogom érvényesíteni a tartozásomat.
Az ügynek van még egy vetülete, amit kérdést vet fel.
A végrehajtó minden hónapban a behajtott 33% 8%-át behajtási jutalék jogcímen a saját számlájára utaltatta.
Viszont az árverésen befolyt összegből is lecsippentett 8%-ot. Ez így nem azt jelenti, hogy ő is több behajtási jutalékot szedett? (nem azért, hogy ezt visszakérném- talán már nem is lehet-. Ez kicsi összeg az én főkövetelésemhez képest.)

Mihály22 # 2019.08.21. 15:46

Tisztelt Cím
Önök lényegesen jártasabbak mint én a 80 éves fejemmel. Soha életemben nem volt jogi esetem. De most van. Következő a problémám: Bírósági ítélet, 2017 dec. Végrehajtóhoz került 2018 szeptember. Az-óta semmi nem történt. Itélet szerint, 15 nap, fizetnie kell. felebezés helye nincs, adós fizessen x-forintot. Nem fizetett. Megtudva az adós, h fizetnie kell, így a saját birtokában lévő 12 ingatlan, +2 nyaraló, jelzálogot jegyeztetett be. Végrh végrehajtási jogot kért a területekre. //nem tom mit jelent // visszaigazolás nincs, a bírósági jkv szerint az adós teljes vagyonával felelős. Semmit nem csinál a vh. Már írtam a bírós.vh. kar felé, semmi nem történt. Majd irtam a vh. vezetője felé, semmi nem történt. Most a vh-felé kifogással éltem, kb 1 hónapja, mégcsak nem is válaszoltak. Hogyan tovább? Hogy a 2 éve nem fizető adósból ki tudjam kényszeríteni a bíróság ítéletét?

gerbera317 # 2019.08.20. 17:35

A kiköltözési határidő főszabály szerint az árverés + 30 nap. Jogorvoslat esetén annak jogerőre emelkedése + 15 nap. Tehát ha valamikor 15 napos határidővel fel lett szólítva az adós a kiköltözésre, az eleve jogsértő volt! Szerencséd, hogy nem az ellen emelt kifogást, mert annak biztosan helyt adott volna a bíróság.
A kiköltöztetés iránti kérelmet (nyelvtani értelmezés szerint) bármikor elő lehet terjeszteni. Logikai értelmezés szerint viszont csakis a kiköltözési kötelezettség határidejének lejártát követő 15 napban lehet előterjeszteni. Erről kap egy értesítést a jegyző, és innentől kell hatvanat aludni, hogy a végrehajtó egyáltalán elkezdje a kiköltöztetést.
Ha már tájékoztatva lett a jegyző, az neked nagy szerencséd, csak az adós meg ne tudja, hogy nem egészen szabályos az ilyen előrehozott tájékoztatás.

theksv # 2019.08.20. 12:35

Köszönöm a gyors választ!

Az lenne még a kérdésem, hogy az számít-e valamit, hogy egyszer már a jegyzőnek meg lett küldve minden illetve a bent élő személy fel lett szólítva, hogy 15 napon belül költözzön ki és csak ez után éltek a kifogás lehetőségével.

gerbera317 # 2019.08.19. 19:58

Mosz következik az adós kiköltözése, aminek a határideje jogorvoslat előterjesztése esetén az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. nap.
Mindeközben a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából, valamint az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése végett is.
Ha a kiköltözésre a fenti időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. A végrehajtó a kérelemről a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt tájékoztatja. Az ingatlan kiürítése iránt akkor fog intézkedni, ha a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt. A téli moratórium november 15-ikével kezdődik, úgyhogy akár még az idén birtokba is veheted az ingatlant.

theksv # 2019.08.19. 17:17

Tisztelt Szakértők!

Egy egyszerű kérdésem lenne, végrehajtás során kifogással élt a bent élő személy, a bírói döntést követően mennyi időn belül adják bírtokba a lakást ha a bent élő személy nem fellebbez másodfokon? A bírtokba adás már a jegyzőkönyv aláírásakor kérve lett!

gerbera317 # 2019.08.19. 13:14

Küldd el privátban a (legalább az egyik) árvrés linkjét. Oka lehet annak, hogy nem 6/6-odban tűzték ki az árverést, de ezt előbb látni kell. Válaszolni majd itt fogok.

Immaculata # 2019.08.19. 05:59

Ha már valamennyi részben tulajdonosa vagy, a többit árverésen kívül is megveheted.

bernette # 2019.08.18. 09:17

Tisztelt Szakértők!

Van az árverési hirdetmények között egy olyan ház, amit beköltözhetően hirdettek meg, de több részletben. A részek árverése nem azonos időpontban van. Nagyon tetszik nekem ez az ingatlan, szeretném megvenni, de félek attól a lehetőségtől, hogy nem mindegyik részletnél én leszek a nyertes licitáló. Az első rész 2/6-od beköltözhetően, a második 3/6-od beköltözhetően, a harmadik 1/6-od beköltözhetően van meghirdetve. Ha az első részt nem én nyerem, akkor a többire nem licitálok, ez tiszta sor. De mi van akkor, ha az első, vagy az első két részt megszerzem, de a harmadiknál lesz, aki túllicitál engem. Az eddigi hozzászólásokból úgy tűnik valószínűtlen, hogy valaki ilyen résztulajdonba rakja a pénzét. De mivel a hirdetményben az szerepel, hogy beköltözhetően adják el az 1/6 részt is, ezt nem tudom kizárni. Ahhoz, hogy ezt a kockázatot vállalom-e, tudnom kellene a következő kérdésre a választ.
Ha a 2/6-od részt megszerzem, de a többit más viszi, vagy a 2/6-od és 3/6-od rész az enyém lesz, de az utolsó 1/6-od másé lesz, akkor hogyan alakul a beköltözhetőség, ami minden résznél szerepel a hirdetményben?
Ekkor érvénytelenítik az árverést vagy megosztják a házat vagy mi történik?
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.17. 21:28

Nincs nyomtatvány a Vht. 41. § szerinti eljárás kéréséhez. De nem is bonyolult, ennyi: "kérem, a Vht. 41. § szerinti eljárást lefolytatni szíveskedjék".

gerbera317 # 2019.08.17. 18:02

Nem az árverés lett jogerős, hanem a végrehajtó már ki is fizetett mindenkit, sőt, a végrehajtások is be lettek fejezve, jogerősen. És mivel a vh-kérőnek volt térülése letiltásból, az adós így túlfizetésbe került, és azt követeli vissza - jogosan. Csak elvakarózta az időt.

drbjozsef # 2019.08.17. 17:24

KBS,

Szerintem félreérted : a 41§ szerinti eljáráshoz kért valami formanyomtatványt, de az jött lassan, mire beadta volna, már jogerős lett az árverés.

gerbera317 # 2019.08.17. 11:58

Nem lehet egy általánosságban feltett kérdésre konkrét választ adni.
Amikor az árverés jogerőssé vált, már kellett volna a letiltást leállíttatni, és kérni a vh-kérő 41. § szerinti felhívását. Egyébként gyökér volt a végrehajtó, mert kérelem nélkül ugyan nem köteles, de akár anélkül is eljárhatott volna. Kényszerítő eszközként pedig akár kilátásba helyezhette volna, hogy a vh-kérőnek járó vételárat mindaddig letétként kezeli, amíg nem nyilatkozik a letiltásos térüléseiről. Ha pedig a végrehajtó nem elég kreatív, legyen helyette kreatív az ügyfele. Ha meg egyik sem az, akkor... ez történik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.17. 10:21

Ez butaság. A határidők számítása a kézbesítéssel kezdődik.

strix22 # 2019.08.17. 08:38

Sajnos a 41-hez tartozó "jogalap"-dokumentum kiküldése 15 napot vett igénybe, így jogerőre emelkedett a vh. lezárása.
De köszönöm a válaszukat!

gerbera317 # 2019.08.17. 08:30

Nem kellett volna. A 41-et kellett volna időben kérni.

Immaculata # 2019.08.17. 08:24

Miért irreveláns? Ha a végrehajtó indította a tiltást, akkor neki ellenőriznie kellett volna a már behajtott összegeket és a végrehajtást nem zárhatja le.

gerbera317 # 2019.08.17. 08:17

A 40. §-nak van egy (2) bekezdése is. Mivel a végrehajtó nem nyitotta meg a jogodat a vh korlátozása iránti perhez, polgári perben (fmh-val kezdve) érvényesítheted a visszatérítés iránti igényedet.
Imma kérdése irreleváns.